Hypoglykemie

Glucose is de voornaamste energiebron van het lichaam. het is tevens de enige vorm van energie die de hersenen effectief kunnen gebruiken.

Tijdens de spijsvertering en stofwisseling zet de lever alle koolhydraten en een deel van de eiwitten om in glucose die vervolgens in de bloedsuiker terechtkomen. Als reactie op de stijging van de bloedsuiker spiegel (het suikergehalte van het bloed) scheidt de alvleesklier extra insuline af, een hormoon dat ervoor zorgt dat de cel suiker kan omzetten in energie.

Hypoglykemie, of een lage bloedsuikerspiegel, treedt op wanneer de hoeveelheid insuline in het bloed te groot is voor de omzetting van de beschikbare glucose.

Dit wordt vaak gezien als iemand met diabetes te veel insuline spuit, maar het kan ook in andere gevallen optreden: overmatig alcoholgebruik, te veel paracetamol of aspirine, bètablokkers en sommige antipsychotica, of bij de ontwikkeling van tumoren die insuline afscheiden.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports en Ziggo Sport Go

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Reactieve hypoglykemie

Reactieve hypoglykemie treedt op wanneer de bloedsuikerspiegel 1 tot 2 uur na de maaltijd pijlsnel zakt.

Symptomen zijn duizeligheid, hoofdpijn, trillen, honger, hartkloppingen en geprikkeldheid. Veel mensen die vage, onverklaarbare symptomen ervaren, nemen aan dat ze lijden aan reactieve hypoglykemie, maar dit is geen algemene kwaal.

Het menselijk lichaam beschikt immers over een uiterst gevoelig terugkoppelingssysteem dat de afscheiding van insuline reguleert. reactie hypoglykemie kan alleen vastgesteld worden door middel van bloedsuikermetingen na inname van een bekende dosis glucose.

Eet regelmatig kleine maaltijden met een mix van koolhydraten, eiwitten en vetten. Een dieet dat voor het grootste deel bestaat uit koolhydraten kan milde symptomen van hypoglykemie geven, ook al ligt de bloedsuikerspiegel gewoonlijk in het lage tot normale bereik.

Zo gaat dat in zijn werk: iemand slaat bijvoorbeeld het ontbijt over of eet dan alleen koolhydraten met een hoge GI (een gesuikerde granenreep of zoet broodje).

De alvleesklier zal vervolgens een behoorlijke hoeveelheid insuline afscheiden om de glucose te verwerken, maar omdat de maaltijd maar heel weinig eiwit en vet bevat, die langzamer worden verteerd, zal het lichaam de hoeveelheid glucose in zo’n 2 tot 3 uur verbranden.

De hersenen bemerken op een gegeven moment de behoefte aan meer energie en zenden sterkere hongersignalen uit. Die trek wordt dan gestild met een zoete snack waardoor er een snelle energieboost optreedt, maar de alvleesklier zal voldoende insuline afscheiden om ook die glucose snel te verwerken.

Simpele oplossing

neem onmiddellijk deze zoetigheden om de bloedsuikerspiegel te verhogen

  • Een glas sportdrank
  • Een half glas frisdrank (niet suikervrij, zoals cola zero)
  • 2 of 3 druivensuikertabletten
  • 1 of 2 theelepels suiker of honing

Bij voortdurende herhaling ontstaat een bepaalde patroon. deze cirkel kan alleen verbroken worden door regelmatige maaltijden met kleine hoeveelheden eiwitten, vetten en laag-glykemische koolhydraten.

Deze worden langzamer verteerd en omgezet in glucose dan de geraffineerde suikers; hierbij komt de energie geleidelijk en niet in pieken vrij.

Neem dus bijvoorbeeld geen ontbijt van witbrood of toast met jam, maar van volkorenbrood met kaas. Neem in uw eetpatroon voedsel op dat een lagere GI heeft, zoals bonen, havervlokken, volkorenbrood, pasta, appels en citrusvruchten, want die worden langzamer geabsorbeerd. Gebruik zo veel mogelijk volkorenbrood en volkoren graanproducten in plaats van geraffineerde graansoorten (zoals witbrood).

Overdosis Insuline

Een veel ernstiger vorm van hypoglykemie treedt op wanneer iemand met diabetes meer insuline spuit dan nodig is voor verwerking van de beschikbare glucose.

De opkomende symptomen van een insulinereactie- honger, tintelingen, transpireren, flauwte, slecht zien, stemmingswisselingen, hartkloppingen, en een koud en klam gevoel – kunnen dan direct worden onderdrukt door een lepel suiker of honing of een snoepje te eten, of limonade te drinken. Neem een insulinereactie altijd serieus.

Wit u dat ?

Hypoglykemie als gevolg van comazuipen kan fataal zijn.

overmatig alcoholgebruik, met name comazuipen, kan hypoglykemie veroorzaken. De afbraak van alcohol in het lichaam komt dan in conflict met de pogingen van de lever om het bloedsuikergehalte te verhogen. Dit type hypoglykemie kan ernstige gevolgen hebben en zelfs fataal aflopen.

 

 

 

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.