kamillethee

5 Potentiële gezondheidsvoordelen van kamillethee

5 Potentiële gezondheidsvoordelen van kamillethee

Kamillethee is een populaire drank die ook een aantal gezondheidsvoordelen biedt.

Kamille is een kruid dat afkomstig is van de daisy-achtige bloemen van de plant Asteraceae familie. Het is eeuwenlang geconsumeerd als een natuurlijke remedie voor verschillende gezondheidsproblemen.

Om kamillethee te maken, worden de bloemen gedroogd en vervolgens in heet water gegoten.

Veel mensen genieten van kamillethee als een cafeïne-vrij alternatief voor zwarte of groene thee en voor zijn aardachtige, ietwat zoete smaak.

Bovendien zit kamillethee boordevol antioxidanten die een rol kunnen spelen bij het verlagen van het risico op verschillende ziektes, waaronder hartaandoeningen en kanker.

Kamille heeft ook eigenschappen die de slaap en de spijsvertering kunnen bevorderen.

Dit artikel bespreekt de 5 potentiële voordelen voor de gezondheid van het drinken van kamillethee.

1. Kan de kwaliteit van slaap verbeteren

Kamille heeft enkele unieke eigenschappen die in aanmerking komen voor een betere nachtrust.

Het bevat apigenine, een antioxidant die zich bindt aan bepaalde receptoren in je hersenen die slaperigheid kunnen bevorderen en slapeloosheid kunnen verminderen, of het chronische onvermogen om te slapen (12).

In een onderzoek rapporteerden depressieve vrouwen die twee weken lang kamille-thee dronken een betere slaapkwaliteit vergeleken met een groep die geen kamillethee dronk. Ze hadden ook minder symptomen van depressie, die vaak te maken heeft met slaapproblemen (3).

Een andere studie bleek dat mensen die 270 mg kamille-extract consumeerden tweemaal daags gedurende 28 dagen zo’n  1/3 van de mensen ‘s nachts niet wakker werden en 15 minuten sneller in slaap vielen dan degenen die geen extract namen ( 4 ).

Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar er zijn meer studies nodig om de mate van effecten van kamillethee op de slaap te bepalen. Toch is het drinken van kamille thee voor het slapengaan zeker het proberen waard als je moeite hebt met vallen of slapen.

Kortom:Kamille bevat antioxidanten die slaperigheid kan bevorderen, en het drinken van kamillethee heeft aangetoond dat het de algehele kwaliteit van de slaap kan verbeteren.

2. Kan de gezondheid van de spijsvertering bevorderen

Een goede spijsvertering is uiterst belangrijk voor uw algehele gezondheid.

Beperkt bewijs suggereert dat kamille effectief kan zijn om een ​​betere spijsvertering te bevorderen door het risico op bepaalde gastro-intestinale aandoeningen te verminderen.

Enkele studies hebben aangetoond dat kamille-extract de potentie heeft om te beschermen tegen diarree bij muizen. Dit wordt toegeschreven aan de ontstekingsremmende eigenschappen (56).

Een andere studie bij ratten wees uit dat kamille helpt bij het voorkomen van maagzweren, omdat het de zuurgraad in de maag kan verminderen en de groei van bacteriën die bijdragen aan de ontwikkeling van maagzweren kan afremmen(7) .

Ondanks deze bevindingen is er meer menselijk onderzoek nodig om de rol van kamille in de spijsvertering te bevestigen.

Niettemin zijn er vele anekdotische beweringen dat het drinken van kamille thee rustgevend is voor de maag. Traditioneel wordt het gebruikt om verschillende spijsverteringsproblemen te behandelen, waaronder misselijkheid en gas ( 1 ).

Kortom:Kamillethee kan beschermen tegen diarree, maagzweren, misselijkheid en gas, waarschijnlijk als gevolg van de ontstekingsremmende effecten.

3. Kan beschermen tegen bepaalde soorten kanker

De antioxidanten in kamillethee zijn in verband gebracht met een lagere incidentie van bepaalde soorten kanker.

Kamille bevat de antioxidant apigenine. In reageerbuisstudies is apigenine aangetoond dat kankercellen, met name die van de borst, maag-darmkanaal, huid, prostaat en uterus (bestrijden 8 , 9 , 10 ).

Daarnaast heeft één studie van 537 mensen vastgesteld dat degenen die 2-6 keer per week kamillethee dronken significant minder kans hadden om schildklierkanker te krijgen dan degenen die geen kamillethee dronken (11).

Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar meer kwalitatief hoogstaand menselijk onderzoek is nodig om een ​​conclusie te kunnen trekken over de rol van kamille-thee bij de preventie van kanker.

Kortom: Kamillethee bevat de antioxidant apigenine, die kunnen helpen bij het verlagen van ontsteking en het risico op verschillende vormen van kanker te verminderen.

4. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Het drinken van kamillethee kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel .

De ontstekingsremmende eigenschappen kan schade aan de cellen van de alvleesklier voorkomen, die optreedt wanneer uw bloedsuikerspiegels chronisch zijn verhoogd (1).

De gezondheid van uw alvleesklier is uiterst belangrijk, omdat het insuline produceert, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van suiker uit uw bloed (1).

In één studie van 64 mensen met diabetes hadden degenen die dagelijks acht dagen lang kamillethee consumeerden met maaltijden een significant lagere bloedsuikerspiegel dan degenen die water aten (12).

Bovendien een aantal dierstudies suggereren dat kamillethee nuchtere bloedsuikerspiegel aanzienlijk kan verlagen, en het kan ook zinvol zijn voor het voorkomen van bloedsuiker pieken na het eten( 13 , 14 , 15 ).

Het meeste bewijsmateriaal met betrekking tot de rol van kamille-thee bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel is gebaseerd op resultaten van dierstudies. Desondanks zijn de bevindingen veelbelovend (16).

Kortom:De ontstekingsremmende effecten van kamillethee kan een stabiele bloedsuikerspiegel bevorderen, vooral als het bij een maaltijd wordt gebruikt.

5. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Kamillethee is rijk aan flavonen, een soort van antioxidant.

Flavonen zijn onderzocht voor hun potentieel tot lagere bloeddruk en cholesterolgehalte, dat zijn belangrijke markeringen voor uw risico op hart-en vaatziekten(17 , 18 ).

Een studie van 64 diabetespatiënten wees uit dat degenen die kamillethee dronken bij maaltijden opmerkelijke verbeteringen hadden in hun totale cholesterol-, triglyceriden- en ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte, vergeleken met degenen die water dronken (12) .

Meer onderzoek is nodig om de rol van kamille thee in het bevorderen van de gezondheid van het hart te bevestigen, maar het kan zeker geen kwaad om het in uw dieet op te nemen.

Kortom:Kamille is een goede bron van flavonen antioxidanten die een rol kunnen spelen bij het verbeteren van uw gezondheid van het hart.

Andere potentiële gezondheidsvoordelen

De volgende voordelen voor de gezondheid van kamillethee zijn meestal anekdotisch en niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek:

  • Bevordert de immuungezondheid: Kamillethee wordt vaak gepromoot als een strategie voor het voorkomen en behandelen van verkoudheid, maar hiervoor ontbreekt een bewijs. Er is ook gezegd dat het rustgevend is voor zere kelen (1).
  • Verlicht angst en depressie: Er is enig bewijs dat kamille de ernst van angst en depressie kan verminderen, maar dit is vooral gebaseerd op het gebruik van het als aromatherapie of het nemen van het als een supplement ( 1 , 6 , 19 , 20 ).
  • Verbetert de gezondheid van de huid: Er is gemeld dat het toepassen van kamille op de huid via cosmetische producten, zoals lotions, oog crèmes en zepen, kunnen worden hydraterend zijn en nuttig voor het verminderen van ontsteking van de huid ( 6 , 21 , 22 ).
  • Voorkomt botverlies: Sommigen beweren dat kamillethee een rol kan spelen bij het voorkomen van botverlies dat leidt tot aandoeningen zoals osteoporose. Echter, bewijs voor deze is zwak ( 1 ).

Hoewel deze gezondheidsclaims geen bewijs bevatten, betekent dit niet dat ze onjuist zijn. Ze zijn gewoon nog niet bestudeerd en kunnen in de toekomst liggen.

Kortom:Er is momenteel geen sterk bewijs dat het drinken van kamille thee de gezondheid van het immuunsysteem, het bot en de huid verbetert. Bovendien ontbreekt onderzoek naar de rol ervan bij angst en depressie.

Bijwerkingen van kamillethee

Het drinken van kamille thee is over het algemeen veilig voor de meeste mensen.

Er zijn meldingen geweest van kamille-allergieën, die het meest waarschijnlijk voorkomen bij mensen die allergisch zijn voor planten in de daisy-familie, zoals ambrosia en chrysanten (1).

Bovendien kunnen cosmetische producten die kamille bevatten irriterend zijn voor de ogen als ze er direct mee in contact komen. Dit kan leiden tot conjunctivitis, een ontsteking van de binnenkant van uw oog (1).

Het is ook belangrijk op te merken dat de veiligheid van het drinken van kamille thee niet is vastgesteld bij jonge kinderen, zwangere of zogende vrouwen en mensen met een lever- of nieraandoening.

Toch zijn er geen meldingen geweest van levensbedreigende bijwerkingen of toxiciteit van het drinken van kamillethee.

Kortom:Hoewel een paar mensen allergisch kunnen zijn voor kamille, is het voor de meeste mensen veilig om te drinken. Negatieve bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam.

Tot slot

Kamillethee is een gezonde drank.

Het is rijk aan enkele krachtige antioxidanten die verschillende gezondheidsvoordelen kunnen hebben, waaronder het verminderen van het risico op kanker en hartaandoeningen.

Hoewel het onderzoek met kamillethee veelbelovend is, zijn er simpelweg niet genoeg onderzoeken geweest om een ​​conclusie te trekken over de effecten ervan op de gezondheid.

Veel van de studies met betrekking tot kamillethee zijn uitgevoerd in dieren en reageerbuisjes en de resultaten kunnen niet worden vertaald naar mensen.

Desondanks is kamille zeer veilig om te drinken en veel mensen genieten ervan om het te drinken vanwege de heerlijke smaak en het aangename aroma.

Als u de potentiële voordelen van kamillethee wilt onderzoeken, is het absoluut de moeite waard, ook in uw voeding.

One Comment

  1. Pingback: 5 Potentiële gezondheidsvoordelen van kamillethee - Naturotheek

Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.