Ingeblikt voedsel wordt vaak beschouwd als minder voedzaam dan verse of bevroren voedsel.

Sommige mensen beweren dat ze schadelijke ingrediënten bevatten en moeten worden vermeden.

Anderen zeggen dat ingeblikt voedsel een onderdeel kan zijn van een gezond dieet .

Dit artikel legt alles wat u moet weten over ingeblikt voedsel.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Wat is ingeblikt voedsel?

Inblikken is een methode die wordt gebruikt om voedingsmiddelen voor lange tijd te bewaren door ze in luchtdichte verpakkingen te verpakken.

Ingeblikt voedsel werd voor het eerst ontwikkeld in de late 18e eeuw als een manier om een ​​stabiele voedselbron te bieden aan soldaten en matrozen in oorlog.

Het inblikproces kan enigszins van product tot product variëren, maar er zijn drie hoofdstappen. Deze omvatten:

  • Verwerking: Het voedsel wordt geschild, gesneden, gehakt, ontpit, uitgebeend, indien gekookt.
  • Afdichting: De bewerkte levensmiddelen worden afgedicht in blikjes.
  • Verwarming: Blikken worden verwarmd om schadelijke bacteriën te doden en bederf te voorkomen.

Waardoor de levensmiddelen langer houdbaar zijn en veilig om te eten gedurende 1-5 jaar of langer.

Veel ingeblikt voedsel omvat fruit, groenten, bonen , soepen, vlees en zeevruchten.

Kortom: Inblikken is een methode die wordt gebruikt om voedingsmiddelen voor lange tijd te bewaren. Er zijn drie hoofdstappen: verwerking, afdichting en verwarming.

Hoe beïnvloedt ingeblikt voedsel het voedingsgehalte?

Ingeblikt voedsel wordt vaak gedacht minder voedzaam te zijn dan vers of bevroren voedsel, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet altijd het geval is.

In feite behoudt de conservering de meeste voedingsstoffen van een voedingsmiddel.

Eiwitten , koolhydraten en vetten worden niet beïnvloed door het proces. De meeste mineralen en in vet oplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K worden ook behouden.

Daarom tonen onderzoeken aan dat voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan bepaalde voedingsstoffen nog steeds een hoog gehalte aan dezelfde voedingsstoffen te hebben nadat ze zijn ingeblikt(12).

Maar omdat conserveren meestal hoge temperaturen met zich meebrengt, zoals wateroplosbare vitaminen vitamine C en vitamine B kunnen worden beschadigd(345).

Deze vitamines zijn over het algemeen gevoelig voor warmte en lucht, dus ze kunnen ook verloren gaan tijdens de normale verwerking, bereiding en opslagmethoden die thuis worden gebruikt.

Hoewel het inmaakproces bepaalde vitaminen kan beschadigen, nemen de hoeveelheden andere gezonde verbindingen toe(6).

Tomaten en maïs geven bijvoorbeeld meer antioxidanten af ​​bij verhitting, waardoor ingeblikte soorten een nog betere bron van antioxidanten worden(78).

Veranderingen in individuele voedingsgehalte terzijde, ingeblikte voedingsmiddelen zijn goede bronnen van belangrijke vitaminen en mineralen.

In één onderzoek hadden mensen die 6 of meer ingeblikte artikelen per week aten, een hogere inname van 17 essentiële voedingsstoffen dan degenen die 2 of minder ingeblikte items per week aten(9).

Kortom: Sommige voedingsniveaus  kunnen afnemen als gevolg van het inmaakproces, terwijl andere kunnen toenemen. In het algemeen kunnen ingeblikt voedsel vergelijkbare voedingsstoffen bieden voor hun verse of bevroren tegenhangers.

Ingeblikt voedsel is betaalbaar, handig in gebruik en bederft niet gemakkelijk.

Ingeblikte voedingsmiddelen zijn een handige en praktische manier om meer voedzame voedingsmiddelen aan uw voeding toe te voegen.

De beschikbaarheid van veilige en kwalitatief hoogwaardige voeding ontbreekt in vele delen van de wereld. Ingeblikt voedsel zorgt ervoor dat mensen het hele jaar door toegang hebben tot een breed scala aan voedingsmiddelen.

In feite kan vrijwel elk voedsel vandaag in een blik worden gevonden.

Aangezien ingeblikt voedsel veilig kan worden bewaard voor meerdere jaren en vaak gepaard gaat met minimale voorbereidingstijd, zijn ze ongelooflijk handig.

Bovendien hebben ze de neiging om minder te kosten dan verse producten.

Kortom: Ingeblikt voedsel is een handige en betaalbare bron van essentiële voedingsstoffen.

Ze kunnen sporen van BPA bevatten

BPA ( bisfenol-A ) is een chemische stof die vaak wordt gebruikt in de verpakkingen van levensmiddelen, waaronder blikken.

Studies tonen aan dat de BPA in ingeblikt voedsel kan migreren van de binnenkant van het blik in het voedsel dat u eet.

Een studie keek naar 78 verschillende ingeblikte voedingsmiddelen en vond BPA in meer dan 90% van hen. Bovendien heeft onderzoek duidelijk gemaakt dat het eten van ingeblikt voedsel een belangrijke oorzaak is van BPA-blootstelling(1011).

In één studie deelnemers die 1 portie ingeblikte soep dagelijks namen gedurende 5 dagen ervaren meer dan 1000% toename van BPA in de urine(12).

Hoewel het bewijs is verdeeld, hebben sommige studies bij mensen BPA gekoppeld aan gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en mannelijke seksuele disfunctie(1314).

Als je probeert om je blootstelling aan BPA te minimaliseren, dan is het eten van veel ingeblikt voedsel niet het beste idee.

Kortom: Ingeblikt voedsel kan BPA bevatten, een stof die in verband is gebracht met gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes type 2.

Ze kunnen dodelijke bacteriën bevatten

Hoewel het uiterst zeldzaam is, kunnen ingeblikte voedingsmiddelen die niet goed zijn verwerkt gevaarlijke bacteriën bevatten die bekend staan ​​als Clostridium botulinum .

Het consumeren van besmet voedsel kan botulisme veroorzaken. Dit is een ernstige ziekte die kan leiden tot verlamming en de dood als deze niet wordt behandeld.

De meeste gevallen van botulisme komen van voedingsmiddelen die thuis niet goed zijn ingeblikt. Botulisme van commercieel ingeblikt voedsel is zeldzaam.

Het is belangrijk om nooit uit blikjes te eten die uitpuilen, gedeukt, gebarsten of lekkend zijn.

Kortom: Ingeblikt voedsel dat niet goed is verwerkt, kan dodelijke bacteriën bevatten, maar het risico op besmetting is erg laag.

Sommige bevatten toegevoegd zout, suiker of conserveringsmiddelen

Zout, suiker en conserveringsmiddelen worden soms toegevoegd tijdens het inmaakproces.

Sommige ingeblikte levensmiddelen kunnen hoog zijn in zout . Hoewel dit voor de meeste mensen geen gezondheidsrisico vormt, kan het voor sommigen problematisch zijn, bijvoorbeeld voor mensen met hoge bloeddruk.

Zij kunnen ook toegevoegde suiker bevatten ,wat schadelijke gevolgen kan hebben.

Overmaat aan suiker is in verband gebracht met een verhoogd risico op vele ziekten, waaronder obesitas, hartziekten en diabetes type 2(1516171819).

Een verscheidenheid aan andere natuurlijke of chemische conserveermiddelen kan eveneens worden toegevoegd.

Kortom: Zout, suiker of conserveermiddelen worden soms toegevoegd aan ingeblikt voedsel om hun smaak, textuur en uiterlijk te verbeteren.

Hoe de juiste keuzes te maken

Zoals met alle levensmiddelen, is het belangrijk om het etiket te lezen en de ingrediëntenlijst.

Als zoutinname een probleem voor u is, kiest u de optie “natriumarm” of “zoutloos”.

Kies fruit ingeblikt in water of sap in plaats van siroop om extra suiker te vermijden.

Het spoelen van voedingsmiddelen kan ook hun zout en suikergehalte verlagen.

Veel ingeblikt voedsel bevat helemaal geen toegevoegde ingrediënten, maar de enige manier om het zeker te weten, is door de ingrediëntenlijst te lezen.

Kortom: Niet alle ingeblikte levensmiddelen zijn hetzelfde. Het is belangrijk om goed het etiket en ingrediëntenlijst te lezen.

Moet u ingeblikt voedsel eten?

Ingeblikt voedsel kan een voedzame optie zijn als verse levensmiddelen niet beschikbaar zijn.

Ze bieden essentiële voedingsstoffen en zijn ongelooflijk handig.

Dat gezegd hebbende, ingeblikt voedsel is ook een belangrijke bron van BPA, die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Ingeblikt voedsel kan een deel van een gezond dieet zijn, maar het is belangrijk om etiketten te lezen en dienovereenkomstig te kiezen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.