Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

Is anti-aanbaklaag, zoals Teflon veilig te gebruiken?

824 Views

Is anti-aanbaklaag, zoals Teflon veilig te gebruiken?

Mensen over de hele wereld gebruiken pannen met anti-aanbaklaag voor hun dagelijkse koken.

De anti-aanbaklaag is perfect voor pannenkoeken, vlees en eieren te bakken. Het kan nuttig zijn voor het bereiden van delicate gerechten die anders zouden aanbakken in de pan.

Maar er is controverse rond anti-aanbaklaag, zoals Teflon.

Sommige bronnen beweren dat ze schadelijk zijn en gekoppeld aan gezondheidsaandoeningen zoals kanker, terwijl anderen erop aandringen dat het koken met anti-aanbak kookgerei volkomen veilig is.

Dit artikel geeft een gedetailleerde kijk op anti-aanbak kookgerei, de gevolgen voor de gezondheid en of het veilig is om te koken.

Wat is anti-aanbaklaag?

Anti-aanbak kookgerei, zoals koekenpannen en pannen, zijn bekleed met een materiaal genaamd polytetrafluorethyleen (PTFE), algemeen bekend als Teflon.

Teflon is een synthetische chemische bestaande uit koolstof- en fluoratomen.

Het werd voor het eerst gemaakt in de jaren 1930, en biedt een nonreactive, anti-aanbaklaag en bijna wrijvingsloze oppervlakte( 1 ).

De anti-aanbaklaag oppervlak gemaakt van teflon zorgt ervoor dat pannen gebruiksvriendelijk en gemakkelijk is te reinigen. Het vergt ook een beetje olie of boter, waardoor het een gezonde manier van koken en bakken is.

Teflon heeft een aantal andere toepassingen. Het wordt ook gebruikt voor draad en kabelommanteling, textiel en tapijt beschermers, en waterdichte materialen voor outdoor kleding zoals regenjassen( 2 , 3 ).

Echter, de afgelopen tien jaar, de veiligheid van anti-aanbaklaag pannen is in onderzoek.

De zorgen hebben gericht op een chemische stof genaamd perfluoroctaanzuur (PFOA), die eerder werd gebruikt om anti-aanbak kookgerei te produceren, maar wordt vandaag de dag niet meer gebruikt.

De onderzoeken hebben ook gekeken naar de risico’s van oververhitting bij Teflon.

Samenvatting: Anti-aanbak kookgerei is bekleed met een materiaal genaamd polytetrafluorethyleen (PTFE), ook bekend als Teflon. De veiligheid van anti-aanbaklaag pannen  is onderzocht in de afgelopen tien jaar.

Teflon en PFOA blootstelling

Vandaag de dag zijn alle Teflon producten PFOA-vrij. Daarom zijn de gezondheidseffecten van blootstelling aan PFOA niet langer een reden tot bezorgdheid.

Echter, PFOA werd gebruikt bij de productie van Teflon tot 2013.

Terwijl de meeste PFOA pannen werden gewoonlijk verbrand bij hoge temperaturen tijdens het fabricageproces, een kleine hoeveelheid bleef in het eindproduct ( 3 , 4 ).

Ondanks dit onderzoek heeft uitgewezen dat Teflon pannen niet een belangrijke bron van PFOA blootstelling is( 3 , 5 ).

PFOA is gekoppeld aan een aantal gezondheidsproblemen, waaronder schildklier aandoeningen, chronische nierziekte, leverziekte en teelbalkanker. Het is ook in verband gebracht met onvruchtbaarheid en laag geboortegewicht ( 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 ).

En wat nog belangrijker is, werd gevonden in het bloed van meer dan 98% van de mensen die deelnamen aan de Amerikaanse 1999-2000 National Health and Nutrition onderzoek enquête (NHANES)( 12 ).

De PFOA Stewardship-programma, in 2006 lanceerden in 2006 door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA), inspireerde de afschaffing van PFOA van Teflon producten ( 13).

Dit programma omvatte acht toonaangevende PFOA bedrijven, waaronder de maker van Teflon, en het doel om de gezondheids- en milieurisico’s in verband met blootstelling aan PFOA te verminderen door het elimineren van PFOA en emissies in het jaar 2015.

Alle bedrijven voldeden aan de programmadoelen, zodat alle Teflon producten, waaronder anti-aanbaklaag pannen zijn PFOA-vrij sinds 2013( 13 ).

Samenvatting: PFOA is een chemische stof die eerder werd gebruikt om Teflon te vervaardigen. Hij is gekoppeld aan de gezondheidsvoorschriften zoals nier- en leverziekten. Echter, alle Teflon produkten zijn PFOA-vrij sinds 2013.

Gevaren van oververhitting

In het algemeen, Teflon is een veilige en stabiele verbinding.

Echter bij temperaturen boven 300 ° C, Teflon coatings op anti-aanbak kookgerei beginnen af te breken, waarbij giftige stoffen in de lucht vrijkomen ( 14 ).

Het inademen van deze dampen kan leiden tot teflonkoorts, ook bekend als de Teflon griep.

Teflonkoorts bestaat uit tijdelijke, griepachtige symptomen, zoals koude rillingen, koorts, hoofdpijn en pijn in het lichaam. Het treedt op na 4-10 uur blootstelling en de reactie gaat meestal weer weg binnen 12-48 uren ( 15 , 16 , 17 ).

Een klein aantal casestudies hebben ook ernstigere bijwerkingen gemeld van blootstelling aan oververhitte Teflon, waaronder longschade ( 17 , 18 , 19 , 20 ).

Echter, in alle van de gerapporteerde gevallen, individuen werden blootgesteld aan dampen uit oververhitte Teflon kookgerei bij extreme temperaturen van ten minste 390° C, en werden blootgesteld voor langere perioden van ten minste vier uur( 17 , 19 , 20 ).

Hoewel de gevolgen voor de gezondheid van oververhitte Teflon ernstig kunnen zijn, met behulp van gezond verstand kookpraktijken zal u helpen de blootstelling te vermijden.

Samenvatting: Boven 300 ° C, begint Teflon-bekledingen af te breken, waarbij giftige dampen in de lucht komen. Deze dampen kunnen tijdelijke, griepachtige symptomen bekend als teflonkoorts veroorzaken.

Tips om uw risico’s te minimaliseren bij het koken

Houten Lepel en Spatel

Als u elementaire voorzorgsmaatregelen volgt, koken met anti-aanbak kookgerei is veilig, gezond en handig.

U kunt uw risico’s minimaliseren bij het koken door de volgende tips:

 • Niet voorverwarmen van lege pan: Lege pannen kan hoge temperaturen bereiken binnen enkele minuten, waardoor het gevaar ontstaat van het vrijkomen van polymeer dampen. Zorg ervoor dat je wat eten of vloeistof in pannen doet voordat je het gaat verwarmen.
 • Vermijd koken op hoog vuur: Koken op gemiddeld of laag vuur om verbranden te voorkomen, aangezien dit kooktechniek temperaturen boven de aanbevolen voor anti-aanbak kookgerei vereist.
 • Ventileer uw keuken: Wanneer u kookt, zet uw ventilator aan of open uw raam om eventuele dampen te verkomen.
 • Gebruik houten, siliconen of plastic gebruiksvoorwerpen: Metalen keukengerei kan leiden tot slijtage en krassen op de anti-aanbaklaag, waardoor de levensduur van uw kookgerei afneemt.
 • Handwas: Voorzichtig wassen van potten en pannen met een spons en zeep, warm water. Vermijd het gebruik van staalwol of schuursponsjes, omdat deze het oppervlak kunnen beschadigen.
 • Vervang oude pannen: Wanneer Teflon coatings zichtbaar begint te verslechteren met de overmatige krassen, afbladeren en afbrokkelen zijn ze klaar om te worden vervangen.

Samenvatting: Er zijn een aantal manieren om uw risico te verminderen bij het koken met anti-aanbak kookgerei, waaronder koken op laag of middelhoog vuur, met behulp van ventilatie en het verzorgen van uw pan.

Alternatieven voor anti-aanbak kookgerei

Grijze keramische Pot

Moderne anti-aanbak kookgerei wordt over het algemeen als veilig beschouwd.

Echter, als je nog steeds zorgen maakt over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid, kunt u een alternatief proberen.

Hier zijn een aantal grote Teflon-vrije alternatieven:

 • Roestvrij staal: Roestvrij staal is uitstekend geschikt voor sauteren en aanbraden van voedsel. Het is duurzaam en krasbestendig. Het is ook vaatwasser bestendig, waardoor het gemakkelijk is schoon te maken.
 • Gietijzeren kookgerei: Als het goed is gegoten, gietijzer is van nature anti-aanbak. Het duurt ook een lange tijd voordat de temperaturen ver boven die veilig zijn voor anti-aanbaklaag potten en pannen.
 • Steengoed: Steengoed wordt al gebruikt voor duizenden jaren. Het verwarmt gelijkmatig en is anti-aanbak wanneer goed gebakken. Ook is het krasvast en kan worden verwarmd tot hoge temperaturen.
 • Keramische pannen: Keramische pannen zijn relatief nieuw product. Het heeft uitstekende anti-aanbak eigenschappen, maar de coating kan gemakkelijk krassen.
 • Silicone kookgerei: Silicone is een synthetisch rubber dat wordt voornamelijk gebruikt in bakvormen en keukengerei. Het is niet goed bestand tegen directe warmte, dus het is het meest geschikt voor het bakken in de oven.

Samenvatting: De meeste moderne anti-aanbak kookgerei is veilig als je het goed gebruikt. U kunt ook kiezen uit een aantal anti-aanbak alternatieven, met inbegrip van gietijzer, keramiek en roestvrij staal kookgerei.

Tot slot

Anti-aanbak kookgerei is te vinden in vele keukens over de hele wereld.

De hechtende laag is gemaakt van een chemische stof PTFE, ook bekend als Teflon, die koken en afwassen gemakkelijk maakt.

Gezondheidsautoriteiten hebben uiting gegeven aan hun bezorgdheid over de verbinding PFOA, die voorheen werd gebruikt om Teflon van te maken verhoogd. Echter, Teflon is PFOA-vrij sinds 2013.

Anti-aanbaklaag van vandaag de dag en Teflon kookgerei is volkomen veilig om thuis mee te koken, zolang de temperatuur niet hoger komt dan 300 ° C.

Zo kunt u uw anti-aanbak pannen op het fornuis gebruiken bij laag of middelhoog vuur, maar niet te gebruiken op maximale warmte, of voor hetere koken methoden zoals grillen.

Teflon kookgerei is een gezonde en gemakkelijke manier om uw voedsel voor dagelijks veilig te gebruiken voor het koken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 − 3 =

It is main inner container footer text