Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

Kauwgom: goed of slecht?

1465 Views

Kauwgom: goed of slecht?

Mensen gebruiken kauwgom in verschillende vormen al voor duizenden jaren.

Originele gommen werden gemaakt van het sap van bomen, zoals sparren of Manilkara chicle .

Echter, de meeste moderne kauwgom wordt gemaakt van synthetische rubbers.

Dit artikel onderzoekt de voordelen voor de gezondheid en de mogelijke risico’s van kauwgom.

Wat is Kauwgom?

Kauwgom is een zachte, rubberachtig stof die is ontworpen om te worden gekauwd maar niet om te worden ingeslikt.

Recepten kan variëren tussen merken, maar alle kauwgom hebben de volgende basisingrediënten:

 • Gum: De niet-verteerbare, rubberachtig basis gebruikt om kauwgom zijn taai kwaliteit te geven.
 • Hars: Meestal toegevoegd aan het om het te versterken.
 • Vulmiddel: Vulmiddelen zoals calciumcarbonaat of talk, worden gebruikt om kauwgom textuur te geven.
 • Conserveringsmiddelen: Deze worden toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. De meest populaire keuze is een organische stof genaamd butylhydroxytolueen (BHT).
 • Plastificeermiddelen: Deze worden gebruikt om vocht vast te houden en te voorkomen dat het uithardt. Ze kunnen omvatten was, zoals paraffine of plantaardige oliën.
 • Zoetstoffen: Populair zijn rietsuiker, bietsuiker en maissiroop. Suikervrije gommen gebruiken suikeralcoholen, zoals xylitol of kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam.
 • Smaakstoffen: Toegevoegd om een gewenste smaak te geven. Ze kunnen natuurlijk of synthetisch zijn.

De meeste kauwgom fabrikanten houden hun precieze recepten geheim. Ze verwijzen vaak naar hun specifieke combinatie van gom, hars, vulmiddel, weekmakers en antioxidanten als hun “gombasis.”

Alle ingrediënten die bij de verwerking van kauwgom gebruikt worden moeten “food grade” zijn en geclassificeerd als geschikt voor menselijke consumptie.

Kortom: Kauwgom is een snoepje dat is ontworpen om te worden gekauwd, maar niet om ingeslikt te worden. Het is gemaakt door het mengen van een gombasis met zoetstoffen en smaakstoffen.

Zijn de ingrediënten in kauwgom veilig?

stukje kauwgom

In het algemeen wordt kauwgom als veilig beschouwd.

Sommige merken van kauwgom bevatten kleine hoeveelheden omstreden ingrediënten.

Zelfs in deze gevallen zijn de hoeveelheden in het algemeen veel lager dan de hoeveelheden die als schadelijk worden beschouwd.

Butylhydroxytolueen (BHT)

BHT is een antioxidant die wordt toegevoegd aan veel bewerkte voedingsmiddelen als conserveermiddel. Het verhindert dat vetten in het voedsel ranzig begint te worden.

Het gebruik ervan is controversieel, omdat sommige dierstudies hebben aangetoond dat hoge doses kunnen kanker veroorzaken. Toch zijn de resultaten verdeeld en andere studies hebben geen effecten gevonden(123).

Over het algemeen zijn er zeer weinig menselijke studies, zodat de effecten ervan op mensen relatief onbekend zijn.

Niettemin bij lage doses van ongeveer 0,11 mg per pond lichaamsgewicht (0,25 mg per kg), BHT algemeen veiligheid door zowel de FDA en EAV.(4).

Titaniumdioxide

Titaandioxide is een algemeen gebruikt voedingsadditief om producten een witte kleur te geven en geeft ze een gladde textuur.

Sommige dierlijke studies zijn gekoppeld met zeer hoge doses van titaandioxide die zenuwstelsel en orgaanschade bij ratten kan veroorzaken(56).

Echter, studies laten sterk gemengde resultaten zien, en de gevolgen daarvan bij de mens zijn relatief onbekend(78).

Op dit moment, de hoeveelheid en het type van titaandioxide bij mensen die worden gebruikt in voedingsmiddelen wordt in het algemeen beschouwd als veilig. Niettemin, is meer onderzoek nodig om te bepalen wat de limiet is voor een veilige consumptie(91011).

Aspartaam

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof vaak gevonden in suiker-vrije voedingsmiddelen.

Het is zeer controversieel en er wordt beweerd dat het een scala aan problemen kan veroorzaken van hoofdpijn tot obesitas en kanker.

Echter, er is momenteel geen bewijs dat aspartaam kanker veroorzaakt of gewichtstoename. Bewijs voor een link tussen aspartaam en metabool syndroom of hoofdpijn is zwak of niet bewezen (121314151617).

In het algemeen geconsumeerde hoeveelheden aspartaam die zich binnen de aanbevolen dagelijkse inname vallen worden niet als schadelijk gezien(18).

Kortom: Kauwgom wordt niet gekoppeld aan ernstige gevolgen voor de gezondheid, maar ingrediënten toegevoegd aan sommige merken van kauwgom zijn controversieel.

Kauwgom kan stress verminderen en geheugen verbeteren

Studies hebben aangetoond dat kauwgom tijdens het uitvoeren van taken verschillende aspecten van de hersenfunctie, met inbegrip van alertheid, geheugen, inzicht en besluitvorming kan verbeteren(1920212223).

In een studie, mensen die kauwgom kauwen tijdens een tests, 24% scoorde beter in het korte termijn geheugen en 36% beter in de lange-termijn geheugen(24).

Interessant is dat in sommige studies bleek dat kauwgom tijdens werkzaamheden een beetje een afleiding bij de start zou kunnen hebben, maar het kan helpen u zich te richten voor een langere periode(25).

Andere studies hebben alleen voordelen kunnen vinden gedurende de eerste 15-20 minuten van een taak(26).

Hoe kauwgom het geheugen verbetert is niet volledig begrepen. Een theorie is dat deze verbetering door verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen als gevolg van het kauwen.

Studies hebben ook ontdekt dat kauwgom spanning zou verminderen en gevoelens van alertheid(272829).

Universitaire studentenkauwgom kauwden voor twee weken merkte op dat het verminderde gevoelens van stress, in het bijzonder met betrekking tot de academische werklast(30).

Dit zou te wijten zijn aan het kauwen, die gekoppeld is aan verlaagde niveaus van stresshormonen, zoals cortisol(313233).

Kortom : Kauwgom kan helpen bij het verbeteren van uw geheugen.Ook is het gekoppeld aan verminderde gevoelens van stress.

Kauwgom kan je helpen gewicht te verliezen

weegschaal

Kauwgom kan een nuttig hulpmiddel zijn voor degenen die proberen om gewicht te verliezen.

Dit omdat het zowel zoet en laag in calorieën is, waardoor u een zoete smaak zonder dat uw dikker wordt.

Er wordt ook gesuggereerd dat kauwen uw eetlust zou kunnen verminderen, dit zal kunnen voorkomen dat u teveel zal eten(3536).

Een kleine studie bleek dat kauwgom na de lunch verminderde honger en verminderde later op de dag snacken met ongeveer 10%. Een andere, meer recente studie vond vergelijkbare resultaten(3738).

Echter, de algemene resultaten zijn verdeeld. Sommige studies meldde dat kauwgom niet de eetlust noch de energie-inname in de loop van een dag afdoet394041).

In een studie bleek zelfs dat mensen die kauwgom kauwde waren minder geneigd om gezonde snacks te snacken, zoals fruit(42).

Interessant, is er ook enig bewijs dat kauwgom je stofwisseling kan verhogen.(43).

In feite, in een studie bleek dat wanneer de deelnemers kauwgom gekauwd hadden, ze verbrandden ongeveer 19% meer calorieën dan wanneer ze niet op kauwgom kauwden(44).

Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of kauwgom leidt tot een verschil in gewicht op de lange termijn.

Kortom: Kauwgom kan u helpen calorieën te verminderen en gewicht te verliezen. Het kan ook helpen gevoelens van honger te verminderen en u helpen minder te eten, hoewel de resultaten niet overtuigend zijn.

Kauwgom kan helpen beschermen van uw tanden en verminderen van slechte adem

kauwgom

Kauwen op suikervrije kauwgom kan helpen uw tanden te beschermen tegen gaatjes.

Het is beter voor je tanden dan gewone, met suiker gezoete kauwgom. Dit komt omdat suiker voedt de “slechte” bacteriën in je mond, beschadigd uw tanden.

Echter, sommige suikervrije kauwgom zijn beter dan anderen als het gaat om de gezondheid van uw tanden.

Studies hebben aangetoond dat kauwgom gezoet met de suikeralcohol xylitol zijn effectiever dan andere suikervrije gommen ter voorkoming van tandbederf (45).

Dit komt omdat xylitol de groei van de bacteriën die tandbederf en slechte adem veroorzaakt voorkomt(4647).

In feite, een studie bleek dat het kauwen op xylitol gezoete kauwgom in de mond de hoeveelheid slechte bacteriën verminderd tot 75%(48).

Bovendien, kauwgom na een maaltijd verhoogt de speekselproductie. Dit helpt het wegspoelen van schadelijke suikers en voedselresten, die beide voeden bacteriën in je mond (49).

Kortom: Het kauwen van suikervrije kauwgom na de maaltijd kan helpen om uw tanden gezond te houden en het voorkomen van slechte adem.

Andere gezondheidsvoordelen van kauwgom

Naast de bovengenoemde voordelen, wordt kauwgom gekoppeld aan andere voordelen.

Deze omvatten:

 • Voorkomt oorontstekingen bij kinderen: Sommige studies hebben gesuggereerd dat kauwgom met xylitol kan voorkomen van middenoor infecties bij kinderen (50).
 • Helpt u bij het stoppen met roken: Nicotine kauwgom kan mensen helpen stoppen met roken (51).
 • Helpt je darmen te herstellen na de operatie: Studies hebben aangetoond dat kauwgom na een operatie kan hersteltijd versnellen(5253545556).

Kortom: Kauwgom kan mensen helpen stoppen met roken, voorkomen van middenoor infecties bij kinderen en helpen je darmen weer normaal te functioneren na een operatie.

Zijn er bijwerkingen van kauwgom?

Hoewel kauwgom heeft een aantal potentiële voordelen, kauwend op teveel kauwgom kan een aantal ongewenste bijwerkingen veroorzaken.

Suiker-vrije kauwgom bevatten Laxeermiddelen en FODMAPs

De suikeralcoholen gebruikt om suikervrije kauwgom te zoeten hebben een laxerend effect bij gebruik in grote hoeveelheden.

Dit betekent dat veel kauwen op suikervrije kauwgom spijsvertering problemen en diarree kunnen veroorzaken(57).

Bovendien zijn alle suikeralcoholen FODMAPs , waardoor zij spijsverteringsproblemen voor mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS) kunnen veroorzaken.

Suiker gezoete kauwgom is slecht voor je tanden en metabole gezondheid

Kauwgom gezoet met suiker is echt slecht voor je tanden.

Dit komt omdat suiker wordt verteerd doorde schadelijke bacteriën in de mond, waardoor een toename in de hoeveelheid plaque op tanden en tandbederf veroorzaakt(58).

Eten van teveel suiker is ook geassocieerd met een aantal gezondheidsproblemen zoals obesitas, insulineresistentie en diabetes.

Te vaak kauwgom kan leiden tot problemen met uw kaak

Het is al gesuggereerd dat constant kauwen zou kunnen leiden tot een kaak probleem genaamd temporomandibulair stoornis (TMD), die veroorzaakt pijn wanneer je kauwt.

Hoewel deze aandoening zeldzaam is, sommige studies hebben een verband tussen overmatig kauwen en TMD gevonden(6061).

Kauwgom is gekoppeld aan hoofdpijn

Een recente evaluatie bleek een verband tussen regelmatig kauwen op kauwgom migraine en spanningshoofdpijn bij mensen die gevoelig daarvoor zijn(62).

Meer onderzoek is nodig om te achterhalen of kauwgom eigenlijk de oorzaak van deze hoofdpijn is. Echter onderzoekers concludeerde dat migrainepatiënten het beste hun kauwgom kauwen te beperken.

Kortom: Het kauwen  van teveel kauwgom kan problemen veroorzaken zoals kaak pijn, hoofdpijn, diarree en tandbederf. Kauwen van suikervrije kauwgom kan digestieve symptomen bij mensen met PDS veroorzaken.

Welke kauwgom moet u kiezen?

gauwgom 8 stuks

Als je van kauwgom houdt is het best om een suikervrije kauwgom gemaakt met xylitol te kiezen.

De belangrijkste uitzondering op deze regel is mensen met PDS. Dit komt omdat suikervrije kauwgom bevat FODMAPs, die problemen met de spijsvertering bij mensen met PDS kunnen veroorzaken.

Als alternatief, degenen die geen FODMAPs kunnen verdragen zou kauwgom gezoet met een caloriearme zoetstof, zoals stevia kunnen kiezen.

 

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × drie =

It is main inner container footer text