Thee is geliefd bij mensen over de hele wereld.

Zowel groene als zwarte thee worden gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensisplant(1).

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat zwarte thee wordt geoxideerd en groene thee niet.

Om zwarte thee te maken worden de bladeren eerst gerold en vervolgens blootgesteld aan lucht om het oxidatie proces te activeren. Deze reactie zorgt ervoor dat de bladeren donkerbruin worden en zorgt ervoor dat de smaken hoger en intenser worden(1).

Aan de andere kant, groene thee wordt geschroeid of gestoomd om oxidatie te voorkomen en is dus veel lichter van kleur dan zwarte thee.

Dit artikel onderzoekt het onderzoek achter groene en zwarte thee om te bepalen welke gezonder is.

Gemeenschappelijke voordelen van groene en zwarte thee

Hoewel groene en zwarte thee verschillen, kunnen ze enkele van dezelfde gezondheidsvoordelen bieden.

Kan je hart beschermen

Zowel groene als zwarte thee zijn rijk aan een groep beschermende antioxidanten, polyfenolen genaamd.

Zelfs meer specifiek bevatten ze beide flavonoïden, een subgroep van polyfenolen.

Ze verschillen echter in het type en de hoeveelheid flavonoïden. Groene thee bevat bijvoorbeeld een veel hogere hoeveelheid epigallocatechin-3-gallate (EGCG), terwijl zwarte thee een rijke bron van theaflavin is(2).

Van de flavonoïden in zowel groene als zwarte thee denkt men dat ze je hart beschermen(23).

Eén dierstudie toonde aan dat groene en zwarte thee even effectief waren in het voorkomen van bloedvat plaque vorming met 26% bij de laagste dosis en tot 68% bij de hoogste dosis(4).

In de studie bleek ook dat beide soorten thee hielpen ‘slecht’ LDL-cholesterol en triglyceriden te verminderen(4).

Twee reviews die elk meer dan 10 kwaliteitstudies bestudeerden, vonden dat het drinken van groene en zwarte thee ook je bloeddruk kan verlagen(56).

Bovendien bleek uit een andere review van onderzoeken naar groene thee dat mensen die 1-3 kopjes per dag dronken, respectievelijk 19% en 36% minder risico hadden op een hartaanval en beroerte dan degenen die minder dan één kop groene thee per dag hadden gedronken(7).

Evenzo kan het drinken van ten minste drie kopjes zwarte thee uw risico op hartaandoeningen met 11% verminderen(2).

Kan de hersenfunctie versterken

Groene en zwarte thee bevatten beide cafeïne, een bekend stimulerend middel.

Groene thee bevat minder cafeïne dan zwarte thee – ongeveer 35 mg cafeïne per 230 ml voor groene thee, vergeleken met 39-109 mg voor dezelfde hoeveelheid aan zwarte thee(289).

Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel door de remmende neurotransmitter adenosine te blokkeren. Het helpt ook de afgifte van stemmingsverbeterende neurotransmitters zoals dopamine en serotonine(1011).

Dientengevolge kan cafeïne de alertheid, stemming, waakzaamheid, reactietijd en korte-termijn geheugen verhogen(9).

Groene en zwarte theesoorten bevatten ook het aminozuur L-theanine, dat niet aanwezig is in koffie.

Aangenomen wordt dat L-theanine de bloed-hersenbarrière passeert en de afgifte van een remmende neurotransmitter in de hersenen, gamma-aminoboterzuur (GABA) activeert, wat een ontspannen maar alerte toestand teweegbrengt(121314).

Tegelijkertijd bevordert het ook de afgifte van de stemmingsbevorderende hormonen dopamine en serotonine(15).

Men denkt dat L-theanine de effecten van cafeïne in evenwicht brengt. De twee stoffen kunnen zelfs een wederzijds positieve interactie hebben. Een onderzoek toonde aan dat mensen die L-theanine en cafeïne samen hadden ingenomen, beter oplettend waren dan wanneer ze alleen werden gebruikt(1416).

Over het algemeen is er iets meer L-theanine in groene thee dan in zwarte thee, hoewel de hoeveelheden aanzienlijk kunnen variëren(14).

Zowel groene als zwarte thee zijn geweldige alternatieven voor koffie voor mensen die hun stemming willen verbeteren zonder de overdreven rusteloosheid van koffie.

Kortom: Groene en zwarte thee bevatten polyfenolen met sterke antioxiderende effecten, die mogelijk het risico op hartaandoeningen verminderen. Ze hebben allebei cafeïne om de alertheid en focus te verhogen en L-theanine, dat stress vermindert en je lichaam kalmeert.

Groene thee is rijk aan de krachtige antioxidant-EGCG

Groene thee is een uitstekende bron van de krachtige antioxidant epigallocatechin-3-gallate (EGCG).

Hoewel groene thee andere polyfenolen bevat, zoals catechine en galluszuur, wordt EGCG beschouwd als de meest krachtige en waarschijnlijk verantwoordelijk voor veel gezondheidsvoordelen van groene thee(17).

Hier is een lijst van de mogelijke voordelen van EGCG in groene thee:

  • Kanker: Uit reageerbuisstudies is gebleken dat EGCG in groene thee de vermenigvuldiging van kankercellen kan remmen en kanker celdood kan veroorzaken( 18 , 19).
  • De ziekte van Alzheimer: EEGCG kan mogelijk de schadelijke effecten van amyloïde plaques die zich bij Alzheimer patiënten opbouwen verminderen( 20 , 21 ).
  • Anti-vermoeidheid: Uit een onderzoek bleek dat muizen die een EGCG-bevattende drank in plaats van water consumeerden, langere tijd konden zwemmen voordat ze uitgeput raakten( 22 ).
  • Lever bescherming: Van EGCG is aangetoond dat het de ontwikkeling van leververvetting bij muizen met een vetrijk dieet vermindert ( 23 , 24 ).
  • Anti-microbiële: Deze antioxidant kan schade toebrengen aan bacteriële celwanden en kan zelfs de overdracht van sommige virussen verminderen(25 , 26 , 27 ).
  • Kalmerend: Het kan interageren met receptoren in uw hersenen om een ​​kalmerende werking op uw lichaam te hebben(28 , 29 ).

Hoewel het meeste onderzoek naar de eigenschappen van EGCG in groene thee is uitgevoerd in reageerbuis- of dierstudies, geven de bevindingen geloofwaardigheid aan de lang gerapporteerde voordelen van het drinken van groene thee.

Kortom: Groene thee bevat EGCG, een antioxidant waarvan is aangetoond dat het in reageerbuis- en dierstudies kanker en bacteriële cellen bestrijdt en zowel je hersenen als de lever beschermt.

Zwarte thee bevat heilzame theaflavin

Theaflavins zijn een groep polyfenolen die uniek zijn voor zwarte thee.

Ze worden gevormd tijdens het oxidatie proces en vertegenwoordigen 3-6% van alle polyfenolen in zwarte thee(30).

Theaflavins lijken veel voordelen voor de gezondheid te bieden – allemaal gerelateerd aan hun anti-oxiderende vermogen.

Deze polyfenolen kunnen vetcellen beschermen tegen schade door vrije radicalen en kunnen de natuurlijke antioxidant productie van uw lichaam ondersteunen(3031).

Bovendien kunnen ze verantwoordelijk zijn voor de bescherming van uw hart en bloedvaten.

Eén dierstudie wees uit dat theaflavines het risico op plaque vorming in bloedvaten kunnen verlagen door ontstekingen te verminderen en de beschikbaarheid van stikstofoxide te vergroten, waardoor uw bloedvaten verwijden(32).

Bovendien is aangetoond dat theaflavines de cholesterol- en bloedsuikerspiegel significant verlagen(3033).

Ze kunnen zelfs de afbraak van vet bevorderen en zijn aanbevolen als een potentieel hulpmiddel bij het beheersen van obesitas(34).

In feite kunnen de theaflavines in zwarte thee dezelfde antioxiderende eigenschappen hebben als polyfenolen in groene thee(35).

Kortom: Theaflavins zijn uniek voor zwarte thee. Door hun antioxiderende effecten kunnen ze de bloedvatfunctie verbeteren en vetverlies ondersteunen.

Welke moet je drinken?

Groene en zwarte thee hebben vergelijkbare voordelen.

Hoewel ze verschillen in hun samenstelling van polyfenolen, kunnen ze dezelfde gunstige effecten op de werking van bloedvaten verlenen(36).

Uit het meeste onderzoek blijkt dat groene thee sterkere antioxiderende eigenschappen heeft dan zwarte thee, maar een studie toonde aan dat groene en zwarte thee even effectieve antioxidant capaciteiten vertoonden(353738).

Hoewel beide cafeïne bevatten, heeft zwarte thee meestal meer – waardoor groene thee de betere keuze is voor mensen die gevoelig zijn voor deze stimulant. Verder bevat groene thee meer L-theanine, een aminozuur dat kalmeert en de effecten van cafeïne kan compenseren(33).

Maar als u op zoek bent naar een cafeïne boost die niet zo sterk is als koffie, kan zwarte thee een goede optie voor u zijn.

Houd er rekening mee dat zowel zwarte als groene thee tannines bevatten, die zich kunnen binden aan mineralen en hun opname capaciteit kunnen verminderen. Daarom kan thee het best tussen de maaltijden worden geconsumeerd(39).

Kortom: Groene thee kan een iets beter antioxidant profiel hebben dan zwarte thee, maar zwarte thee is het beste als je een krachtig cafeïne boost wilt.

Tot slot

Groene en zwarte thee hebben vergelijkbare gezondheidsvoordelen, zowel voor je hart als hersenen.

Hun antioxidant profielen verschillen, maar hoewel groene thee mogelijk meer krachtige antioxidanten bevat, geeft wetenschappelijk bewijs niet sterk de voorkeur aan de ene thee boven de andere.

Beide bevatten de stimulerende cafeïne en L-theanine, wat een kalmerend effect geeft.

De waarheid is, beide zijn geweldige toevoegingen aan je voeding.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.