Kalium is een essentieel mineraal dat vele rollen in uw lichaam heeft. Het helpt bij het reguleren van spiercontracties, het onderhouden van de gezonde zenuwfunctie en het reguleren van de vochtbalans.

Uit een nationale enquête bleek echter dat ongeveer 98% van de Nederlanders niet aan de aanbevolen kaliuminname voldoet. Een Westers dieet is waarschijnlijk de schuldige, omdat het verwerkte voedingsmiddelen verrijkt met plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, bonen en noten (1).

Dat gezegd hebbende, een dieet met een laag kaliumgehalte is zelden de oorzaak van kaliumtekort of hypokaliëmie.
Een tekort wordt gekenmerkt door een kaliumgehalte in het bloed van minder dan 3,5 mmol per liter(2).

In plaats daarvan gebeurt het wanneer je lichaam plotseling veel vocht verliest.Veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer chronisch braken, diarree, overmatig zweten en bloedverlies(3).

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Hier zijn 8 tekenen en symptomen van kaliumtekort.

1. Zwakte en vermoeidheid

Zwakte en vermoeidheid zijn vaak de eerste tekenen van kaliumtekort.

Er zijn verschillende manieren waarop dit tekort aan mineralen zwakte en vermoeidheid kan veroorzaken.

Ten eerste helpt kalium bij het reguleren van spiercontracties. Wanneer de bloedspiegels van kalium laag zijn, produceren uw spieren zwakkere weeën (4).

Een tekort aan dit mineraal kan ook van invloed zijn op hoe uw lichaam voedingsstoffen gebruikt, met vermoeidheid tot gevolg.

Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat een tekort de insulineproductie zou kunnen schaden, resulterend in hoge bloedsuikerspiegels (5).

Kortom: Omdat kalium helpt bij het reguleren van spiercontracties, kan een tekort leiden tot zwakkere contracties. Er zijn ook aanwijzingen dat een tekort een afbreuk kan doen aan de manier waarop het lichaam omgaat met voedingsstoffen zoals suiker, wat kan leiden tot vermoeidheid.

2. Spierkrampen en krampen

Spierkrampen zijn plotselinge, ongecontroleerde samentrekkingen van de spieren.

Ze kunnen optreden als de kaliumspiegel te laag is (6).

In spiercellen helpt kalium signalen van de hersenen door te geven die de contracties stimuleren. Het helpt ook om deze spiercontracties te beëindigen door de spiercellen te verlaten (7).

Wanneer de kaliumspiegel in het bloed laag is, kunnen uw hersenen deze signalen niet zo goed doorgeven. Dit resulteert in meer langdurige spiercontracties, zoals spierkrampen.

Kortom: Kalium helpt bij het starten en stoppen van spiercontracties. Lage kaliumspiegels in het bloed kunnen dit evenwicht beïnvloeden, wat leidt tot ongecontroleerde en langdurige samentrekkingen ook wel krampen genoemd.

3. Spijsverteringsproblemen

Spijsverteringsproblemen hebben vele oorzaken, waaronder kaliumtekort.

Kalium helpt signalen uit de hersenen door te geven aan de spieren in het spijsverteringsstelsel. Deze signalen stimuleren contracties die het spijsverteringssysteem helpen om voedsel te laten ronddraaien en voort te bewegen zodat het kan worden verteerd (8).

Wanneer de bloedkaliumspiegels laag zijn, kunnen de hersenen signalen niet zo effectief doorgeven.

Zo kunnen contracties in het spijsverteringskanaal zwakker worden en de beweging van voedsel vertragen. Dit kan problemen met de spijsvertering veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel en constipatie (910).

Bovendien hebben sommige onderzoeken gesuggereerd dat een ernstige tekortkoming ertoe kan leiden dat het darmkanaal volledig verlamd raakt (11).

Andere studies hebben echter aangetoond dat het verband tussen kaliumtekort en een verlamde darm niet helemaal duidelijk is (12).

Kortom: Kaliumtekort kan problemen veroorzaken zoals opgeblazen gevoel en obstipatie, omdat het de beweging van voedsel door het spijsverteringskanaal kan vertragen. Er zijn aanwijzingen dat een ernstige tekortkoming de darm kan verlammen maar het is niet helemaal duidelijk.

4. Hartkloppingen

Heb je ooit gemerkt dat je hart opeens harder of sneller klopt?

Dit gevoel staat bekend als hartkloppingen en wordt vaak in verband gebracht met stress of angst. Hartkloppingen kunnen echter ook een teken zijn van kaliumtekort(13).

Dit komt omdat de stroom van kalium in en uit de hartcellen helpt bij het reguleren van uw hartslag. Lage kaliumspiegels in het bloed kunnen deze stroom wijzigen, wat leidt tot hartkloppingen (14).

Bovendien kunnen hartkloppingen een teken zijn van aritmie of een onregelmatige hartslag, die ook verband houdt met kaliumtekort. In tegenstelling tot hartkloppingen is aritmie gekoppeld aan ernstige hartaandoeningen (1415).

Kortom: Kalium helpt de hartslag te reguleren en lage waarden kunnen symptomen zoals hartkloppingen veroorzaken. Deze hartkloppingen kunnen ook een symptoom zijn van aritmie of een onregelmatige hartslag, wat een teken kan zijn van een ernstige hartaandoening.

5. Spierpijn en stijfheid

Spierpijn en stijfheid kunnen ook een teken zijn van ernstige kaliumtekort(16).

Deze symptomen kunnen wijzen op een snelle spierafbraak, ook bekend als rabdomyolyse.

Bloedspiegels van kalium helpen de bloedtoevoer naar uw spieren te regelen. Wanneer de niveaus erg laag zijn, kunnen uw bloedvaten samentrekken en de bloedtoevoer naar uw spieren beperken (17).

Dit betekent dat spiercellen minder zuurstof krijgen, waardoor ze kunnen scheuren en lekken.
Dit resulteert in rabdomyolyse, die gepaard gaat met symptomen zoals spierstijfheid en spierpijn (17).

Kortom: Spierpijn en stijfheid kunnen een ander teken van kaliumtekort zijn en worden veroorzaakt door een snelle spierafbraak (rabdomyolyse). 

6. Tintelingen en gevoelloosheid

Mensen met kaliumtekort kunnen aanhoudende tintelingen en gevoelloosheid ervaren (18).

Dit staat bekend als paresthesie en treedt meestal op in de handen, armen, benen en voeten (19).

Kalium is belangrijk voor een gezonde zenuwfunctie. Lage bloedspiegels van kalium kunnen zenuwsignalen verzwakken, wat kan resulteren in tintelingen en gevoelloosheid.

Hoewel het incidenteel ervaren van deze symptomen onschadelijk is, kunnen aanhoudende tintelingen en gevoelloosheid een teken zijn van een onderliggende aandoening. Als u aanhoudende paresthesie heeft, is het het beste om uw arts te raadplegen.

Kortom: Aanhoudende tintelingen en gevoelloosheid kunnen een teken zijn van een verminderde zenuwfunctie als gevolg van kaliumtekort. Als u aanhoudende tintelingen en gevoelloosheid in uw handen, armen, benen of voeten ervaart, is het het beste om uw arts te raadplegen.

7. Ademhalingsmoeilijkheden

Een ernstige kaliumtekort kan ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Dit komt omdat kalium helpt signalen door te geven die de longen stimuleren om zich samen te trekken en uit te zetten(20).

Wanneer de kaliumspiegel in het bloed erg laag is, zullen uw longen mogelijk niet uitzetten en samentrekken. Dit resulteert in kortademigheid(21).

Bovendien kan een tekort aan kalium in het bloed u kortademig zijn, omdat het hart dan abnormaal kan kloppen. Dit betekent dat er minder bloed vanuit uw hart naar de rest van uw lichaam wordt gepompt ( 14 ).

Bloed levert zuurstof aan het lichaam, dus een veranderde doorbloeding kan kortademigheid veroorzaken.

Ook kan een ernstige kaliumtekort de werking van de longen stoppen en dat is dodelijk (22).

Kortom: Kalium helpt de longen uitzetten en samentrekken, zodat kaliumtekort kan resulteren in kortademigheid. Ook kan een ernstige tekortkoming de werking van de longen stoppen wat dodelijk is.

8. Stemmingswisselingen

Kaliumtekort is ook in verband gebracht met stemmingswisselingen en mentale vermoeidheid.

Lage kaliumspiegels in het bloed kunnen de signalen verstoren die helpen de optimale hersenfunctie in stand te houden (23).

Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat 20% van de patiënten met psychische stoornissen een kaliumtekort had (24).

Dat gezegd hebbende, er is beperkt bewijsmateriaal op het gebied van kaliumtekort en humeur. Er is meer onderzoek nodig voordat er aanbevelingen worden gedaan.

Kortom: Kaliumtekort is in verband gebracht met stemmingswisselingen en stoornissen. De link tussen de twee is echter niet helemaal duidelijk.

Bronnen van kalium

De beste manier om uw kaliuminname te verhogen, is door meer kaliumrijk voedsel te eten, zoals fruit, groenten, bonen en noten.

Nederlandse gezondheidsautoriteiten hebben de aanbevolen dagelijkse inname (ADH) voor kalium vastgesteld tussen 3.100 – 3.500 mg (25).

Hier is een lijst met voedingsmiddelen die uitstekende bronnen van kalium zijn, samen met het percentage van de ADH gevonden in een portie van 100 gram ( 26 ):

  • Rode bieten, gekookt: 26% van de ADH
  • Yams, gebakken: 19% van de ADH
  • Witte bonen, gekookt: 18% van de ADH
  • Gekookte mosselen: 18% van de ADH
  • Witte aardappelen, gebakken: 16% van de ADH
  • Zoete aardappelen, gebakken: 14% van de ADH
  • Avocado: 14% van de ADH
  • Pinto bonen, gekookt: 12% van de ADH
  • Bananen: 10% van de ADH

Kortom: Kalium wordt aangetroffen in verschillende complete voedingsmiddelen, vooral fruit en groenten zoals yams, witte bonen, aardappelen en bananen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in Europa zijn in de orde van 3100 – 3500 mg kalium per dag voor volwassenen.

Moet je kalium supplementen nemen?

Vrij verkrijgbare kalium supplementen worden niet aanbevolen.

In de VS beperken voedselautoriteiten kalium in vrij verkrijgbare supplementen tot slechts 99 mg. Ter vergelijking: een middelgrote banaan bevat 422 mg kalium(2728).

Deze limiet is waarschijnlijk laag omdat uit onderzoeken is gebleken dat hoge doses kalium supplementen de darmen kunnen beschadigen of kunnen leiden tot een abnormale hartslag die fataal is (272930).

Als u te veel kalium inneemt, kan dit leiden tot overmatige hoeveelheden ervan in het bloed, een aandoening die bekend staat als hyperkaliëmie. Hyperkaliëmie kan aritmie of een onregelmatige hartslag veroorzaken, wat ernstige hartaandoeningen kan veroorzaken (31).

Dat gezegd hebbende, is het goed om een ​​kalium supplement met een hogere dosis in te nemen als uw arts dit voorschrijft.

Kortom: Het wordt niet aangeraden om vrij verkrijgbare kalium supplementen in te nemen, omdat deze beperkt zijn tot slechts 99 mg kalium. Ook hebben studies ze gekoppeld aan ongunstige omstandigheden.

Tot slot

Zeer weinig mensen voldoen aan de aanbevolen kaliuminname.

Een lage inname van kalium is echter zelden de oorzaak van een tekort. Een tekort treedt meestal op wanneer uw lichaam veel vocht verliest.

Veel voorkomende klachten en symptomen van kaliumtekort zijn zwakte en vermoeidheid, spierkrampen, spierpijn en stijfheid, tintelingen en gevoelloosheid, hartkloppingen, ademhalingsmoeilijkheden, spijsverteringsklachten en stemmingswisselingen.

Als u denkt dat u een tekort heeft, ga dan naar uw arts want kaliumtekort kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.

Gelukkig kunt u uw kaliumspiegel verhogen door simpelweg meer kaliumrijk voedsel te gebruiken, zoals rode bieten, yams, witte bonen, mosselen, witte aardappelen, zoete aardappelen, avocado, pintobonen en bananen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.