In vele delen van de wereld is, “chai” gewoon het woord voor thee.

In de Westerse wereld is het woord chai echter synoniem geworden voor een soort geurige, pittige Indiase thee ook wel masala chai genoemd.

Bovendien kan deze drank voordelen hebben voor de gezondheid van het hart, de spijsvertering, het beheersen van de bloedsuikerspiegel en meer.

In dit artikel wordt uitgelegd wat je moet weten over chai thee en de potentiële voordelen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3.6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Wat is Chai Thee?

Chai thee is een zoete en kruidige thee bekend om zijn geurige aroma.

Chai thee wordt gemaakt van een combinatie van zwarte thee, gember en andere specerijen. De meest populaire kruiden bevatten kardemom, kaneel, venkel, zwarte peper en kruidnagel, hoewel steranijs, korianderzaad en peperkorrels een andere geliefde optie zijn.

In tegenstelling tot gewone thee die wordt gebrouwen met water, wordt chai thee traditioneel gebrouwen met behulp van zowel warm water als warme melk. Het heeft ook de neiging om te worden gezoet in verschillende mate.

Chai-lattes zijn een andere populaire manier om de thee te consumeren. Mensen maken deze door een shot chai-theeconcentraat toe te voegen aan gestoomde melk, die een drank produceert die meer melk bevat dan je zou vinden in een typische kop chai-thee.

Chai thee kan worden gekocht in de meeste cafés, maar is ook eenvoudig thuis te maken, hetzij vanaf nul, voorgemengde theezakjes of een gekocht concentraat.

Bovendien is chai-thee gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen.

Kortom: Chai thee is traditionele Indiase melkachtige thee gemaakt van een mengsel van zwarte thee, gember en andere kruiden. Het kan in verschillende vormen worden geconsumeerd en kan een aantal gezondheidsvoordelen bieden.

Het kan helpen de gezondheid van het hart te verbeteren

Er is bewijs dat chai thee goed voor de gezondheid van je hart kan zijn.

Dierproeven hebben aangetoond dat kaneel, één van de hoofdingrediënten in chai thee, de bloeddruk kan verlagen (12).

Bij sommige mensen is aangetoond dat kaneel helpt om de niveaus van totaal cholesterol, “slecht” LDL-cholesterol en triglyceriden tot 30% te verlagen (3).

De meeste studies gebruikten doses van 1-6 gram kaneel per dag, wat over het algemeen meer is dan je zou vinden in je typische kopje chai-thee.

Een recente beoordeling meldde echter dat doses van slechts 120 mg per dag voldoende kunnen zijn om deze hart-gezonde effecten te bieden (2).

Verschillende onderzoeken suggereren ook dat de zwarte thee die wordt gebruikt om chai thee te maken, kan bijdragen aan een lager cholesterolgehalte in het bloed (45).

Het meeste onderzoek heeft geconstateerd dat het drinken van vier of meer koppen zwarte thee per dag kunnen enigszins de bloeddruk niveaus verlagen. Bovendien lijkt het drinken van drie of meer kopjes zwarte thee per dag te zijn gekoppeld aan een 11% lager risico op hartaandoeningen (67).

Niet alle studies zijn echter unaniem en niemand heeft het directe effect van chai thee op de gezondheid van het hart onderzocht. Er is dus meer onderzoek nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken (8).

Kortom: Chai thee bevat kaneel en zwarte thee, die beide kunnen helpen de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen. Er zijn echter onderzoeken nodig die de effecten van chai-thee rechtstreeks onderzoeken.

Chai thee kan bloedsuikerspiegel verbeteren

Chai thee kan bijdragen aan een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel.

Dat komt omdat het gember en kaneel bevat, die beide een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel kunnen hebben.

Studies tonen bijvoorbeeld aan dat kaneel insulineresistentie en nuchtere bloedsuikerspiegel kan verlagen met 10-29% ( 9 , 10 , 11 , 12 ).

Lagere insulineresistentie maakt het makkelijker voor je lichaam om insuline te gebruiken om suiker te begeleiden uit je bloed in je cellen. Dit kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Een recente studie gaf twee gram gemberpoeder per dag aan mensen met diabetes type 2 en bleek dat het hielp hun bloedsuikerspiegel met maximaal 12% te verlagen( 13).

Studies melden dat effectieve gember- en kaneeldoses variëren van 1-6 gram per dag. Dergelijke doses zijn meer dan wat u kunt verwachten van de door de winkel gekochte chai theezakjes, of een kopje dat is bereid door uw lokale barista.

Om de meeste voordelen te behalen, probeer de thee zelf helemaal opnieuw te bereiden. Op die manier kun je iets meer kaneel en gember toevoegen dan de meeste recepten vragen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat in tegenstelling tot zelf gebrouwen chai thee variëteiten die in cafés worden bereid, vaak zwaar worden gezoet wat waarschijnlijk de bloedsuiker verlagende voordelen van de andere ingrediënten in chai thee teniet doet.

Bijvoorbeeld, een 360 ml volle melk chai latte in Starbucks bevat meer dan 35 gram suiker en ongeveer tweederde van die uit toegevoegde suiker ( 14 , 15 ).

De American Heart Association (AHA) raden vrouwen aan hun inname van toegevoegde suiker onder de 25 gram per dag te houden, en mannen hun inname onder de 38 gram per dag. Deze latte alleen kan de maximum limiet al overschrijden ( 16).

Voor de beste bloedsuikerspiegel verlagende resultaten, kies voor een ongezoete versie.

Kortom: De kaneel en gember die in chai thee worden aangetroffen kunnen de insulinegevoeligheid verhogen en de bloedsuikerspiegel verlagen. Het is echter het beste om de gezoete winkel gekochte variëteiten te vermijden.

Het kan misselijkheid verminderen en spijsvertering verbeteren

Chai thee bevat gember, die bekend staat om zijn anti-misselijkheid effecten ( 17 , 18 ).

Gember lijkt vooral effectief in het verminderen van misselijkheid tijdens de zwangerschap. In feite bleek uit een onderzoek van in totaal 1.278 zwangere vrouwen dat een dagelijkse dosis van 1,1 – 1,5 gram gember de misselijkheid aanzienlijk verminderde (19).

Dit is ongeveer de hoeveelheid gember dat je zou verwachten in een kopje chai thee.

Chai thee bevat ook kaneel, kruidnagel en kardemom, die allemaal antibacteriële eigenschappen hebben die lijken te helpen spijsverteringsproblemen te voorkomen die worden veroorzaakt door bacteriële infecties (20212223).

Zwarte peper, een ander ingrediënt in chai-thee, lijkt vergelijkbare antibacteriële eigenschappen te hebben (1824).

Bovendien geven dierstudies aan dat zwarte peper de spijsverteringsenzymen kan verhogen die nodig zijn om voedsel op een correcte manier af te breken en optimale spijsvertering te ondersteunen (25).

De hoeveelheid peper die werd gebruikt in deze dierstudies was echter tot vijf keer hoger dan de gemiddelde hoeveelheid die door mensen werd geconsumeerd. Er zijn dus meer studies nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: De chai thee-ingrediënten gember, zwarte peper, kaneel en kruidnagel kunnen misselijkheid helpen verminderen, bacteriële infecties voorkomen en een goede spijsvertering ondersteunen.

Het kan je helpen om af te vallen

Chai thee kan op verschillende manieren gewichtstoename voorkomen en vetverlies bevorderen.

Ten eerste wordt chai thee meestal bereid met koemelk of sojamelk, die beide goede bronnen van eiwitten zijn.

Eiwitten zijn voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze helpen honger te verminderen en gevoelens van volheid te bevorderen.

Chai thee is dus waarschijnlijk effectiever dan andere soorten thee om de honger te verminderen en te voorkomen dat je later op de dag te veel eet. Misschien vindt u het zelfs nuttig als tussendoortje (26272829).

Onderzoek toont ook aan dat verbindingen die worden aangetroffen in het type zwarte thee dat wordt gebruikt om chai te maken, de afbraak van vet kunnen bevorderen en het aantal calorieën dat uw lichaam absorbeert uit voedingsmiddelen kan helpen verminderen(30) .

Bovendien rapporteerde een studie van hoge kwaliteit dat het drinken van drie kopjes zwarte thee per dag ongewenste gewichtstoename of buikvet toename kan voorkomen (8).

Het is echter vermeldenswaard dat deze effecten klein blijven en lijken te werken op korte termijn.

Ten slotte tonen dierstudies aan dat het consumeren van zwarte peper kan helpen de ophoping van lichaamsvet te voorkomen, hoewel het nog niet duidelijk is hoe deze resultaten op mensen betrekking hebben (31).

Als u echter chai thee drinkt, moet u oppassen dat u niet te veel toegevoegde suiker gebruikt. Sommige populaire soorten chai thee bevatten aanzienlijke hoeveelheden, die waarschijnlijk één van de hierboven beschreven kleine voordelen zouden tegengaan.

Een 360 ml chai thee gemaakt met bijvoorbeeld afgeroomde melk bevat ongeveer 60 calorieën. Terwijl een zelfgemaakte chai latte ongeveer 80 calorieën bevat.

Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid magere chai latte bij uw plaatselijke café kan tot 180 calorieën bevatten.  Het is het beste om vast te houden aan ongezoete, zelfgemaakte variëteiten (14).

Kortom: Chai thee bevat verschillende ingrediënten die samen kunnen werken om gewichtsverlies te bevorderen of ongewenste gewichtstoename te voorkomen. Om de beste resultaten te ervaren, blijf weg van gezoete chai-thee.

Dosering en veiligheid

Momenteel is er geen consensus over hoeveel chai-thee de gemiddelde persoon zou moeten drinken om de bovengenoemde gezondheidsvoordelen te kunnen oogsten.

De meeste studies richten zich op de voordelen van individuele ingrediënten. Waardoor het moeilijk is om de werkelijke hoeveelheid chai thee te bepalen of het specifieke recept dat u nodig hebt om deze voordelen te maximaliseren.

Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat chai thee cafeïne bevat, waar sommige mensen gevoelig voor kunnen zijn (32 , 33 ).

Bij overmatig gebruik kan cafeïne een aantal onplezierige effecten veroorzaken, waaronder angst, migraine, hoge bloeddruk en slechte slaap. Te veel cafeïne kan ook het risico op een miskraam of een laag geboortegewicht verhogen( 34 , 35 , 36 , 37 ).

Om deze redenen moeten individuen vermijden dat ze meer dan 400 mg cafeïne per dag consumeren – en tijdens de zwangerschap niet meer dan 200 mg (3839).

Dat gezegd hebbende, is het onwaarschijnlijk dat de gebruikelijke innames van chai thee deze aanbevelingen zullen overtreffen.

Een kop (240 ml) van chai thee zal naar verwachting ongeveer 25 mg cafeïne bevatten. Dat is de helft van de cafeïne dosis geleverd door dezelfde hoeveelheid zwarte thee en een kwart van de gebruikelijke kop koffie (32).

Personen die lactose-intolerant zijn, kunnen kiezen voor chai-thee gemaakt van plantaardige melk of alleen water.

Kortom: Chai thee wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Hoewel het cafeïne en gember bevat, die negatieve effecten bij sommige mensen kan veroorzaken. De optimale dosering is nog niet bekend.

Hoe maak je Chai thee thuis

Chai thee is relatief eenvoudig te maken thuis. Het vereist slechts een paar ingrediënten en je kunt een verscheidenheid aan recepten volgen om het te maken.

Het recept hieronder is één van de meest tijd-efficiënte bereidingswijzen die u is te vinden.

Het vereist dat u een chai concentraat van tevoren in de koelkast bewaard.

Dit proces duurt slechts iets langer om het voor te bereiden. Maar vermindert de tijd die nodig is om u te laten genieten van een dagelijks kopje chai thee of chai latte thuis.

Chai Thee concentraat

Hier is wat je nodig hebt om 474 ​​ml van het concentraat te maken:

ingrediënten

 • 20 hele zwarte peperkorrels
 • 5 kruidnagels
 • 5 groene kardemompeulen
 • 1 kaneelstokje
 • 1 steranijs
 • 2,5 koppen (593 ml) water
 • 2,5 eetlepels (38 ml) losbladige zwarte thee
 • 10 cm verse gember, gesneden

Bereidingswijze

 1. Rooster de peperkorrels, kruidnagel, kardemom, kaneel en steranijs op laag vuur voor ongeveer 2 minuten of tot het  geurig ruikt. Haal van het vuur en laat het afkoelen.
 2. Vijzel de kruiden tot een grof poeder.
 3. Met behulp van een grote steelpan, combineer het water, gember en gemalen kruiden en breng het aan de kook. Dek het af en laat het 20 minuten sudderen. Vermijd dat je mengsel de kook bereikt, dit zal leiden dat de kruiden bitter zal worden.
 4. Roer de losbladige zwarte thee, draai het vuur uit en laat het staan voor ongeveer 10 minuten.
 5. Als u liever uw thee zoet hebt, verwarm het mengsel samen met een gezonde zoetstof en laat het gedurende 5-10 minuten, daarna afkoelen en in de koelkast.
 6. Zeef het chai thee concentraat in een gesteriliseerde fles en laat het afkoelen voorafgaand aan de koeling. Het concentraat blijft goed in de koelkast voor maximaal een week.

Om een ​​kopje chai thee te maken. Roer één deel concentraat met één deel heet water en één deel hete koemelk of ongezoete plantaardige melk. Voor de latte versie gebruikt enerzijds concentraat twee delen melk. Roer en genieten maar.

Kortom: Chai thee is zeer eenvoudig te maken. Volg de bovenstaande stappen om uw eigen versie van het concentraat te maken.

Tot slot

Chai thee is een geurige, kruidige thee die de gezondheid van het hart kan bevorderen, de bloedsuikerspiegel kan verlagen, de spijsvertering kan verbeteren en kan helpen bij het afvallen.

Hoewel de meeste van deze voordelen voor de gezondheid worden ondersteund door de wetenschap. Het is de moeite waard om op te merken dat ze over het algemeen gekoppeld zijn aan de ingrediënten die in chai thee worden gebruikt in plaats van chai thee zelf.

Toch heb je waarschijnlijk niet veel te verliezen door chai thee eens te proberen.

Houd er rekening mee dat u de meeste voordelen voor de gezondheid van uw thee zult halen door te kiezen voor een minimaal gezoete versie.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.