Mensen over de hele wereld gebruiken pannen met anti-aanbaklaag voor hun dagelijkse koken.

De anti-aanbaklaag is perfect voor pannenkoeken, vlees en eieren te bakken. Het kan nuttig zijn voor het bereiden van delicate gerechten die anders zouden aanbakken in de pan.

Maar er is controverse rond anti-aanbaklaag, zoals Teflon.

Sommige bronnen beweren dat ze schadelijk zijn en verband houden met gezondheidsproblemen zoals kanker, terwijl anderen erop staan ​​dat koken met anti-aanbakpannen volkomen veilig is.

Netflix Abonnement

Bepaal zelf voor hoelang!

Prijzen al vanaf €5,75

Bekijk hier de prijzen!!

Dit artikel geeft een gedetailleerde kijk op anti-aanbak kookgerei, de gevolgen voor de gezondheid en of het veilig is om te koken.

Wat is anti-aanbaklaag?

Anti-aanbak kookgerei, zoals koekenpannen en pannen, zijn bekleed met een materiaal genaamd polytetrafluorethyleen (PTFE), algemeen bekend als Teflon.

Teflon is een synthetische chemische bestaande uit koolstof- en fluoratomen.

Het werd voor het eerst gemaakt in de jaren 1930 en biedt een niet-reactief, anti-aanbaklaag en bijna wrijvingsloos oppervlak ( 1 ).

Het anti-aanbaklaag oppervlak gemaakt van teflon zorgt ervoor dat pannen gebruiksvriendelijk en gemakkelijk is te reinigen. Het vereist ook een beetje olie of boter, waardoor het een gezonde manier van koken en bakken is.

Teflon heeft nog een aantal andere toepassingen. Het wordt ook gebruikt voor het maken van draad en kabelommanteling, textiel en tapijt beschermers, en waterdichte materialen voor outdoor kleding zoals regenjassen( 2 , 3 ).

In de afgelopen tien jaar is de veiligheid van anti-aanbakpannen echter onderzocht.

De zorgen zijn gericht op een chemische stof, perfluoroctaanzuur (PFOA) genaamd, die eerder werd gebruikt voor het produceren van anti-aanbakpannen, maar die vandaag niet wordt gebruikt.

De onderzoeken hebben ook gekeken naar de risico’s die samenhangen met oververhitting bij Teflon.

Kortom: Anti-aanbak kookgerei is bekleed met een materiaal genaamd polytetrafluorethyleen (PTFE), ook bekend als Teflon. De veiligheid van anti-aanbakpannen is de afgelopen tien jaar onderzocht.

Teflon en PFOA blootstelling

Teflon-producten zijn tegenwoordig PFOA-vrij. Daarom zijn de gezondheidseffecten van blootstelling aan PFOA geen reden tot bezorgdheid.

PFOA werd echter tot 2013 gebruikt bij de productie van teflon.

Hoewel het grootste deel van de PFOA pannen worden gewoonlijk verbrand bij hoge temperaturen  tijdens het productieproces, bleef er een klein deel over in het eindproduct( 3 , 4 ).

Desondanks is uit onderzoek gebleken dat Teflon pannen niet een belangrijke bron van PFOA blootstelling is( 3 , 5 ).

PFOA is in verband gebracht met een aantal gezondheidsaandoeningen, waaronder aandoeningen van de schildklier, chronische nierziekte, leverziekte en zaadbalkanker. Het is ook gelinkt aan onvruchtbaarheid en een laag geboortegewicht ( 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 ).

Bovendien is het aangetroffen in het bloed van meer dan 98% van de mensen die hebben deelgenomen aan de Amerikaanse 1999-2000 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) ( 12 ).

Het PFOA Stewardship-programma, in 2006 gelanceerd door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA), zorgde voor de eliminatie van PFOA uit Teflon-producten ( 13).

Bij dit programma waren acht vooraanstaande PFOA-bedrijven betrokken, waaronder de maker van Teflon, en het doel was om de gezondheids- en milieurisico’s die samenhangen met PFOA-blootstelling te verminderen door het gebruik en de emissies van PFOA tegen 2015 te elimineren.

Alle bedrijven voldeden aan de programmadoelen, zodat alle Teflon producten, waaronder anti-aanbaklaag pannen zijn PFOA-vrij sinds 2013( 13 ).

Kortom: PFOA is een chemische stof die eerder werd gebruikt om teflon te produceren. Het is in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals nier- en leveraandoeningen. Alle teflon-producten zijn sinds 2013 PFOA-vrij.

Gevaren van oververhitting

In het algemeen, Teflon is een veilige en stabiele verbinding.

Bij temperaturen boven 300 ° C beginnen Teflon-coatings op anti-aanbakpannen echter af te breken en komen giftige chemicaliën in de lucht terecht ( 14 ).

Het inademen van deze dampen kan leiden tot polymeerrookkoorts, ook bekend als de teflongriep.

Teflonkoorts bestaat uit tijdelijke, griepachtige symptomen, zoals koude rillingen, koorts, hoofdpijn en pijn in het lichaam. Het treedt op na 4-10 uur blootstelling en de reactie gaat meestal weer weg binnen 12-48 uren ( 15 , 16 , 17 ).

Een klein aantal casestudies hebben echter ook ernstigere bijwerkingen gemeld van blootstelling aan oververhitte Teflon, waaronder longschade ( 17 , 18 , 19 , 20 ).

In alle van de gerapporteerde gevallen werden individuen echter blootgesteld aan dampen uit oververhitte Teflon kookgerei bij extreme temperaturen van ten minste 390° C, en werden blootgesteld voor langere perioden van ten minste vier uur( 17 , 19 , 20 ).

Hoewel de gevolgen voor de gezondheid van oververhitte Teflon ernstig kunnen zijn, met behulp van gezond verstand kookpraktijken zal u helpen de blootstelling te vermijden.

Kortom: Boven 300 ° C, begint Teflon-coating afbreken, waardoor giftige dampen in de lucht vrijkomen. Deze dampen kunnen tijdelijke, griepachtige symptomen veroorzaken die bekend staan ​​als polymeerrookkoorts.

Tips om uw risico’s te minimaliseren bij het koken

Als u de basisveiligheidsvoorschriften volgt, is koken met anti-aanbakpannen veilig, gezond en gemakkelijk.

U kunt uw risico’s minimaliseren bij het koken door de volgende tips:

 • Verwarm een ​​lege pan niet voor: Lege pannen kunnen binnen enkele minuten hoge temperaturen bereiken, waardoor mogelijk polymere dampen vrijkomen. Zorg ervoor dat u wat voedsel of vloeistof in potten en pannen hebt voordat u het voorverwarmt.
 • Vermijd koken op hoog vuur: Koken op gemiddeld of laag vuur om verbranden te voorkomen, omdat deze kooktechniek temperaturen vereist die hoger zijn dan die worden aanbevolen voor anti-aanbakpannen.
 • Ventileer uw keuken: Wanneer u kookt, zet uw ventilator aan of open uw raam om eventuele dampen te verwijderen.
 • Gebruik houten, siliconen of plastic gebruiksvoorwerpen: Metalen keukengerei kan leiden tot slijtage en krassen op de anti-aanbaklaag, waardoor de levensduur van uw kookgerei afneemt.
 • Handwas: Voorzichtig wassen van potten en pannen met een spons en zeep, warm water. Vermijd het gebruik van staalwol of schuursponsjes, omdat deze het oppervlak kunnen beschadigen.
 • Vervang oude pannen: Wanneer Teflon coatings zichtbaar begint te verslechteren met de overmatige krassen, afbladeren en afbrokkelen zijn ze klaar om te worden vervangen.

Kortom: Er zijn een aantal manieren om uw risico te verminderen wanneer u kookt met anti-aanbakpannen, waaronder koken op laag tot middelhoog vuur, ventilatie en het verzorgen van uw kookgerei.

Alternatieven voor anti-aanbak kookgerei

Moderne anti-aanbak kookgerei wordt over het algemeen als veilig beschouwd.

Als u zich echter nog steeds zorgen maakt over de mogelijke gezondheidseffecten, kunt u een alternatief proberen.

Hier zijn enkele geweldige Teflon-vrije alternatieven:

 • Roestvrij staal: Roestvrij staal is uitstekend geschikt voor het bakken en bruinen van voedsel. Het is duurzaam en krasbestendig. Het is ook vaatwasmachinebestendig, waardoor het gemakkelijk schoon te maken is.
 • Gietijzeren kookgerei: Als het goed is gegoten, gietijzer is van nature anti-aanbak. Het gaat ook lang mee en is bestand tegen temperaturen die ver boven die als veilig worden beschouwd voor pannen en pannen met anti-aanbaklaag.
 • Steengoed: Steengoed wordt al gebruikt voor duizenden jaren. Het verwarmt gelijkmatig en is anti-aanbak wanneer goed gebakken. Het is ook krasbestendig en kan worden verwarmd tot zeer hoge temperaturen.
 • Keramische pannen: Keramische pannen zijn relatief nieuw product. Het heeft uitstekende anti-aanbak eigenschappen, maar de coating kan gemakkelijk krassen.
 • Siliconen kookgerei: Siliconen is een synthetisch rubber dat wordt voornamelijk gebruikt in bakvormen en keukengerei. Het is niet goed bestand tegen directe warmte, dus het is het meest geschikt voor het bakken in de oven.

Kortom: De meeste moderne anti-aanbakpannen zijn veilig als u deze op de juiste manier gebruikt. U kunt ook kiezen uit een aantal anti-aanbakalternatieven, waaronder gietijzeren, keramische en roestvrijstalen kookgerei.

Tot slot

Anti-aanbak kookgerei is te vinden in vele keukens over de hele wereld.

De anti-aanbaklaag is gemaakt van een chemische stof genaamd PTFE, ook bekend als Teflon, wat het koken en afwassen snel en gemakkelijk maakt.

Gezondheidsautoriteiten hebben hun bezorgdheid geuit over de verbinding PFOA, die eerder werd gebruikt om teflon te maken. Teflon is sinds 2013 echter PFOA-vrij.

Het anti-aanbak- en Teflon-kookgerei van tegenwoordig is volkomen veilig voor normaal thuis koken, zolang de temperaturen niet hoger zijn dan 300 ° C.

U kunt uw anti-aanbak pannen dus op een laag tot middelhoog vuur op de kookplaat gebruiken, maar gebruik het niet op maximale hitte of voor hetere kookmethodes zoals roosteren.

Teflon kookgerei is een gezonde en gemakkelijke manier om uw voedsel te bereiden dat veilig is voor dagelijks gebruik.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.