Ginseng is één van elf verschillende rassen van korte, langzame groeiende planten met vlezige wortels. Het wordt verondersteld om het normale welzijn te herstellen en te verbeteren, en is vandaag de dag één van de populairste kruidengeneesmiddelen in de wereld.

De kruiden bestaan ​​uit een lichtgekleurde, stevige wortel, een relatief lange stengel en groene bladeren met een ovale vorm.

Het wordt van oudsher genomen om bij een ​​aantal medische aandoeningen te helpen, die we hieronder bespreken.

Amerikaanse Ginseng (Panax quinquefolius, L.) en Aziatische Ginseng (P. Ginseng) worden beiden verondersteld u te voorzien van een energieboost, lagere bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte, vermindering van stress, bevorderen van ontspanning, behandeling van diabetes en van seksuele disfunctie bij mannen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Opgemerkt dient te worden dat Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosis) is niet een echte ginseng en behoort niet tot het geslacht “Panax” . Het behoort tot de Araliaceae familie van planten, men moet zich ervan bewust zijn dat het niet hetzelfde is als Amerikaanse of Aziatische ginseng.

Voordelen

Ginseng wordt van oudsher gebruikt om een ​​reeks medische aandoeningen te ondersteunen.

Meer onderzoek is nodig om het nut ervan als supplement te bevestigen. Er wordt echter beweerd dat ginsenosides, chemische componenten die aanwezig zijn in ginseng, verantwoordelijk zijn voor het klinische effect van het kruid.

Westerse wetenschappers stellen vaak vraagtekens bij de medicinale eigenschappen van ginseng. Er is geen overtuigend bewijs dat de werkelijke effectiviteit ervan bepaalt.

Ginseng producten kunnen variëren in kwaliteit en geneeskrachtige eigenschappen. Het is sterk aan te bevelen de ingrediënten van deze producten vóór aankoop te controleren. Sommige producten blijken een kleine of verwaarloosbare hoeveelheid te bevatten en sommige bevatten andere stoffen.

Onderzoekers suggereren dat de volgende gezondheidsvoordelen verbonden zijn met ginseng:

Verhoogde energie

Ginseng kan helpen bij het stimuleren van fysieke en mentale activiteit bij mensen die zich zwak en moe voelen. Een studie onthulde goede resultaten liet zien bij het helpen van kankerpatiënten met vermoeidheid.

De energie opwekkende effecten van ginseng werden echter alleen waargenomen bij mensen die momenteel worden behandeld. Het vertoonde geen statistisch significante verbeteringen bij mensen die al een kankerbehandeling hadden voltooid.

Scherpere cognitieve functie

Ginseng kan denkprocessen en cognitie verbeteren. Studies die dit onderzochten zeggen dat het voordelen lijkt te bieden voor cognitie, gedrag en kwaliteit van leven. De wetenschappers waarschuwden echter dat, ondanks enkele positieve bevindingen, studies die waren opgenomen in de systematische review geen overtuigend bewijs leverden voor de effectiviteit van ginseng als een cognitieve booster.

Een andere studie onderzocht of het mogelijk zou zijn om Amerikaanse ginseng in voedingsmiddelen op te nemen. De onderzoekers ontwikkelden ginseng versterkte melk met voldoende ginseng om de cognitieve functie te verbeteren.

Het is echter in dit stadium niet mogelijk om te weten of opname van ginseng in een voedingsproduct het gewenste cognitieve effect zou hebben.

Behandeling van erectiestoornissen

Verbetert Libido – Koreaanse rode ginseng wanneer genomen in poedervorm in de aanbevolen dosering kan het de libido bij mannen verbeteren. Het helpt ook bij de behandeling van erectiestoornissen.

Verhogen van de prestaties – Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat ginseng produceert anti-stress en antivermoeidheid effecten door het verminderen van de effecten van het stresshormoon cortisol in het lichaam, helpt bij het stimuleren van het uithoudingsvermogen tijdens een intensief trainingsprogramma.

Verhoogt testosterongehalte – Er is aangetoond dat er een toename van testosterongehalteHet werkzame bestanddeel Ginsenoside Rg1 in Panax ginseng, is verantwoordelijk voor de toename van testosterongehalte. Er is gebleken dat het de productie van LH (luteïniserend hormoon) verhoogd door in te grijpen op de hypofyse. In een klinische studie, van Aziatische ginseng is tevens gebleken een toename van LH en vrije testosteron.

Ginseng wortel vaak gebruikt in medicijnen en natuurlijke remedies om hart- en vaatziekten, kanker, hormonale stoornissen, auto-immuun aandoeningen te bestrijden. Van Aziatische ginseng wordt ook gezegd dat het atletische prestaties kan verbeteren.

Griep preventie

Onderzoek naar de effecten van ginseng op muizen suggereert een mogelijk verband tussen ginseng en de behandeling en preventie van influenza en respiratoir syncytieel virus (RSV).

Bevindingen suggereerden dat extract van rode ginseng de overleving van menselijke longepitheelcellen die met het influenzavirus zijn geïnfecteerd zou kunnen verbeteren. Veel studies naar de preventieve werking tegen virussen werden later echter als onbetrouwbaar in diskrediet gebracht.

Lagere bloedsuikerspiegel

Verschillende studies suggereren dat ginseng kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en diabetes te behandelen. Ginsenosiden kunnen de insulineproductie in de alvleesklier beïnvloeden en de insulineresistentie verbeteren met behulp van andere mechanismen.

Meer klinische studies en standaardisatie van ginseng wortel zijn nodig om het te beschouwen als een mogelijke aanvullende therapie voor diabetes. Dit is zodat onderzoekers kunnen onderzoeken welke specifieke doses effectief zijn.

Bijwerkingen

Niet alle bijwerkingen van ginseng zijn bekend. Hoewel het veilig is om te consumeren, zijn de volgende bijwerkingen gemeld:

 • hoofdpijn
 • slaapproblemen
 • problemen met de spijsvertering
 • veranderingen in bloeddruk en bloedsuikerspiegel
 • prikkelbaarheid
 • nervositeit
 • wazig zien
 • een ernstige huidreactie
 • zwelling
 • diarree
 • bloeden
 • duizeligheid
 • een droge mond
 • een verlaagde hartslag
 • convulsies en epileptische aanvallen
 • delirium

Vrouwen kunnen ook gezwollen borsten en vaginale bloedingen ervaren.

Wisselwerking

Artsen adviseren om ginseng niet te mengen met een antidepressiva zoals monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers). Het gelijktijdig innemen van deze antidepressiva als ginseng kan manische episodes en tremoren veroorzaken.

Het kan de effecten van bloeddruk-, diabetes- en hartmedicatie, waaronder calciumantagonisten zoals nifedipine veranderen. Meng nooit ginseng- en hartmedicijnen zonder eerst een arts te raadplegen.

Het kruid kan ook het risico op bloedingen vergroten wanneer het wordt ingenomen met bloedverdunners, zoals warfarine of aspirine.

Het kan de effecten van cafeïne en andere stimulerende middelen versterken, wat leidt tot een snelle hartslag en mogelijk zweten of slapeloosheid. Het kan ook de pijnstillende effecten van morfine opheffen.

Wat is de ideale dosering van ginseng?

 • Waar aan de ene kant gemakkelijk één of twee kopjes Ginseng thee per dag kan worden gedronken, tabletten en capsules mogen slechts onder deskundige leiding bepaalde doses worden ingenomen. Dit komt omdat de kracht van het supplement en de combinatie van kruiden kan variëren van fabrikant tot fabrikant.
 • Over het algemeen een capsule van 1 milligram elke dag werkt goed in de meeste gevallen. Maar het is ook belangrijk om uw arts te informeren over uw medische aandoeningen en alle lopende medicatie die u neemt om interacties en bijwerkingen te voorkomen.
 • Om eventuele bijwerkingen te vermijden, is het beste om het niet langer dan voor meer dan drie maanden op een rij te gebruiken. Een pauze van enkele weken of maanden is het raadzaam voor hervatting van het supplement.

Tot slot

Hoewel de verschillende gezondheidsvoordelen van ginseng als supplement niet zijn bevestigd, is het toch veilig om het kruid in kleine doses te nemen als het gunstige effecten voor u heeft.

Ginseng supplementen zijn ook online te kopen. Vergelijk merken en individuele producten om ervoor te zorgen dat het supplement dat u koopt geschikt en veilig voor u is. Spreek altijd met een arts voordat u een nieuwe supplementen neemt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.