Roze Himalayazout is een soort zout dat van nature roze van kleur is en wordt gewonnen in de buurt van de Himalaya in Pakistan.

Veel mensen beweren dat het vol zit met mineralen en ongelooflijke gezondheidsvoordelen biedt.

Om deze redenen wordt vaak gedacht dat roze Himalayazout veel gezonder is dan gewoon keukenzout.

Er bestaat echter weinig onderzoek naar roze Himalayazout en andere mensen beweren dat deze extravagante gezondheidsclaims niets meer zijn dan speculatie.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports en Ziggo Sport Go

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Dit artikel kijkt naar de belangrijkste verschillen tussen roze Himalayazout en gewoon zout en evalueert het bewijs om te bepalen welk type zout gezonder is.

Wat is zout?

Zout is een mineraal dat grotendeels bestaat uit de verbinding natriumchloride.

Het bevat zoveel natriumchloride – ongeveer 98% qua gewicht – dat de meeste mensen de woorden “zout” en “natrium” onderling uitwisselbaar gebruiken.

Zout kan worden geproduceerd door zoutwater te verdampen of vast zout uit ondergrondse zoutmijnen te extraheren.

Voordat het uw supermarkt bereikt, gaat tafelzout ook door een raffinageproces om naast natriumchloride onzuiverheden en andere mineralen te verwijderen.

Antiklontermiddelen worden soms toegevoegd om vocht te absorberen, en jodium wordt vaak toegevoegd om consumenten te helpen behoeden van een jodiumtekort.

Mensen gebruiken al duizenden jaren zout voor de smaak en het conserveren van levensmiddelen.

Interessant is dat natrium ook een belangrijke rol speelt in verschillende biologische functies, waaronder vochtbalans, zenuwgeleiding en spiercontractie( 1 , 2 , 3 ).

Om deze reden is het absoluut noodzakelijk om zout of natrium in uw voeding te hebben.

Veel mensen beweren echter dat teveel natrium kan leiden tot hoge bloeddruk en hartaandoeningen, hoewel recent onderzoek dit lang gevestigde geloof in twijfel heeft getrokken (4 ).

Vanwege de potentiële gevaren van het eten van te veel keukenzout, hebben veel mensen zich tot het gebruik van roze Himalayazout gewend, omdat ze geloven dat het een gezonder alternatief is.

Kortom: Zout bestaat voornamelijk uit natriumchloride en helpt bij het reguleren van belangrijke processen in het lichaam. De mogelijk schadelijke effecten van te veel zout hebben ertoe geleid dat veel mensen in plaats daarvan roze Himalayazout gaan gebruiken.

Wat is roze Himalayazout?

Roze Himalayazout is een roze zout gewonnen uit de Khewra-zoutmijn, die zich in de buurt van de Himalaya in Pakistan bevindt.

De Khewra zoutmijn is één van de oudste en grootste zoutmijnen in de wereld.

Het roze Himalayazout wordt gewonnen uit deze mijn, en werd miljoenen jaren geleden gevormd door de verdamping van oude watermassa’s.

Het zout wordt met de hand gewonnen en minimaal bewerkt om een ​​ongeraffineerde product van te maken dat vrij is van additieven en waarvan gedacht wordt dat het veel natuurlijker is dan tafelzout.

Net als tafelzout bestaat roze Himalayazout meestal uit natriumchloride.

Door het natuurlijke oogstproces kan het roze Himalayazout echter vele andere mineralen en sporenelementen bevatten die niet worden aangetroffen in gewoon keukenzout.

Sommige mensen schatten dat het tot 84 verschillende mineralen en sporenelementen kan bevatten. In feite zijn het juist deze mineralen, vooral ijzer, die het zijn karakteristieke roze kleur geeft.

Kortom: Roze Himalayazout wordt gewonnen met de hand uit de Khewra zoutmijn in Pakistan. Het wordt minimaal verwerkt om een ​​natuurlijk alternatief te bieden voor gewoon keukenzout.

Hoe wordt roze Himalayazout gebruikt?

Roze Himalayazout heeft verschillende food and non-food toepassingen.

Je kunt het eten of ermee koken

In het algemeen kun je met roze Himalayazout koken net zoals je het zou doen met gewone keukenzout. Doe het in sauzen en marinades of voeg het toe aan je eten.

Sommige mensen gebruiken zelfs roze Himalayazout om eten op te bereiden. Grote blokken van het zout kunnen worden gekocht en gebruikt om te grillen, braden en geven een zoute smaak aan het vlees en andere levensmiddelen.

Roze Himalayazout kan fijngemalen worden gekocht, net als gewoon keukenzout, maar het is niet ongebruikelijk om ook ruwe variëteiten te kopen die in grotere kristalgroottes worden verkocht.

Gebruik bij het koken

Wanneer u zout gebruikt vanuit zijn volume, is het belangrijk na te gaan hoe fijn het is gemalen.

Het kan nodig zijn om grotere hoeveelheden grof zout te gebruiken om het zoutgehalte van fijngemalen zout aan te passen. Dit komt omdat fijngemalen zout dichter bij elkaar zit dan grof zout, dus er is meer van in een bepaalde volume.

Bijvoorbeeld 1 theelepel van elk type fijngemalen zout kan ongeveer 2300 mg natrium bevatten, terwijl 1 theelepel grof zout zal variëren afhankelijk van de kristalgrootte en zal minder dan 2000 mg natrium bevatten.

Verder bevat roze Himalayazout iets minder natriumchloride dan gewoon keukenzout, dat u mogelijk nodig heeft om rekening mee te houden tijdens het koken.

De huidige voedingsrichtlijnen in de VS bevelen aan dat de meeste volwassenen niet meer dan 2.300 mg natrium per dag consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1 theelepel (6 gram) fijngemalen zout ( 5 ).

Als u echter roze Himalayazout gebruikt, is het best om de voedingswaarde-etiket te controleren , omdat het natriumgehalte sterk kan variëren, afhankelijk van het merk.

Gebruik als Non-food

Hoewel roze Himalayazout verschillende voedingsdoelen heeft, zijn er ook een aantal populaire non-food.

Pink Himalayazout wordt soms gebruikt als badzout , men beweert dat het huidaandoeningen kan verbeteren en pijnlijke spieren te kalmeren.

Zoutlampen worden ook vaak gemaakt met roze Himalayazout en er wordt beweerd dat het luchtverontreinigende stoffen zou verwijderen. Deze lampen bestaan ​​uit grote blokken zout met van binnen een lichtbron die het zout verwarmt.

Bovendien is tijd doorbrengen in door mensen gemaakte zoutgrotten gevormd uit roze Himalayazout populair bij mensen die hun huid- en ademhalingsproblemen willen verbeteren.

Maar het onderzoek ter ondersteuning van deze drie non-food gebruik is relatief zwak. Meer studies zijn nodig om deze claims te bevestigen.

Kortom: U kunt roze Himalayazout gebruiken net als gewoon zout tijdens het koken. Badzout, zoutlampen en zoutgrotten zijn populaire niet-voedingskundige toepassingen van roze Himalayazout.

Roze Himalayazout bevat meer mineralen

Zowel keukenzout en roze Himalayazout bestaan voornamelijk uit natriumchloride, maar roze Himalaya zout bevat maximaal 84 andere mineralen en sporenelementen.

Deze omvatten mineralen waaronde kalium en calcium, maar ook minder bekende mineralen zoals strontium en molybdeen .

Eén studie analyseerde het mineraalgehalte van verschillende soorten zouten, waaronder roze Himalayazout en gewoon keukenzout( 6 ).

Hieronder is een vergelijking van bekende mineralen gevonden in één gram van de twee zouten.

Roze HimalayazoutKeukenzout
Calcium (%)0.160.04
Kalium (%)0.280.09
Magnesium (ppm)1,06013.9
IJzer (ppm)36.910.1
Natrium (ppm)368,000381,000

Zoals u ziet, kan tafelzout meer natrium bevatten, maar roze Himalayazout bevat meer calcium, kalium, magnesium en ijzer( 6 ).

Niettemin zijn de hoeveelheden van deze mineralen in roze Himalayazout zeer klein.

Ze worden aangetroffen in dermate kleine hoeveelheden dat u 1,7 kg van roze Himalayazout nodig zou hebben om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van kalium te voldoen. Het is onnodig om te zeggen dat dit een onrealistische hoeveelheid zout is om te consumeren..

Grotendeels worden de extra mineralen in roze Himalayanzout gevonden in dergelijke kleine hoeveelheden dat het onwaarschijnlijk is dat ze u gezondheidsvoordelen bieden.

Kortom: Roze Himalayazout bevat verschillende mineralen die niet worden aangetroffen in gewoon zout. Deze mineralen worden echter in zeer kleine hoeveelheden aangetroffen en bieden waarschijnlijk geen gezondheidsvoordelen.

Zijn de gezondheidsclaims waar?

Ondanks het feit dat roze Himalayazout alleen kleine hoeveelheden extra mineralen bevat, beweren veel mensen nog steeds dat het een aantal gezondheidsvoordelen kan bieden.

De waarheid is dat de meeste van deze claims geen onderzoek hebben om hen te ondersteunen.

Sommige van de meest gepromote gezondheidsclaims van roze Himalayazout omvatten dat het:

  • Verbeteren van aandoeningen van de luchtwegen
  • Balance pH van uw lichaam
  • Verminderen tekenen van veroudering
  • Verbeteren de kwaliteit van de slaap
  • Reguleren van de bloedsuiker
  • Verhoogd libido

Sommige beweringen met betrekking tot de non-food gebruik van roze Himalayazout kunnen een klein beetje gebaseerd zijn op onderzoek.

Het gebruik van zoutgrotten als een behandeling voor verschillende longziekten is in enkele onderzoeken geëvalueerd. De resultaten suggereren dat er enig voordeel kan hebben, maar over het algemeen is grondiger onderzoek nodig om hun doeltreffendheid te onderzoeken (7 , 8 , 9 ).

Aan de andere kant zijn sommige van deze gezondheidsclaims eigenlijk gewoon normale functies van natriumchloride in het lichaam, dus u krijgt deze voordelen van elke vorm van zout.

Onderzoekers hebben bijvoorbeeld ontdekt dat zeer zoutarme voedingen kunnen bijdragen aan slaapproblemen( 10 ).

Dit suggereert dat een voldoende hoeveelheid zout noodzakelijk kan zijn voor een goede nachtrust. Het onderzoek onderzocht echter geen roze Himalayazout en het is waarschijnlijk een functie van het natriumchloride in welk zout dan ook.

Ook zijn de mineralen in roze Himalayazout niet in voldoende grote hoeveelheden aanwezig om enig effect te hebben op het in evenwicht houden van de pH van het lichaam. Uw longen en nieren regelen de pH van uw lichaam strak zonder de hulp van roze Himalayazout.

Bovendien worden bloedsuikerspiegel, veroudering en libido allemaal primair gecontroleerd door andere factoren dan het zout in uw voeding en er zijn eenvoudigweg geen wetenschappelijke onderzoeken die doen vermoeden dat roze Himalayazout kan bijdragen aan een van deze aspecten van uw gezondheid.

Evenzo is er geen onderzoek waarin de gezondheidseffecten van roze Himalayazout en gewoon keukenzout worden vergeleken. Als er onderzoek zou hebben plaatsgevonden, is het onwaarschijnlijk dat er verschillen zouden zijn in hun gezondheidseffecten.

Kortom: Veel gezondheidsclaims worden vaak gekoppeld aan roze Himalayazout. De meeste van deze claims hebben echter geen onderzoek om hen te ondersteunen.

Tot slot

Gezien alle misleidende gezondheidsclaims, is het gemakkelijk te begrijpen waarom sommige mensen in de war zijn over welk type zout ze moeten gebruiken.

Maar geen studies hebben de gezondheidseffecten van roze Himalayazout en gewoon keukenzout vergeleken. Als ze dat wel zouden doen, is het onwaarschijnlijk dat ze verschillen melden.

Als u echter de additieven in gewoon keukenzout wilt vermijden, is roze Himalayazout een geweldig natuurlijk alternatief. Maar verwacht niet de grote voordelen voor de gezondheid te zien die u online zou kunnen lezen.

En onthoud dat tafelzout een belangrijke voedingsbron is van jodium, dus als u roze Himalayazout gebruikt, moet u jodium uit ander voedsel zoals zeewier, zuivelproducten en vis krijgen om jodiumtekort te voorkomen( 11 ).

Tot slot is roze Himalayazout vaak veel duurder dan gewoon zout. Dus als je de additieven niet erg vindt, zou het gebruik van gewoon keukenzout prima moeten zijn.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.