Je kunt guldenroede het beste kennen als een gele wilde bloem, maar het is ook een populair ingrediënt in kruiden supplementen en thee.

De Latijnse naam van het kruid is Solidago, wat ‘geheel maken of genezen’ betekent en weerspiegelt het gebruik ervan in de traditionele kruidengeneeskunde.

Guldenroede meestal gebruikt als een supplement voor het verbeteren van de gezondheid van de urinewegen en het verminderen van ontstekingen.

Dit artikel bespreekt de mogelijke voordelen, doseringsinformatie en voorzorgsmaatregelen voor guldenroede.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports en Ziggo Sport Go

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Wat is guldenroede?

Guldenroede groeit in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Het groeit in de berm en velden en vaak als een onkruid beschouwd.

De gele bloemen van de plant bloeien in de late zomer en vroege herfst. Kruisbestuiving met andere planten gebeurt vaak, dus er zijn meer dan 100 verschillende soorten guldenroede. Van veel van deze wordt aangenomen dat ze vergelijkbare gezondheidseigenschappen hebben.

Solidago virgaurea – ook wel Europese guldenroede genoemd – is waarschijnlijk de best bestudeerde soort in termen van zijn gezondheidsvoordelen. Het heeft toepassingen in zowel de traditionele Chinese geneeskunde als in de kruidengeneeskunde in sommige Europese landen ( 1 ).

Om ervan te profiteren, consumeren mensen delen van de plant die boven de grond groeien, met name de bloemen en bladeren ( 2 ).

Je kunt ook guldenroede kopen als thee of voedingssupplement. De thee kan een enigszins bittere nasmaak hebben, en sommigen geven er de voorkeur aan het licht te zoeten.

Kortom: Solidago virgaurea is de guldenroede die het meest wordt gebruikt voor gezondheidsdoeleinden. De bloemen en bladeren gebruikt om thee en voedingssupplementen te maken.

Rijke bron van plantaardige stoffen

Guldenroede levert veel heilzame plantaardige stoffen, waaronder saponinen en flavonoïden antioxidanten waaronder quercetine en kaempferol ( 3 ).

Saponinen zijn plantaardige stoffen die gekoppeld zijn aan veel gezondheidsvoordelen. Ze kunnen met name effectief zijn in het remmen van de groei van schadelijke bacteriën en gisten zoals Candida albicans .

Candida albicans is een schimmel die vaginale schimmelinfecties kan veroorzaken, evenals infecties in andere delen van het lichaam( 4 ).

Saponinen hebben ook anti-kanker- en ontstekingsremmende effecten in reageerbuis- en dierstudies ( 5 ).

De flavonoïden antioxidanten quercetine en kaempferol in guldenroede helpen uw cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door onstabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd ( 6 ).

Schade door vrije radicalen is een factor in veel chronische aandoeningen, waaronder hartaandoeningen en kanker ( 7 , 8 ).

Met name de antioxidantactiviteit van guldenroede is hoger dan die van groene thee en vitamine C ( 1 , 9 , 10 , 11 ).

De flavonoïde antioxidanten en andere plantaardige stoffen in guldenroede hebben ook ontstekingsremmende voordelen.

Kortom: Guldenroede bevat veel waardevolle plantaardige stoffen, waaronder saponinen, die anti-schimmel effecten hebben, en flavonoïden die antioxiderende en ontstekingsremmende functies hebben.

Kan ontsteking verminderen

In de traditionele geneeskunde werd guldenroede gebruikt om ontstekingen te bestrijden , wat bijdraagt ​​aan pijn en zwelling ( 12 ).

In knaagdierstudies verminderde het guldenroedextract in combinatie met espen- en essenboomextracten in het supplement Phytodolor de zwelling van gewonde weefsels met maar liefst 60%.

Het verlaagde ook de ontsteking geassocieerd met artritis met 12-45% bij knaagdieren, met grotere effecten bij hogere doses ( 13 ).

Guldenroede in Phytodolor is ook bij mensen getest. In een onderzoek van 11 menselijke studies, behandeling met Phytodolor was even effectief als aspirine voor het verminderen van rugpijn en knie artritis ( 14 ).

Dit kan deels te wijten zijn aan quercetine, een flavonoïden antioxidant in guldenroede met krachtige ontstekingsremmende effecten ( 15 , 16 , 17 ).

De bast van ratelpopulieren bevat echter salicine – het actieve ingrediënt in aspirine – dat ook bijdroeg aan de ontstekingsremmende voordelen van het geteste kruidenmengsel.

Testbuis onderzoek van Phytodolor suggereert dat het de combinatie van ingrediënten is – in plaats van een enkelvoudig ingrediënt – dat de meest significante pijnverlichting produceert. Het is dus onduidelijk hoeveel invloed een guldenroede op zichzelf heeft ( 18 ).

Menselijke studies die zich alleen richten op guldenroede zijn nodig om zijn rol in de behandeling van ontsteking en pijn te verduidelijken.

Kortom: In de traditionele geneeskunde werd guldenroede gebruikt om ontsteking en pijn te bestrijden. Dier- en mensstudies suggereren ook dat het deze problemen kan verlichten, maar het is alleen getest als onderdeel van een kruidenmengsel.

Kan de gezondheid van het urinestelsel ondersteunen

Het European Medicines Agency (EMA), een overheidsgroep die toezicht houdt op geneesmiddelen, erkent guldenroede als potentieel nuttig voor het verbeteren van de effectiviteit van standaard medische behandelingen voor kleine urine problemen ( 19 ).

Dit betekent dat guldenroede de effectiviteit van geneesmiddelen waaronder antibiotica voor een urineweginfectie (UTI) kan ondersteunen of vergroten. Het kruid moet niet alleen worden gebruikt als een behandeling voor dergelijke aandoeningen.

Uit onderzoek met reageerbuizen kan worden afgeleid dat guldenroede kan helpen om UTI’s af te weren. Toch kan het het meest effectief zijn in combinatie met andere kruiden, waaronder jeneverbes en paardestaartkruid ( 20 ).

Om deze reden kunt u kruidensupplementen voor urinaire gezondheid met guldenroede en andere kruiden tegenkomen.

Bovendien tonen reageerbuisstudies dat guldenroedextract kan helpen met een overactieve blaas, of het frequente gevoel van moeten plassen. Het kan ook pijnlijke spasmen van de urinewegen verminderen ( 21 ).

Toen 512 mensen met een chronische overactieve blaas driemaal daags 425 mg droog guldenroede-extract innamen, zag 96% verbetering in de urgentie om te urineren.

Het is onzeker hoe lang ze het extract hebben genomen voordat ze voordelen zagen ( 22 ).

Ten slotte merkt de EMA op dat guldenroede de stroom van urine verhoogt. Het diuretisch effect kan mogelijk schadelijke bacteriën wegspoelen en de gezondheid van de nieren ondersteunen ( 19 ).

Daarom is het over het algemeen aangeraden om veel water te drinken wanneer u het kruid neemt.

Hoewel ze veelbelovend zijn, zijn meer menselijke studies nodig om de voordelen van guldenroede voor de gezondheid van de urinewegen te bevestigen.

Kortom: Voorlopig bewijs suggereert dat guldenroede conventionele medische behandelingen voor urine kwesties, waaronder overactieve blaas- en urineweginfecties, kan verbeteren. Er is echter meer onderzoek nodig.

Andere mogelijke gezondheidsvoordelen

Enkele onderzoeken hebben de guldenroede getest voor andere doeleinden, maar er is nog veel meer onderzoek nodig om de effectiviteit ervan op deze gebieden te bevestigen.

Voorlopige studies hebben gekeken naar guldenroede voor:

  • Gewichtscontrole. Onderzoek met reageerbuizen en muizen suggereert dat guldenroede zwaarlijvigheid kan bestrijden door genen te reguleren die de synthese van vet en de grootte van vetcellen regelen. Om deze reden wordt het kruid gebruikt in sommige gewichtsverlies theeën ( 23 , 24 ).
  • Preventie van kanker. Volgens onderzoek met reageerbuizen kan guldenroedextract kankercellen doden. Bovendien rapporteerde een onderzoek bij ratten dat injecties van guldenroedextract de groei van prostaatkanker tumoren onderdrukten ( 2 ).
  • Hart gezondheid. Ratten die guldenroede extract elke dag oraal toegediend kregen gedurende 5 weken voor het induceren van hartschade hadden 34% lagere niveaus van een bloedmarker voor schade na het hartletsel vergeleken met de controlegroep ( 25).
  • Anti-veroudering. Uit een reageerbuisstudie bleek dat het guldenroedextract de ophoping van oude, slecht functionerende huidcellen vertraagde. Dit kan potentieel zijn om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan ( 26 ).

Vanwege het gebrek aan menselijk onderzoek op deze gebieden, is het niet bekend of guldenroede dezelfde effecten zou hebben bij mensen.

Kortom: Voorlopig onderzoek met reageerbuizen en dieren suggereert dat guldenroede kan helpen bij het beheersen van het gewicht, kankerbestrijdende eigenschappen bezit, de gezondheid van het hart ondersteunt en de huid langzaam laat verouderen. Deze potentiële voordelen zijn echter niet getest bij mensen.

Vormen en dosering

Je kunt guldenroede kopen in de vorm van kruidenthee, vloeibare extracten en pillen.

Vloeibare extracten worden verkocht in flessen met druppelaars om gemakkelijker te doseren. Capsules en tabletten die droge extracten van guldenroede bevatten, worden vaker aangetroffen in mengsels met andere kruiden, waaronder jeneverbes.

Doseringen zijn nog niet goed getest in studies bij mensen, maar doseringen in de traditionele geneeskunde suggereren het volgende ( 19 ):

  • Thee. 1-2 theelepels (3-5 gram) gedroogde guldenroede per 237 ml gekookt water. Dek af en laat gedurende 10-15 minuten trekken. Drink maximaal 4 keer per dag.
  • Vloeibaar extract. 0,5-2 ml tot 3 keer per dag.
  • Droog extract. 350-450 mg tot 3 maal daags.

Deze aanbevolen hoeveelheden zijn voor volwassenen en tieners. Guldenroede wordt over het algemeen niet gesuggereerd voor kinderen jonger dan 12 jaar vanwege een gebrek aan gegevens over de veiligheid ervan.

Als guldenroede wordt gebruikt voor een specifieke aandoening, wordt deze meestal gedurende 2-4 weken voortgezet ( 19 ).

Kortom: Guldenroede is verkrijgbaar als kruidenthee, vloeibaar extract in druppelflesjes en capsules of tabletten – meestal in combinatie met andere kruiden. Dosis informatie is gebaseerd op traditionele geneeskunde vanwege een gebrek aan studies bij mensen.

Voorzorgsmaatregelen

Guldenroede wordt over het algemeen goed verdragen zonder grote bijwerkingen. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die u moet opmerken, waaronder allergieën en interacties bij mensen met bepaalde medische aandoeningen ( 19 ).

allergieën

Hoewel guldenroede soms de schuld krijgt voor seizoensgebonden allergieën in de lucht, is dit geen grote boosdoener, omdat het zware stuifmeel niet gemakkelijk door de wind kan worden verplaatst.

Toch kan het enkele allergische reacties veroorzaken, waaronder huiduitslag en astma.

Guldenroede kan ook reacties veroorzaken als u allergisch bent voor verwante planten, waaronder ambrosia en goudsbloemen ( 27 , 28 ).

Bovendien kan het oraal nemen van het kruid een jeukende huiduitslag veroorzaken – hoewel dit zeldzaam is ( 29 ).

Bovendien bevatten de bladeren van guldenroede veel latex, een natuurlijke bron van rubber. Mensen die allergisch zijn voor latex – die in sommige medische onderzoekshandschoenen wordt gebruikt – kunnen merken dat ze ook allergisch zijn voor guldenroede ( 30 ).

Medische omstandigheden

Als u medicijnen gebruikt of een gezondheidsprobleem heeft, raadpleeg dan uw arts voordat u de guldenroede gaat gebruiken.

Aangezien guldenroede een diuretisch effect kan hebben, moet u dit niet samen met voorgeschreven diuretica innemen, omdat dit ertoe kan leiden dat u te veel water verliest.

Om dezelfde redenen wordt guldenroede niet geadviseerd in omstandigheden die vloeistofbeperking vereisen, waaronder enkele gevallen van congestief hartfalen en nierziekte( 19 ).

De in de VS gevestigde National Kidney Foundation adviseert mensen met een stadium van nierziekte, inclusief dialysepatiënten of niertransplantatie, guldenroede te vermijden.

Bovendien kan guldenroede ervoor zorgen dat je lichaam natrium vasthoudt, wat een hoge bloeddruk kan verergeren ( 31 ).

Vermijd guldenroede als u zwanger bent of borstvoeding geeft, aangezien gegevens om aan te tonen of het veilig is onder deze omstandigheden ontbreken ( 19 ).

Kortom: Guldenroede over het algemeen goed verdragen, behalve in gevallen van allergie. Bovendien mogen mensen met medische aandoeningen, waaronder een nieraandoening of bepaalde hartaandoeningen, evenals vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven het kruid niet gebruiken.

Tot slot

Guldenroede wordt al lang in de traditionele geneeskunde gebruikt als kruidenthee of voedingssupplement voor de behandeling van ontstekingen en urineweg aandoeningen.

Voorlopige reageerbuis- en dierstudies suggereren dat guldenroede deze en andere aandoeningen kan helpen, maar slechts weinig studies bij mensen hebben de voordelen ervan getest wanneer ze alleen worden gebruikt.

Aangezien onderzoek naar guldenroede beperkt is, vermijd het gebruik in plaats van voorgeschreven medicatie, en raadpleeg uw arts als u overweegt het te combineren met conventionele therapieën.

Als je guldenroede wilt proberen, kun je het vinden als thee, vloeibaar extract en pillen in reformwinkels en bij Holland & Barrett