Himalaya zoutlampen zijn decoratieve lampen die je voor je huis kunt kopen.

Gesneden uit roze Himalaya zout en beweerd verschillende gezondheidsvoordelen te bieden.

Sterker nog, voorstanders van zoutlampen beweren dat ze de lucht in uw huis kunnen reinigen, allergieën kunnen verzachten, uw humeur kunnen stimuleren en u kunnen helpen om te slapen.

Anderen vragen zich echter af of deze claims enige verdienste hebben.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports en Ziggo Sport Go

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Dit artikel onderzoekt het bewijsmateriaal over Himalaya zoutlampen en sorteert feiten uit fictie.

Wat zijn Himalaya zoutlampen en waarom gebruiken mensen ze?

Himalaya zoutlampen worden gemaakt door een gloeilamp in grote stukken te plaatsen roze Himalayazout .

Ze hebben een onderscheidende uitstraling en geven een verwarmende, roze gloed als ze branden.

Echte Himalaya zoutlampen zijn gemaakt van zout geoogst uit de Khewra-zoutmijn in Pakistan.

Zout afkomstig uit dit gebied wordt verondersteld miljoenen jaren oud te zijn, en hoewel het heel erg is vergelijkbaar met tafelzout , geven de kleine hoeveelheden mineralen die het bevat een roze kleur.

Veel mensen kiezen ervoor om Himalaya zoutlampen te kopen, simpelweg omdat ze houden van hoe ze eruit zien en genieten van de sfeer die het roze licht in hun huizen creëert.Ondertussen vinden anderen hun veronderstelde gezondheidsvoordelen aantrekkelijk.

Kortom: Himalaya zoutlampen zijn gesneden uit het mineraalrijke, roze zout gewonnen uit de Khewra-zoutmijn in Pakistan. Sommige mensen kopen ze om hun huis te versieren, terwijl anderen denken dat ze gezondheidsvoordelen bieden.

Hoe werken Himalaya zoutlampen?

Zoutlampen zouden gezondheidsvoordelen bieden omdat ze “natuurlijke ionisatoren” zijn. Wat betekent dat ze de elektrische lading van de circulerende lucht veranderen.

Ionen zijn verbindingen die een lading dragen omdat ze een ongebalanceerd aantal protonen of elektronen hebben.

Ze worden van nature in de lucht geproduceerd als zich veranderingen in de atmosfeer voordoen. Bijvoorbeeld watervallen, golven, stormen, natuurlijke radioactiviteit en warmte produceren allemaal luchtionen (1).

Ze kunnen ook kunstmatig worden gemaakt door commercieel geproduceerde luchtionisatoren.

Er wordt gesuggereerd dat Himalaya zoutlampen ionen kunnen produceren door waterdeeltjes aan te trekken die als een zoutoplossing verdampen als ze door de lamp worden verwarmd, en die meestal negatieve ionen vormen (2).

Deze theorie is echter nog niet getest.

Momenteel is het onduidelijk of zoutlampen in zinvolle hoeveelheden ionen produceren, of helemaal niet.

Kortom: Himalaya zoutlampen zouden de lading van de omringende lucht veranderen door ionen te produceren die gezondheidsvoordelen hebben. Het is echter momenteel niet duidelijk of ze genoeg ionen kunnen produceren om uw gezondheid te beïnvloeden.

Wat zijn de gezondheidsclaims?

Er zijn drie belangrijke gezondheidsclaims gemaakt over Himalaya zoutlampen.

1. Ze verbeteren de luchtkwaliteit

Zoutlampen daarvan hoor je vaak dat ze de luchtkwaliteit van uw huis verbeteren.

Ook geadverteerd als zijnde gunstig voor mensen met allergieën, astma of ziekten die de ademhalingsfunctie beïnvloeden, zoals cystic fibrosis.

Er zijn momenteel echter geen aanwijzingen dat het gebruik van een Himalaya zoutlamp potentiële pathogenen kan verwijderen en de luchtkwaliteit van uw huis kan verbeteren.

De bewering dat ze goed zijn voor mensen met ademhalingsaandoeningen kan deels gebaseerd zijn op de oeroude praktijk van halotherapie.

In deze therapie zouden mensen met chronische luchtwegaandoeningen baat hebben bij tijd doorbrengen in zoutgrotten vanwege de aanwezigheid van zout in de lucht.

Toch is er weinig steun voor deze praktijk, en het is niet duidelijk of het veilig of effectief is voor mensen met ademhalingsaandoeningen(3).

Bovendien is nog niet aangetoond dat tests op luchtionisatoren, die hoge niveaus van negatieve ionen uitzenden, gunstig zijn voor mensen met astma of de ademhalingsfunctie verbeteren(456).

2. Ze kunnen je stemming versterken

Een andere vaak gemaakte claim is dat Himalaya zoutlampen je humeur kunnen verbeteren.

Sommige dierstudies hebben aangetoond dat blootstelling aan hoge niveaus van negatieve ionen in de lucht de niveaus van serotonine, een chemische stof die betrokken is bij stemmingsregulatie, kan verbeteren(1).

Toch vonden menselijke onderzoeken naar claims met betrekking tot de psychologische effecten van luchtionisatie geen consistent effect op de stemming of het welbevinden  (7).

Onderzoekers hebben echter vastgesteld dat mensen met depressieve symptomen die werden blootgesteld aan zeer hoge niveaus van negatieve ionen, verbeteringen in hun stemming rapporteerden.

Desalniettemin was de gevonden link niet dosisafhankelijk, wat betekent dat de verbetering van de gemoedstoestand van mensen niet kon worden verklaard door de dosis die ze kregen.Dus vroegen onderzoekers zich af of de link causaal was.

Bovendien is het erg onwaarschijnlijk dat zoutlampen u blootstellen aan het hoge aantal negatieve ionen dat in deze onderzoeken zijn gebruikt.

3. Ze kunnen je helpen om beter te slapen

Studies hebben de effecten van Himalaya zoutlampen op de slaap nog niet onderzocht.

Een onderzoek naar de effecten van luchtionisatie op ontspanning en slaap vond echter geen bewijs van een gunstig effect(7).

Dus, zelfs als zoutlampen de luchtomgeving beïnvloeden, is het niet duidelijk of dit een effect zou hebben op slaappatronen.

Het is mogelijk dat het gebruik van het schemerige licht van een Himalaya zoutlamp slaperigheid tegen het einde van de dag kan bevorderen als u het gebruikt om felle elektrische lampen te vervangen.

Dit is zo omdat fel licht voor het slapengaan kan de productie van het slaaphormoon melatonine vertragen(89).

Dit is echter niet specifiek voor zoutlampen en de theorie is niet getest.

Kortom: Himalaya zoutlampen zouden de luchtkwaliteit verbeteren, de stemming stimuleren en je helpen te slapen. Er is echter momenteel weinig bewijs om deze beweringen te ondersteunen.

Himalaya zoutlampen hebben voordelen?

Hoewel een aantal gezondheidsclaims niet door de wetenschap zijn bevestigd. Himalaya zoutlampen hebben mogelijk andere voordelen.

Deze omvatten:

  • Zijn aantrekkelijk: als je houdt van de manier waarop ze eruitzien, kunnen ze een aantrekkelijke aanvulling zijn voor je huis.
  • Creëren een leuke ambiance : ze kunnen helpen een ontspannen sfeer te creëren die u helpt ontspannen.
  • Ze kunnen helpen om het licht ‘s avonds te beperken. Als u moeite heeft om te slapen, kan het gebruik van een nachtlampje ‘ s avonds u helpen om sneller in slaap te vallen.

Al met al kunnen deze punten ze een geweldige aanvulling op uw huis maken.

Kortom: Himalaya zoutlampen nodigen uit, creëren een warme en ontspannen sfeer en kunnen u helpen ontspannen voordat u naar bed gaat.

Tot slot

Er is geen bewijs achter de gezondheidsclaims met betrekking tot Himalaya-zoutlampen.

Hoewel ze een aantrekkelijke aanvulling op een kamer kunnen zijn en helpen bij het creëren van een ontspannen omgeving. Er is weinig dat erop wijst dat ze veel anders doen.

Meer onderzoek naar de theorieën over hun potentiële gezondheidsvoordelen is nodig.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.