Jackfruit is een unieke tropische vrucht die de laatste jaren in populariteit is toegenomen.

Het heeft een onderscheidende zoete smaak en kan worden gebruikt om een ​​breed scala aan gerechten te maken. Het is ook erg voedzaam en kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben.

Dit artikel bespreekt de voordelen van het toevoegen van jackfruit aan uw voeding.

Wat is Jackfruit?

Jackfruit is een exotisch fruit dat wordt geteeld in tropische gebieden van de wereld. Het is inheems in Zuid-India.

DEALS WAAR JE GEEN NEE TEGEN KUNT ZEGGEN   

1 jaar lang Netflix €32,50⚡​

15 maanden luisteren naar SPOTIFY PREMIUM voor €14,99

NAAR SPOTIFY DEAL

De beste VPN accounts vanaf €5,-

NIEUW!!! MICROSOFT OFFICE 2016 EN 2019 LICENTIES

BESTEL HIER JE ACCOUNT  

Het maakt deel uit van de Moraceae-plantenfamilie, die ook vijgen, moerbeibomen en broodvruchten omvat. Jackfruit heeft een stekelige buitenschil en is groen of geel van kleur.

Een uniek aspect van jackfruit is de ongewoon grote omvang. Het is de grootste boomvrucht ter wereld en kan tot 35 kg wegen.

Jackfruit heeft een subtiele zoete en fruitige smaak. Er wordt gezegd dat het smaakt naar een combinatie van fruit, waaronder appels, ananas, mango’s en bananen.

Veganisten en vegetariërs gebruiken dit fruit vaak als vleesvervanger vanwege de textuur, vergelijkbaar met versnipperd vlees.

Omdat jackfruit bestand is tegen barre klimaten, kan het een belangrijke bron van calorieën en koolhydraten zijn voor mensen in ontwikkelingslanden die het risico lopen om te verhongeren(12).

Hoewel jackfruit wordt geteeld in tropische gebieden, wordt het steeds meer beschikbaar in andere delen van de wereld, inclusief Nederland.

Het meest geconsumeerde deel van jackfruit is het vruchtvlees, of fruitpeulen, die zowel rijp als onrijp eetbaar zijn. Het kan worden gebruikt in zoete en hartige gerechten, waaronder desserts en curries. De zaden zijn ook veilig om te eten.

Kortom: Jackfruit is een exotische tropische vrucht met een subtiele zoete smaak die wordt geconsumeerd in vele delen van de wereld. Het kan op verschillende manieren worden gegeten.

Jackfruit zit vol met voedingsstoffen

Jackfruit heeft een indrukwekkend voedingsprofiel.

Het bevat een matige hoeveelheid calorieën en levert 155 op in een portie van 165 gram. Ongeveer 92% van de calorieën is afkomstig van koolhydraten, terwijl de rest afkomstig is van eiwitten en een kleine hoeveelheid vet (3).

Verder bevat jackfruit bijna alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt, evenals een behoorlijke hoeveelheid vezels (3).

Een 175 gram gesneden fruit levert de volgende voedingsstoffen op  (3).:

 • Calorieën: 155
 • Koolhydraten: 40 gram
 • Vezel: 3 gram
 • Eiwit: 3 gram
 • Vitamine A: 10% van de ADH
 • Vitamine C: 18% van de ADH
 • Riboflavine: 11% van de ADH
 • Magnesium: 15% van de ADH
 • Kalium: 14% van de ADH
 • Koper: 15% van de ADH
 • Mangaan: 16% van de ADH

Wat jackfruit uniek maakt van ander fruit is het eiwitgehalte . Het levert meer dan 3 gram eiwit per 175 gram, vergeleken met 0-1 gram in andere soortgelijke soorten fruit, zoals appels en mango’s(345).

Jackfruit is ook rijk aan verschillende soorten antioxidanten, die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de meeste gezondheidsvoordelen (6).

Kortom: Jackfruit is vrij gezond. Het levert een matige hoeveelheid calorieën op naast veel vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Bloedsuikerspiegel beheersen

Jackfruit heeft verschillende eigenschappen die kunnen helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel.

Het heeft een vrij lage glycemische index (GI), die een maat is voor hoe snel uw bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een voedsel. Dit is toegeschreven aan de vezel die het levert, wat de spijsvertering en helpt vertragen en bloedsuikerspiegel pieken voorkomen (78).

Voedingen met een laag GI blijken nuttig te zijn voor het bevorderen van de bloedsuikerspiegel (7).

Bovendien levert jackfruit een beetje eiwit, wat kan helpen voorkomen dat bloedsuikerspiegels na een maaltijd te snel stijgen (9).

In een onderzoek bleken volwassenen die jackfruit-extract consumeerden een significant betere bloedsuikerspiegel te hebben. Deze studie werd echter meer dan 20 jaar geleden uitgevoerd(10).

Bovendien ontdekte een onderzoek bij muizen met diabetes dat jackfruitbladextract hielp om een betere nuchtere bloedsuikerspiegel en langdurige bloedsuiker te geven(11).

Deze effecten werden toegeschreven aan het gehalte aan flavonoïden-antioxidanten van jackfruit, die bekend staan ​​om hun vermogen om evenwichtige bloedsuikerspiegel te bevorderen(1213).

Hoewel de resultaten van deze studies veelbelovend zijn, zijn meer studies van mensen die verse jackfruit eten noodzakelijk om deze potentiële voordelen te bevestigen.

Kortom: Jackfruit heeft een lage glycemische index en biedt wat vezels, eiwitten en antioxidanten, die allemaal een betere controle van de bloedsuikerspiegel kunnen bevorderen.

Het kan tegen ziekte beschermen

Jackfruit heeft een hoog gehalte aan enkele krachtige antioxidanten die verschillende gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een verminderd risico op verschillende ziekten.

Antioxidanten beschermen uw cellen tegen oxidatieve stress en ontstekingen , die vaak het gevolg zijn van schade veroorzaakt door moleculen die vrije radicalen worden genoemd(14).

Hier is een overzicht van de antioxidanten die het meest voorkomen in jackfruit:

 • Vitamine C: Jackfruit bevat veel vitamine C, wat de ontsteking kan helpen voorkomen die kan leiden tot chronische ziekten zoals hartaandoeningen en kanker (315).
 • Carotenoïden: Van carotenoïden is aangetoond dat ze helpen de ontsteking te verminderen en het risico op verschillende chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en hartziekte (6161718).
 • Flavanonen: Flavanonen bevatten ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen – belangrijke factoren bij het verminderen van het risico van diabetes type 2 en hartziekten(131920).

Kortom: Jackfruit bevat een verscheidenheid aan antioxidanten die nuttig kunnen zijn voor het voorkomen van de ontwikkeling van verschillende chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en diabetes.

Andere potentiële gezondheidsvoordelen

Van jackfruit wordt gezegd dat het verschillende andere gezondheidsvoordelen heeft die niet specifiek zijn bestudeerd.

 • Immuunsysteem: Jackfruit’s gehalte aan immuunbevorderende vitamine A en C kan ziekten helpen voorkomen. Het eten van deze vrucht wordt ook beweerd nuttig te zijn voor het verminderen van het risico op virale infecties(18).
 • Huidproblemen voorkomen: deze vrucht bevat verschillende voedingsstoffen en antioxidanten, zoals vitamine C , dat de gezondheid van de huid kan verbeteren. Er is anekdotisch bewijs dat het eten ervan de veroudering van uw huid kan vertragen (1821).
 • Gezondheid van het hart: Jackfruit kan mogelijk het risico op hartaandoeningen verminderen vanwege het gehalte aan kalium, vezels en antioxidanten (18).

Bovendien zijn de wortels en extracten in het traditionele Indiase en Sri Lankaanse geneesmiddel gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder astma, diarree en maagzweren, maar deze effecten zijn nooit wetenschappelijk bewezen (1821).

Hoewel deze gerapporteerde voordelen niet worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs, is het gebruik van jackfruit in uw dieet zeker het proberen waard als u uw gezondheid wilt verbeteren.

Kortom: Er zijn verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid van jackfruit die anekdotisch zijn gemeld, maar niet zijn bewezen door wetenschappelijk bewijs.

Risico’s van het eten van jackfruit

Hoewel veilig voor de meesten, moeten sommige mensen jackfruit mogelijk beperken of vermijden. Bepaalde mensen zijn allergisch voor het, vooral diegenen die allergisch zijn voor berkenpollen(22).

Bovendien, vanwege het potentieel om de bloedsuikerspiegel te verlagen, kunnen personen met diabetes hun medicatiedosering moeten veranderen als ze dit fruit regelmatig eten.

Niettemin is er nooit gemeld dat het consumeren van jackfruit ernstige bijwerkingen veroorzaakt, en het is veilig voor de meeste mensen om te eten.

Kortom: Er zijn geen grote risico’s verbonden aan het eten van jackfruit, met uitzondering van personen die daarvoor allergisch zijn.

Hoe het te eten

Jackfruit is zeer veelzijdig en kan rauw of gekookt worden gegeten.

Om het klaar te maken, het eerst in tweeën snijden en de gele fruitpeulen en de zaden van de schil en de kern verwijderen. Je kunt dit doen met een mes of met je handen.

Het is belangrijk om op te merken dat het witte, vezelachtige deel van jackfruit ongelooflijk kleverig is, dus het kan handig zijn om handschoenen te dragen tijdens het hanteren ervan.

Jackfruit kan worden geconsumeerd gewoon of gekookt in zowel zoete als hartige gerechten, afhankelijk van de rijpheid. Onrijpe vruchten smaken over het algemeen het beste in hartige recepten, terwijl de zoetheid van de rijpe vruchten ideaal is voor desserts.

Omdat het een exotisch fruit is, kan verse jackfruit moeilijk zijn te vinden in supermarkten, vooral als het niet in het seizoen is. Het wordt echter vaak ingeblikt verkocht, wat een handige optie is.

Vegetariërs en veganisten gebruiken jackfruit vaak als vleesalternatief vanwege de textuur. U kunt het fruit bijvoorbeeld gebruiken als vervanging van vlees in jackfruit-taco’s door het te koken en het vervolgens te combineren met groenten en kruiden.

Bovendien kunt u jackfruit opnemen in curries of soepen. Het rijpe fruit smaakt ook prima wanneer het wordt toegevoegd aan yoghurt of havermout.

Jackfruitzaden zijn ook eetbaar. Ze kunnen worden geroosterd of gekookt en vervolgens worden gecombineerd met kruiden. Je kunt de zaden zelfs gebruiken om hummus te maken.

Kortom: Jackfruit is vrij veelzijdig. Het kan rauw, gekookt, rijp of onrijp worden gegeten en smaakt heerlijk in een verscheidenheid aan zoete en hartige gerechten.

Tot slot

Jackfruit is om vele redenen erg goed voor je.

Het bevat veel voedingsstoffen en antioxidanten en kan een aantal gezondheidsvoordelen hebben, waaronder een verbeterde bloedsuikerspiegel.

U kunt gemakkelijk jackfruit opnemen in uw dieet door het gewoon te eten of in verschillende gerechten. Het is een uitstekend vleesalternatief in vegetarische en veganistische recepten.

Verse jackfruit is het gemakkelijkst te vinden als het tijdens de zomermaanden in het seizoen is, maar in de meeste supermarkten kun je het hele jaar door ingeblikte jackfruit vinden.

Het is het proberen waard om jackfruit aan je dieet toe te voegen, want het is vrij gezond en een uniek voedingsmiddel om mee te experimenteren.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.