img

Ingeblikt voedsel: goed of slecht?

1562 Views

Ingeblikt voedsel: goed of slecht?

Ingeblikt voedsel wordt vaak beschouwd als minder voedzaam dan verse of bevroren voedsel.

Sommige mensen beweren dat ze schadelijke ingrediënten bevatten en moeten worden vermeden.

Anderen zeggen dat ingeblikt voedsel kan een onderdeel van een  gezonde voeding  zijn.

Dit artikel legt alles wat u moet weten over ingeblikt voedsel.

Wat is ingeblikt voedsel?

Ingeblikt voedsel is een methode om voedsel gedurende langere tijd te behouden door ze te verpakken in luchtdichte verpakkingen.

Ingeblikt voedsel werd voor het eerst ontwikkeld in de late 18e eeuw als een manier om een stabiele bron van voedsel voor de soldaten en matrozen in oorlog te bieden.

Het conservenindustrie proces kan enigszins afwijken van het ene product of het andere, maar er zijn drie belangrijke stappen. Deze omvatten:

  • Verwerking: Het voedsel wordt geschild, gesneden, gehakt, ontpit, uitgebeend, indien gekookt.
  • Afdichting: De bewerkte levensmiddelen worden afgedicht in blikjes.
  • Verwarming: Blikken worden verwarmd om schadelijke bacteriën te doden en het bederven te voorkomen.

Waardoor de levensmiddelen langer houdbaar zijn en veilig om te eten gedurende 1-5 jaar of langer.

Ingeblikte levensmiddelen omvat fruit, groenten, bonen, soepen, vlees en zeevruchten.

Kortom: Ingeblikt voedsel is een methode die wordt gebruikt om voedsel voor langere tijd te behouden. Er zijn drie belangrijke stappen: verwerking, afdichting en verwarming.

Hoe beïnvloedt ingeblikt voedsel het voedingsgehalte?

Ingeblikt voedsel wordt vaak gedacht minder voedzaam te zijn dan vers of bevroren voedsel, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet altijd het geval is.

In feite, behoudt ingeblikt voedsel het merendeel van de voedingstoffen in uw levensmiddel.

Eiwitten , koolhydraten en vetten worden niet beïnvloed door het proces. De meeste mineralen en in vet oplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K worden ook behouden.

Daarom tonen studies aan dat voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan bepaalde voedingsstoffen hoog blijven in dezelfde voedingsstoffen in blik(12).

Maar aangezien ingeblikte voedingsmiddelen normaliter wordt verhit, wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C en vitamine B kan daardoor beschadigen(345).

Deze vitaminen zijn gevoelig voor warmte en lucht in het algemeen, zodat ze ook verloren gaan tijdens normale verwerking zoals bij het koken thuis.

Echter, terwijl de conservenindustrie tijdens het proces bepaalde vitaminen kunnen worden beschadigen, hoeveelheden van andere gezonde stoffen stijgen(6).

Bijvoorbeeld, tomaten en maïs laten meer antioxidanten vrij bij verhitting, waardoor in blik een nog betere bron van antioxidanten bevat(78).

Wijzigingen in afzonderlijke voedingsgehalte terzijde, ingeblikte voedingsmiddelen zijn goede bronnen van belangrijke vitaminen en mineralen.

In een studie, mensen die 6 of meer ingeblikte items per week aten hadden een hogere inname van 17 essentiële voedingsstoffen dan degenen die 2 of minder ingeblikte items per week aten(9).

Conclusie: Voedingsgehalte kan afnemen als gevolg van de verwerking in blik, terwijl anderen kunnen toenemen. Al met al kunnen ingeblikte levensmiddelen vergelijkbaar voedingsstoffen bevatten als hun verse of diepgevroren tegenhangers.

Ingeblikt voedsel is betaalbaar, handig, gemakkelijk en bederft niet.

Canned suikermaïs

Ingeblikte voedingsmiddelen zijn een handige en praktische manier om meer voedzame voedingsmiddelen aan uw voeding toe te voegen.

De beschikbaarheid van veilige en kwalitatief hoogwaardige voeding ontbreekt in vele delen van de wereld. Ingeblikt voedsel helpt ervoor te zorgen dat mensen toegang krijgen tot een grote verscheidenheid van voedsel het hele jaar door.

In feite kan vrijwel elk voedsel worden gevonden in een blikje vandaag de dag.

Ook, omdat ingeblikt voedsel veilig is voor meerdere jaren en kunnen worden bewaard en vaak met een minimale voorbereidingstijd, ze zijn ongelooflijk handig.

Bovendien hebben ze de neiging om minder te kosten dan verse producten.

Kortom: Ingeblikt is een gemakkelijke en betaalbare bron van essentiële voedingsstoffen.

Ze kunnen sporen van BPA bevatten

BPA ( bisfenol-A ) is een chemische stof die vaak wordt gebruikt in de verpakkingen van levensmiddelen, waaronder blikken.

Studies tonen aan dat de BPA in ingeblikte voedingsmiddelen kunt migreren en versterken in het voedsel dat je eet.

Een studie keek naar 78 verschillende ingeblikte voedingsmiddelen en vond BPA in meer dan 90% van hen. Wat meer, onderzoek maakte duidelijk dat het eten van ingeblikte voedingsmiddelen is een belangrijke oorzaak van BPA blootstelling(1011).

In één studie deelnemers die 1 portie ingeblikte soep dagelijks namen gedurende 5 dagen ervaren meer dan 1000% toename van BPA in de urine(12).

Hoewel het bewijs is verdeeld, sommige menselijke studies zien een verband tussen BPA tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en mannelijke seksuele disfunctie(1314).

Als je probeert om uw blootstelling aan BPA tot een minimum te beperken, dan is het eten van veel blikvoer niet het beste idee.

Kortom: Ingeblikt voedingsmiddelen kan BPA bevatten, een chemische stof die in verband is gebracht met gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Ze kunnen dodelijke bacteriën bevatten

Ingeblikt voedsel

Hoewel het uiterst zeldzaam is, kan ingeblikte voedingsmiddelen die niet correct zijn verwerkt gevaarlijke bacteriën bevatten bekend als Clostridium botulinum .

Het consumeren van besmet voedsel kan botulisme, een ernstige ziekte die kan leiden tot verlamming en de dood indien onbehandeld.

De meeste gevallen van botulisme is afkomstig van levensmiddelen die niet goed thuis zijn ingeblikt. Botulisme van commercieel ingeblikt voedsel is zeldzaam.

Het is belangrijk om nooit uit blikjes te eten die uitpuilend, gedeukt, gebarsten of lekkend zijn.

Kortom: Ingeblikte levensmiddelen die niet goed zijn verwerkt kunnen dodelijke bacteriën bevatten, maar het risico op besmetting is zeer laag.

Sommige bevatten toegevoegd zout, suiker of conserveringsmiddelen

Zout, suiker en conserveermiddelen worden soms toegevoegd tijdens de conservenindustrie proces.

Sommige ingeblikte levensmiddelen kunnen hoog zijn in zout . Hoewel dit niet een risico oplevert voor de meeste mensen voor hun gezondheid, kan het problematisch zijn voor sommige, zoals mensen met een hoge bloeddruk.

Zij kunnen ook toegevoegde suiker bevatten , die schadelijke gevolgen kan hebben.

Overmaat aan suiker is geassocieerd met een verhoogd risico van veel ziekten, waaronder obesitas, hartziekten en diabetes type 2(1516171819).

Een verscheidenheid van andere natuurlijke of chemische conserveermiddelen kunnen ook worden toegevoegd.

Kortom: Zout, suiker of conserveermiddelen worden soms toegevoegd aan ingeblikte levensmiddelen om hun smaak textuur en uiterlijk te verbeteren.

Hoe maak je de juiste keuzes

Zoals met alle levensmiddelen, is het belangrijk om het etiket te lezen en de lijst van ingrediënten.

Als de zoutinname een zorg voor u is, kies voor “zoutarm” of “geen zout toegevoegd” optie.

Om extra suiker te vermijden, kies fruit ingeblikt in water of sap in plaats van siroop.

Het spoelen van voedingsmiddelen kan ook hun zout en suiker inhoud verlagen.

Veel ingeblikte levensmiddelen bevatten geen toegevoegde ingrediënten, maar de enige manier om er zeker van te zijn is om de ingrediëntenlijst te lezen.

Kortom: Niet alle ingeblikte levensmiddelen zijn hetzelfde. Het is belangrijk om goed het etiket en ingrediëntenlijst te lezen.

Moet u ingeblikt voedsel eten?

Ingeblikt voedsel kan een voedzame optie zijn als verse levensmiddelen niet beschikbaar zijn.

Ze bieden essentiële voedingsstoffen en zijn ongelooflijk handig.

Dat gezegd zijnde, ingeblikte levensmiddelen zijn ook een belangrijke bron van BPA, die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Ingeblikte voedingsmiddelen kunnen een onderdeel zijn van een gezonde voeding, maar het is belangrijk om etiketten te lezen en dienovereenkomstig te kiezen.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − 8 =

It is main inner container footer text