Kava, ook vaak kava kava genoemd, is lid van de nachtschadefamilie van planten en afkomstig uit de eilanden in de zuidelijke Stille Oceaan (1).

Eilandbewoner van de Stille Oceaan gebruiken het al honderden jaren als ceremoniële drank om een ​​staat van ontspanning te bevorderen.

Meer recentelijk heeft kava brede aandacht gekregen voor zijn ontspannende en stressverlagende eigenschappen.

Het is echter in verband gebracht met verschillende gezondheidsaspecten en roept vragen op over de veiligheid ervan (1).

Netflix Abonnement

Bepaal zelf voor hoelang!

Prijzen al vanaf €5,75

Bekijk hier de prijzen!!

In dit artikel wordt alles uitgelegd wat u moet weten over de voordelen en gevaren van kava.

Wat is Kava?

Kava is een tropische groenblijvende struik met hartvormige bladeren en houtachtige stengels.De wetenschappelijke naam is Piper methysticum .

Pacifische culturen gebruiken traditioneel de kava-drank tijdens rituelen en sociale bijeenkomsten. Om het te maken, vermalen mensen eerst de wortels in een pasta.

Dit malen werd traditioneel uitgevoerd door de wortels te kauwen en uit te spugen, maar nu gebeurt dit meestal handmatig (2).

De pasta wordt vervolgens gemengd met water, persen en geconsumeerd.

De actieve ingrediënten ervan worden kavalactonen genoemd, die 3-20% van het droge gewicht van de wortel van de plant uitmaken (3).

Onderzoeken suggereren dat kavalactonen de volgende effecten op het lichaam kunnen hebben:

  • Angst verminderen (4)
  • Bescherm neuronen tegen schade(5)
  • Verminder pijnsensaties(5)
  • Verminder het risico op kanker, hoewel het bewijs beperkt is tot muizen(6789)

Het grootste deel van het onderzoek tot nu toe heeft zich gericht op het potentieel van kava om angst te verminderen.

Het is grotendeels onbekend hoe kavalactonen deze effecten produceren, maar ze lijken te werken door neurotransmitters in de hersenen te beïnvloeden. Neurotransmitters zijn chemicaliën die door zenuwen worden vrijgegeven om met elkaar te communiceren.

Een van deze neurotransmitters is gamma-aminoboterzuur (GABA), dat de activiteit van zenuwen vermindert (1011).

Kortom: De wortels van de kava-plant bevatten verbindingen die kavalactonen worden genoemd. Deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor veel van de gunstige effecten van kava.

Kava kan helpen de angst te verminderen

Angststoornissen behoren tegenwoordig tot de meest voorkomende psychiatrische stoornissen. Ze worden vaak behandeld met praattherapie, medicijnen of beide (1213).

Er zijn veel soorten medicijnen beschikbaar, maar deze kunnen ongewenste bijwerkingen hebben en kunnen verslavend werken(14).

Hierdoor is de vraag naar waarschijnlijk veilige natuurlijke remedies zoals kava toegenomen.

De eerste langetermijnstudie naar de effecten van kava-extract bij mensen met angst werd gepubliceerd in 1997 (15).

In vergelijking met een placebo verminderde het de ernst van de ervaren angst van de deelnemers aanzienlijk.

De onderzoekers merkten ook geen bijwerkingen op met betrekking tot terugtrekking of afhankelijkheid, terwijl deze effecten veel voorkomen bij andere geneesmiddelen die vaak worden gebruikt om angststoornissen te behandelen (14).

Sinds deze studie hebben verschillende andere onderzoeken de voordelen van kava op angst aangetoond. Een overzicht van 11 van deze onderzoeken concludeerde dat kava-extract een effectieve behandeling is voor angst(16).

Bovendien kwam een ​​andere beoordeling van een specifiek kava-extract tot een vergelijkbare conclusie, waarin werd gemeld dat het kan worden gebruikt als alternatief voor bepaalde angstmedicatie en andere antidepressiva (17).

Recent onderzoek heeft nog steeds bewijs gevonden dat kava effectief is tegen angstgevoelens (181920).

Kortom: Het huidige onderzoek ondersteunt het gebruik van kava voor de behandeling van angst. Het heeft de neiging om even effectief te zijn als bepaalde angststillers, zonder bewijs van afhankelijkheid.

Kava kan slaap ondersteunen

Een slaapgebrek is gekoppeld aan veel medische problemen, waaronder hoge bloeddruk, diabetes, depressie, obesitas en kanker(21222324).

Veel mensen wenden zich tot slaapmiddelen om hen te helpen beter te slapen. Net als geneesmiddelen die worden gebruikt om angst te behandelen, kunnen slaapmedicatie verslavend worden, wat resulteert in fysieke afhankelijkheid (25).

Kava wordt vaak gebruikt als alternatief voor deze slaapmedicatie vanwege de kalmerende effecten.

In één studie bij 24 mensen, bleek kava stress en slapeloosheid te verminderen in vergelijking met een placebo (26).

Zowel de onderzoekers als de deelnemers wisten echter of ze kava of een placebo kregen. Dit kan een afwijking hebben veroorzaakt die de uitkomst heeft beïnvloed.

Ondanks deze tekortkomingen bleek een latere studie van hogere kwaliteit dat kava effectiever was dan een placebo om de slaapkwaliteit te verbeteren en angst te verminderen (27).

Interessant is dat de effecten van kava op slapeloosheid kunnen voortvloeien uit de effecten op angst.

Stress-geïnduceerde slapeloosheid komt vaak voor bij mensen met angst. Daarom kan kava bij slapeloosheid angst behandelen, waardoor mensen beter kunnen slapen (27).

Het is onbekend hoe kava de slaap beïnvloedt bij mensen zonder angst of door stress veroorzaakte slapeloosheid.

Bovendien kan het je slaperig maken maar het rijvermogen niet beïnvloeden (28).

Kortom: Kava is een natuurlijk alternatief voor voorgeschreven slaapmiddelen. Hoewel het effectief is bij het behandelen van door stress veroorzaakte slapeloosheid, zijn de effecten op overigens gezonde mensen onbekend.

Vormen van kava

Kava kan worden ingenomen in thee, capsule, poeder of vloeibare vorm.

Met uitzondering van kava-thee, zijn deze producten gemaakt van een geconcentreerd mengsel dat is bereid door kavalactonen uit de wortel van de plant te extraheren met ethanol of aceton (3).

Kava thee

Thee is de meest gebruikelijke methode om kava voor angst te nemen, omdat het gemakkelijk verkrijgbaar is.

Het wordt alleen verkocht of naast andere kruiden die worden aangeprezen om ontspanning te bevorderen en te worden gebrouwen met heet water.

Zorg ervoor dat u kava-theeën vindt die het kavalacton-gehalte vermelden, evenals andere ingrediënten.

Vermijd theesoorten die de ingrediënten vermelden als ‘gepatenteerde melanges’. Met deze producten weet u niet hoeveel kava u krijgt.

Kava Tinctuur of vloeibaar

Dit is een vloeibare vorm van kava die wordt verkocht in kleine flesjes met een grootte van 59-177 ml. Je kunt het nemen met een druppelaar of het in sap of een ander drankje mengen om zijn whisky-achtige smaak te dekken.

Het is belangrijk om slechts een kleine dosis in te nemen, omdat de kavalactonen geconcentreerd zijn, waardoor kava-tinctuur en kava-vloeistof krachtiger zijn dan andere vormen.

Kava capsules

Degenen die niet van de smaak van kava houden, kunnen het in capsulevorm nemen.

Net als bij kava-thee zoek naar producten die het kavalacton-gehalte vermelden. Eén capsule kan bijvoorbeeld 100 mg kava-wortelextract bevatten dat gestandaardiseerd is en 30% kavalactonen bevat.

Als u deze informatie kent, kunt u voorkomen dat u te veel of te weinig kavalactonen gebruikt.

Dosering

Experts raden aan dat uw dagelijkse inname van kavalactonen niet meer is dan 250 mg (2930).

Een effectieve dosis kavalactonen is 70-250 mg (181920).

Kava-supplementen kunnen kavalactonen in milligrammen of als een percentage vermelden.Als de inhoud als een percentage wordt weergegeven, moet u de hoeveelheid kavalactonen die deze bevat berekenen.

Als een capsule bijvoorbeeld 100 mg kava-wortelextract bevat en is gestandaardiseerd om 30% kavalactonen te bevatten, zal deze 30 mg kavalactonen (100 mg x 0,30 = 30 mg) bevatten.

Om een ​​effectieve dosis binnen het bereik van 70-250 mg kavalactonen te bereiken, zou u minstens drie capsules van dit specifieke supplement moeten nemen.

De meeste extracten van kavawortel bevatten 30-70% kavalactonen (3).

Kortom: Kava is beschikbaar in vele vormen. Vermijd producten met “gepatenteerde melanges.” Zoek in plaats daarvan naar producten die u het kavalactongehalte per dosis vertellen, of het percentage kavalactonen dat het product gestandaardiseerd bevat.

Bijwerkingen

Hoewel kava gunstig kan zijn voor angst, zijn veel mensen bezorgd over de mogelijke bijwerkingen.

Begin 2000 werden verschillende gevallen van levertoxiciteit gemeld met betrekking tot het gebruik van kava (31).

De Amerikaanse Food and Drug Administration waarschuwde later voor het risico van leverbeschadiging bij producten die kava bevatten (32).

Het gebruik ervan is zelfs in veel landen verboden of beperkt, waaronder Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Het verbod in Duitsland werd later echter opgeheven vanwege slecht bewijs van gerelateerde risico’s (33).

Van Kava wordt gedacht dat het de lever op veel manieren schaadt, waarvan er één betrekking heeft op hoe het inwerkt op bepaalde geneesmiddelen.

De leverenzymen die kava afbreken, breken ook andere geneesmiddelen af. Dus, kava kan deze enzymen binden en voorkomen dat ze andere medicijnen afbreken, waardoor ze zich ophopen en de lever beschadigen (34).

Vervalsing is een andere reden waarom kava-producten onveilig worden geacht (3536).

Om geld te besparen gebruiken sommige bedrijven andere delen van de kava-plant, zoals de bladeren of stengels, in plaats van de wortels. Van de bladeren en stengels is bekend dat ze de lever beschadigen (3738).

Toch hebben verschillende analyses van onderzoeken over het onderwerp geen aanwijzingen gevonden voor leverschade bij mensen die deze supplementen op korte termijn hebben genomen, of ongeveer 1-24 weken (16, 17).

Daarom kunnen mensen zonder leverbeschadiging en degenen die geen medicijnen gebruiken die de lever beïnvloeden veilig Kava gebruiken in geschikte doses gedurende ongeveer één tot twee maanden ( 3 ).

Kortom: Hoewel kava op korte termijn veilig kan worden gebruikt, is het gekoppeld aan leverproblemen. Het is het beste om een ​​arts te raadplegen voordat u begint met het innemen van kava, omdat het mogelijk een wisselwerking heeft met bepaalde geneesmiddelen. Bepaalde producten kunnen ook worden vervalst met andere delen van de plant.

Tot slot

Kava heeft een lange geschiedenis van consumptie in de Stille Zuidzee en wordt beschouwd als een veilige en plezierige drank.

De wortels van de plant bevatten verbindingen genaamd kavalactonen, waarvan is aangetoond dat ze helpen bij angst.

Raadpleeg uw arts als u van plan bent om kava in te nemen, omdat het mogelijk een wisselwerking heeft met bepaalde medicijnen.

Zorg er ook voor dat u de labels van de kava-producten leest waarin u geïnteresseerd bent om het kavalacton-gehalte in elke dosis kan verschillen.

Controleer ten slotte of de kava is afgeleid van de wortel of andere delen van de plant die mogelijk schadelijker zijn voor de lever.

Met deze waarschuwingen in gedachten, is het voor de meeste mensen mogelijk om veilig te genieten van de voordelen van kava.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.