Kamillethee is een populaire drank die ook een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen biedt.

Kamille is een kruid dat afkomstig is van de margrietachtige bloemen van de Asteraceae plantenfamilie. Het wordt al eeuwenlang geconsumeerd als een natuurlijke remedie voor verschillende gezondheidsproblemen.

Om kamillethee te maken, worden de bloemen gedroogd en vervolgens in heet water gedompeld.

Veel mensen houden van kamillethee als cafeïnevrij alternatief voor zwarte of groene thee en vanwege de aardse, enigszins zoete smaak.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Bovendien zit kamillethee vol met antioxidanten die een rol kunnen spelen bij het verlagen van uw risico op verschillende ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en kanker.

Kamille heeft eigenschappen die ook de slaap en spijsvertering kunnen bevorderen.

Dit artikel bespreekt 5 mogelijke gezondheidsvoordelen van het drinken van kamillethee.

1. Kan de kwaliteit van slaap verbeteren

Kamille heeft een aantal unieke eigenschappen die de kwaliteit van uw slaap ten goede kunnen komen.

Het bevat apigenine, een antioxidant die zich bindt aan bepaalde receptoren in je hersenen die slaperigheid kunnen bevorderen en slapeloosheid of het chronische onvermogen om te slapen kunnen verminderen(12).

In een onderzoek rapporteerden depressieve vrouwen die twee weken lang kamillethee dronken een betere slaapkwaliteit vergeleken met een groep die geen kamillethee dronk. Zij hadden ook minder symptomen van depressie, die vaak verbonden is met slaapproblemen(3).

Een andere studie bleek dat de mensen die 270 mg van kamille extractel tweemaal daags gedurende 28 dagen verbruikten 13 minder ‘s nachts ontwaken hadden en 15 minuten sneller in slaap vielen dan zij die het uittreksel niet verbruikten.( 4 ).

Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar er zijn meer studies nodig om de omvang van de effecten van kamillethee op de slaap te bepalen. Toch is het drinken van kamillethee voor het slapengaan zeker de moeite waard als je moeite hebt om in slaap te vallen of te blijven slapen.

Kortom: Kamille bevat antioxidanten die de slaperigheid kunnen bevorderen, en het drinken van kamillethee heeft aangetoond dat het de algehele slaapkwaliteit verbetert.

2. Kan de spijsverteringsgezondheid bevorderen

Een goede spijsvertering is uiterst belangrijk voor uw algehele gezondheid.

Beperkt bewijs suggereert dat kamille effectief kan zijn voor het bevorderen van een betere spijsvertering door het risico van bepaalde gastro-intestinale aandoeningen te verminderen.

Een paar studies hebben aangetoond dat kamille-extract het potentieel heeft om te beschermen tegen diarree bij muizen. Dit wordt toegeschreven aan de ontstekingsremmende eigenschappen van het extract(56).

Een andere studie bij ratten wees uit dat kamille helpt bij het voorkomen van maagzweren, aangezien het zuurheid in de maag kan verminderen en de groei van bacteriën kan remmen die tot zweerontwikkeling bijdragen.(7) .

Ondanks deze bevindingen is meer menselijk onderzoek nodig om de rol van kamille in de spijsvertering te bevestigen.

Toch zijn er veel anekdotische beweringen dat het drinken van kamillethee rustgevend is voor de maag. Traditioneel wordt het gebruikt voor de behandeling van verschillende spijsverteringsaandoeningen, waaronder misselijkheid en gas. ( 1 ).

Kortom: Kamillethee kan beschermen tegen diarree, maagzweren, misselijkheid en gas, waarschijnlijk vanwege de ontstekingsremmende effecten.

3. Kan beschermen tegen bepaalde soorten kanker

De antioxidanten in kamillethee zijn in verband gebracht met een lagere incidentie van bepaalde soorten kanker.

Kamille bevat het antioxidant apigenine. In reageerbuisstudies is aangetoond dat apigenine kankercellen kan bestrijden, met name die van de borst, maag-darmkanaal, huid, prostaat en baarmoeder( 8 , 9 , 10 ).

Daarnaast heeft één studie van 537 mensen vastgesteld dat degenen die 2-6 keer per week kamillethee dronken significant minder kans hadden om schildklierkanker te ontwikkelen dan degenen die dat niet deden (11).

Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar er is meer hoogwaardig menselijk onderzoek nodig om tot een conclusie te komen over de rol van kamillethee bij kankerpreventie.

Kortom: Kamillethee bevat de antioxidant apigenine, die kan helpen de ontsteking te verminderen en het risico op verschillende soorten kanker te verlagen.

4. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Het drinken van kamillethee kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel .

De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen schade aan de cellen van uw alvleesklier voorkomen, die optreedt wanneer uw bloedsuikerspiegels chronisch verhoogd zijn(1).

De gezondheid van uw alvleesklier is uiterst belangrijk, omdat deze insuline produceert, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van suiker uit uw bloed(1).

In één studie van 64 mensen met diabetes hadden degenen die dagelijks acht dagen lang kamillethee dronken met maaltijden een significant lagere bloedsuikerspiegel dan degenen die water dronken(12).

Bovendien een aantal dierstudies suggereren dat kamillethee de nuchtere bloedsuikerspiegel aanzienlijk kan verlagen. Het kan ook zinvol zijn voor het voorkomen van bloedsuikerpieken na het eten( 13 , 14 , 15 ).

Het meeste bewijsmateriaal met betrekking tot de rol van kamillethee bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel is gebaseerd op resultaten van dierstudies. Desondanks zijn de bevindingen veelbelovend (16).

Kortom: De ontstekingsremmende werking van kamillethee kan een stabiele bloedsuikerspiegel behouden, vooral wanneer het bij een maaltijd wordt geconsumeerd.

5. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Kamillethee is rijk aan flavonen, een soort van antioxidant.

Flavonen zijn onderzocht voor hun potentieel tot lagere bloeddruk en cholesterolgehalte. Dat zijn belangrijke markeringen voor uw risico op hart-en vaatziekten(17 , 18 ).

Een studie van 64 diabetes patiënten wees uit dat degenen die kamillethee dronken bij maaltijden opmerkelijke verbeteringen hadden in hun totale cholesterol-, triglyceriden- en ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte, vergeleken met degenen die water dronken(12) .

Meer onderzoek is nodig om de rol van kamillethee in het bevorderen van de gezondheid van het hart te bevestigen. Maar het kan zeker geen kwaad om het in uw voeding op te nemen.

Kortom: Kamille is een goede bron van flavonen antioxidanten die een rol kunnen spelen bij het verbeteren van uw gezondheid van het hart.

Andere potentiële gezondheidsvoordelen

De volgende voordelen voor de gezondheid van kamillethee zijn meestal anekdotisch en niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek:

  • Bevordert de immuungezondheid: Kamillethee wordt vaak gepromoot als strategie om verkoudheid te voorkomen en te behandelen, maar het bewijs hiervoor ontbreekt. Er wordt ook gezegd dat het kalmerend werkt bij keelpijn(1).
  • Verlicht angst en depressie: Er zijn aanwijzingen dat kamille de ernst van angst en depressie kan verminderen, maar dit is meestal gebaseerd op het gebruik van kamille als aromatherapie of het nemen van het als supplement( 1 , 6 , 19 , 20 ).
  • Verbetert de gezondheid van de huid: Er is gemeld dat het toepassen van kamille op de huid via cosmetische producten, zoals lotions, oogcrèmes en zepen, vochtinbrengend en nuttig kan zijn voor het verminderen van huidontsteking( 6 , 21 , 22 ).
  • Voorkomt botverlies: Sommigen beweren dat kamillethee een rol kan spelen bij het voorkomen van botverlies dat leidt tot aandoeningen zoals osteoporose. Nochtans, is het bewijsmateriaal voor dit zwak( 1 ).

Hoewel deze gezondheidsclaims geen bewijs bevatten, betekent dit niet dat ze onjuist zijn. Ze zijn gewoon nog niet bestudeerd.

Kortom: Er is momenteel geen sterk bewijs dat het drinken van kamillethee de gezondheid van het immuunsysteem, de botten en de huid verbetert. Bovendien ontbreekt onderzoek naar de rol van kamillethee bij angst en depressie.

Bijwerkingen van kamillethee

Het drinken van kamillethee is over het algemeen veilig voor de meeste mensen.

Er zijn meldingen geweest van kamille allergieën, die het meest waarschijnlijk voorkomen bij mensen die allergisch zijn voor planten in de madeliefamilie, zoals ambrosia en chrysanten (1).

Bovendien kunnen cosmetische producten die kamille bevatten irriterend zijn voor de ogen als ze er direct mee in contact komen. Dit kan leiden tot conjunctivitis, een ontsteking aan de binnenkant van uw oog(1).

Het is ook belangrijk op te merken dat de veiligheid van het drinken van kamillethee niet is vastgesteld bij jonge kinderen, zwangere of zogende vrouwen en mensen met lever- of nierziekten.

Toch zijn er geen meldingen van levensbedreigende bijwerkingen of toxiciteit bij het drinken van kamillethee.

Kortom: Hoewel een paar mensen allergisch kunnen zijn voor kamille, is het voor de meeste mensen veilig om te drinken. Negatieve bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam.

Tot slot

Kamillethee is een gezonde drank.

Het is rijk aan een aantal krachtige antioxidanten die een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen kunnen hebben, waaronder het verminderen van het risico op kanker en hart- en vaatziekten.

Hoewel het onderzoek met betrekking tot kamillethee veelbelovend is, zijn er gewoonweg niet genoeg studies gedaan om een conclusie te trekken over de effecten ervan op de gezondheid.

Veel van de studies met betrekking tot kamillethee zijn uitgevoerd bij dieren en reageerbuisjes, en de resultaten kunnen niet worden vertaald naar mensen.

Toch is kamille zeer veilig om te drinken en veel mensen genieten ervan om het te drinken vanwege de heerlijke smaak en het aangename aroma.

Als u de potentiële voordelen van kamillethee wilt ontdekken, is het zeker de moeite waard om deze in uw voeding op te nemen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.