Ad Clicks :Ad Views :
img

Hoe Chai thee uw gezondheid kan verbeteren

1068 Views

Hoe Chai thee uw gezondheid kan verbeteren

In vele delen van de wereld, “chai” is gewoon het woord voor thee.

Echter in de westerse wereld, is het woord chai synoniem geworden met een soort geurige, pittige Indiase thee ook wel masala chai genoemd.

Wat meer, deze drank kan voordelen bieden voor de gezondheid van het hart, de spijsvertering, het beheersen van de bloedsuikerspiegel en nog veel meer.

In dit artikel wordt uitgelegd wat je moet weten over chai thee en de potentiële voordelen.

Wat is Chai Thee?

Chai thee is een zoete en kruidige thee bekend om zijn geurige aroma.

Chai thee wordt gemaakt van een combinatie van zwarte thee, gember en andere specerijen. De meest populaire kruiden bevatten kardemom, kaneel, venkel, zwarte peper en kruidnagel, hoewel steranijs, korianderzaad en peperkorrels zijn andere populaire opties.

In tegenstelling tot gewone thee, die wordt gebrouwen met water, wordt chai thee traditioneel gebrouwen met behulp van zowel warm water als warme melk. Het heeft ook de neiging om te worden gezoet in verschillende mate.

Chai lattes zijn een andere populaire manieren om de thee te consumeren. Mensen maken deze door het toevoegen van een schot van chai thee concentraat met gestoomde melk, deze die meer melk bevat dan in een typische kop van chai thee zou vinden.

Chai thee kan worden gekocht in de meeste cafés, maar is ook eenvoudig thuis te maken, hetzij vanaf nul, voorgemengde theezakjes of een gekocht concentraat.

Wat mee, is chai thee wordt gekoppeld aan een verscheidenheid van voordelen voor de gezondheid.

Samenvatting: Chai thee is traditionele Indiase thee met melk gemaakt van een mengsel van zwarte thee, gember en andere specerijen. Het kan in verschillende vormen worden geconsumeerd en kunnen een groot aantal voordelen voor de gezondheid bieden.

Het kan helpen verbeteren gezondheid van het hart

Rood hart, Concept van de Gezondheid

Er is bewijs dat chai thee goed voor de gezondheid van je hart kan zijn.

Dierstudies hebben aangetoond dat kaneel, één van de belangrijkste ingrediënten in chai thee, kan de bloeddruk verlagen( 1 , 2 ).

Bij sommige individuen, heeft kaneel aangetoond dat het helpt de niveaus van totale cholesterol, “slechte” LDL-cholesterol en triglyceriden met maar liefst 30% te verlagen ( 3 ).

De meeste studies gebruikte doses van 1-6 gram kaneel per dag, dat is over het algemeen meer dan u in uw typische kopje chai thee zou vinden.

Echter, een recente beoordeling meldde dat doses van slechts 120 mg per dag voldoende zijn om deze hart-gezonde effecten (aanbod kan worden 2 ).

Meerdere studies suggereren ook dat het gebruik van zwarte thee om chai thee te maken tot lagere bloed cholesterolniveaus kan bijdragen( 4 , 5 ).

Het meeste onderzoek heeft geconstateerd dat het drinken van vier of meer koppen zwarte thee per dag kunnen enigszins de bloeddruk niveaus verlagen. Wat meer, het drinken van drie of meer koppen zwarte thee per dag lijkt te worden gekoppeld aan een 11% lager risico op hart-en vaatziekten ( 6 , 7 ).

Echter, niet alle studies zijn unaniem, en niemand heeft het directe effect van chai thee op de gezondheid van het hart onderzocht. Zo is er meer onderzoek nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken ( 8 ).

Samenvatting: Chai thee bevat kaneel en zwarte thee, die beide kunnen bijdragen tot het verminderen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Echter zijn er studies nodig die direct de effecten van chai tea onderzoeken.

Chai thee kan bloedsuikerspiegel verbeteren

Bloedglucosemeter en Strips

Chai thee kan bijdragen aan een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel.

Dat komt omdat het gember en kaneel bevat, die beide een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel kunnen hebben.

Bijvoorbeeld, studies tonen aan dat kaneel insulineresistentie en nuchtere bloedsuikerspiegel kan verlagen met 10-29% ( 9 , 10 , 11 , 12 ).

Lagere insulineresistentie maakt het makkelijker voor je lichaam om insuline te gebruiken om suiker te begeleiden uit je bloed in je cellen. Dit kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Een recente studie gaf twee gram gemberpoeder per dag aan mensen met type 2 diabetes, en bleek dat het hielp hun bloedsuikerspiegel met maximaal 12% te verlagen( 13).

Studies melden dat een effectieve doses gember en kaneel doses 1-6 gram per dagis. Dergelijke doses zijn meer dan wat je kunt verwachten van chai theezakjes dat je in de winkel koopt, of een kopje bereid door uw lokale barista.

Om het meeste voordeel te krijgen, probeer dan de thee zelf te maken vanaf nul. Op die manier kunt u iets meer kaneel en gember toevoegen dan de meeste recepten dat doen.

Het is ook belangrijk op te merken dat in tegenstelling tot zelfgemaakte chai thee, zijn variëteiten bereid in cafés vaak zwaar gezoet, die waarschijnlijk de bloedsuikerspiegel verlagende voordelen van de andere ingrediënten in chai thee te niet doen.

Bijvoorbeeld, een 360 ml volle melk chai latte in Starbucks bevat meer dan 35 gram suiker en ongeveer tweederde van die uit toegevoegde suiker ( 14 , 15 ).

De American Heart Association (AHA) raden vrouwen aan hun inname van toegevoegde suiker onder de 25 gram per dag te houden, en mannen hun inname onder de 38 gram per dag te houden. Deze latte alleen kan de maximum limiet al overschrijden ( 16).

Voor de beste bloedsuikerspiegel verlagende resultaten, kies voor een ongezoete versie.

Samenvatting: De kaneel en gember in chai thee kan de gevoeligheid voor insuline helpen verhogen en het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Het kan misselijkheid verminderen en spijsvertering verbeteren

Chai thee bevat gember, die bekend staat om zijn anti-misselijkheid effecten ( 17 , 18 ).

Gember lijkt vooral effectief bij het verminderen van misselijkheid tijdens de zwangerschap. In feite is er een overzicht van studies uitgevoerd op een totaal van 1.278 zwangere vrouwen en bleek dat een dagelijkse dosis van 1,1-1,5 gram gember aanzienlijk misselijkheid kan verminderd ( 19 ).

Dit is ongeveer de hoeveelheid gember dat je zou verwachten in een kopje chai thee.

Chai thee bevat ook kaneel, kruidnagel en kardemom, die allemaal antibacteriële eigenschappen bevatten die lijken te helpen bij het voorkomen van spijsvertering problemen veroorzaakt door bacteriële infecties ( 20 , 21 , 22 , 23 ).

Zwarte peper, een ander ingrediënt gevonden in chai thee, lijkt soortgelijke antibacteriële eigenschappen te hebben (18 , 24 ).

Daarnaast rapporteren dierlijke studies dat zwarte peper kan spijsverteringsenzymen verhogen die nodig zijn om goed het voedsel af te breken en ondersteunen een optimale spijsvertering(25 ).

Echter, de hoeveelheid peper gebruikt in deze dierstudies was vijf keer hoger dan het gemiddelde hoeveelheid voor menselijke consumptie. Zo zijn er meer studies nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Samenvatting: De ingrediënten in chai thee gember, zwarte peper, kaneel en kruidnagel kan helpen misselijkheid te verminderen, voorkomen van bacteriële infecties en ondersteuning bieden voor een goede spijsvertering.

Het kan helpen gewicht te verliezen

Chai thee kan helpen bij het voorkomen van gewichtstoename en het bevorderen van vetverlies op verschillende manieren.

Ten eerst wordt chai thee algemeen bereid met koemelk of sojamelk, die beide goede bronnen zijn van eiwitten.

Eiwit is een voedingsstof bekend om honger te verminderen en gevoelens van volheid te promoten.

Zo chai thee is waarschijnlijk effectiever is dan andere soorten thee om honger te verminderen en dat je ervan weerhoudt later op de dag teveel te eten. U kunt zelfs nuttigen als een snack ( 26 , 27 , 28 , 29 ).

Onderzoek toont ook aan dat verbindingen die in de zwarte thee gebruikt worden om chai thee van te maken vetafbraak bevorderen en bijdragen tot het verminderen van het aantal calorieën dat uw lichaam uit voedingsmiddelen absorbeert ( 30 ).

Wat meer, een studie meldde dat het drinken van drie kopjes zwarte thee per dag kan helpen voorkomen van ongewenste gewichtstoename of toename van buikvet ( 8 ).

Echter, het is vermeldenswaard dat deze effecten klein blijven en lijken alleen te werken op de korte termijn.

Tot slot, dierlijke studies tonen aan dat de consumptie van zwarte peper kan helpen voorkomen de ophoping van lichaamsvet, maar het is nog niet duidelijk hoe deze resultaten betrekking hebben op de mens ( 31 ).

Echter, als je chai thee drinkt, wees voorzichtig met het consumeren van teveel toegevoegde suiker. Sommige populaire soorten van chai thee bevatten aanzienlijke hoeveelheden, die waarschijnlijk één van de kleine voordelen van hierboven beschreven zou kunnen tegengaan.

Bijvoorbeeld, een 360 ml chai thee gemaakt met afgeroomde melk bevat ongeveer 60 calorieën, terwijl een zelfgemaakte chai latte ongeveer 80 calorieën bevat.

Ter vergelijking, kunnen dezelfde hoeveelheid magere chai latte bij uw plaatselijke café tot 180 calorieën bevatten. Het is het beste te houden aan ongezoet, zelfgemaakte soorten ( 14 ).

Samenvatting: Chai thee bevat verschillende ingrediënten die kunnen samenwerken om gewicht te verliezen of het voorkomen van ongewenste gewichtstoename.

Dosering en veiligheid

Op dit moment is er geen consensus over hoeveel chai thee de gemiddelde persoon zou moeten drinken om de voordelen voor de gezondheid van de hierboven genoemde van te profiteren.

De meeste studies richten zich op de voordelen van de afzonderlijke ingrediënten, die het moeilijk maakt om de werkelijke hoeveelheid van chai thee te bepalen of ​​een specifiek recept dat je nodig zou hebben om deze voordelen te maximaliseren.

Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat chai thee bevat cafeïne , waar sommige mensen gevoelig voor kunnen zijn (32 , 33 ).

Wanneer geconsumeerd in overmaat, kan cafeïne een verscheidenheid van onaangename effecten, waaronder angst, migraine, hoge bloeddruk en slecht slapen veroorzaken. Teveel cafeïne kan ook het risico of laag geboortegewicht en miskraam verhogen( 34 , 35 , 36 , 37 ).

Om deze redenen moeten individuen voorkomen om meer dan 400 mg cafeïne per dag te consumeren — en tijdens de zwangerschap, niet meer dan 200 mg( 38 , 39 ).

Dat gezegd hebbende, een normale inname van chai thee zal onwaarschijnlijk deze aanbevelingen niet overschrijden.

Een kop (240 ml) van chai thee zal naar verwachting ongeveer 25 mg cafeïne bevatten. Dat is de helft van de cafeïne dosis geleverd door dezelfde hoeveelheid zwarte thee, en een kwart dat van normale  kop koffie ( 32 ).

Als gevolg van gember inhoud chai tea’s, kunnen personen gemakkelijk vatbaar zijn voor een lage bloeddruk of lage bloedsuikerspiegel, of die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, zullen hun inname beperken of te houden in de onderkant van de range.

Individuen die lactose-intolerant zijn kunnen kiezen voor chai thee die gemaakt is van plantaardige melk of alleen water.

Samenvatting: Chai thee wordt over het algemeen als veilig beschouwd, hoewel het cafeïne en gember bevat, die negatieve effecten bij sommige mensen kan veroorzaken. De optimale dosering is nog niet bekend.

Hoe maak je Chai thee thuis

Klein kopje Chai Tea

Chai thee is relatief eenvoudig te maken thuis. Het vereist slechts een paar ingrediënten en je kunt een verscheidenheid aan recepten volgen om het te maken.

Het recept hieronder is één van de meest tijd-efficiënte bereidingswijzen die u is te vinden.

Het vereist dat u een chai concentraat van tevoren in de koelkast bewaard.

Dit proces duurt slechts iets langer om het voor te bereiden, maar vermindert de tijd die nodig is om u te laten genieten van een dagelijks kopje chai thee of chai latte thuis.

Chai Thee concentraat

Hier is wat je nodig hebt om 474 ​​ml van het concentraat te maken:

ingrediënten

 • 20 hele zwarte peperkorrels
 • 5 kruidnagels
 • 5 groene kardemompeulen
 • 1 kaneelstokje
 • 1 steranijs
 • 2,5 koppen (593 ml) water
 • 2,5 eetlepels (38 ml) losbladige zwarte thee
 • 10 cm verse gember, gesneden

Bereidingswijze

 1. Rooster de peperkorrels, kruidnagel, kardemom, kaneel en steranijs op laag vuur voor ongeveer 2 minuten of tot het  geurig ruikt. Haal van het vuur en laat het afkoelen.
 2. Vijzel de kruiden tot een grof poeder.
 3. Met behulp van een grote steelpan, combineer het water, gember en gemalen kruiden en breng het aan de kook. Dek het af en laat het 20 minuten sudderen. Vermijd dat je mengsel de kook bereikt, dit zal leiden dat de kruiden bitter zal worden.
 4. Roer de losbladige zwarte thee, draai het vuur uit en laat het staan voor ongeveer 10 minuten.
 5. Als u liever uw thee zoet hebt, verwarm het mengsel samen met een gezonde zoetstof en laat het gedurende 5-10 minuten, daarna afkoelen en in de koelkast.
 6. Zeef het chai thee concentraat in een gesteriliseerde fles en laat het afkoelen voorafgaand aan de koeling. Het concentraat blijft goed in de koelkast voor maximaal een week.

Om een ​​kopje chai thee te maken, simpelweg roer één deel concentraat met één deel heet water en één deel hete koemelk of ongezoete plantaardige melk. Voor de latte versie gebruikt enerzijds concentraat twee delen melk. Roer en genieten maar.

Samenvatting: Chai thee is zeer eenvoudig te maken. Volg de bovenstaande stappen om uw eigen versie van het concentraat te maken.

Sammenvatting

Chai thee is een geurige, kruidige thee die kan helpen om de gezondheid van het hart, de bloedsuikerspiegel, de spijsvertering te verbeteren en helpt bij het afvallen.

Hoewel de meeste van deze voordelen voor de gezondheid worden ondersteund door de wetenschap, het is vermeldenswaard dat ze over het algemeen gekoppeld zijn aan de gebruikte ingrediënten in chai thee in plaats van chai thee zelf.

Toch zult u waarschijnlijk niets te verliezen hebben doordat chai thee eens te proberen.

Rekening mee houden dat u de meeste voordelen voor de gezondheid van je thee krijgt door te kiezen voor een minimaal gezoete versie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − acht =

This div height required for enabling the sticky sidebar