tijm

8 Gezondheidsvoordelen van tijm

Tijm heeft een uitgebreide geschiedenis van gebruik in de natuurgeneeskunde bij de behandeling van ademhalingsproblemen zoals bronchitis, hoesten, en borst congestie. 

De gezondheidsvoordelen van tijm komen uit de vele fytonutriënten (plantaardige stoffen), vitaminen en mineralen die cruciaal zijn voor iemands welzijn. 

Onder de populaire planten in de culinaire wereld, is tijm inheems in Zuid-Europa en het Middellandse-Zeegebied.

1) Het bevat veel voedingsstoffen

Tijm zit vol met de vluchtige oliecomponenten carvacrol, borneol, geraniol en thymol en bevat veel vitamine K, ijzer, mangaan en calcium. Onderzoekers proberen momenteel biologische conserveringsmiddelen te produceren die zijn gebaseerd op de essentiële oliën van tijm.

 2) Een rijke bron van ijzer

Tijm is een rijke bron aan ijzer, het levert bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor een volwassene per eetlepel. IJzer is nodig voor de opwekking van energie, en een tekort aan ijzer kan bloedarmoede, vermoeidheid veroorzaken, en het lichaam is ook vatbaarder voor ziektes.

3) Gezondheid van de huid verhoogt

Research bij Leeds Metropolitan University  in Engeland ontdekten dat tijm succesvol is in strijd tegen bacteriën die acne veroorzaakt. Kruiden zoals tijm worden verondersteld zachter voor de huid te zijn dan andere soorten huidproducten, dit is toe te schrijven aan hun ontstekingsremmende componenten.

4) Het bevat veel antioxidanten

De wetenschappers ontdekte dat in de hedendaagse moderne tijd, een goede basis voor traditioneel gebruik van tijm als opwekkend drankje kan iemands levensverwachting verhogen. De vluchtige oliën in tijm daarvan werd ontdekt dat het kan helpen met het verzorgen van de geest door toenemende gunstige omega-3 vetzuren binnen iemands hersenen, om uw cellen van uw lichaam gezond te houden en bij het vertragen van het verouderingsproces.

Vetzuren zijn essentieel voor het construeren van celwanden en voor het behoud van de structuur van het zenuwstelsel, de hersenen en slagaders. Tijm helpt deze vetten te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, vanwege zijn sterke antioxidanten. Studies onderzoeken nog of tijm kan helpen bij het voorkomen van de ziekte van Alzheimer.

5) Botgezondheid

Het is een fantastische bron van vitamine K en een goede bron van calcium, ijzer en mangaan. Deze zijn allemaal van cruciaal belang voor het behouden van krachtige en gezonde botten, het stimuleren van de juiste bot-ontwikkeling, en het voorkomen van bot-aandoeningen.

6) Verlicht indigestie

Tijmthee wordt vaak aanbevolen door natuurlijke genezers om een goede spijsvertering te bevorderen, gas en een opgeblazen gevoel te verminderen.

8) Helpt bij hoesten, verkoudheid en meer

Vanwege de antibiotica en antiseptische componenten, kan warme tijmthee gezoet met een beetje honing zeer geschikt zijn voor het verlagen van koorts, keelpijn, verkoudheid en hoesten. Het kan bij sommige ook helpen artritis en jicht te verlichten, omdat het zal helpen om excessieve urinezuur te verwijderen uit je systeem.

Het maken van tijmthee

Maak een thee met 2 takjes tijm, samen met het sap van de helft van een citroen en wat honing. Deze behandeling is zeer geschikt voor kinkhoest, bronchiale astma, en slijm in de longen. Deze tijmthee helpt het beste als het 4 of 5 keer per dag wordt gedronken.

Je kunt meteen een liter thee maken en in een thermoskan bewaren om de thee de hele dag beschikbaar te hebben. Vermenigvuldig de hoeveelheid ingrediënten dan met 4.

3 Comments

  1. Pingback: 9 Gezondheidsvoordelen van tijm | Health Bytes

  2. pauline polko

    wees echter voorzichtig met het gebruik van tijm, het is een natuurlijk geneesmiddel en kan ook schadelijk zijn. geiten bijv. eten nooit kruiden, alleen als ze ziek zijn, ook de mens zou selectiever moeten zijn in het gebruik van deze medicijnen, alles wat natuurlijk is is niet automatisch gezond.

  3. 1 kop per dag is denk ik voldoende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.