Groene thee wordt al eeuwenlang gedronken en is een van de populairste dranken ter wereld.

Aangeprezen als een wondermiddel, zijn veel bedrijven begonnen met het toevoegen van groene thee aan hun producten, met name die bedrijven die beweren dat ze je haar gezonder maken.

Je kunt je echter afvragen of groene thee echt goed is voor je haar.

Dit artikel gaat over de oorsprong van groene thee en de mogelijke voordelen voor gezond haar.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Wat is groene thee?

Theebladeren komen van de plant Camellia sinensis. Afhankelijk van de verwerkingsmethode kunnen de theebladeren groene, zwarte, witte of oolong thee produceren(1).

Groene thee wordt gemaakt van verse theebladeren die worden gedroogd en blootgesteld aan zonlicht om oxidatie en fermentatie te voorkomen, wat leidt tot de verschillende smaak van groene thee(1).

Bepaalde soorten groene thee kunnen verschillende verwerkingsmethoden ondergaan. Matcha thee wordt bijvoorbeeld geproduceerd met theeblaadjes die voor 90% schaduw in de staan, wat resulteert in een rijkere smaak en een hoger antioxidant gehalte(23).

Groene thee staat er om bekend dat het rijk is aan antioxidanten. De meeste antioxidanten in groene thee zijn afkomstig van verbindingen die bekend staan als flavonolen, in het bijzonder een type dat bekend staat als catechinen.(12).

De meest voorkomende en krachtige catechinen in groene thee is epigallocatechine gallate (EGCG), dat in verband wordt gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker(124).

Vanwege het rijke antioxidant gehalte worden groene thee en zijn extracten gebruikt voor andere doeleinden, zoals het voorkomen van haaruitval en het verbeteren van de gezondheid van het haar.

Kortom: Groene thee wordt gemaakt van verse, gedroogde theebladeren, wat resulteert in een hogere concentratie aan antioxidanten, zoals epigallocatechine gallate (EGCG). EGCG kan uw risico op hart- en vaatziekten, kanker en haaruitval verlagen.

Voordelen van groene thee voor het haar

Groene thee wordt aan veel haarverzorgingsproducten toegevoegd vanwege de vermeende voordelen. Hier zijn enkele potentiële voordelen van groene thee voor het haar.

Kan haarverlies voorkomen

Haaruitval treft veel mannen en vrouwen over de hele wereld, en het heeft verschillende oorzaken, zoals stress, voeding, auto-immuunziekten en hormonale veranderingen(5).

Hormonale haaruitval, bekend als alopecia androgenetica, treft ongeveer 50 miljoen mannen en 30 miljoen vrouwen in de Verenigde Staten. In feite, zullen 50% van de mannen en 25% van de vrouwen van 50 jaar en ouder een zekere mate van hormoon-gerelateerde haaruitval ervaren( 6 ,7).

Tijdens haaruitval verandert de natuurlijke groeicyclus van het haar. De cyclus bestaat uit drie fasen – androgeen (haargroei), catagene (overgangsfase) en telogene (haaruitval)(5).

Twee hormonen, testosteron en dihydrotestosteron, kunnen de haargroeifase verminderen en haaruitval verergeren. Enige onderzoeken hebben aangetoond dat EGCG de effecten van deze hormonen op het haar en traag haarverlies kan remmen(5).

In een door het bedrijf gefinancierde pilotstudie namen 10 deelnemers met alopecia androgenetica gedurende 24 weken een supplement genaamd Forti5. Aan het eind van de studie, had 80% van de deelnemers aanzienlijke haargroei verbeteringen(8).

Het supplement bevatte echter een niet nader genoemde hoeveelheid groenethee-extract, melatonine, vitamine D, omega-3, omega-6, beta-sitosterol en soja-isoflavonen. Daarom is het moeilijk om te weten of het groene thee-extract tot deze verbeteringen heeft geleid(8).

In één onderzoek hadden muizen die een actuele behandeling met EGCG-rijke groene thee ontvingen aanzienlijk minder haarverlies dan muizen die geen behandeling ontvingen (9).

Het lijkt erop dat EGCG door testosteron geïnduceerd haarverlies vermindert door de androgeenfase van de haargroei te verlengen en de telogene fase te vertragen, wat leidt tot haaruitval (9).

Ondersteunt haargroei

Groene thee kan een gezonde haargroei en hergroei ondersteunen.

In een kleine studie voegden onderzoekers actueel EGCG-extract van groene thee toe aan de hoofdhuid van drie deelnemers met alopecia. Na 4 dagen, ervoeren de deelnemers een aanzienlijke toename van de haargroeiactiviteit(10).

EGCG lijkt de haargroei te verhogen door haarzakjes te stimuleren en schade aan huid en haarcellen te voorkomen (510).

Bovendien ontdekten onderzoekers in een onderzoek naar haaruitval bij muizen dat 33% van de dieren die groene thee-extract consumeerden na 6 maanden haargroei zagen, terwijl muizen in de controlegroep geen verbeteringen ervoeren (11).

Het is momenteel echter onbekend hoe snel of effectief groene thee behandelingen zijn voor het bevorderen van de haargroei bij mensen, vooral degenen die geen hormoon-gerelateerde haaruitval hebben.

Verbeterde afgifte van voedingsstoffen

Haar maakt deel uit van een veel groter systeem dat het integumentaire systeem wordt genoemd en dat nagels, huid en haar omvat. In feite groeit je haar rechtstreeks uit je huid, van waaruit het tijdens de groeifase bloedstroom en voeding ontvangt (12).

In een kleine studie in 15 deelnemers, vonden de onderzoekers dat het verbruiken van supplementen die groene thee-extracten bevatten gedurende 12 weken de doorbloeding van de huid en de zuurstoftoevoer met 29% verhoogde, vergeleken met de controlegroep. (13).

In een andere groep in dezelfde studie dronken 30 deelnemers gedurende 12 weken 4 kopjes (1 liter) groene thee. Vergeleken met de controlegroep toonde de groep groene thee significante verbeteringen in de hydratatie van de huid(13).

De haargroei is grotendeels gerelateerd aan de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de huid. Een slechte bloedcirculatie kan zelfs leiden tot haaruitval. Daarom kan het drinken van groene thee de toevoer van deze voedingsstoffen naar uw hoofdhuid verhogen en de haargroei verbeteren(1213).

Kortom: Het epigallocatechine gallate (EGCG) in groene thee kan haaruitval voorkomen door de activiteit van hormonen die haaruitval veroorzaken af te remmen en haargroei te bevorderen door haarfollikels te stimuleren.

Hoe groene thee voor je haar te gebruiken

Gezien de groeibevorderende eigenschappen van groene thee en groene thee-extracten, bevatten veel haarproducten deze als hoofdbestanddeel. U kunt ze online of in de meeste winkels kopen.

Hier zijn een paar manieren om groene thee voor je haar te gebruiken:

  • Shampoo. Gebruik een dagelijkse shampoo met groene thee-extract. Zorg ervoor dat je de meeste shampoo op je wortels en hoofdhuid aanbrengt en zachtjes schrobt.
  • Conditioner. Breng een groene thee conditioner of haarmasker aan op de wortels, schachten en punten van uw haar. Laat 3-10 minuten inwerken of de tijd die in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant is aangegeven.
  • Zelfgemaakte haarspoeling. Voeg 1-2 groene theezakjes toe aan kokend water en laat het 5 minuten trekken. Breng na het afkoelen de vloeistof aan op je haar.

Bovendien kun je proberen elke dag 1-2 kopjes (240–480 ml) groene thee te drinken om je lichaam van een goede bron van antioxidanten te voorzien.

Kortom: Sommige shampoos, conditioners en haarmaskers worden gemaakt met groene thee of groene thee extract. Zorg ervoor dat u deze producten toe te passen op uw haarwortels en hoofdhuid voor het beste resultaat. Ook kunt u elke dag 1-2 kopjes (240-480 ml) groene thee drinken om uw antioxidantinname te verhogen.

Een woord van waarschuwing

Hoewel sommige onderzoek ondersteunt het drinken van groene thee en het gebruik van groene thee haarproducten om de haargroei te bevorderen, zijn er een aantal belangrijke dingen om in gedachten te houden.

toxiciteit

Hoewel groene thee veilig is voor consumptie, bevatten veel groene thee supplementen en oliën aanzienlijk hogere hoeveelheden EGCG, wat kan leiden tot ernstige problemen, zoals leververgiftiging en maagklachten(14).

Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat de veilige inname van EGCG in supplementen en gebrouwen thee respectievelijk 338 mg en 704 mg per dag bedraagt. Wees daarom voorzichtig met supplementen die aanzienlijk hogere doses bevatten(14).

Neem ook altijd contact op met uw zorgverlener voordat u met een nieuw supplement begint.

Wat groene thee betreft, kunnen de meeste mensen veilig 3-4 kopjes (710-950 ml) per dag drinken.

Hoe de producten te gebruiken

Haarproducten van groene thee kom je overal tegen, en hun kosteneffectiviteit hangt af van hoe je ze gebruikt.

Haarfollikels krijgen bloedtoevoer en voeding om de groei van haarstrengen te bevorderen. Zodra de haarstreng (“schacht”) uit de haarfollikel groeit, krijgt deze geen voedingsstoffen meer toegediend(12).

Daarom zal het drinken van groene thee geen invloed hebben op de sterkte van het haar dat je al hebt. Het zal alleen van invloed zijn op nieuw haar dat in de haarfollikel wordt geproduceerd. Hoewel bepaalde haarproducten kunnen hydrateren en voeden van haarstrengen, zullen ze er niet voor zorgen dat ze groeien(12).

Als u een haarmasker of shampoo gebruikt, moet u het aanbrengen op uw haarwortels en hoofdhuid, want dit zal het product helpen om uw haarfollikels te bereiken. Zorg ervoor dat u uw haar voorzichtig schrobt bij het gebruik van shampoo om schade aan de wortels te voorkomen.

Kortom: De meeste mensen kunnen veilig genieten van 3-4 kopjes (710-950 ml) groene thee per dag, maar u moet een arts raadplegen voordat u groene thee supplementen neemt. Voeg groene thee haarproducten rechtstreeks toe aan uw hoofdhuid en wortels voor het beste resultaat.

Tot slot

Groene thee is een antioxidantrijke drank die over de hele wereld wordt genoten.

Het drinken en het gebruik van haarproducten die het bevatten, kunnen het risico op haarverlies verlagen en zelfs haargroei bevorderen .

Veel groene thee haarproducten zijn verkrijgbaar in winkels of online , maar zorg ervoor dat je ze op de hoofdhuid en wortels aanbrengt voor het beste resultaat. Je kunt je haar ook spoelen met gezette groene thee na het wassen en conditioneren van je haar.

Als u liever groene thee drinkt, kunt u veilig genieten van maximaal 710-950 ml per dag.