Wat is taurine?

Taurine dat soms L-taurine wordt genoemd, is een niet-essentieel aminozuur dat sporenhoeveelheden zwavel bevat. Ons lichaam produceert zelf wat taurine, maar we kunnen deze voedingsstof ook op natuurlijke wijze in voedingsmiddelen in onze voeding krijgen. Het zit vooral in vlees en zuivelproducten, waaronder gevogelte, rood vlees en vis.

Taurine wordt vaak gebruikt om de atletische prestaties te verbeteren en chronische aandoeningen zoals te behandelen hoge bloeddruk of congestief hartfalen . Het heeft ook veel andere gezondheidsvoordelen.

Voordelen van taurine

1. Verbetert de hartfunctie

Taurine wordt vaak gebruikt als behandeling voor mensen die matig tot ernstig hartfalen hebben gehad, en wordt soms gebruikt als onderdeel van de behandeling na een hartaanval .Een onderzoek suggereert dat taurine naast het optreden als behandeling na cardiovasculaire ziekte ook kan helpen hartproblemen te voorkomen.

2. Kan depressie behandelen

Taurine kan de centrale zenuwstelsel beïnvloeden op positieve manieren, en taurine kan een anti-depressivum effect hebben. Volgens een onderzoek , langdurig gebruik van taurine supplementen veranderde depressie gerelateerde signalen in de hippocampus van ratten.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

3. Verlaagt cholesterol 

Regelmatig taurine innemen kan helpen verlagen cholesterol en triglyceriden en de algehele gezondheid verbeteren. Onderzoekers in een studie uit 2008 gaven mensen drie keer per dag 2 gram taurine. Na vier maanden zagen ze lagere niveaus van zowel cholesterol als triglyceriden dan in de controlegroep. Meer recente studies hebben aangetoond hoe taurine werkt om cholesterol op cellulair niveau te verminderen. Dit kan extra gezondheidsvoordelen hebben, zoals een verlaagd risico op hart- en vaatziekten .

4. Verbetert de doorbloeding

Taurine kan een verhoogde opening van de bloedvaten veroorzaken, waardoor zuurstof gemakkelijker aan uw spieren kan worden toegediend. Dit kan helpen bij zowel hart- en vaatziekten als bij het verbeteren van de atletische prestaties. Een onderzoek bij ratten wees uit dat het de afscheiding van stikstofmonoxide kan vergroten, waardoor de bloedvaten worden verwijd.

5. Helpt bij de behandeling van hepatitis

Hepatitis kan leverschade veroorzaken, en taurine kan helpen om het te behandelen. een onderzoek suggereert dat taurine kan helpen leverbeschadiging te verminderen die wordt veroorzaakt door hepatitis. Een ander studie vond dat taurine de mogelijkheid had om schade aan de lever te voorkomen. Onderzoekers ontdekten dat een toename van taurine ertoe leidde dat deelnemers minder markers hadden die duidden op leverschade.

6. Kan helpen bij epileptische aandoeningen

In een onderzoek uit 2003 op muizen, vonden de onderzoekers dat taurine in staat is om epileptische aanvallen te behandelen. Het verminderde ook de duur en het begin van sommige aanvallen. Er is echter meer onderzoek nodig om deze effecten bij mensen te bevestigen. U moet uw arts raadplegen voordat u taurine inneemt voor epileptische aanvallen, vooral als u psychoactieve medicatie gebruikt.

7. Kan behandeling van diabetes ondersteunen

Hoewel meer onderzoek nodig is om dit gezondheidsvoordeel te bevestigen, studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition ontdekte dat taurine in staat was de insulinegevoeligheid bij ratten te verbeteren met diabetes type 2 . In dit onderzoek hadden ratten die taurine kregen minder abdominaal vet, waren minder resistent tegen insuline en hadden minder kans op hypoglykemie dan de controle ratten.

Vormen en doses

Taurine kan worden verkregen door voedsel of door supplementen. Supplementen zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm, capsule en poedervorm.

Voor algemene verbetering van de gezondheid, neem de supplementen door de instructies op de fles te volgen of zoals geadviseerd door uw arts. Als u taurine gebruikt voor congestief hartfalen, kunt u tot 3 gram innemen, tweemaal per dag. Voor hepatitis, tot 4 gram drie keer per dag.

Risico’s en complicaties

Met mate worden taurine supplementen over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Er zijn geen bekende vaak voorkomende bijwerkingen voor de gemiddelde persoon. Teveel taurine innemen kan maagproblemen zoals maagzweren of diarree veroorzaken.

Omdat taurine niet is onderzocht bij zwangere vrouwen, mag u het supplement niet gebruiken als u zwanger bent, borstvoeding geeft of probeert zwanger te worden, tenzij u eerst met uw arts hebt gesproken.

De enige bekende interactie van taurine supplementen is met lithium supplementen. Wanneer de twee worden gecombineerd, kan het innemen van taurine interfereren met hoe het lichaam zichzelf van lithium ontdoen, wat kan resulteren in ernstige bijwerkingen.

Tot slot

Er zijn aanwijzingen dat taurine een aantal verschillende gezondheidsproblemen kan behandelen en de atletische prestaties kan verbeteren. Je zou kunnen merken dat je profiteert van zijn sterke antioxiderende eigenschappen. Als u niet zeker weet of taurine uw gezondheid kan verbeteren, moet u uw arts vragen of taurine geschikt voor u is, welke vorm u moet nemen en hoeveel.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.