Pangasius vis is zowel betaalbaar en heeft bovendien een heerlijke smaak.

Het wordt meestal geïmporteerd uit Vietnam en is in de afgelopen decennia ook verkrijgbaar en populair geworden in Nederland.

Veel mensen die pangasius eten, zijn zich echter mogelijk niet bewust van zorgen over de productie ervan in deze viskwekerijen.

Dit artikel geeft je de feiten over pangasius, en helpt je te beslissen of je het  zou moet eten of het moet vermijden.

18 Maanden Spotify Premium

Nu eenmalig slechts €14,99

Naar Aanbieding

Wat is pangasius en waar komt het vandaan?

Pangasius is een vis met wit visvlees een stevige textuur en een neutrale smaak. Daarom neemt het gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten aan(1).

Het is inheems in de Aziatische Mekong-rivier. Echter de pangasius beschikbaar voor consumenten wordt meestal geproduceerd in viskwekerijen in Vietnam(1).

De Pangasius vis productie in de Mekong Delta van Vietnam is zelfs een van de grootste zoetwaterviskwekerijen ter wereld(3).

De Pangasius wordt uitgevoerd naar 130 landen, bijna allemaal in de vorm van witte filets. Nederland is een groot afnemer van de pangasius vis, in 2008 werd 1657 ton van deze vis in Nederland gegeten. Met een toename van 400 procent tussen 2005 en 2006 en 70 procent een jaar later mag je de groeiende invoer van pangasius explosief noemen.

Andere namen voor pangasius en soortgelijke soorten zijn panga, pangasius, sutchi, crème dory, gestreepte meerval, Vietnamese meerval, tra, basa en – hoewel het geen haai is – iriserende haai en Siamees haai.

Kortom: Pangasius is een vis met wit vlees en een neutrale smaak, meestal geïmporteerd uit Vietnamese viskwekerijen. Nederland is een grote importeur en de laatste jaren is de groei enorm toegenomen.

Voedingswaarde

Het eten van vis wordt over het algemeen aangemoedigd omdat het magere eiwitten en hart gezonde omega-3 vetten levert.

Het eiwitgehalte van pangasius is gemiddeld in vergelijking met andere vissen, maar het biedt heel weinig omega-3 vetten(15).

Een portie ongebakken pangasius van 113 gram bevat(5678):

  • Calorieën: 70
  • Eiwit: 15 gram
  • Vet: 1,5 gram
  • Omega-3 vetten: 11 mg
  • Cholesterol: 45 gram
  • Koolhydraten: 0 gram
  • Natrium: 350 mg
  • Niacine: 14% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
  • Vitamine B12: 19% van de ADH
  • Selenium: 26% van de ADH

Ter vergelijking, dezelfde portie zalm bevat 24 gram eiwit en 1.200-2.400 mg omega-3 vetten, terwijl meervallen 15 gram eiwit en 100-250 mg omega-3 vet bevatten in 113 gram(91011).

Het natrium in pangasius kan hoger of lager zijn dan hierboven weergegeven op basis van hoeveel natriumtripolyfosfaat, een additief om vocht vast te houden, dat wordt gebruikt tijdens de verwerking (1).

Pangasius is een uitstekende bron van selenium en een goede bron van niacine en vitamine B12. Hoeveelheden kunnen echter variëren op basis van wat de vis wordt gevoerd(58).

Pangasius is geen bijzonder gezonde voeding. Ze eten meestal rijstzemelen, soja, koolzaad en vis bijproducten. De soja- en canola producten zijn vaak genetisch gemodificeerd wat omstreden is(1312).

Kortom: Pangasius is gematigd in voedingswaarde en biedt een behoorlijke hoeveelheid eiwit, maar heel weinig omega-3 vet. De belangrijkste vitamine- en mineralen bijdragen zijn selenium, niacine en vitamine B12.

Zorgen over Pangasius viskwekerijen

Het effect van pangasius viskwekerijen op het ecosysteem is een groot probleem (13).

Het Seafood Watch-programma van Monterey Bay geeft aan dat Pangasius als vis moet worden vermeden, omdat sommige pangasius viskwekerijen afvalproducten produceren die illegaal in rivieren worden gedumpt(3).

De onjuiste afvoer van afvalwater is met name van belang, omdat in pangasius viskwekerijen veel chemische middelen worden gebruikt, waaronder ontsmettingsmiddelen, antiparasitaire middelen en antibiotica.

Kwik verontreiniging is een andere overweging. Sommige studies hebben aanvaardbare niveaus van kwik gevonden in pangasius uit Vietnam en andere zuidoostelijke en zuidelijke gebieden van Azië(141516).

Ander onderzoek heeft echter aangetoond dat kwikgehaltes in pangasius boven de aanbevolen limiet van de Wereldgezondheidsorganisatie liggen in 50% van de geteste monsters(17).

Deze bevindingen wijzen op de behoefte aan betere waterkwaliteit in pangasius viskwekerijen en betere kwaliteitscontroles van de vis tijdens het importproces.

Kortom: Het Seafood Watch-programma van Monterey Bay adviseert pangasius te vermijden, omdat veel chemische middelen worden gebruikt op de viskwekerijen en nabijgelegen water kunnen vervuilen. Sommige maar niet alle analyses suggereren dat pangasius ook hoge kwikwaarden kunnen hebben.

Antibiotica worden veel gebruikt tijdens de productie

Wanneer pangasius en andere vissen op overbevolkte viskwekerijen worden gekweekt, neemt het risico op infectieziekten in de vis toe.

In één studie was 70-80% van de pangasius import naar Polen, Duitsland en Oekraïne besmet met Vibrio bacteriën, een microbe die veel voorkomt bij voedselvergiftiging door schaaldieren bij mensen(15).

Om bacteriële infecties te bestrijden worden pangasius vaak regelmatig antibiotica en andere medicijnen gegeven. Er zijn echter nadelen. Residuen van antibiotica kunnen in de vis achterblijven en de medicijnen kunnen in de nabijgelegen waterwegen terechtkomen(18).

In een onderzoek naar geïmporteerde vis overschreden pangasius en andere Aziatische seafood het vaakst de limieten voor geneesmiddelen residuen. Vietnam had het grootste aantal schendingen van medicijnresten tussen landen die vis exporteren(19).

In feite werden 84.000 pond bevroren visfilets van Pangasius geïmporteerd uit Vietnam en gedistribueerd in de VS, teruggeroepen vanwege het niet voldoen aan Amerikaanse vereisten om de vis te testen op medicijnresten en andere verontreinigingen(20).

Zelfs als vissen goed worden geïnspecteerd en antibiotica en andere medicijnresten onder de wettelijke normen liggen, kan hun frequent gebruik de weerstand van bacteriën tegen de medicijnen bevorderen(18).

Sommige van dezelfde antibiotica worden gebruikt om menselijke infecties te behandelen. Als ze te veel worden gebruikt en de bacteriën resistent voor hen worden, kan het mensen verlaten zonder effectieve behandelingen voor bepaalde ziekten(1821).

Kortom: Antibiotica worden vaak gebruikt om infecties op overbevolkte pangasius viskwekerijen te bestrijden. Overmatig gebruik van antibiotica verhoogt het risico op bacteriële resistentie, wat op zijn beurt de effectiviteit van medicijnen bij mensen zou kunnen verminderen.

Kan je Pangasius onbewust eten

Je zou pangasius in restaurants kunnen bestellen zonder het zelf te weten.

In een onderzoek van Oceana, een internationale organisatie voor behoud en belangenbehartiging van de oceanen, was pangasius één van de drie soorten vis die meestal werd vervangen door duurdere vissen.

Pangasius werd zelfs verkocht als 18 verschillende soorten vis – meestal verkeerd gelabeld als baars of tong(22).

Een dergelijk foutlabel kan voorkomen in restaurants, supermarkten en visverwerkingsbedrijven. Soms is deze verkeerde etikettering opzettelijk bedrog, omdat pangasius niet duur is en soms is het onbedoeld.

Seafood liggen vaak ver van het punt waar het wordt gevangen tot waar je het koopt, waardoor het moeilijker wordt om de oorsprong ervan te achterhalen.

Er is bijvoorbeeld geen gemakkelijke manier voor restauranteigenaren om te controleren of een doos vis die ze hebben gekocht, is wat het zegt dat het is.

Bovendien, als een soort vis niet wordt geïdentificeerd, zoals als een vissalade die je in een restaurant besteld dat niet het type vis specificeert, kan het pangasius zijn.

Kortom: Pangasius wordt soms opzettelijk of per ongeluk verkeerd gelabeld als een ander type vis, zoals baars of tong. Bovendien kunnen restaurants het type vis in sommige gerechten niet identificeren, dus er is een goede kans dat je pangasius hebt gegeten, zelfs als je het niet wist.

Pangasius en betere alternatieven

Als je pangasius lekker vindt, koop dan merken met een eco-certificering van een onafhankelijke bureau’s. Dergelijke merken omvatten meestal het logo van certificeringsbureau op het pakket.

Certificering wijst op inspanningen om vervuilende stoffen te verminderen die kunnen bijdragen aan klimaatverandering en de waterkwaliteit kunnen schaden(24).

Eet ook geen rauwe of onvoldoende gare pangasius. Bak vissen tot een interne temperatuur van 62,8 ℃ om potentieel schadelijke bacteriën zoals Vibrio te vernietigen.

Als je ervoor kiest pangasius te laten liggen, zijn er veel goede alternatieven. Voor wit visvlees denk aan schelvis, tong of bot onder andere(25).

Voor vis vol met omega-3 vetzuren zijn de beste opties die geen overtollig kwik bevatten, wild gevangen zalm, sardines, haring, ansjovis, Japanse oesters en zoetwater forel(11).

Het beste is om verschillende soorten vis te eten in plaats van steeds hetzelfde type. Dit helpt de risico’s te verminderen die kunnen voortvloeien uit overmatige blootstelling aan mogelijk schadelijke verontreinigingen in één type vis.

Kortom: Als je pangasius wilt eten, kies dan voor een merk met een eco-certificering, en kook het goed om Vibrio en andere schadelijke bacteriën te doden. Gezonde alternatieven voor pangasius zijn schelvis, tong, zalm en vele anderen.

Tot slot

Pangasius vis heeft een middelmatig voedingsprofiel en kan het beste worden vermeden.

Het wordt geïmporteerd uit overvolle viskwekerijen waar chemicaliën en antibiotica worden gebruikt in overmaat, waardoor watervervuiling en gezondheidsproblemen ontstaan.

Het is soms verkeerd gelabeld en wordt verkocht als vis met een hogere waarde. Als je het eet, kies dan een merk met een eco-certificaat.

Over het algemeen is het het beste om een ​​verscheidenheid aan verschillende soorten vis te eten. Gezonde alternatieven voor pangasius zijn schelvis, tong, zalm en vele anderen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.