Het ketogeen dieet is een populair eetplan waarbij je aanzienlijk minder koolhydraten gebruikt en tegelijkertijd je inname van hart-gezonde vetten verhoogt.

Door je lichaam koolhydraten te ontnemen – je primaire energiebron – ben je gedwongen om in plaats daarvan vet te verbranden. Het is aangetoond dat het keto dieet gunstig is voor het cholesterolgehalte, de beheersing van de bloedsuikerspiegel, gewichtsverlies en de gezondheid van de hersenen.(1).

Toch kun je je afvragen of dit dieet ook andere aspecten van je gezondheid kan beïnvloeden, zoals de spijsvertering en de gezondheid van je darmen.

Dit artikel onderzoekt hoe het keto dieet de darmgezondheid beïnvloedt.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Potentiële nadelen

Verschillende studies geven aan dat het keto dieet uw spijsvertering op de volgende manieren kan schaden.

Kan lager in vezels zijn

Het keto dieet elimineert koolhydraatrijk voedsel zoals fruit, zetmeelrijke groenten, granen en peulvruchten.

Veel van deze voedingsmiddelen zijn ook vezelrijk, een essentiële voedingsstof voor de spijsvertering.

Vezels gaan langzaam door je spijsverteringskanaal en helpen een regelmatige stoelgang te handhaven (2).

Onvoldoende vezelinname kan uw risico op constipatie verhogen(3,4).

Van vezelinname wordt ook gedacht dat het beschermt tegen verschillende spijsverteringsstoornissen, waaronder aambeien, maagzweren, gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) en diverticulitis (5).

Door te genieten van een variëteit aan vezelrijke voedingsmiddelen met weinig koolhydraten, zoals niet-zetmeelhoudende groenten en suikerarme vruchten, kun je aan je vezelbehoeften voldoen tijdens een keto dieet.

Kan uw darmmicrobioom veranderen

De micro-organismen in uw spijsverteringskanaal staan ​​samen bekend als het darmmicrobioom (6).

Men denkt dat het een centrale rol speelt in verschillende aspecten van gezondheid, waaronder de spijsvertering, immuunfunctie, geestelijke gezondheid en ziektepreventie (78).

Sommige onderzoeken wijzen uit dat het keto dieet de concentratie en samenstelling van uw darmbacteriën kan schaden.

Een 6 maanden durende studie bij 217 mensen verbond een vetrijk dieet met een aantal ongunstige darmveranderingen, waaronder verhoogde ontstekingen en verminderde gunstige vetzuren. (9).

Een andere studie onder 23 kinderen met epilepsie toonde aan dat 3 maanden van het keto dieet de microbiële samenstelling van de darm beschadigde, vergeleken met een controlegroep(10).

Andere studies geven echter tegenstrijdige resultaten.

Een kleine studie onthulde bijvoorbeeld dat 1 week van het ketto dieet de frequentie van aanvallen bij zuigelingen met 50% verminderde.

Het verminderde ook concentraties van proteobacteriën, een vorm van schadelijke, pathogene darmbacteriën die Escherichia, Salmonella en Vibrio omvatten(11).

Vanwege deze tegenstrijdige bevindingen is meer onderzoek nodig om te evalueren hoe het ketogeen dieet uw darmmicrobioom beïnvloedt.

Kortom: Het keto dieet is vaak vezelarm en kan schadelijk zijn voor de gezondheid van uw darmflora, wat kan leiden tot meer ontstekingen en een vermindering van uw concentratie van goede bacteriën. Dat gezegd hebbende, onderzoek levert een wisselende uitkomst op.

Potentiële voordelen

Interessant is dat sommige onderzoeken suggereren dat het keto dieet de spijsvertering kan bevorderen.

Kan ontsteking verminderen

Acute ontsteking is een immuunreactie die uw lichaam beschermt tegen ziekte en infectie.

Een chronische ontsteking kan echter bijdragen aan inflammatoire aandoeningen, waaronder spijsverteringsproblemen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (12).

Sommige studies suggereren dat het keto dieet kan helpen om ontstekingen in uw lichaam te verminderen.

Uit een 6 maanden durend onderzoek bij 59 mensen bleek dat het volgen van een koolhydraatarm dieet een aantal ontstekingsverschijnselen sterker verminderde dan het volgen van een vetarm dieet(13).

Enkele dierstudies leveren vergelijkbare resultaten op(14,15).

Mogelijk enkele spijsverteringsstoornissen

Het keto dieet kan ook een aantal spijsverteringsstoornissen bevorderen.

In een onderzoek onder 13 mensen verbeterde een dieet met een zeer lage koolhydraten bijvoorbeeld meerdere symptomen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS), een aandoening die problemen veroorzaakt zoals gas, maagkrampen en diarree (16).

Andere studies merken op dat het beperken van specifieke soorten koolhydraten die bekend staan als FODMAP’s ook kan helpen bij de behandeling van PDS-symptomen. (17,1819).

Aangezien het keto dieet van nature veel voedingsmiddelen beperkt die rijk zijn aan FODMAP’s, kan het gunstig zijn voor mensen met PBS.

Bovendien meldde een 15-maanden durende case study van een 14-jarige jongen dat na een gecombineerd keto en paleolithisch dieet de symptomen en bijwerkingen van de ziekte van Crohn werden verlicht ( 20 ).

Toch is er meer onderzoek nodig naar het keto dieet en spijsverteringsstoornissen.

Kortom: Sommige studies suggereren dat het keto dieet ontstekingen kan verminderen en kan helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals PDS en de ziekte van Crohn, hoewel er meer onderzoek nodig is.

Keto vriendelijk voedsel voor de gezondheid van de darm

Als onderdeel van een gezond keto dieet kunt u gemakkelijk genieten van verschillende darmvriendelijke voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen met een laag koolhydraatgehalte maar een hoog gehalte aan darmstimulerende voordelen zijn onder andere:

  • Avocado’s. Avocado’s zijn niet alleen rijk aan hart-gezonde vetten, maar ook vezels, leveren maar liefst 10 gram vezels per 150 gram ( 21 ).
  • Bladgroenten. Groenten zoals rucola, spinazie, boerenkool en kool bevatten weinig koolhydraten, terwijl ze veel vezels en andere nuttige voedingsstoffen zoals antioxidanten en vitamine C en K bevatten. (22).
  • Kokosnootolie. Sommige dierstudies suggereren dat kokosolie de ontsteking kan verminderen en het darmmicrobioom kan versterken (23,24).
  • Kimchi. Deze Koreaanse gerecht wordt gemaakt van groenten zoals kool die fermentatie hebben ondergaan, die hun inhoud van voordelige bacteriën verhoogt om darmgezondheid te steunen. (25).
  • Boter. Boter bevat boterzuur, een kortketenig vetzuur (SCFA) dat de spijsverteringsgezondheid kan verbeteren, evenals intestinale ontsteking en symptomen van ontstekingsdarmziekte kan verminderen(26).

Kortom: Veel darmvriendelijke voedingsmiddelen kunnen worden genoten als onderdeel van een gezond keto dieet, waaronder gefermenteerde groenten en bepaalde oliën.

Tot slot

Onderzoek naar het ketogeen dieet en de gezondheid van de darmen levert tegenstrijdige resultaten op.

Aan de ene kant kan dit eetpatroon ontstekingen verminderen en helpen bij de behandeling van sommige spijsverteringsstoornissen.

Aan de andere kant kan het schadelijk zijn voor uw darmen en leiden tot spijsverteringsproblemen zoals verstopping.

Als je besluit om een ketogeen dieet te volgen, moet je een verscheidenheid aan darmvriendelijke voedingsmiddelen eten om de spijsvertering te bevorderen.