Ad Clicks :Ad Views :
img

6 Redenen waarom glucose-fructosesiroop slecht voor je is

1604 Views

6 Redenen waarom glucose-fructosesiroop slecht voor je is

Glucose-fructosesiroop (ook bekend als high-fructose corn syrup, HFCS, glucose-fructosesiroop, glucosesiroop en fructosesiroop) is een soort kunstmatige suiker uit maïssiroop.

Veel deskundigen zeggen dat suiker en HFCS zijn belangrijke factoren in de huidige obesitas-epidemie(12).

HFCS en suiker zijn ook gekoppeld aan vele andere ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hart-en vaatziekten(34).

Hier zijn 6 redenen waarom glucose-fructosesiroop slecht voor je gezondheid is.

1. Glucose-fructosesiroop voegt een onnatuurlijke hoeveelheid fructose toe aan uw voeding

De fructose in HFCS kan gezondheidsproblemen veroorzaken indien gegeten in grote hoeveelheden.

De meeste zetmeelrijke koolhydraten, zoals rijst, worden afgebroken tot glucose, de basisvorm van koolhydraten. Echter, tafelsuiker en HFK’s bevatten 50% glucose en 50% fructose (5).

Glucose kan gemakkelijk worden getransporteerd en gebruikt door iedere cel in je lichaam. Het is ook de belangrijkste brandstof voor high-intensity training bij verschillende processen.

In tegenstelling, de fructose in glucose-fructosesiroop of kunstmatige suiker worden vooral verwerkt in de lever en slecht geabsorbeerd door de cellen in je lichaam.

HFCS voegt onnatuurlijke hoeveelheden fructose aan uw voeding toe die het menselijk lichaam niet is geëvolueerd naar behoren af te handelen.

In feite, tot de laatste decennia, uw voeding zou slechts een zeer kleine hoeveelheid fructose uit natuurlijke bronnen zoals fruit en groenten bevatten(6).

Naast lagere concentraties fructose, fruit bevat vezels, water , micronutriënten en antioxidanten. Geen van de informatie in dit artikel is van toepassing op hele vruchten, dat is zeer gezond(6).

De hieronder vermelde ongewenste effecten worden meestal veroorzaakt door een teveel aan fructose, en dat geldt voor zowel glucose-fructosesiroop (55% fructose) en gewone suiker (50% fructose).

Kortom: HFCS en suiker bevatten zowel fructose en glucose. Fructose wordt anders behandeld dan glucose, het consumeren van teveel fructose kan leiden tot gezondheidsproblemen.

2. Het wordt gemakkelijk omgezet in vet

Suikerhoudende Donut op een Schaal

Glucose-fructosesiroop wordt gemakkelijk omgezet in vet als geconsumeerd in overmaat(7).

Dit komt omdat de fructose wordt gemetaboliseerd in de lever. De lever kan de fructose in glycogeen (opgeslagen koolhydraten) omzetten, maar het heeft een beperkte opslagcapaciteit.

Terwijl kleinere hoeveelheden fructose uit fruit fijn zijn, grote hoeveelheden van frisdrank of snoep kan de lever overbelasten en worden omgezet in vet.

Op de lange termijn kan deze vetophoping leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals vette leverziekte en diabetes type 2(89).

In een 3 weken durende studie vonden de onderzoekers dat de overconsumptie van suiker en fructose leidt tot een drastische verhoging van 27% in lever vet(10).

Ander onderzoek heeft ook geconstateerd dat fructose kan vet verhogen in grotere mate dan andere calorierijke afgestemde maaltijden(11).

Vergeet niet dat de schadelijke effecten van HFCS en fructose moet niet worden verward met de fructose in fruit , dat is gezond en veilig in verstandige hoeveelheden.

Kortom: Glucose-fructosesiroop kan gemakkelijk leiden tot overmatig vet. Dit komt omdat het anders wordt verteerd dan andere voedingsmiddelen.

3. Het zal uw risico op obesitas en gewichtstoename verhogen

Cookies op een Schaal

Lange-termijn studies tonen ook aan dat overmatige hoeveelheden suiker of HFCS een belangrijke rol kan spelen bij obesitas (1213).

In één studie werden aan gezonde volwassen vrijwilligers drankjes gegeven met ofwel glucose of fructose.

Bij het vergelijken van deze twee groepen, stimuleren de fructose drankjes niet de regio’s van de hersenen waarmee eetlust in dezelfde mate als de glucose drankjes stimuleert (14).

Fructose kan ook leiden tot visceraal vet accumulatie. Visceraal vet rond je organen is de ergste vorm van lichaamsvet. Het is in verband gebracht met gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hart-en vaatziekten(815).

Bovendien, de beschikbaarheid van HFK’s en suiker was ook de gemiddelde calorie-inname toegenomen, een sleutelfactor in gewichtstoename. Onderzoek suggereert dat de mensen nu meer dan 500 calorieën per dag uit suiker verbruiken, dat is 300% meer dan 50 jaar geleden(161718).

Kortom: Onderzoek blijft de rol van glucose-fructosesiroop en fructose in overgewicht benadrukken. Het kan ook visceraal vet, het schadelijke soort vet rondom je organen.

4. Overmatige inname is een belangrijke oorzaak van de diabetes

Bloedglucosemeter en Strips

Overmatige fructose en HFCS consumptie kan ook leiden tot insulineresistentie , een aandoening die kan resulteren in diabetes type 2(1119).

Bij gezonde individuen verhoogt de insuline in reactie op de consumptie van koolhydraten uit de bloedbaan naar de cellen te transporteren.

Echter, de regelmatige consumptie van overtollige fructose kan uw lichaam resistent maken tegen insuline-effecten(19).

Uiteindelijk, dit vermindert de ‘flexibiliteit’ van je cellen om het te metaboliseren en de koolhydraten te verteren. Op de lange termijn, zowel insuline als de bloedsuikerspiegel gaan omhoog.

Naast diabetes kan HFCS ook een rol spelen bij metabool syndroom, dat is gekoppeld aan vele ziekten, waaronder hartziekten en bepaalde vormen van kanker(20).

Kortom: Glucose-fructosesiroop kan leiden tot insulineresistentie en het metabolisch syndroom, die beide belangrijke bijdragen aan type 2 diabetes en vele andere ernstige ziekten.

5. Het kan het risico van andere ernstige ziekten verhogen

Vele ernstige aandoeningen zijn gekoppeld aan overconsumptie van fructose.

HFCS en suiker zijn gebleken een veroorzaker te zijn van ontstekingen, die wordt geassocieerd met een verhoogd risico op zwaarlijvigheid, suikerziekte, hartkwalen en kanker.

De hoge insulinespiegel veroorzaakt door suiker kan ook brandstof zijn voor tumorgroei. Een aantal lange-termijn studies hebben een verband gelegd tussen HFCS-inname en het risico op kanker(212223).

Naast ontsteking, kan overtollige fructose ook schadelijke stoffen, genaamd advanced glycation end producten (AGEs), die schadelijk kunnen zijn voor uw cellen(242526).

Tenslotte is er ook een groter risico voor inflammatoire ziekten zoals jicht. Dit is te wijten aan de verhoogde productie van ontsteking en urinezuur (2728).

Gezien alle gezondheidskwesties en ziekten die verband houden met HFCS en suiker, kan het dan ook geen verrassing zijn dat studies ook beginnen om hen te koppelen aan een verhoogd risico op hart-en vaatziekten en verlaagde levensverwachting(329).

Conclusie: Overmatige consumptie van HFCS is gekoppeld aan een verhoogd risico van talrijke ziekten, waaronder kanker en hart-en vaatziekten.

6. Het bevat geen essentiële voedingsstoffen

Net als andere toegevoegde suikers, glucose-fructosesiroop zijn ‘lege’ calorieën.

Het bevat veel calorieën, maar absoluut geen essentiële voedingsstoffen.

Het eten van HFCS zal daarom het totale gehalte aan voedingsstoffen van uw voeding verminderen. Want hoe meer je van HFCS eet, hoe minder ruimte je hebt voor voedzame voedingsmiddelen .

Tot slot, het vermijden van glucose-fructosesiroop  kan één van de makkelijkste en effectieve manieren voor u zijn om uw gezondheid te verbeteren en het verlaagd uw risico op ziektes.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 5 =

This div height required for enabling the sticky sidebar