Ad Clicks : Ad Views :
Mijn gezondheid

alles over gezonde voeding

img

Honing en kaneel: Een krachtige remedie of een grote, vette leugen?

1438 Views

Honing en kaneel: Een krachtige remedie of een grote, vette leugen?

Honing en kaneel zijn twee natuurlijke ingrediënten met meerdere voordelen voor de gezondheid.

Sommige mensen beweren dat wanneer deze twee ingrediënten worden gecombineerd, kunnen ze bijna elke ziekte genezen.

Hoewel er enig bewijs is dat elk heeft een aantal medicinale toepassingen, een aantal beweringen over het mengsel van honing en kaneel lijkt te mooi om waar te zijn.

Dit artikel bespreekt de voordelen van honing en kaneel, en scheiden feiten van fictie.

Honing en kaneel: Natuurlijke ingrediënten voor een betere gezondheid

Honing is een zoete vloeistof geproduceerd door bijen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt zowel als een voedingsmiddel en als geneesmiddel .

Vandaag de dag wordt het meest gebruikt bij het koken en bakken, of als zoetstof in dranken.

Kaneel is een kruid dat afkomstig is van de schors van de Cinnamomum boom.

Mensen oogsten en drogen de schors, die krullen die algemeen bekend staan als kaneelstokjes. U kunt kaneel als hele stokken, vermalen tot een poeder of als een extract gebruiken.

Zowel honing en kaneel hebben elk meerdere voordelen voor de gezondheid. Echter, sommige mensen veronderstellen dat het combineren van de twee zelfs gunstiger is.

In 1995, een Canadese krant publiceerde een artikel met een lange lijst van kwalen die kunnen worden genezen door een mengsel van honing en kaneel.

Sindsdien zijn er beweringen over de combinatie honing en kaneel voor de gezondheid vermenigvuldigd.

Deze twee ingrediënten hebben tal van toepassingen in de gezondheidszorg, maar niet alle beweringen over de combinatie worden ondersteund door de wetenschap.

Kortom: Honing en kaneel zijn ingrediënten die gebruikt kan worden als levensmiddel en medicijnen. Echter, niet alle beweringen over honing en kaneel worden ondersteund door onderzoek.

Wetenschappelijk ondersteunden voordelen van kaneel

Ceylon kaneelstokjes

Kaneel is een populair kruid bij het koken en bakken, die ook kan worden opgevat als een aanvulling.

Er zijn twee belangrijke types :

 • Cassia kaneel: Dit ras, ook bekend als Chinese kaneel, is de meest populaire vorm in de supermarkten. Het is minder duur, maar een mindere kwaliteit dan Ceylon kaneel.
 • Ceylon kaneel: Dit type is ook bekend als “.Echte kaneel” Het is veel moeilijker te vinden dan Cassia kaneel en het heeft een iets zoetere smaak.

Kaneel gezondheidsvoordelen zijn gekoppeld aan actieve componenten in de etherische olie.

De meest bestudeerde kaneel verbinding is kaneelaldehyde . Dit is ook wat kaneel zijn pittige smaak en aroma geeft(1).

Hier zijn een aantal van de meest indrukwekkende voordelen van kaneel:

 • Kan ontsteking verminderen: Langdurige ontsteking verhoogt het risico op chronische ziekten. Studies tonen aan dat kaneel kan helpen ontstekingen te verminderen(2, 3).
 • Kan helpen bij de behandeling van neurodegeneratieve ziekten: Een paar reageerbuisstudies suggereren dat kaneel kan helpen vertragen de progressie van Parkinson en Alzheimer. Deze resultaten moeten worden bevestigd bij menselijke studies(4, 5, 6, 7, 8).
 • Kan helpen beschermen tegen kanker: Een paar dieren en laboratorium studies bleek dat kaneel helpt voorkomen de groei en reproductie van kankercellen.Echter, deze resultaten worden nog niet bevestigd bij menselijke studies(9, 10).

Sommigen hebben ook voorgesteld dat kaneel kan een natuurlijke behandeling zijn voor (ADHD) aandacht-deficit hyperactivity disorder, Prikkelbare darmsyndroom (PDS), premenstrueel syndroom (PMS), polycysteus ovarium syndroom (PCOS) en voedselvergiftiging.

Er is echter nog onvoldoende bewijs om deze beweringen te ondersteunen.

Kortom: Kaneel is één van de gezondste kruiden in de wereld. Beide types van kaneel heeft voordelen voor de gezondheid, maar Ceylon kaneel is een betere keuze als het gaat om het consumeren op een regelmatige basis.

Wetenschappelijke voordelen van honing

Open pot honing

Naast het feit dat een gezonder alternatief voor tafelsuiker is , honing heeft verschillende medicinale toepassingen.

Echter, het is belangrijk op te merken dat niet alle soorten gelijk aan elkaar zijn.

De meeste van de voordelen van honing zijn geassocieerd met de werkzame verbindingen die het meest geconcentreerd zijn in hoogwaardige, ongefilterde honing.

Hier zijn een aantal voordelen voor de gezondheid van honing die worden ondersteund door de wetenschap:

 • Wellicht effectief hoest onderdrukkend: In één studie bleek dat honing effectiever in het onderdrukken van hoest nachts dan dextromethorfan , het actieve bestanddeel in de meeste hoest siropen. Toch is meer onderzoek nodig(11).
 • Een krachtige behandeling van wonden en brandwonden: Een overzicht van zes studies bleek dat het toepassen van honing op de huid een krachtige behandeling voor wonden is(12, 13).

Honing wordt ook beschouwd als een slaap steun, een memory booster, een natuurlijk afrodisiacum, een behandeling voor schimmelinfecties en een natuurlijke manier in het verminderen van plaque op je tanden, maar deze claims worden niet ondersteund door de wetenschap.

Kortom: Honing heeft diverse voordelen voor de gezondheid verbonden met de antioxidant-capaciteit en antibacteriële eigenschappen.

Zowel honing en kaneel kunnen profiteren van bepaalde gezondheid situaties

De theorie is dat zowel honing als kaneel kunnen helpen op zichzelf, en een combinatie van beide kan een nog sterker effect hebben.

Wel is er bekend dat er een aantal overeenkomsten tussen de voordelen voor de gezondheid van honing en kaneel. Beide zijn gunstig in de volgende gebieden:

Honing en kaneel kan het risico op hart-en vaatziekten verminderen

Honing Druipend op Cinnamon

Een mengsel van honing en kaneel heeft het potentieel om uw risico op hart-en vaatziekten te verlagen.

Dat komt omdat het kan helpen keren van verschillende gezondheidssignalering dat dat risico aanzienlijk kan verhogen.

Deze omvatten verhoogde niveaus van “slechte” low-density lipoproteïne (LDL) cholesterol en hoge triglyceriden niveaus.

Hoge bloeddruk en lage niveaus van het “goede” high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol zijn bijkomende factoren die het risico van de ziekte kan verhogen.

Interessant, honing en kaneel kan een positieve invloed op deze hebben.

Studies hebben aangetoond dat de consumptie van honing verlaagt het “slechte” LDL cholesterol met 6-11% en verlaagt triglyceriden met maar liefst 11%. Honing zorgt ook voor het toenemen van het “goede” HDL cholesterol met ongeveer 2%(14, 15, 16, 17, 18).

Een meta-analyse bleek dat een dagelijkse dosis van kaneel verlaagd het totale cholesterol met gemiddeld 16 mg / dl, LDL “slechte” cholesterol met 9 mg / dl en triglyceriden met 30 mg / dl. Er was ook een lichte toename van “het goede” HDL cholesterol(19).

Hoewel ze nog niet samen zijn onderzocht, kaneel en honing individueel kan voor een bescheiden daling van de bloeddruk veroorzaken. Echter dit onderzoek werd bij dieren gedaan (2, 20, 21, 22).

Beide voedingsmiddelen zijn bovendien rijk aan antioxidanten, die meerdere voordelen voor het hart bevatten. Polyfenol antioxidanten verbeteren de bloedtoevoer naar het hart en voorkomt bloedstolsels en verlaagd het risico op hartaanval en beroerte(20).

Honing en kaneel kunnen ook helpen voorkomen van hart-en vaatziekten omdat ze beide ontstekingen verminderen. Chronische ontsteking is een belangrijke factor in de ontwikkeling van hart-en vaatziekten(2, 23, 24).

Combinatie honing en kaneel is handig voor het helen van wonden

Zowel honing en kaneel hebben goed gedocumenteerde genezende eigenschappen die bruikbaar zijn voor het behandelen van huidinfecties wanneer het mengsel wordt aangebracht op de huid.

Honing en kaneel hebben beide de mogelijkheid om bacteriën te bestrijden en ontstekingen te verminderen. Deze twee factoren zijn zeer belangrijk wanneer het gaat om genezing van de huid(12).

Op de huid, honing wordt met succes gebruikt voor behandeling van brandwonden. Het kan ook diabetische voetzweren, die een zeer ernstige complicatie van diabetes zijn behandelen(12, 25).

Kaneel kan soms extra voordeel bieden voor genezing van wonden, vanwege zijn sterke antibacteriële eigenschappen.

Diabetische voetzweren hebben een hoog risico besmet te raken met antibiotica-resistente bacteriën. Een laboratoroim studie bleek dat kaneel olie helpt beschermen tegen antibiotica-resistente bacteriën(26, 27).

Echter, deze studie gebruikte kaneel olie, die is veel meer geconcentreerd dan de kaneelpoeder die je kunt vinden in de supermarkt. Er is geen bewijs dat kaneelpoeder hetzelfde effect zou hebben.

Honing en kaneel kunnen goed zijn voor diabetici

Een pot van honing en kaneel

Het is goed gedocumenteerd dat de consumptie van kaneel op een regelmatige basis is goed voor diabetici. Het kan ook helpen diabetes te voorkomen(28, 29, 30).

Talrijke studies hebben aangetoond dat kaneel vermindert nuchtere bloedsuikerspiegels bij diabetici(28, 29, 31, 32, 33).

Een van de manieren is dat kaneel verlaagd de bloedsuikerspiegel door het verhogen van de insulinegevoeligheid. Kaneel maakt de cellen gevoeliger voor het hormoon insuline en helpt suiker uit het bloed naar de cellen te verplaatsen (30).

Interessant, kaneel kan ook de bloedsuikerspiegel verbeteren en de reactie van het lichaam op glucose bij gezonde personen(34).

Honing heeft ook een aantal potentiële voordelen voor diabetici. Studies hebben aangetoond dat honing heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel dan suiker(14, 16).

Bovendien kan honing het “slechte” LDL-cholesterol en triglyceriden bij diabetici verlagen, terwijl het “goede” HDL-cholesterol wordt verhoogt.

Honing en kaneel kunnen relatief gezonder zijn dan tafelsuiker voor het zoeten van je thee.Echter, honing is nog steeds hoog in koolhydraten , dus diabetici moeten het gebruiken met mate.

Honing en kaneel zitten boordevol antioxidanten

Zowel honing en kaneel zijn uitstekende bronnen van antioxidanten, die meerdere voordelen voor uw gezondheid bieden (35, 36, 37).

Antioxidanten zijn stoffen die u beschermen tegen onstabiele moleculen, de zogenaamde vrije radicalen, die je cellen kunnen beschadigen.

Honing is rijk aan fenol antioxidanten, die zijn geassocieerd met een verminderd risico op hartziekten(38).

Kaneel is ook een antioxidant krachtpatser. In vergelijking met andere specerijen, kaneel staat aan de top voor de gehalte aan antioxidanten(1, 39, 40).

Het consumeren van honing en kaneel samen geeft u een krachtige dosis antioxidanten.

Kortom: Er zijn een aantal aandoeningen die de combinatie van honing en kaneel kunnen helpen. De combinatie kan uw gezondheid van het hart verbeteren, de behandeling van wonden en kan nuttig zijn voor diabetici.

Onbewezen beweringen over honing en kaneel

Het concept van het combineren van twee krachtige ingrediënten om een nog krachtiger middel te creëren is zinvol.

Er zijn echter geen directe studies waaruit blijkt dat de combinatie van honing en kaneel creëert een wonderstof die meerdere kwalen geneest.

Bovendien zijn veel van de voorgestelde toepassingen voor honing en kaneel worden niet gesteund door de wetenschap.

Hier zijn enkele van de populaire, maar onbewezen beweringen over honing en kaneel:

 • Ze kunnen allergische symptomen bestrijden: Sommige studies hebben het vermogen van honing om allergische symptomen te verminderen onderzocht, maar het bewijs is zwak(41, 42).
 • Honing en kaneel kan verkoudheid genezen: Honing en kaneel hebben sterke antibacteriële eigenschappen, maar de meeste verkoudheden worden veroorzaakt door virussen.
 • Honing en kaneel kan acne behandelen: Hoewel de antibacteriële eigenschappen van beide ingrediënten gunstig kunnen zijn voor acne-gevoelige huid, hebben studies niet de effectiviteit van het mengsel onderzocht voor de behandeling van acne.
 • Ze zijn een natuurlijke gewichtsverlies tool: Een paar studies suggereren dat de vervanging van suiker met honing bijdraagt tot minder gewichtstoename, maar er is geen bewijs dat honing en kaneel je zal helpen om gewicht te verliezen(43, 44).
 • Wrijven van het mengsel op je gewrichten kan artritis pijn verlichten:Honing en kaneel doen ontstekingen verminderen, maar er is geen bewijs dat de toepassing van deze voedingsmiddelen op uw huid kan een ontsteking in de gewrichten verminderen.

Kortom: Honing en kaneel zijn beide goed voor je gezondheid, maar er is geen bewijs dat het combineren van hen zullen hun effecten vermenigvuldigen.

Hoe te gebruiken honing en kaneel om uw gezondheid te verbeteren

De beste manier is om honing in uw voeding te vervangen voor suiker.

Zorg ervoor dat u ongefilterde honing koopt, aangezien de meeste in de supermarkt sterk bewerkte honing is en hebben geen voordelen voor de gezondheid.

Gebruik honing met voorzichtigheid, want het is nog steeds hoog in suiker “minder slecht” dan gewone suiker.

U moet zich ook bewust van zijn dat kaneel bevat een stof genaamd cumarine, die giftig kan zijn in grote doses. Cumarine gehalte in Cassia kaneel is veel hoger dan in Ceylon kaneel (45, 46).

Het beste is om Ceylon kaneel te kopen, maar als u voor het Cassia soort gaat, beperk uw dagelijkse inname tot 1/2 theelepel (0,5-2 gram). U kunt het veilig verbruiken tot 1 theelepel (ongeveer 5 gram) Ceylon kaneel per dag(45).

Honing en kaneel gebruiken voor de behandeling van een infectie van de huid, meng honing met een kleine hoeveelheid kaneel olie en toepassen direct op de geïnfecteerde huid.

Kortom: Honing en kaneel kan worden gegeten of toegepast op de huid. Aankoop van hoge kwaliteit ongefilterde honing en Ceylon kaneel als je de meeste voordelen wilt krijgen.

Tot Slot

Honing en kaneel hebben beide meerdere individuele gezondheidsvoordelen, waarvan vele worden ondersteund door de wetenschap.

Beide stoffen zijn vooral nuttig voor het verbeteren van hartgezondheid en genezing van infecties.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat de combinatie van honing en kaneel een wondermiddel creëert.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text