Bloemkool is een uiterst gezonde groente die een belangrijke bron van voedingsstoffen is.

Het bevat ook unieke plantaardige stoffen die het risico op verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen en kanker, kunnen verminderen.

Bovendien is het gewichtsverlies vriendelijk en ongelooflijk eenvoudig toe te voegen aan uw dieet.

Hier zijn 8 wetenschap gebaseerde gezondheidsvoordelen van bloemkool.

1. Bevat veel voedingsstoffen

Het voedingsprofiel van bloemkool is behoorlijk indrukwekkend.

Bloemkool heeft weinig calorieën en bevat veel vitamines. Bloemkool bevat eigenlijk bijna alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt( 1 ).

Hier is een overzicht van de voedingsstoffen van een portie bloemkool van 128 gram( 1 ):

 • Calorieën: 25
 • Vezels: 3 gram
 • Vitamine C: 77% van de ADH
 • Vitamine K: 20% van de ADH
 • Vitamine B6: 11% van de ADH
 • Foliumzuur: 14% van de ADH
 • Pantotheenzuur: 7% van de ADH
 • Kalium: 9% van de ADH
 • Mangaan: 8% van de ADH
 • Magnesium: 4% van de ADH
 • Fosfor: 4% van de ADH

Kortom: Bloemkool is een uitstekende bron van vitamines en mineralen, die bijna alle vitaminen en mineralen bevat die je nodig hebt.

2. Veel vezels

Bloemkool is rijk aan vezels , wat gunstig is voor de algehele gezondheid.

Er zit 3 gram vezels in een 128 gram portie bloemkool, wat overeenkomt met 10% van je dagelijkse behoeften ( 1 ).

Vezels zijn belangrijk omdat het de gezonde bacteriën in uw darmen voedt die ontstekingen helpen verminderen en de spijsvertering bevorderen (23).

Het consumeren van voldoende vezels kan spijsverteringsproblemen zoals constipatie, diverticulitis en ontstekingsdarmziekte (IBD) helpen voorkomen ( 2 , 3 ).

Bovendien tonen studies aan dat een dieet rijk aan vezelrijke groenten zoals bloemkool gekoppeld is aan een lager risico op verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen, kanker en diabetes ( 4 , 5 , 6 ).

Vezels kunnen ook een rol spelen bij de preventie van obesitas, vanwege zijn vermogen om volheid te bevorderen en het verminderen van de totale calorie-inname ( 7 , 8 ).

Kortom: Bloemkool bevat veel vezels, wat belangrijk is voor de gezondheid van de spijsvertering en het risico op verschillende chronische ziekten kan verminderen.

3. Goede bron van antioxidanten

Bloemkool is een geweldige bron van antioxidanten, die uw cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en ontstekingen .

Net als andere kruisbloemige groenten is de bloemkool bijzonder rijk aan glucosinolaten en isothiocyanaten, twee groepen antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze de groei van kankercellen vertragen ( 9 , 10 , 11 , 12 , 13 ).

In reageerbuisstudies is aangetoond dat glucosinolaten en isothiocyanaten bijzonder beschermend zijn tegen darm-, long-, borst- en prostaatkanker (10).

Bloemkool bevat ook carotenoïden en flavonoïden antioxidanten, die antikankereffecten hebben en het risico op verschillende andere ziekten, waaronder hartaandoeningen, kunnen verminderen (1415161718).

Bovendien bevat bloemkool veel vitamine C, dat als een antioxidant fungeert. Het staat bekend om zijn ontstekingsremmende effecten die de gezondheid van het immuunsysteem kunnen verbeteren en het risico op hartaandoeningen en kanker kunnen verminderen (1920).

Kortom: Bloemkool biedt een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten, die gunstig zijn voor het verminderen van ontstekingen en de bescherming tegen verschillende chronische ziekten.

4. Kan helpen bij gewichtsverlies

Bloemkool heeft verschillende eigenschappen die kunnen helpen bij gewichtsverlies.

Ten eerste is het laag in calorieën met slechts 25 calorieën per portie, dus je kunt er veel van eten zonder dat je aankomt.

Het kan ook dienen als een caloriearme vervanger voor calorierijk voedingsmiddelen, zoals rijst en meel.

Als een goede bron van vezels vertraagt ​​bloemkool de spijsvertering en bevordert het gevoelens van volheid. Dit kan het aantal calorieën dat je eet de hele dag automatisch verminderen, een belangrijke factor in gewichtsbeheersing(68).

Een hoog watergehalte is een andere gewichtsverlies vriendelijk aspect van bloemkool. In feite bestaat 92% van het gewicht uit water. Nuttigen van veel waterrijk en caloriearme voedingsmiddelen is geassocieerd met gewichtsverlies ( 1 , 21 ).

Kortom: Bloemkool bevat weinig calorieën, maar veel vezels en water, allemaal eigenschappen die kunnen helpen bij het afvallen.

5. Rijk aan choline

Bloemkool is rijk aan choline , een essentiële voedingsstof waar veel mensen een tekort aan hebben.

Een portie bloemkool van 128 gram bevat 45 mg choline, dat ongeveer 11% van de adequate inname (AI) voor vrouwen en 8% voor mannen ( 1 , 22 ).

Choline heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam.

Om te beginnen speelt het een belangrijke rol bij het handhaven van de integriteit van celmembranen, het synthetiseren van DNA en het ondersteunen van de stofwisseling (2324).

Choline is ook betrokken bij de ontwikkeling van de hersenen en de productie van neurotransmitters die nodig zijn voor een gezond zenuwstelsel. Bovendien helpt het om te voorkomen dat cholesterol zich ophoopt in de lever (24).

Degenen die niet genoeg choline consumeren, hebben een hoger risico op lever- en hartaandoeningen, naast neurologische aandoeningen zoals dementie en Alzheimer (2526).

Niet veel voedingsmiddelen bevatten choline. Bloemkool is samen met broccoli één van de beste op planten gebaseerde bronnen van deze voedingsstof.

Kortom: Bloemkool is een goede bron van choline, een voedingsstof die voor veel mensen ontbreekt. Het is betrokken bij veel processen in het lichaam en werkt om verschillende ziekten te voorkomen.

6. Rijk aan sulforafaan

Bloemkool bevat sulforafaan, een uitgebreid bestudeerd antioxidant.

Uit veel reageerbuis- en dierstudies is gebleken dat sulforafaan bijzonder nuttig is voor het onderdrukken van de ontwikkeling van kanker door het remmen van enzymen die betrokken zijn bij kanker en tumorgroei(27 , 28 , 29 ).

Volgens sommige studies kan sulforafaan kan ook het potentieel hebben om de groei van kankercellen te stoppen door het vernietigen van cellen die al beschadigd zijn ( 27 , 28 , 29 ).

Sulforafaan lijkt het meest beschermend tegen darm- en prostaatkanker te zijn, maar het is ook onderzocht op de effecten ervan op veel andere kankers, zoals borstkanker, leukemie, pancreas en melanoom ( 29 ).

Uit onderzoek blijkt dat sulforafaan ook kan helpen om hoge bloeddruk te verlagen en de bloedvaten gezond te houden – beide belangrijke factoren bij het voorkomen van hartaandoeningen (30).

Ten slotte suggereren dierstudies dat sulforafaan ook een rol kan spelen bij diabetespreventie en het verminderen van het risico op diabetes-geïnduceerde complicaties, zoals nieraandoeningen (30).

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de omvang van de effecten van sulforafaan bij mensen te bepalen, zijn de potentiële gezondheidsvoordelen veelbelovend.

Kortom: Bloemkool is rijk aan sulforafaan, een plantaardige stof met vele gunstige effecten, zoals een verlaagd risico op kanker, hartaandoeningen en diabetes.

7.Koolhydraatarm alternatief voor granen en peulvruchten

Bloemkool is ongelooflijk veelzijdig en kan worden gebruikt om granen en peulvruchten in uw dieet te vervangen.

Niet alleen is dit een fantastische manier om uw groenten inname te verhogen, maar het is ook vooral handig voor degenen die een koolhydraatarm dieet volgen.

Dit komt omdat bloemkool aanzienlijk minder koolhydraten bevat dan granen en peulvruchten.

Een 128 gram bloemkool bevat bijvoorbeeld 5 gram koolhydraten.Ter vergelijking bevat een portie rijst 45 gram koolhydraten – negen keer zoveel als bloemkool ( 31 , 1 ).

Hier zijn enkele voorbeelden van recepten die met bloemkool kunnen worden gemaakt in plaats van granen en peulvruchten:

 • Bloemkool rijst: Vervang witte of bruine rijst met bloemkool die is geraspt en vervolgens gekookt, zoals in dit recept .
 • Bloemkool pizzabodem: Door het vermalen van bloemkool in een keukenmachine en dan het tot een deeg maken, zoals in dit recept , kunt u een heerlijke pizza te maken.
 • Bloemkool hummus: Kikkererwten kan worden vervangen door bloemkool in hummus recepten als dit.
 • Bloemkool puree: In plaats van het maken van aardappelpuree, probeer dit recept voor een koolhydraatarm bloemkool puree dat is makkelijk te maken.
 • Bloemkool tortilla’s: Combineer vermalen bloemkool met eieren met koolhydraatarme tortilla’s die kunnen worden gebruikt voor wraps, taco’s of burrito’s, zoals in dit recept .
 • Bloemkool melk en kaas: Gekookte bloemkool kan worden gecombineerd met melk, kaas en specerijen, zoals in dit recept .

Kortom: Bloemkool kan granen en peulvruchten in veel recepten vervangen, wat een geweldige manier is om meer groenten te eten of een koolhydraat beperkt dieet te volgen.

8. Gemakkelijk toe te voegen aan uw voeding

Niet alleen is bloemkool veelzijdig, maar het is ook heel gemakkelijk om het toe te voegen aan uw voeding.

Om te beginnen kun je het rauw consumeren, wat erg weinig voorbereiding vereist. Je kunt genieten van rauwe bloemkoolroosjes als een snack gedrenkt in hummus of een andere gezonde groente dip zoals in dit recept.

Bloemkool kan ook op verschillende manieren worden gekookt, zoals gestoomd, roosteren of sauteren. Het is een uitstekende bijgerecht of kan worden gecombineerd met gerechten zoals soepen, salades, roerbakgerechten en stoofschotels.

Niet te vergeten, het is vrij goedkoop en in de meeste supermarkten verkrijgbaar.

Kortom: Er zijn veel manieren om bloemkool aan uw dieet toe te voegen. Het kan gekookt of rauw worden gegeten en vormt een fantastische aanvulling op zowat elk gerecht.

Tot slot

Bloemkool biedt enkele krachtige gezondheidsvoordelen.

Het is een rijke bron van voedingsstoffen, waaronder een paar waar veel mensen meer van nodig hebben.

Bovendien bevat bloemkool unieke antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en kunnen beschermen tegen verschillende ziekten, zoals kanker en hartaandoeningen.

Tot slot is bloemkool eenvoudig om uw voeding toe te voegen. Het is smakelijk, gemakkelijk te bereiden en kan koolhydraatrijke-voedingsmiddelen in verschillende recepten vervangen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.