Teunisbloemolie wordt gewonnen uit de zaden van teunisbloem (Oenothera biennis ), een plant afkomstig uit Noord-Amerika. Het dankt zijn naam aan de gele bloesems die ‘s avonds bloeien. 

De olie bevat gamma-linoleenzuur (GLA) , een omega-6-vetzuur dat zowel ontstekingsremmende als pijnstillende eigenschappen heeft.

De plant is van oudsher gebruikt voor de behandeling van talrijke gezondheidsaandoeningen, waaronder acne, diabetische neuropathie, eczeem, osteoporose, psoriasis, premenstrueel syndroom (PMS) en reumatoïde artritis.

Teunisbloemolie is geen essentiële olie die vaak wordt gebruikt voor aromatherapie, maar een die kan worden geconsumeerd. Het kan bijwerkingen veroorzaken als het te veel wordt gebruikt en het kan interageren met bepaalde medicijnen, waaronder bloedverdunners en niet-steroïde pijnstillers.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Klaar om het te proberen? Holland & Barrett

Gezondheidsvoordelen

Teunisbloemolie is gepromoot als een effectieve behandeling voor verschillende aandoeningen, waaronder eczeem en pijn in de borst, sinds de jaren 1930. Veel van deze voordelen worden toegeschreven aan GLA, een vetzuur dat voorkomt in sojabonen, walnoten, zaden en plantaardige oliën (zoals raapzaad, canola en lijnzaadolie). Sommige claims worden beter door onderzoek ondersteund dan andere.

Menstruatieproblemen

Teunisbloemolie wordt al heel lang door vrouwen gebruikt om opvliegers tijdens de menopauze te behandelen . Opvliegers zijn een vorm van blozen veroorzaakt door verlaagde niveaus van het hormoon estradiol.

Hoewel het bewijsmateriaal nog steeds wisselend is, bleek uit een
onderzoek uit 2013 in de 
Archives of Gynaecology and Obstetrics dat een dagelijkse 500 milligram teunisbloemolie na zes weken een bescheiden verlichting van opvliegers gaf.

Hoewel de ernst van opvliegers verbeterde in vergelijking met vrouwen die een placebo kregen, duurde de duur en frequentie van de episodes niet.

Teunisbloemolie wordt ook soms gebruikt om menstruatiekrampen en premenstrueel syndroom  (PMS) te verlichten . Tot op heden is er geen sluitend bewijs voor deze beweringen.

Eczeem

Het was in de jaren tachtig dat teunisbloemolie zwaar werd aangeprezen als een effectieve behandeling van eczeem door de Canadese ondernemer David Horrobin (1939-2003). Ondanks een positieve reactie van consumenten, zijn veel van de claims sindsdien ontmaskerd in onderzoek.

Volgens een beoordeling uit 2013 van studies van de Medical School van de Universiteit van Minnesota bleek teunisbloemolie niet effectiever in de behandeling van atopisch eczeem dan een placebo in elk van de zeven herziene onderzoeken.

Veel van dezelfde conclusies zijn getrokken bij het onderzoeken van de effectiviteit van teunisbloemolie bij de behandeling van psoriasis of acne.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een type auto-immuun artritis dat voornamelijk de gewrichten aantast. Sommige studies hebben gesuggereerd dat GLA de pijn kan verminderen en de functie kan verbeteren bij mensen met milde tot matige reumatoïde artritis. De meeste resultaten tot nu toe waren op zijn best bescheiden.

Een samenvatting uit 2011 van studies uit Australië concludeerde dat GLA in teunisbloem, bernagiezaad of zwarte bes zaadolie een “gematigde” verlichting van pijn en handicaps bij mensen met reumatoïde artritis opleverde.

De meest veelbelovende resultaten werden gezien bij mensen die gelijktijdig niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen gebruikten , wat een bescheiden verbetering in ochtendstijfheid en gezamenlijke articulatie teweegbracht.

Osteoporose

Een verhoogde inname van onverzadigd vet gaat gepaard met een verminderd risico op osteoporose (verlies van botmineralen), vooral bij postmenopauzale vrouwen. Primula olie is bijna volledig onverzadigd vet en wordt door sommigen aangenomen als tegenwicht voor het botverlies bij vrouwen met osteoporose.

Een onderzoek van 18 maanden uit Zuid-Afrika meldde dat het gecombineerde gebruik van primula olie, visolie en calciumsupplementen het botverlies bij oudere vrouwen (gemiddelde leeftijd 79) vertraagde of ongedaan maakte in vergelijking met een gelijk aantal vrouwen die een placebo kregen.

Volgens het onderzoek ervoeren de vrouwen die teunisbloemolie, visolie en calcium kregen een toename van de femorale (dij) botdichtheid van 1,3 procent (versus een verlies van 2,3 procent in de placebogroep). Hoewel de botdichtheid van de lumbale wervelkolom onveranderd bleef in de primrose olie groep, ondervond de placebogroep een afname in botdichtheid van 3,2 procent.

Diabetische neuropathie

Het was in 1993 die avond dat sleutelbloemolie voor het eerst werd voorgesteld als een mogelijke behandeling van diabetische neuropathie, een vaak slopende zenuwpijn die voornamelijk de voeten en benen aantast. Sindsdien zijn er bewijzen voor sommige van deze claims.

Een 12-maanden durende studie uit India, waarbij 80 mensen met ernstige diabetische neuropathie betrokken waren, concludeerde dat een dagelijkse 500- tot 1000-milligram dosis teunisbloemolie in combinatie met 400 milligram vitamine pijnverlichting kreeg bij 88 procent van de deelnemers.

Hoe veelbelovend ook, de conclusies werden beperkt door het ontbreken van een controle (placebo) groep om een ​​evaluatieve vergelijking te maken. Toch waren de bevindingen significant genoeg om verder onderzoek te rechtvaardigen.

Mogelijke bijwerkingen

Zoals de meeste supplementen, is er nog niet veel onderzoek gedaan naar de veiligheid op de lange termijn van teunisbloemolie. In sommige gevallen kan teunisbloemolie bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten, hoofdpijn, misselijkheid en diarree. De meeste bijwerkingen zijn laaggradig en verdwijnen vanzelf als de behandeling is gestopt.

Er zijn bepaalde medische aandoeningen waarvoor teunisbloemolie ernstige gezondheidsrisico’s kan opleveren. Onder hen:

  • De teunisbloemolie kan het risico van bloeden bij mensen te verhogen met bloeden stoornissen of bij patiënten die anticoagulantia ( “bloedverdunners”).
  • Als u aan een operatie begint, moet u twee weken van te voren het gebruik van teunisbloemolie stopzetten om overmatig bloeden te voorkomen.
  • Mensen met epileptische aandoeningen en die medicijnen nemen voor schizofrenie, moeten teunisbloemolie vermijden, omdat dit het risico op epileptische aanvallen kan vergroten.
  • Zwangere vrouwen mogen geen teunisbloemolie gebruiken, omdat dit het risico op een miskraam of geïnduceerde bevalling kan vergroten.

Geneesmiddelinteracties

Teunisbloemolie kan een interactie aangaan met een aanzienlijk aantal medicijnen, ofwel de werkzaamheid van het medicijn verminderen of bijwerkingen veroorzaken (voornamelijk bloedingen of toevallen). Waaronder:

  • Anti-stollingsmedicijnen zoals Fragmine (dalteparine)
  • Anticoagulantia zoals Coumadine (warfarine), heparine, Lovenox (enoxaparine) en Plavix (clopidogrel)
  • Antipsychotica zoals Compazine (prochlorperazine), Mellaril (thioridazine), Permatil (flufenazine), Stelazine (trifluoperazine) en Thorazine (chloorpromazine)
  • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals aspirine, Advil (ibuprofen), Aleve (naproxen) en Voltaren (diclofenac)

Adviseer uw arts als u teunisbloemolie of een supplement gebruikt om medicamenteuze interacties en mogelijk ernstige bijwerkingen te voorkomen.

Dosering en voorbereiding

Als een voedingssupplement zijn er geen universele richtlijnen voor het juiste gebruik van teunisbloemolie. Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis van 500 milligram als veilig beschouwd bij volwassenen, hoewel velen dagelijks tot 1300 milligram kunnen verdragen zonder bijwerkingen. Vanwege het gebrek aan onderzoek mag teunisbloem niet bij kinderen worden gebruikt.

Als u strikt veganist of vegetariër bent, kies dan alleen voor merken die zijn aangeduid als ‘vegetarisch veilig’ of ‘vegetarische zachte gels’. Tenzij dit duidelijk op het etiket wordt vermeld, kan de capsule zijn gemaakt van gelatine op basis van dieren (meestal rundvlees of varken).