Kardemom is een specerij met een intense enigszins zoete smaak die sommige mensen vergelijken met munt.

Het is afkomstig ​​uit India, maar is vandaag de dag wereldwijd verkrijgbaar en wordt zowel in zoete als hartige recepten gebruikt.

De zaden, oliën en extracten van kardemom worden verondersteld indrukwekkende medische eigenschappen te hebben en al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt(12).

Hier zijn 10 gezondheidsvoordelen van kardemom, ondersteund door de wetenschap.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

1. Antioxidant en diuretische eigenschappen kunnen de bloeddruk verlagen

Kardemom kan nuttig zijn voor mensen met een hoge bloeddruk.

In één onderzoek gaven onderzoekers drie gram kardemom poeder per dag aan 20 volwassenen die onlangs de diagnose hoge bloeddruk hadden gekregen. Na 12 weken waren de bloeddrukwaarden aanzienlijk gedaald tot het normale bereik(3).

De veelbelovende resultaten van deze studie kunnen verband houden met de hoge gehaltes van antioxidanten in kardemom. De antioxidant status van de deelnemers was zelfs aan het einde van het onderzoek met 90% toegenomen. Antioxidanten zijn in verband gebracht met een lagere bloeddruk(34).

Onderzoekers vermoeden ook dat het specerij de bloeddruk kan verlagen vanwege het diuretisch effect. Wat betekent dat het urineren kan bevorderen om water te verwijderen dat zich in uw lichaam opbouwt, bijvoorbeeld rond uw hart.

Er is aangetoond dat kardemom extract het urineren verhoogt en de bloeddruk bij ratten verlaagt(5).

Kortom: Kardemom kan helpen de bloeddruk te verlagen, hoogstwaarschijnlijk vanwege de antioxiderende en diuretische eigenschappen.

2. Kan kanker bestrijdende verbindingen bevatten

De verbindingen in kardemom kunnen helpen kankercellen te bestrijden.

Studies bij muizen hebben aangetoond dat kardemom poeder de activiteit van bepaalde enzymen die kanker helpen bestrijden ( 6 , 7 ).

Het specerij kan ook het vermogen van natuurlijke killercellen om tumoren aan te vallen verbeteren(8).

In één onderzoek hadden onderzoekers twee groepen muizen blootgesteld aan een stof die huidkanker veroorzaakt en één groep 500 mg gemalen kardemom per kg (227 mg per pond) gewicht per dag gegeven(7).

Na 12 weken kreeg slechts 29% van de groep die de kardemom at kanker, vergeleken met meer dan 90% van de controlegroep(7).

Onderzoek naar menselijke kankercellen en kardemom wijzen op vergelijkbare resultaten. Eén onderzoek toonde aan dat een bepaalde stof in het kruid de orale kankercellen in reageerbuizen niet meer vermenigvuldigde(9).

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, zijn deze studies alleen uitgevoerd op muizen of in reageerbuizen. Menselijk onderzoek is nodig voordat sterkere claims kunnen worden gemaakt.

Kortom: Bepaalde stoffen in kardemom kunnen kanker bestrijden en de groei van tumoren bij muizen en reageerbuisjes stoppen. Menselijk onderzoek is nodig om te valideren of deze resultaten ook op mensen van toepassing zijn.

3. Kan beschermen tegen chronische ziekten dankzij ontstekingsremmende effecten

Kardemom is rijk aan verbindingen die ontstekingen kunnen bestrijden.

Ontsteking treedt op wanneer uw lichaam wordt blootgesteld aan vreemde stoffen. Acute ontsteking is noodzakelijk en gunstig, maar langdurige ontsteking kan tot chronische ziekten leiden(101112).

Antioxidanten worden in overvloed aangetroffen in kardemom, beschermen cellen tegen schade en voorkomen ontstekingen(13).

Eén studie toonde aan dat kardemom extract in doses van 50-100 mg per kg (23-46 mg per pond) lichaamsgewicht effectief was in het remmen van ten minste vier verschillende ontstekingsverbindingen bij ratten(14).

Een andere studie bij ratten toonde aan dat het eten van kardemompoeder leverontsteking verlaagde die werd veroorzaakt door het eten van een voeding rijk aan koolhydraten en vet(15).

Hoewel er niet zoveel onderzoeken zijn naar de ontstekingsremmende effecten van kardemom bij mensen, laat onderzoek zien dat supplementen de antioxidantstatus tot 90% kunnen verhogen (3).

Kortom: De antioxidanten in kardemom kunnen cellen helpen beschermen tegen schade en het vertragen en voorkomen ontstekingen in uw lichaam.

4. Kan helpen met spijsverteringsproblemen, waaronder maagzweren

Kardemom voor duizenden jaren gebruikt om de spijsvertering te bevorderen.

Het wordt meestal gemengd met andere medicinale specerijen om ongemak, misselijkheid en braken te verlichten(1).

De meest onderzochte eigenschap van kardemom, omdat het maagproblemen verlicht, is het mogelijke vermogen om zweren te genezen .

In één onderzoek kregen ratten extracten van kardemom, kurkuma en sembung-blad in heet water voordat ze werden blootgesteld aan hoge doses aspirine om maagzweren te veroorzaken. Deze ratten ontwikkelden minder zweren vergeleken met ratten die alleen aspirine kregen(16).

Een vergelijkbaar onderzoek bij ratten wees uit dat kardemom extract alleen al de grootte van maagzweren met minstens 50% volledig kon voorkomen of verminderen.

Bij doses van 12,5 mg per kg (5,7 mg per pond) lichaamsgewicht was kardemom extract zelfs effectiever dan een gebruikelijke medicatie tegen maagzweren (17).

Onderzoek met reageerbuizen suggereert ook dat kardemom kan beschermen tegenHelicobacter pylori , een bacterie die is gekoppeld aan de ontwikkeling van de meeste maagzweerproblemen (18).

Meer onderzoek is nodig om te weten of het specerij hetzelfde effect zou hebben op zweren bij de mens.

Kortom: Kardemom kan beschermen tegen problemen met de spijsvertering en heeft aangetoond dat het het aantal en de grootte van maagzweren vermindert bij ratten.

5. Kan slechte adem behandelen en gaatjes voorkomen

Het gebruik van kardemom om slechte adem te behandelen en de gezondheid van de mond te verbeteren is een oude remedie.

In sommige culturen is het normaal om je adem op te frissen door na een maaltijd hele kardemom peulen te eten(1).

Zelfs kauwgom fabrikant Wrigley gebruikt het kruid in één van zijn producten.

De reden waarom kardemom kan leiden tot muntachtige frisse ademhaling kan te maken hebben met zijn vermogen om bacteriën in de mond te bestrijden(19).

In één studie bleek dat kardemom extracten effectief waren in de strijd tegen vijf bacteriën die gaatjes kunnen veroorzaken. In sommige reageerbuis onderzoeken voorkomen de extracten de groei van de bacteriën(20).

Aanvullend onderzoek toont aan dat kardemom extract het aantal bacteriën in speeksel monsters met 54% kon verlagen(21).

Al deze onderzoeken zijn echter uitgevoerd in reageerbuizen, waardoor het onduidelijk is hoe de resultaten op mensen kunnen worden toegepast.

Kortom: Kardemom vaak gebruikt om slechte adem te behandelen en is een onderdeel in sommige soorten kauwgom. Dit komt omdat kardemom gewone mond bacteriën kan doden en gaatjes kan voorkomen.

6. Kan antibacteriële effecten hebben en infecties behandelen

Kardemom heeft ook antibacteriële effecten buiten de mond en kan infecties behandelen.

Onderzoek toont aan dat kardemom extracten en essentiële oliën verbindingen hebben die verschillende veel voorkomende bacteriestammen bestrijden(22232425).

In één reageerbuis studie werd de invloed van deze extracten op resistente Candida-stammen onderzocht, een gist die schimmelinfecties kan veroorzaken. De extracten waren in staat om de groei van sommige stammen te remmen(26).

Uit aanvullend reageerbuis onderzoek bleek dat essentiële oliën en extracten van kardemom net zo en soms effectiever waren dan standaard middelen tegen E. coli en Staphylococcus bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken(23).

Uit reageerbuis studies is ook gebleken dat kardemom etherische oliën de bacteriën Salmonella bestrijden die leiden tot voedselvergiftiging en Campylobacter die bijdraagt ​​aan maagontsteking(2425).

Bestaande onderzoeken naar de antibacteriële effecten van kardemom hebben alleen gekeken naar geïsoleerde stammen van bacteriën in laboratoria. Daarom is het bewijsmateriaal momenteel niet sterk genoeg om beweringen te doen dat het kruid hetzelfde effect zou hebben bij mensen.

Kortom: De etherische olie en extracten van kardemom kunnen effectief zijn tegen een verscheidenheid aan bacteriestammen. Deze kunnen bijdragen aan schimmelinfecties, voedselvergiftiging en maagproblemen. Onderzoek is echter alleen uitgevoerd in reageerbuizen en niet bij mensen.

7. Kan het ademhalings- en zuurstof verbruik verbeteren

Verbindingen in kardemom kunnen helpen de luchtstroom naar uw longen en de ademhaling te verbeteren.

Bij gebruik in aromatherapie kan kardemom een ​​verkwikkende geur geven die het vermogen van uw lichaam om zuurstof te gebruiken verbetert tijdens het sporten(27).

In één onderzoek werd een groep deelnemers gevraagd één minuut lang kardemom etherische olie in te ademen voordat ze 15 minuten lang op een loopband liepen. Deze groep had een significant hogere zuurstofopname in vergelijking met de controlegroep(27).

Een andere manier waarop kardemom de ademhaling en het zuurstof gebruik kan verbeteren is door uw luchtweg passage te ontspannen. Dit kan met name nuttig zijn voor de behandeling van astma.

Een onderzoek bij ratten en konijnen wees uit dat injecties met kardemom extract de doorgang van de luchtpijpen konden ontspannen. Als het extract een vergelijkbaar effect heeft bij mensen met astma, kan het voorkomen dat hun ontstoken luchtwegen hun ademhaling beperken en verbeteren (28).

Kortom: Kardemom kan de ademhaling verbeteren door een betere zuurstofopname en een ontspannen luchtpassage naar de longen bij mens en dier te stimuleren.

8. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Wanneer het in poedervorm wordt ingenomen, kan kardemom de bloedsuikerspiegel verlagen.

Een onderzoek toonde aan dat het voeren van ratten met een vetrijk, koolhydraatrijk (HFHC) dieet veroorzaakte dat hun bloedsuikerspiegels langer hoog bleven dan wanneer ze een normaal dieet kregen(15).

Wanneer ratten op het HFHC-dieet kardamom poeder kregen, bleef hun bloedsuikerspiegel niet langer verhoogd dan de bloedsuikerspiegel van ratten op een normaal dieet(15).

Het poeder heeft echter mogelijk niet hetzelfde effect bij mensen met diabetes type 2.

In een onderzoek bij meer dan 200 volwassenen met deze aandoening werden de deelnemers verdeeld in groepen die slechts acht weken lang zwarte thee of zwarte thee namen met drie gram kaneel, kardemom of gember gedurende acht weken(29).

De resultaten toonden aan dat kaneel maar niet kardemom of gember, de bloedsuikerspiegel verbeterde(29).

Om het effect van kardemom op de bloedsuikerspiegel bij de mens beter te begrijpen zijn meer studies nodig.

Kortom: Een onderzoek bij ratten suggereert dat kardemom kan helpen bij het verlagen van hoge bloedsuikerspiegels. Maar er zijn meer menselijke studies van hoge kwaliteit nodig.

9. Andere potentiële gezondheidsvoordelen van kardemom

Naast de bovengenoemde gezondheidsvoordelen, kan kardemom op andere manieren ook goed zijn voor je gezondheid.

Studies bij ratten hebben aangetoond dat de hoge antioxidant gehalte in het specerij zowel leververgroting, angst en zelfs kan helpen bij gewichtsverlies:

  • Lever bescherming: Kardemom extract kan leiden tot verhoogde leverenzymen, triglyceriden en cholesterol te verlagen. Ze kunnen ook voorkomen leververgroting en levergewicht, waardoor het risico vermindert van leververvetting ziekte ( 30 , 31 , 32 , 33 ).
  • Angst: Een rat studie suggereert dat kardemom extract angstig gedrag kan voorkomen. Dit kan zijn omdat lage bloedspiegels van antioxidanten zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van angst en andere stemmingsstoornissen ( 34 , 35 , 36 ).
  • Gewichtsverlies: Een onderzoek bij 80 te zware en obese pre-diabetische vrouwen bleek een verband tussen kardemom en iets kleinere tailleomtrek. Onderzoek bij ratten naar gewichtsverlies en het kruid hebben echter geen significante resultaten gevonden( 15 , 37 )

Het aantal onderzoeken naar het verband tussen kardemom en deze mogelijke voordelen is beperkt en meestal bij dieren.

Bovendien zijn de redenen waarom het kruid de gezondheid, angst en het gewicht van de lever kan helpen verbeteren onduidelijk.

Kortom: Een beperkt aantal studies suggereert dat kardemom supplementen de tailleomtrek kunnen verminderen en angstig gedrag en leververvetting kunnen voorkomen. De redenen achter deze effecten zijn onduidelijk maar kunnen te maken hebben met het hoge antioxidant gehalte van het kruid.

10. Veilig voor de meeste mensen en op grote schaal beschikbaar

Kardemom is over het algemeen veilig voor de meeste mensen.

De meest gebruikelijke manier om kardemom te gebruiken is bij het koken of bakken. Het is zeer veelzijdig en vaak toegevoegd aan Indiase curry’s en stoofschotels, evenals peperkoek, brood en andere gebakken producten.

Het gebruik van kardemom supplementen, extracten en etherische olie zal waarschijnlijk gebruikelijker worden in het licht van de veelbelovende resultaten van onderzoek naar zijn medicinale toepassingen.

Er is momenteel echter geen aanbevolen dosis voor het specerij, omdat de meeste onderzoeken bij dieren hebben plaatsgevonden.

Bovendien zijn kardemom supplementen mogelijk niet geschikt voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

De meeste supplementen bevelen 500 mg kardamom poeder aan of extraheren één of twee keer per dag.

Als je interesse hebt om kardemom te proberen. Het toevoegen als specerij aan je eten is de veiligste manier.

Kortom: Kardemom gebruiken bij het koken is voor de meeste mensen veilig. Kardemom supplementen en extracten zijn niet grondig onderzocht en mogen alleen worden genomen onder begeleiding van een zorgverlener.

Tot slot

Kardemom is een oude remedie die veel geneeskrachtige eigenschappen kan hebben.

Het kan de bloeddruk verlagen, de ademhaling verbeteren en helpen bij gewichtsverlies.

Bovendien laten dier- en reageerbuisstudies zien dat kardemom tumoren kan helpen bestrijden. Maar ook angstgevoelens kan verbeteren, bacteriën kan bestrijden en uw lever kan beschermen. Hoewel het bewijsmateriaal in deze gevallen minder sterk is.

Er bestaat echter weinig of geen menselijk onderzoek voor een aantal gezondheidsclaims die verband houden met het specerij. Meer studies zijn nodig om aan te tonen of en hoe de resultaten van voorlopig onderzoek op mensen van toepassing zijn.

Niettemin is het toevoegen van kardemom aan uw kookkunsten een veilige en effectieve manier om uw gezondheid te verbeteren.

Kardemom extracten en -supplementen kunnen ook voordelen bieden, maar moeten met voorzichtigheid en onder toezicht van een arts worden gebruikt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.