Gouden melk – ook bekend als kurkuma-melk – is een Indiase drank die in westerse culturen steeds populairder is geworden.

Deze felgele drank wordt traditioneel gemaakt door koeienmelk of plantaardige melk op te warmen met kurkuma en andere kruiden, zoals kaneel en gember.

Het wordt aangeprezen vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen en wordt vaak gebruikt als alternatief middel om de immuniteit te verhogen en ziekte te voorkomen.

Hier zijn 10 op wetenschap gebaseerde voordelen van gouden melk – en een recept om het zelf te maken.

Aanbieding deze week

✔️Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen op telegraaf.nl en in de app
 
✔️Dagelijks de digitale versie van de papieren krant
 
✔️Elke zaterdag VROUW en VRIJ magazine digitaal
 
Nu heel voordelig te verkrijgen!!

 

Profiteer nu van deze aanbieding

1. Belangrijke ingrediënten zitten vol met antioxidanten

Het belangrijkste ingrediënt in gouden melk is kurkuma, een geel specerij die populair is in de Aziatische keuken en die kerrie zijn gele kleur geeft.

Curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, wordt al eeuwenlang in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt vanwege zijn sterke antioxiderende eigenschappen(1).

Antioxidanten zijn verbindingen die celschade bestrijden en uw lichaam beschermen tegen oxidatieve stress.

Ze zijn essentieel voor het functioneren van uw cellen en onderzoeken tonen regelmatig aan dat voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten het risico op infecties en ziekten kunnen verlagen(23).

De meeste gouden melk recepten bevatten ook kaneel en gember, die beide ook indrukwekkende antioxiderende eigenschappen hebben(45).

Kortom: Gouden melk is rijk aan antioxidanten, die cellen helpen beschermen tegen schade, ziektes en infecties bestrijden en bijdragen aan uw algehele gezondheid.

2. Kan helpen Ontsteking en gewrichtspijn verminderen

De ingrediënten in gouden melk hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen.

Van chronische ontstekingen wordt gedacht dat ze een belangrijke rol spelen bij chronische ziekten, waaronder kanker, metaboolsyndroom, Alzheimer en hartziekten. Om deze reden kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan ontstekingsremmende verbindingen uw risico op deze aandoeningen verminderen.

Onderzoek toont aan dat gember, kaneel en curcumine – het actieve ingrediënt in kurkuma – krachtige ontstekingsremmende eigenschappen hebben (678).

Studies suggereren zelfs dat de ontstekingsremmende effecten van curcumine vergelijkbaar zijn met die van sommige farmaceutische geneesmiddelen zonder de bijwerkingen(910).

Deze ontstekingsremmende effecten kunnen gewrichtspijn van osteoartritis en reumatoïde artritis verminderen.

Zo ontdekte een studie bij 45 mensen met reumatoïde artritis dat 500 gram curcumine dagelijks pijn in de gewrichten vermindert met meer dan 50 gram van een gemeenschappelijk medicijn voor artritis of een combinatie van curcumine en het medicijn(11).

Op dezelfde manier ervoer in een onderzoek van 6 weken bij 247 mensen met artrose, degenen die het gember extract kregen minder pijn en hadden ze minder pijn medicatie nodig dan degenen die een placebo kregen(12).

Kortom:Kurkuma, gember en kaneel, de belangrijkste ingrediënten in gouden melk hebben sterke ontstekingsremmende eigenschappen.Deze kunnen ontstekingen en gewrichtspijn verminderen.

3. Kan geheugen en hersenfunctie verbeteren

Gouden melk kan ook goed zijn voor je hersenen.

Studies tonen aan dat curcumine de niveaus van uit de hersenen afkomstige neurotrofe factor (BDNF) kan verhogen. BDNF is een verbinding die ervoor zorgt dat uw hersenen nieuwe verbindingen vormen en de groei van hersencellen bevorderen(13).

Lage niveaus van BDNF kunnen in verband worden gebracht met hersenstoornissen, waaronder de ziekte van Alzheimer(1415).

Andere ingrediënten kunnen ook voordelen bieden.

Eén van de kenmerken van Alzheimer is bijvoorbeeld een ophoping van een specifiek eiwit in de hersenen, het tau-eiwit. Testbuis- en dierstudies tonen aan dat verbindingen in kaneel deze opbouw kunnen voorkomen(161718).

Bovendien lijkt kaneel de symptomen van de ziekte van Parkinson te verminderen en de hersenfunctie te verbeteren in dierstudies(19).

Gember kan ook de hersenfunctie stimuleren door de reactietijd en het geheugen te verbeteren. Bovendien lijkt gember in dierstudies te beschermen tegen leeftijdsgebonden hersenfunctieverlies(202122).

Er is verder menselijk onderzoek nodig om de effecten van deze ingrediënten op het geheugen en de hersenfunctie volledig te begrijpen.

Kortom: Sommige ingrediënten in gouden melk kunnen helpen het geheugen te behouden. Maar ook de achteruitgang van de hersenfunctie van de ziekte van Alzheimer en Parkinson te voorkomen.

4. Curcumine in Kurkuma kan de stemming verbeteren

Het lijkt erop dat kurkuma – meer specifiek de actieve stof curcumine – de stemming kan stimuleren en de symptomen van depressie kan verminderen.

In een 6 weken durend onderzoek namen 60 personen met depressieve stoornissen curcumine een antidepressivum of een combinatie.

Degenen die alleen curcumine kregen, hadden vergelijkbare verbeteringen als degenen die antidepressiva kregen, terwijl de combinatiegroep de meeste voordelen zag(23).

Depressie kan ook worden gekoppeld aan lage niveaus van hersenafgeleide neurotrofe factor (BDNF). Omdat curcumine de BDNF-niveaus lijkt te verhogen, kan het mogelijk symptomen van depressie verminderen (24).

Dat gezegd hebbende, er zijn weinig studies uitgevoerd op dit gebied en er zijn er nog meer nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Curcumine het actieve ingrediënt in kurkuma kan de symptomen van depressie helpen verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig.

5. Kan beschermen tegen hartziekten

Hartziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Interessant is dat kaneel, gember en kurkuma – de belangrijkste ingrediënten in gouden melk – allemaal in verband zijn gebracht met een lager risico op hartaandoeningen(25).

Een evaluatie van 10 onderzoeken concludeerde bijvoorbeeld dat 120 mg kaneel per dag het totale cholesterol-, triglyceriden- en ‘slechte’ LDL-niveau kan verlagen en ‘goede’ HDL-waarden kan verhogen (26).

In een andere studie kregen 41 deelnemers met diabetes type 2, 2 gram gemberpoeder per dag. Aan het einde van het 12 weken durende onderzoek waren de gemeten risicofactoren voor hartziekte 23-28% lager(27).

Bovendien kan curcumine de functie van de cellen in de bloedvaten verbeteren – ook bekend als endotheel functie. Een goede endotheel functie is belangrijk voor een gezond hart(28).

In één onderzoek kregen mensen die een hartoperatie ondergingen ofwel 4 gram curcumine ofwel een placebo een paar dagen voor en na hun operatie.

Degenen die curcumine kregen hadden 65% minder kans op een hartaanval tijdens hun verblijf in een ziekenhuis dan mensen in de placebogroep(29).

Deze ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen kunnen ook beschermen tegen hartziekten. Studies zijn echter klein en er zijn er meer nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Kurkuma, gember en kaneel – de hoofdingrediënten in gouden melk. Hebben allemaal eigenschappen die de hartfunctie kunnen bevorderen en beschermen tegen hartziekten. Toch zijn meer studies nodig om deze effecten te bevestigen.

6. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

De ingrediënten in gouden melk met name gember en kaneel, kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Bijvoorbeeld: 1-6 gram kaneel per dag kan de nuchtere bloedsuikerspiegel verlagen met maximaal 29%. Bovendien kan kaneel de insulineresistentie verminderen(303132).

Insulineresistente cellen zijn minder goed in staat om suiker uit uw bloed op te nemen, waardoor het verlagen van de insulineresistentie in het algemeen de bloedsuikerspiegel verlaagt(3334).

Kaneel lijkt de hoeveelheid glucose na een maaltijd in uw darm dat wordt opgenomen te verminderen, wat de bloedsuikerspiegel verder kan verbeteren(35363738).

Evenzo kan het regelmatig toevoegen van kleine hoeveelheden gember aan uw voeding bijdragen tot een verlaging van de bloedsuikerspiegel met nuchtere bloedingen tot 12%(27).

Een kleine dagelijkse dosis gember kan ook de hemoglobinegehalte van A1C verlagen met maximaal 10% – een marker voor langdurige bloedsuikerspiegel controle(27).

Het bewijsmateriaal is slechts op enkele onderzoeken gebaseerd en er is meer onderzoek nodig om deze observaties te bevestigen.

Het is vermeldenswaard dat de meeste gouden melk recepten zijn gezoet met honing of ahornsiroop. Bloedsuikerspiegel verlagende voordelen zijn waarschijnlijk alleen aanwezig bij het drinken van ongezoete variëteiten.

Kortom: Kaneel en gember, twee hoofdingrediënten in gouden melk, kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen en de insulinegevoeligheid verbeteren. Er is echter meer onderzoek nodig.

7. Kan uw risico op kanker verminderen

Kanker is een ziekte gekenmerkt door ongecontroleerde celgroei.

Naast conventionele behandelingen, worden alternatieve anti-kanker middelen in toenemende mate gezocht. Onderzoeken suggereren dat de specerijen die in gouden melk worden gebruikt in dit opzicht enkele voordelen kunnen bieden.

Sommige reageerbuisstudies schrijven bijvoorbeeld anti-kanker eigenschappen toe aan 6-gingerol, een stof die in grote hoeveelheden wordt aangetroffen in rauwe gember(3940).

Evenzo melden laboratorium- en dierstudies dat verbindingen in kaneel de groei van kankercellen helpen verminderen(414243).

Curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, kan ook kankercellen doden en de groei van nieuwe bloedvaten in tumoren voorkomen, waardoor hun vermogen om zich te verspreiden beperkt(4445).

Dat gezegd hebbende, is het bewijs van de kankerbestrijdende voordelen van gember, kaneel en curcumine beperkt.

Bovendien zijn de studieresultaten tegenstrijdig en is het onduidelijk hoeveel van elk ingrediënt moet worden geconsumeerd om deze voordelen mogelijk te bereiken(46474849).

Kortom: Studies wijzen uit dat kaneel, gember en kurkuma een zekere bescherming tegen kanker kunnen bieden. Resultaten zijn echter tegenstrijdig en er is aanvullend onderzoek nodig.

8. Antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen kunnen de immuniteit versterken

In India wordt gouden melk vaak gebruikt als een huismiddeltje tegen verkoudheid. In feite wordt de gele drank aangeprezen vanwege zijn immuunbevorderende eigenschappen die mogelijk het gevolg zijn van zijn ingrediënten.

Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat curcumine antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen heeft die infecties kunnen helpen voorkomen en bestrijden(50).

Bovendien kunnen verbindingen in verse gember de groei van sommige bacteriën remmen. Gember extract kan het respiratoir syncytieel virus (HRSV) van de mens bestrijden, een veel voorkomende oorzaak van luchtweginfecties(515253).

Evenzo geven laboratorium test studies aan dat kaneelaldehyde, de actieve stof in kaneel, de groei van bacteriën kan voorkomen. Bovendien kan het helpen bij de behandeling van luchtweginfecties veroorzaakt door schimmels(5455).

De ingrediënten in gouden melk hebben ook sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die uw immuunsysteem verder kunnen versterken(55).

Kortom: De ingrediënten die worden gebruikt om gouden melk te maken hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen die uw lichaam kunnen beschermen tegen infecties. Hun antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen kunnen uw immuunsysteem ook versterken.

9. Gember en kurkuma kunnen de spijsvertering verbeteren

Chronische indigestie, ook bekend als dyspepsie, wordt gekenmerkt door pijn en ongemak in het bovenste deel van uw maag.

Vertraagde maaglediging is een mogelijke oorzaak van spijsverteringsproblemen. Gember, één van de ingrediënten die worden gebruikt in gouden melk, kan deze aandoening helpen verlichten door de maag sneller leeg te maken bij mensen die lijden aan dyspepsie(5657).

Onderzoek toont verder aan dat kurkuma, een ander ingrediënt dat wordt gebruikt om gouden melk te maken, kan bijdragen aan het verminderen van symptomen van indigestie. Kurkuma kan ook de vertering van vet verbeteren door uw productie van gal met maximaal 62% te verhogen(58).

Tenslotte tonen onderzoeken aan dat kurkuma kan helpen bij het behouden van een goede spijsvertering en het voorkomen van oprisping bij mensen met colitis ulcerosa, een inflammatoire spijsverteringsstoornis die leidt tot zweren in de darm(5960).

Kortom: Gember en kurkuma, twee ingrediënten in gouden melk, kunnen helpen om de spijsvertering te verlichten. Kurkuma kan ook helpen bij het verlichten van symptomen bij mensen met colitis ulcerosa.

10. Calcium en vitamine D dragen bij aan sterkere botten

Gouden melk kan bijdragen aan een sterk skelet.

Zowel koemelk als verrijkte plantaardige melk zijn over het algemeen rijk aan calcium en vitamine D – twee voedingsstoffen die essentieel zijn voor het opbouwen en behouden van sterke botten(61).

Als uw voeding te weinig calcium bevat, begint uw lichaam calcium uit uw botten te halen om het normale calciumgehalte in uw bloed te handhaven. In de loop van de tijd maakt dit botten zwak en broos, waardoor het risico op botziekten, zoals osteopenie en osteoporose toeneemt (62).

Vitamine D draagt ​​bij aan sterkere botten door het vermogen van je darmen om calcium te absorberen uit je voeding te verbeteren. Een laag vitamine D-gehalte in uw lichaam kan dus leiden tot zwakke en broze botten, zelfs als uw voeding rijk aan calcium is  (62).

Hoewel koemelk van nature calcium bevat en vaak verrijkt is met vitamine D, zijn niet alle plantaardige melk rijk aan deze twee voedingsstoffen.

Als u liever uw gouden melk bereidt met behulp van een melk op basis van planten. Kies er dan een die is verrijkt met zowel calcium als vitamine D voor meer botversterkende voordelen.

Kortom: Gouden melk kan rijk zijn aan calcium en vitamine D, afhankelijk van de melk die je gebruikt. Beide voedingsstoffen dragen bij aan een sterk skelet, waardoor het risico op botziekten, zoals osteopenie en osteoporose afneemt.

Gouden melk maken

Gouden melk is gemakkelijk om thuis te maken – volg gewoon dit recept:

ingrediënten:

  • 120 ml) van een ongezoete melk naar keuze
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 klein stukje geraspte verse gember of 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1 snufje gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel honing of ahornsiroop (optioneel)

Bereiding:

Meng eenvoudig alle ingrediënten in een kleine pan en breng het aan de kook. Verlaag het vuur en laat ongeveer 10 minuten sudderen of tot geurig en smaakvol is. Zeef de drank door een fijne zeef in mokken en op de top met een snufje kaneel.

Gouden melk kan ook van tevoren worden gemaakt en maximaal vijf dagen in uw koelkast worden bewaard. Verwarm het eenvoudig voor het drinken.

Kortom: Gouden melk is gemakkelijk thuis te maken door het bovenstaande recept te volgen. Meng de ingrediënten eenvoudig in een pan en verwarm het voor een heerlijke en gezonde drank.

Tot slot

Gouden melk is een heerlijke drank vol antioxidanten die een scala aan gezondheidsvoordelen kan bieden. Van een gezonder brein en hart tot sterkere botten, een betere spijsvertering en een lager risico op ziekte.

Om de meeste gezondheidsvoordelen te behalen, gebruikt u een melk met zowel calcium als vitamine D en beperkt u de hoeveelheid honing of siroop die u aan uw drankje toevoegt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.