Ad Clicks :Ad Views :
img

Himalaya zout, zeezout, keltisch zeezout

2039 Views

Himalaya zout, zeezout, keltisch zeezout

Zout is misschien wel het belangrijkste ingrediënt in de keuken.

Zonder het, zouden de meeste maaltijden flauw en niet opwindend proeven.

Maar … niet alle zout is hetzelfde en er zijn vele “soorten” om uit te kiezen.

We hebben Himalaya zout, Zeezout, Keltisch zeezout (om een ​​paar te noemen) … en dan hebben we gewoon oude geraffineerd keukenzout.

Ze verschillen niet alleen in smaak en textuur, maar er zijn ook verschillen in mineralen en natriumgehalte.

Maar laten we eerst eens een kijkje nemen wat zout is en waarom het zo’n controversieel ingrediënt onder gezondheidsdeskundigen is.

Wat is zout en hoe beïnvloedt het de gezondheid?

Zee zout in een kom

Zout is een kristallijn mineraal gemaakt van twee elementen, natrium (Na) en chloor (Cl).

Natrium en chloor zijn absoluut essentieel voor het leven, waaronder voor de mensen.

Ze dienen belangrijke functies zoals het helpen van de hersenen en zenuwen en verzenden elektrische impulsen.

Het grootste deel van het zout in de wereld wordt geoogst uit zoutmijnen, of door verdamping van zeewater of andere mineraalrijk water.

Zout wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, de meest voorkomende daarvan is het toevoegen van aroma aan voedingsmiddelen. Zout wordt ook gebruikt als conserveermiddel omdat bacteriën moeite hebben om te groeien in een zout-rijke omgeving.

De reden dat zout vaak als ongezond wordt gezien (in grote hoeveelheden), is dat het water kan binden in de bloedbaan en daardoor de bloeddruk kan verhogen.

Maar hoewel studies hebben gesuggereerd dat het verlagen van de zoutinname de bloeddruk kan verlagen naar 1-5,4 mm / Hg, is er geen bewijs dat het verlagen van zout voorkomt hartaanvallen, beroertes of overlijden(1, 2).

De grote meerderheid van natrium in de westerse voeding komt van bewerkte voedingsmiddelen. Als je meestal onbewerkte voedingsmiddelen eet dan hoef je je geen zorgen te maken over het toevoegen van wat zout in uw maaltijden.

Kortom: Zout wordt gemaakt van twee mineralen, natrium en chloride, die essentieel zijn voor het menselijk leven. Te veel zout kan de bloeddruk verhogen, maar er is weinig bewijs dat het eten van minder zout gezondheid kan verbeteren.

Geraffineerd zout (keukenzout)

Zout Shaker en Pile

De meest gebruikte zout is gewoon keukenzout.

Dit zout wordt meestal zeer fijn gemalen. De meeste onzuiverheden en sporenelementen worden verwijderd.

Het probleem met sterk gemalen zout dat het gaat samen klonteren. Daarom worden er diverse stoffen als antiklontermiddelen toegevoegd zodat het niet klontert.

Keukenzout is bijna zuiver natriumchloride,  97% of hoger.

Hier is een belangrijk punt … jodium wordt vaak toegevoegd aan keukenzout.

Dit was een succesvol volksgezondheid preventieve maatregel tegen jodium deficiëntie, die in veel delen van de wereld voorkomend was (en is) en een belangrijke oorzaak van hypothyreoïdie, geestelijke achterstand en verschillende gezondheidsproblemen(3, 4).

Daarom, als u ervoor kiest om geen regulier jodium verrijkt tafelzout te eten, zorg dan dat je wel  een aantal andere voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan jodium,zoals vis, zuivel, eieren en zeewier.

Kortom: Geraffineerd keukenzout is meestal gewoon natriumchloride, met stoffen die antiklonteringsmiddelen tegengaat om klonteren te voorkomen. Jodium wordt vaak toegevoegd aan keukenzout.

Zeezout

Zeezout wordt gemaakt door verdamping van zeewater.

Net als keukenzout, is het meestal gewoon natriumchloride.

Afhankelijk van waar het wordt geoogst en hoe het wordt verwerkt, gewoonlijk bevat het wel een bepaalde hoeveelheid mineralen zoals kalium, ijzer en zink.

Hoe donkerder het zeezout, hoe hoger de concentratie van “onzuiverheden” en sporenelementen van voedingsstoffen zal bevatten. Echter, in gedachten houden dat als gevolg van de vervuiling van de oceanen, zeezout kan ook sporen van zware metalen zoals lood bevatten.

De sporen mineralen en onzuiverheden gevonden in zeezout kan ook invloed hebben op de smaak, maar dit varieert sterk tussen de verschillende merken.

Kortom: Zeezout wordt gemaakt door verdamping van zeewater. Het is zeer vergelijkbaar met gewoon keukenzout, maar kunnen kleine hoeveelheden mineralen bevatten. Het kan ook sporen van zware metalen als het wordt gewonnen van een vervuilde zee.

Himalaya zout

Himalaya Zout

Himalaya zout wordt geoogst in Pakistan.

Het wordt gewonnen uit de Khewra zoutmijn, de tweede grootste zoutmijn der wereld.

Himalaya zout bevat vaak sporen van ijzeroxide (roest), waardoor het een roze kleur geeft.

Het bevat kleine hoeveelheden calcium, ijzer, kalium en magnesium. Het bevat ook iets lagere hoeveelheden natrium dan keukenzout.

Veel mensen geven de voorkeur aan de smaak van Himalaya zout in vergelijking met andere vormen van zout, maar persoonlijk ben ik niet instaat het ​​verschil te proeven.

Het belangrijkste verschil lijkt de kleur, die een maaltijd een mooie uitstraling kan geven als je het strooi op de top van het gerecht nadat het is gekookt.

Kortom: Himalaya zout wordt geoogst uit een grote zoutmijn in Pakistan. Het heeft een roze kleur door de aanwezigheid van ijzeroxide. Het bevat ook sporen van calcium, kalium en magnesium.

Kosher zout

ZeezoutKosher zout werd oorspronkelijk gebruikt voor religieuze doeleinden.

Joodse wet vereist bloed eerst moet worden geëxtraheerd voordat het vlees mocht worden gegeten. Kosher zout een kruimelig, grove structuur die bijzonder efficiënt is in het verwijderen van het bloed .

Het belangrijkste verschil tussen keukenzout en Kosher zout is de structuur van de vlokken. Koks vinden dat Kosher zout, vanwege zijn grote vlok, makkelijker is op te pikken met je vingers en te verspreiden over eten.

Kosjer zout heeft een andere textuur en aroma uitbarsting, maar als u het alleen gebruikt voor het zout op te lossen in het eten, dan is er echt geen verschil in vergelijking met keukenzout.

Echter, Kosher zout bevat minder additieven zoals anti-verdunningsmiddelen en jodium.

Kortom: Kosher zout heeft een schilferige structuur die makkelijk te verspreiden is op de top van je gerecht . Er is weinig verschil met keukenzout, hoewel het minder anti klontermiddelen en toegevoegd jodium bevat.

Keltisch zeezout

Franse Keltische Zee ZoutKeltisch zeezout is een soort zout die oorspronkelijk populair werd in Frankrijk.

Het heeft een grijsachtige kleur en bevat ook een beetje water, waardoor het heel vochtig maakt.

Keltisch zeezout bevat sporen van mineralen en bevat ​​iets minder natrium dan gewoon keukenzout.

Kortom: Keltisch zeezout heeft een licht grijze kleur en is zeer vochtig.Het wordt gemaakt van zeewater en bevat sporen van mineralen.

Verschillen In smaak

Fijnproevers en chef-koks kiezen voornamelijk hun zout op basis van smaak, textuur, kleur en gemak.

De verontreinigingen, inclusief de sporenelementen, kan invloed hebben op zowel de kleur en smaak van het zout.

De grootte van het zout kan ook invloed hebben op hoe het zout de tong raakt. Zout met een grotere korrelgrootte kan een sterkere en langdurige smaak hebben op je tong.

Echter, als je het zout laat oplossen in het eten, dan zijn er geen grote smaak verschillen tussen gewoon geraffineerd zout en de andere soorten zout.

Als u uw vingers gebruikt om zout over uw eten te strooien, dan zijn droge zoutkorrels met een grotere korrelgrootte veel gemakkelijker te hanteren.

Welk zout is de gezondste?

Geen een enkele studie was er een vergelijking van de effecten op de gezondheid van de verschillende soorten zout te vinden.

Maar … als een dergelijke studie wordt gedaan, dan betwijfel ik sterk of ze een groot verschil is te vinden. De meeste zouten zijn vergelijkbaar bestaande uit natriumchloride en kleine hoeveelheden mineralen.

Het belangrijkste voordeel van het kiezen van meer ‘natuurlijke’ soorten zout is dat je additieven en antiklontermiddelen wilt vermijden die vaak worden toegevoegd aan het reguliere keukenzout.

Samengevat, zout is zout … het belangrijkste doel is voor de smaak, om aan de voeding toe te voegen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − vier =

This div height required for enabling the sticky sidebar