Honing en kaneel zijn twee natuurlijke ingrediënten met meerdere gezondheidsvoordelen.

Sommige mensen beweren dat wanneer deze twee ingrediënten worden gecombineerd, ze bijna elke ziekte kunnen genezen.

Hoewel er enig bewijs is dat elk heeft een aantal medicinale toepassingen, lijken sommige beweringen over de mengeling van honing en kaneel te mooi om waar te zijn.

Dit artikel bespreekt de voordelen van honing en kaneel en scheidt feit en fictie.

Honing en kaneel: natuurlijke ingrediënten voor een betere gezondheid

Honing is een zoete vloeistof geproduceerd door bijen. Het wordt al eeuwen gebruikt als voedsel en als medicijn.

Tegenwoordig wordt het het meest gebruikt bij koken en bakken, of als zoetstof in dranken.

Kaneel is een specerij die afkomstig is van de schors van de boom Cinnamomum .

Mensen oogsten en drogen de schors, die zich krult in wat algemeen bekend staat als kaneelstokjes. Je kunt kaneel als hele stokken kopen, vermalen tot een poeder of als een extract.

Zowel honing als kaneel hebben op zichzelf verschillende gezondheidsvoordelen. Sommige mensen gaan er echter van uit dat het combineren van deze twee nog gezonder is.

In 1995 publiceerde een Canadese krant een artikel met een lange lijst van kwalen die kunnen worden genezen door een mengsel van honing en kaneel.

Sindsdien zijn er beweringen over de combinatie honing en kaneel voor de gezondheid vermenigvuldigd.

Deze twee ingrediënten hebben voldoende gezondheidsvoordelen, maar niet alle claims over de combinatie worden ondersteund door de wetenschap.

Kortom: Honing en kaneel zijn ingrediënten die zowel voor voedsel als voor medicijnen kunnen worden gebruikt. Niet alle beweringen over honing en kaneel worden echter ondersteund door onderzoek.

Door de wetenschap gesteunde voordelen van kaneel

Kaneel is een populaire specerij bij het koken en bakken die ook als supplement kan worden ingenomen.

Er zijn twee hoofdtypen  :

 • Cassia kaneel: Deze variëteit, ook wel bekend als Chinese kaneel, is het populairste type in supermarkten. Het is minder duur, maar van mindere kwaliteit dan Ceylon-kaneel.
 • Ceylon kaneel: Dit type is ook bekend als “echte kaneel.” Het is veel moeilijker te vinden dan Cassia-kaneel en het heeft een iets zoetere smaak.

De gezondheidsvoordelen van kaneel zijn gekoppeld aan actieve bestanddelen in de essentiële olie.

De best bestudeerde kaneelverbinding is cinnamaldehyde. Dit is ook wat kaneel zijn pittige smaak en aroma geeft (1).

Hier zijn enkele van de meest indrukwekkende voordelen van kaneel:

 • Kan ontsteking verminderen: Langdurige ontsteking verhoogt het risico op chronische ziekten. Studies tonen aan dat kaneel de ontsteking helpt verminderen(2, 3).
 • Kan helpen bij de behandeling van neurodegeneratieve ziekten: Een paar reageerbuisstudies suggereren dat kaneel de progressie van Parkinson en Alzheimer zou kunnen vertragen. Deze resultaten moeten worden bevestigd in studies bij mensen(4, 5, 6, 7, 8).
 • Kan helpen beschermen tegen kanker: uit enkele dier- en reageerbuisstudies is gebleken dat kaneel de groei en reproductie van kankercellen helpt voorkomen. Deze resultaten moeten echter worden bevestigd met onderzoeken bij mensen (910).

Sommigen hebben ook gesuggereerd dat kaneel een natuurlijke behandeling kan zijn voor aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), prikkelbare darmsyndroom (PDS), premenstrueel syndroom (PMS), polycystisch ovariumsyndroom (PCOS) en voedselvergiftiging.

Er is echter niet voldoende bewijs om deze beweringen te ondersteunen.

Kortom: Kaneel is één van de gezondste specerijen ter wereld. Beide soorten kaneel hebben gezondheidsvoordelen, maar Ceylon kaneel is de betere keuze als je het regelmatig gaat consumeren.

Door de wetenschap gesteunde voordelen van honing

Naast een gezonder alternatief voor tafelsuiker, heeft honing verschillende medicinale toepassingen.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle typen gelijk zijn.

De meeste voordelen van honing worden geassocieerd met actieve bestanddelen die het meest geconcentreerd zijn in hoogwaardige ongefilterde honing.

Hier zijn enkele gezondheidsvoordelen van honing die door de wetenschap zijn ondersteund:

 • Kan een effectieve hoestonderdrukker zijn: Een studie toonde aan dat honing effectiever was in het onderdrukken van nachtelijke hoest dan dextromethorfan, het actieve ingrediënt in de meeste hoestsiropen. Toch is meer onderzoek nodig(11).
 • Een krachtige behandeling voor wonden en brandwonden: Een overzicht van zes onderzoeken wees uit dat het aanbrengen van honing op de huid een krachtige behandeling voor wonden is(12, 13).

Honing wordt ook beschouwd als een slaapmiddel, een geheugenbooster, een natuurlijk afrodisiacum, een behandeling voor schimmelinfecties en een natuurlijke manier om plaque op je tanden te verminderen, maar deze beweringen worden niet door de wetenschap ondersteund.

Kortom: Honing heeft verschillende gezondheidsvoordelen die verband houden met de antioxidant capaciteit en antibacteriële eigenschappen.

Zowel honing als kaneel kunnen bepaalde gezondheidsvoorwaarden bevorderen

De theorie is dat als zowel honing als kaneel op zichzelf kunnen helpen, het combineren van beide een nog sterker effect kan hebben.

Wat wel bekend is, is dat er verschillende overeenkomsten zijn tussen de gezondheidsvoordelen van honing en kaneel. Beide zijn nuttig in de volgende gebieden:

Honing en kaneel kunnen het risico op hartaandoeningen verminderen

Een mengsel van honing en kaneel heeft het potentieel om het risico op hartaandoeningen te verlagen.

Dat komt omdat het kan helpen bij het omkeren van verschillende gezondheidssignalen die dit risico aanzienlijk verhogen.

Deze omvatten verhoogde niveaus van slecht low-density lipoproteïne (LDL) cholesterol en hoge triglyceriden niveaus.

Hoge bloeddruk en lage niveaus van goede hoge-dichtheid lipoproteïne (HDL) cholesterol zijn bijkomende factoren die uw risico op de ziekte kunnen verhogen.

Interessant is dat honing en kaneel dit allemaal positief kunnen beïnvloeden.

Studies hebben aangetoond dat het consumeren van honing het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlaagt met 6-11% en de triglyceriden niveaus met maar liefst 11% verlaagt. Honing kan ook het ‘goede’ HDL-cholesterol met ongeveer 2% verhogen(14, 15, 16, 17, 18).

Een meta-analyse wees uit dat een dagelijkse dosis kaneel het totale cholesterol verlaagde met gemiddeld 16 mg / dl, LDL slechte cholesterol met 9 mg / dl en triglyceriden met 30 mg / dl. Er was ook een lichte toename van goede HDL-cholesterolwaarden (19).

Hoewel ze niet samen zijn bestudeerd, is aangetoond dat kaneel en honing een bescheiden verlaging van de bloeddruk veroorzaken. Dit onderzoek was echter bij dieren(2, 20, 21, 22).

Bovendien zijn beide voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten, die meerdere voordelen voor het hart hebben. Polyfenol-antioxidanten verbeteren de bloedtoevoer naar het hart en voorkomen bloedstolsels, waardoor het risico op een hartaanval en beroerte wordt verlaagd (20).

Honing en kaneel kunnen ook helpen bij het voorkomen van hartziekten, omdat ze allebei de ontsteking verminderen. Chronische ontsteking is een belangrijke factor in de ontwikkeling van hartaandoeningen (22324).

De honing- en kaneelcombinatie is nuttig voor het genezen van wonden

Zowel honing als kaneel hebben goed gedocumenteerde genezende eigenschappen die nuttig kunnen zijn voor de behandeling van huidinfecties wanneer het mengsel op de huid wordt aangebracht.

Honing en kaneel hebben beide het vermogen om bacteriën te bestrijden en ontstekingen te verminderen. Dit zijn twee factoren die erg belangrijk zijn als het gaat om het helen van de huid (12).

Toegepast op de huid, is honing met succes gebruikt om brandwonden te behandelen. Het kan ook diabetische voetzweren behandelen, wat een zeer ernstige complicatie van diabetes is(12, 25).

Kaneel biedt mogelijk extra voordeel voor helende wonden, vanwege de sterke antibacteriële eigenschappen.

Diabetische voetzweren lopen een hoog risico om geïnfecteerd te raken met antibioticaresistente bacteriën. Uit een reageerbuisstudie bleek dat kaneelolie helpt beschermen tegen antibioticaresistente bacteriën (2627).

In dit onderzoek werd echter gebruikgemaakt van kaneelolie, die veel geconcentreerder is dan de gepoederde kaneel die je in de supermarkt kunt vinden. Er is geen bewijs dat kaneelpoeder hetzelfde effect zou hebben.

Honing en kaneel kunnen goed zijn voor diabetici

Het is goed gedocumenteerd dat het regelmatig consumeren van kaneel goed is voor diabetici. Het kan ook helpen diabetes te voorkomen (282930).

Talrijke studies hebben aangetoond dat kaneel de suikerspiegels bij nuchtere bloedsuikersspiegel verlaagt (2829313233).

Een van de manieren waarop kaneel de bloedsuikerspiegel verlaagt, is door de insulinegevoeligheid te verhogen. Kaneel maakt de cellen gevoeliger voor het hormoon insuline en helpt suiker uit het bloed de cellen in te gaan (30).

Honing heeft ook enkele potentiële voordelen voor diabetici. Onderzoeken hebben aangetoond dat honing minder invloed heeft op de bloedsuikerspiegel dan suiker (34).

Bovendien kan honing het ‘slechte’ LDL-cholesterol en triglyceriden bij diabetici verlagen, terwijl het ‘goede’ HDL-cholesterolniveau wordt verhoogd (1416).

Honing en kaneel kunnen relatief gezonder zijn dan tafelsuiker voor het zoeten van je thee. Honing is echter nog steeds hoog in koolhydraten, dus diabetici moeten het met mate gebruiken.

Zitten vol met antioxidanten

Zowel honing als kaneel zijn uitstekende bronnen van antioxidanten, die meerdere voordelen voor uw gezondheid hebben (353637).

Antioxidanten zijn stoffen die je beschermen tegen onstabiele moleculen, de zogenaamde vrije radicalen, die je cellen kunnen beschadigen.

Honing is rijk aan fenolantioxidanten, die in verband zijn gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen (38).

Kaneel is ook een krachtige antioxidant. In vergelijking met andere specerijen staat kaneel bovenaan de lijst met antioxidanten (13940).

Het samen consumeren van honing en kaneel kan je een krachtige dosis antioxidanten geven.

Kortom: Er zijn enkele gezondheidsvoorwaarden die de combinatie van honing en kaneel kan helpen. De combo kan de gezondheid van uw hart verbeteren, wonden behandelen en kan nuttig zijn voor diabetici.

Onbewezen beweringen over honing en kaneel

Het concept van het combineren van twee krachtige ingrediënten om een ​​nog krachtiger remedie te creëren is logisch.

Er zijn echter geen directe studies die aantonen dat de combinatie van honing en kaneel een wonderstof creëert die meerdere kwalen geneest.

Bovendien zijn veel van de voorgestelde toepassingen voor honing en kaneel niet ondersteund door de wetenschap.

Hier zijn enkele van de populaire maar onbewezen beweringen over honing en kaneel:

 • Ze kunnen allergiesymptomen bestrijden: Er zijn enkele onderzoeken gedaan naar het vermogen van honing om allergiesymptomen te verminderen, maar het bewijs is zwak(41, 42).
 • Honing en kaneel kunnen verkoudheid genezen: Honing en kaneel hebben sterke antibacteriële eigenschappen, maar de meeste verkoudheden worden veroorzaakt door virussen.
 • Honing en kaneel kunnen acne behandelen: Hoewel de antibacteriële eigenschappen van beide ingrediënten gunstig kunnen zijn voor de huid die gevoelig is voor acne, hebben onderzoeken de effectiviteit van het mengsel voor de behandeling van acne niet onderzocht.
 • Ze zijn een natuurlijk hulpmiddel voor gewichtsverlies: Een paar onderzoeken suggereren dat het vervangen van suiker door honing bijdraagt ​​aan minder gewichtstoename, maar er is geen bewijs dat honing en kaneel je helpen af ​​te vallen(43, 44).
 • Wrijven van het mengsel op je gewrichten kan artritiepijn verlichten:Honing en kaneel doen ontstekingen verminderen, maar er is geen bewijs dat het aanbrengen van deze voedingsmiddelen op je huid ontstekingen in de gewrichten kan verminderen.
 • Honing en kaneel kunnen spijsverteringsproblemen kalmeren: Er zijn beweringen dat honing je maag kan bedekken en beide ingrediënten zullen bacteriële infecties in de darmen bestrijden. Dit wordt echter niet ondersteund door onderzoek.

Kortom: Honing en kaneel zijn beide gunstig voor je gezondheid, maar er is geen bewijs dat het combineren van deze effecten hun effecten zal vermenigvuldigen.

Honing en kaneel gebruiken om uw gezondheid te verbeteren

De beste manier om honing in uw dieet te gebruiken, is ter vervanging van suiker.

Zorg ervoor dat u ongefilterde honing koopt, aangezien de meeste van de sterk verwerkte honing in supermarktschappen geen gezondheidsvoordelen heeft.

Wees echter voorzichtig met honing, want het is nog steeds rijk aan suiker – gewoon minder slecht dan gewone suiker.

Je moet je er ook van bewust zijn dat kaneel een verbinding bevat die coumarine wordt genoemd en die in grote hoeveelheden giftig kan zijn. Het gehalte aan coumarine is veel hoger in Cassia-kaneel dan in Ceylon-kaneel (4546).

Het beste is om Ceylon-kaneel te kopen, maar als je de Cassia-variëteit gaat consumeren, beperk je je dagelijkse inname tot 1/2 theelepel (0,5-2 gram). Je kunt veilig tot 1 theelepel (ongeveer 5 gram) Ceylon-kaneel per dag eten (45).

Gebruik honing en kaneel om een ​​huidinfectie te behandelen, meng honing met een kleine hoeveelheid kaneelolie en breng het direct op de geïnfecteerde huid aan.

Kortom: Honing en kaneel kunnen worden gegeten of op de huid worden toegepast. Koop hoogwaardige ongefilterde honing en Ceylon-kaneel als u de meeste voordelen wilt behalen.

Tot slot

Honing en kaneel hebben beide meerdere individuele gezondheidsvoordelen, waarvan vele worden ondersteund door de wetenschap.

Beide ingrediënten zijn vooral nuttig voor het verbeteren van je hartgezondheid en voor het genezen van infecties.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het combineren van honing en kaneel een wondermiddel schept.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.