De aloë vera plant is een vetplant die water in zijn bladeren opslaat in de vorm van een gel.

Deze gel is zeer hydraterend en zeer geschikt voor zonnebrand, insectenbeten, kleine snijwondjes of wondjes en andere huidproblemen.

Veel in de winkel gekochte aloë vera producten bevatten echter potentieel schadelijke additieven zoals kleurstoffen.

Dit artikel legt uit hoe je gemakkelijk zelf aloë vera gel kunt maken met verse aloë vera bladeren.

Dit is wat je nodig hebt

Aloë vera-gel is gemakkelijk te maken met de bladeren van een aloëplant die je thuis hebt, of die je hebt gekocht in een tuincentrum.

Om aloë vera gel te maken, heb je nodig:

  • een aloe vera blad
  • een mes of groenteschiller
  • een kleine lepel
  • en blender
  • een luchtdichte pot voor opslag
  • vitamine C in poedervorm en/of vitamine E (optioneel)

Het is het beste om slechts één of twee blaadjes tegelijk te gebruiken, aangezien de gel slechts ongeveer 1 week houdbaar is zonder extra conserveringsmiddelen.

Als je van plan bent om het langer te bewaren, moet je het invriezen of een conserveringsmiddel in de vorm van vitamine C of E in poedervorm toe te voegen.

Kortom: Om aloë vera gel te maken, heb je een aantal veelvoorkomende keukenartikelen nodig, een aloë vera blad en – optioneel – vitamine C in poedervorm en / of vitamine E.

Bereidingswijze

Als je alle materialen hebt verzameld die je nodig hebt, duurt het slechts 30 minuten om je aloë vera gel te maken.

1. Bereid de aloë bladeren voor

Om een vers aloëblad van een plant te gebruiken, snijdt je eerst één van de buitenste bladeren af van de plant.

Je kunt ook een in de winkel gekocht blad gebruiken.

Was het goed, verwijder eventueel vuil en zet het vervolgens 10-15 minuten rechtop in een kopje of kom. Hierdoor kan de geel getinte hars uit het blad lopen.

De hars bevat latex , die je huid kan irriteren, dus het is belangrijk om deze stap te voltooien (1).

Nadat de hars volledig is uitgedropen, spoelt u eventuele resten van het blad af en pelt u de dikke schil af met een mesje of groenteschiller.

2. Maak de gel

Na het schillen van het blad ziet u de natuurlijke aloë vera gel.

Schep het met een klein lepeltje in de blender. Zorg ervoor dat er geen stukjes van de aloë vera schillen worden toegevoegd.

Meng de gel tot het schuimig en vloeibaar is, wat slechts een paar seconden duurt.

Op dit moment is uw gel klaar voor gebruik . Als je echter van plan bent het langer dan 1 week te bewaren, moet je conserveermiddelen toevoegen.

3. Conserveringsmiddelen toevoegen (optioneel)

Vitaminen C en E zijn uitstekende conserveringsmiddelen die de houdbaarheid van uw aloë vera gel aanzienlijk kunnen verlengen.

Hoewel de gel van nature enkele van deze vitaminen bevat, is het niet voldoende om de gel langer dan 1 week te bewaren.

Toch kunt je meer van één of beide vitaminen toevoegen om de houdbaarheid van uw gel te verlengen.

Bovendien bevatten beide antioxidanten anti-verouderings eigenschappen, dus deze toevoegingen kunnen de huidbeschermende kracht van uw aloë vera gel helpen versterken (23).

Voor elke 60 ml aloë vera gel die je maakt, voeg 500 mg vitamine C in poedervorm of 400 (IE) vitamine E in poedervorm – of beide – toe.

Voeg eenvoudig de gepoederde vitaminen rechtstreeks aan de blender toe en meng de gel nog een keer totdat de additieven volledig zijn opgenomen.

Hoe te bewaren

De gemaakte aloë vera gel zonder toegevoegde vitamine C of E kan in een luchtdichte verpakking tot 1 week in de koelkast bewaard worden.

Door toevoeging van één of beide vitaminen wordt de houdbaarheid in de koelkast echter aanzienlijk verlengd tot 2 maanden.

Bovendien kun je aloë gel in kleine hoeveelheden invriezen – bijvoorbeeld in een ijsblokjesbakje – om kleine hoeveelheden bij de hand te hebben. Bevroren aloë gel kan tot 6 maanden in de vriezer bewaard worden.

Kortom: Om aloë vera gel te maken, bereid je de bladeren voor, schept je de natuurlijke aloë gel eruit, meng je deze en voegt je desgewenst conserveringsmiddelen toe.

Hoe Aloë Vera Gel te gebruiken

Aloë vera gel kan direct op uw huid worden aangebracht om te voorzien in onmiddellijke huidverzorgingsbehoeften, zoals zonnebrand, kleine snijwonden en huidirritatie.

Het is een uitstekende vochtinbrenger voor uw gezicht en handen en kan een beschermende antibacteriële barrière vormen voor kleine wonden(45).

Bovendien heeft het antioxiderende eigenschappen die uw huid kunnen helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van overmatige blootstelling aan de zon. Daarom wordt het vaak gebruikt om verlichting te bieden bij zonnebrand(6).

Aloë vera gel is rijk aan unieke polysachariden, lange ketens van natuurlijke suikers waarvan de onderzoekers geloven dat ze aloë zijn vele huidhelende eigenschappen geven(7).

Bovendien is het rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, C en E, die kunnen helpen bij het bevorderen van wondgenezing en een gezonde huid(8).

Kortom: Aloë vera gel kan rechtstreeks op uw huid worden aangebracht om vocht, helende eigenschappen voor kleine snijwonden of wonden te genezen en verlichting van zonnebrand en huidirritaties.

Tot slot

Aloë vera gel is een geweldige vochtinbrenger voor uw huid en kan helpen genezen en huidschade voorkomen.

Zelfgemaakte variëteiten zijn een gezond alternatief voor producten die in de winkel worden gekocht die schadelijke additieven kunnen bevatten.

Het is gemakkelijk om deze huidverzorgende gel thuis te maken met verse aloëbladeren, een blender en een mes of dunschiller.