img

Is roze Himalaya zout beter dan het reguliere keukenzout!

1716 Views

Is roze Himalaya zout beter dan het reguliere keukenzout!

Roze Himalaya zout is een soort zout dat van nature een roze van kleur heeft en wordt gedolven in de buurt van de Himalaya in Pakistan.

Veel mensen beweren dat het vol zit met mineralen en zorgt voor ongeëvenaarde voordelen voor de gezondheid.

Om deze redenen, wordt roze Himalayazout vaak gezien als een véél gezonder optie dan gewoon keukenzout.

Er is echter weinig onderzoek gedaan naar roze Himalaya zout, en andere mensen proberen erop aan te dringen dat deze extravagante gezondheidsclaims niets minder dan speculatie zijn.

Dit artikel gaat in op de belangrijkste verschillen tussen het roze Himalaya zout en het reguliere keukenzout en evalueert het bewijs om te beslissen welk type zout gezonder is.

Wat is zout?

Zout is een mineraal dat grotendeels bestaat uit de verbinding natriumchloride.

Zout bevat zoveel natriumchloride — ongeveer 98% van het gewicht, dat de meeste mensen de woorden “zout” en “natrium” door elkaar gebruiken.

Zout kan worden geproduceerd door het verdampen zoutwater of winning van vast zout uit ondergrondse zoutmijnen.

Voordat het uw supermarkt bereikt, keukenzout gaat ook door een raffinageproces om onzuiverheden en eventuele andere mineralen naast natriumchloride te verwijderen.

Antiklontermiddelen worden soms toegevoegd om vocht te absorberen, en jodium wordt vaak toegevoegd om consumenten te helpen behoeden van een jodiumtekort.

Mensen gebruiken zout voor de smaak en het conserveren van levensmiddelen gedurende duizenden jaren..

Interessant, natrium speelt ook een belangrijke rol in diverse biologische functies, waaronder vochtbalans, zenuwgeleiding en spiercontractie ( 1 , 2 , 3 ).

Om deze reden is het absoluut noodzakelijk om zout of natrium in uw voeding toe te voegen.

Echter, veel mensen beweren dat te veel natrium kan tot hoge bloeddruk en hart-en vaatziekten leiden, hoewel recent onderzoek deze lang gekoesterde overtuiging ter discussie heeft gesteld (4 ).

Vanwege de potentiële gevaren van het consumeren van te veel keukenzout, zijn er veel mensen die roze Himalaya zout zijn gaan gebruiken, men geloofd dat het een gezonder alternatief is.

Samenvatting: Zout bestaat voornamelijk uit natriumchloride en helpt het reguleren van belangrijke processen in het lichaam. De potentieel schadelijke effecten van teveel zout hebben veel mensen doen besluiten om roze Himalaya zout te gaan gebruiken.

Wat is roze Himalaya zout?

Scoop van Himalaya Salt

Roze Himalaya zout is een roze-gekleurd zout gewonnen uit de Khewra zoutmijn , die is gelegen in de buurt van de Himalaya in Pakistan.

De Khewra zoutmijn is één van de oudste en grootste zoutmijnen in de wereld.

Het roze Himalaya zout wordt gewonnen uit deze mijn en er wordt verondersteld dat deze zijn gevormd miljoenen jaren geleden door de verdamping van de oude waterlichamen.

Het zout wordt met de hand gewonnen en minimaal bewerkt om een ​​ongeraffineerde product van te maken dat vrij is van additieven en men denkt dat het veel natuurlijker is dan keukenzout.

Zoals tafelzout roze Himalaya zout bestaat voornamelijk uit natriumchloride.

Echter, de natuurlijke winning proces maakt het mogelijk dat roze Himalaya zout vele andere mineralen en sporenelementen bezitten die niet worden gevonden in het reguliere keukenzout.

Sommige mensen schatten dat het tot 84 verschillende mineralen en sporenelementen kan bevatten. In feite zijn deze mineralen vooral ijzer, die geven het de karakteristieke roze kleur.

Samenvatting: Roze Himalaya zout wordt gewonnen met de hand uit de Khewra zoutmijn in Pakistan. Het is minimaal verwerkt om een natuurlijk alternatief te bieden voor gewoon tafelzout.

Hoe wordt roze Himalaya zout gebruikt?

Roze Himalaya zout heeft verschillende food and non-food toepassingen.

U kunt het eten of koken

In het algemeen kun je met roze Himalaya zout koken net zoals je het zou doen met gewone keukenzout. Gebruik het in sauzen en marinades of toe te voegen aan je eten.

Sommige mensen gebruiken zelfs roze Himalayazout om eten op te bereiden. Grote blokken van het zout kunnen worden gekocht en gebruikt om te grillen, braden en geven een zoute smaak aan het vlees en andere levensmiddelen.

Roze Himalaya zout kan fijn gemalen gekocht worden net als gewone tafelzout, maar het is niet ongewoon om ook grove variëteiten verkocht in grotere kristallen.

Gebruik bij het koken

Himalaya Zout op een theelepel

Wanneer u zout gebruikt vanuit zijn volume, is het belangrijk na te gaan hoe fijn het is gemalen.

Het kan nodig zijn om grotere hoeveelheden grof zout te gebruiken om het zoutgehalte van fijngemalen zout aan te passen. Dit komt omdat fijngemalen zout dichter bij elkaar wordt verpakt dan grof zout, dus er is meer van in een bepaalde volume.

Bijvoorbeeld kan 1 theelepel van elk type fijngemalen zout ongeveer 2300 mg natrium bevatten, terwijl 1 theelepel grof zout zal variëren afhankelijk van de kristalgrootte en zal minder dan 2000 mg natrium bevatten.

Bovendien, roze Himalaya zout bevat iets minder natriumchloride dan gewoon tafelzout, dus is het nodig om daar rekening mee te houden bij het koken.

Huidige voedingsrichtlijnen in de VS adviseren dat de meeste volwassenen consumeren niet meer dan 2.300 mg natrium per dag. Dit is gelijk aan ongeveer 1 theelepel (6 g) fijngemalen zout ( 5 ).

Echter, wanneer u gebruik maakt van roze Himalaya zout, is het best om de voedingswaarde-etiket te controleren , het natriumgehalte kan sterk variëren, afhankelijk van het merk.

Gebruik als Non-food

Terwijl roze Himalaya zout heeft een aantal voedsel toepassingen, zijn er ook een aantal populaire toepassingen als non-food.

Pink Himalaya zout wordt soms gebruikt als badzout , men beweert dat het huidaandoeningen kan verbeteren en pijnlijke spieren kalmeren.

Zoutlampen worden ook vaak gemaakt met roze Himalaya zout en er wordt beweerd dat het luchtverontreinigende stoffen zou verwijderen. Deze lampen bestaan ​​uit grote blokken zout met een inwendige lichtbron die het zout verhit.

Daarnaast het doorbrengen in zoutgrotten gevormd uit roze Himalayazout is populair onder mensen die zoeken naar verbetering van de huid en ademhalingsproblemen.

Maar het onderzoek ter ondersteuning van deze drie non-food gebruik is relatief zwak. Meer studies zijn nodig om deze claims te bevestigen.

Samenvatting: U kunt roze Himalaya zout gebruiken, net als gewoon keukenzout als je kookt. Badzout, zoutlampen en zout grotten zijn populaire non-food gebruik van het roze Himalaya zout.

Roze Himalaya zout bevat meer mineralen

Stapel van Himalaya Salt

Zowel keukenzout en roze Himalaya zout bestaat voornamelijk uit natriumchloride, maar roze Himalaya zout bevat maximaal 84 andere mineralen en sporenelementen.

Deze omvatten mineralen zoals kalium en calcium, evenals minder bekende mineralen zoals strontium en molybdeen .

Een studie onderzocht het mineraalgehalte van diverse soorten zouten, waaronder roze Himalaya zout en het reguliere keukenzout ( 6 ).

Hieronder een vergelijking van de hoeveelheden van de bekendste mineralen gevonden in deze twee zouten:

Roze Himalaya zout Keukenzout
Calcium (%) 0.16 0.04
Kalium (%) 0.28 0.09
Magnesium (ppm) 1,060 13.9
IJzer (ppm) 36.9 10.1
Natrium (ppm) 368,000 381,000

Zoals u kunt zien, bevat keukenzout meer natrium, maar roze Himalaya zout bevat meer calcium, kalium, magnesium en ijzer ( 6 ).

Niettemin zijn de hoeveelheden van deze mineralen in roze Himalaya zout zeer klein.

Ze worden aangetroffen in dermate kleine hoeveelheden dat u 1,7 kg van roze Himalaya zout nodig hebt om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van kalium te voldoen, bijvoorbeeld. Onnodig om te zeggen, dat is een onrealistisch hoeveelheid zout dat u zou moeten consumeren.

Voor het grootste deel, worden de extra mineralen in roze Himalaya zout gevonden in zulke kleine hoeveelheden dat het onwaarschijnlijk is dat ze u voorzien van de voordelen voor de gezondheid.

Samenvatting: Roze Himalaya zout bevat verschillende mineralen die niet gevonden zijn in het reguliere keukenzout. Echter, deze mineralen worden in zeer kleine hoeveelheden aangetroffen en bieden waarschijnlijk geen voordelen voor de gezondheid.

Zijn de gezondheidsclaims waar?

Ondanks het feit dat roze Himalaya zout slechts kleine hoeveelheden van extra mineralen bevat, veel mensen beweren nog steeds dat het een aantal voordelen voor de gezondheid kan bieden.

De waarheid is, de meeste van deze claims hebben geen bewijs om hen te ondersteunen.

Enkele van de meest voorkomende gezondheidsclaims van roze Himalaya zout omvatten:

  • Verbeteren van aandoeningen van de luchtwegen
  • Balance pH van uw lichaam
  • Verminderen tekenen van veroudering
  • Verbetert de kwaliteit van de slaap
  • Reguleren van de bloedsuiker
  • Verhoogd libido

Een deel van de claims met betrekking tot de non-food gebruik van roze Himalaya zout kan een klein beetje gebaseerd zijn op onderzoek.

Het gebruik van zoutgrotten als behandeling voor verschillende longziekten is onderzocht in een aantal studies. De resultaten suggereren dat er enig voordeel zou kunnen zijn, maar over het algemeen is er meer volledig onderzoek nodig om hun effectiviteit te onderzoeken (7 , 8 , 9 ).

Aan de andere kant, zijn sommige van deze gezondheidsclaims eigenlijk gewoon normale functies van natriumchloride in het lichaam, dus krijg je deze voordelen van elk soort zout.

Zo hebben onderzoekers ontdekt dat een zeer laag-zout dieet kan bijdragen aan slaapstoornissen ( 10 ).

Dit suggereert dat een voldoende hoeveelheid zout nodig is voor een goede nachtrust . Echter, dit werd niet bestudeerd met roze Himalaya zout en is waarschijnlijk een functie van het natriumchloride in het zout zelf.

Ook de mineralen in het roze Himalaya zout zijn niet  in voldoende grote hoeveelheden aanwezig om enig effect op het balanceren van de pH van het lichaam te hebben. Je longen en nieren kunnen heel goed de  pH-waarde van uw lichaam reguleren zonder de hulp van roze Himalaya zout.

Bovendien, bloedsuiker niveau, veroudering en libido worden allemaal in eerste instantie geregeld door andere factoren dan het zout in uw voeding, en er zijn gewoon geen wetenschappelijke studies die suggereren dat roze Himalayazout kan elk van deze aspecten uw gezondheid van profiteren.

Ook is er geen onderzoek die de effecten op de gezondheid van roze Himalaya zout en het gewone tafelzout vergeleken. Als dat onderzoek bestond, is het onwaarschijnlijk dat er eventuele verschillen in hun effecten op de gezondheid zouden vinden.

Samenvatting: Veel gezondheidsclaims worden vaak gekoppeld aan roze Himalaya zout. Echter, meeste van deze claims hebben geen onderzoek om hen te steunen.

Tot slot

Zout Shaker en Pile

Gezien alle deze misleide gezondheidsclaims, is het gemakkelijk te zien waarom sommige mensen zijn verward om welk soort zout te gebruiken.

Maar er zijn geen studies die de effecten op de gezondheid van roze Himalaya zout en gewone keukenzout hebben vergeleken. Als ze er zijn, is het onwaarschijnlijk dat zij eventuele verschillen zouden melden.

Toch, als je de additieven wilt voorkomen in gewone keukenzout , roze Himalaya zout is een goed natuurlijke alternatief. Maar verwacht niet dat het grote voordelen voor de gezondheid biedt die u zou misschien heeft gelezen online.

En vergeet niet dat keukenzout is een belangrijke bron van jodium, zodat als u van roze Himalayazout gebruik maakt, dan zult u jodium uit andere voedingsmiddelen moeten verkrijgen zoals zeewier, melkproducten en vis om jodium te kort te voorkomen( 11 ).

Tot slot, roze Himalaya zout is vaak veel duurder dan gewone zout. Dus als je de additieven niet erg vindt, reguliere keukenzout is gewoon goed genoeg.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text