Kiwifruit (Actinidia deliciosa) is een populaire vrucht vernoemd naar de kiwi, de nationale vogel van Nieuw-Zeeland.

Afkomstig uit China, werd deze vrucht oorspronkelijk bekend als de Chinese kruisbes.

Kiwi’s hebben een hoge voedingswaarde en zijn een rijke bron van vezels, antioxidanten en diverse vitamines en mineralen.

Studies suggereren dat het eten van kiwi een aantal voordelen voor de gezondheid kunnen bieden, met inbegrip van verminderd risico op hart-en vaatziekten, verminderde constipatie en een betere vertering van eiwitten.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Het vruchtvlees van kiwi is groen met rijen van kleine zwarte zaadjes. Het is bedekt met een oneetbaar bruine, harige schil.

De commerciële productie van kiwi’s begonnen in Nieuw-Zeeland in de jaren 1930 en ze worden over de hele wereld geteeld.

Er zijn verschillende soorten kiwi’s. Dit artikel heeft betrekking op de meest voorkomende soort, de fuzzy oftewel de groene kiwi’s. Andere soorten zijn de gold kiwi’s, de winterharde kiwi’s en Actinidia polygama.

Voedingsfeiten

Net als de meeste andere soorten fruit, zijn kiwi’s hoofdzakelijk samengesteld uit water en koolhydraten.

De onderstaande tabel geeft de belangrijkste voedingsstoffen aan in kiwi(1):

Voedingswaarde kiwi – per 100 gram

Hoeveelheid
Calorieën61
Water83%
Eiwit1,1 g
Koolhydraten14,7 g
Suiker9 g
Vezel3 g
Vet0,5 g
Verzadigd0,03 g
Enkelvoudig onverzadigde0,05 g
Meervoudig onverzadigde0,29 g
Omega 30,04 g
Omega-60,25 g
Transvet~

De nummer 6 op de lijst van gezondste fruit

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de meest voorkomende voedingsstoffen gevonden in kiwi’s, die samen ongeveer 15% van het gewicht is(2).

Deze koolhydraten voornamelijk uit eenvoudige suikers zoals fructose en glucose(2, 3).

Kiwi scoort laag tot matig op de glycemische index, die meet hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na de maaltijd.

Dit betekent dat het eten van kiwi in het algemeen veilig is voor mensen met diabetes.

Kortom: Koolhydraten zijn de belangrijkste voedingsstoffen in kiwi. De koolhydraten zijn voornamelijk samengesteld uit suikers, zoals glucose en fructose.

Vezels

Ongeveer 2-3% van het vruchtvlees van verse kiwi bestaat uit vezels (2, 5).

Hierin zijn onoplosbare vezels, zoals lignine en hemicellulose en oplosbare vezels zoals pectine( 7, 8).

Vezels worden niet verteerd in de darm, maar sommige soorten (voornamelijk oplosbare vezels) worden gefermenteerd in de dikke darm, waar zij de groei van heilzame bacteriën bevorderen.

Deze bacteriën produceren korte keten vetzuren, zoals butyraat. Korte keten vetzuren kan dubbelpunt gezondheid verbeteren door vermindering van het risico van darmkanker en de bescherming tegen infecties(9, 10, 11, 12, 13).

Een vezelrijke voeding kan ook het risico op constipatie, hartziekte en diabetes type 2 verlagen(14).

Kortom: Kiwi is een rijke bron van vezels. Zij kunnen een gezonde spijsvertering bevorderen door het  risico op darmkanker te verlagen en helpen bij het voorkomen van constipatie.

Vitamines en mineralen

Kiwi’s zijn een rijke bron van veel vitamines en mineralen, vooral vitamine C.

De volgende vitamines en mineralen komen het meest voor:

 • Vitamine C: Een kiwi (69 g) bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. In feite geeft kiwi meer vitamine C dan vele citrusvruchten, zoals sinaasappelen en citroenen.
 • Vitamine K1: Deze vitamine bevordert gezonde botten en nieren en is essentieel voor de bloedstolling.
 • Kalium: Voldoende inname van deze essentiële mineralen kan gezondheid van het hart te bevorderen(15).
 • Vitamine E: Aanzienlijke hoeveelheden van deze vitamine aanwezig in de zaden van de kiwi. Omdat de zaden echter slecht verteerd worden, de beschikbaarheid daardoor kan worden beperkt(16).
 • Koper: Een essentieel spoorelement, koper inname is vaak laag in de westerse voeding. Een koper tekort kan invloed hebben op gezondheid van het hart(17).
 • Foliumzuur: Ook bekend als vitamine B9 of foliumzuur, foliumzuur heeft vele belangrijke functies in het lichaam. Adequate inname van foliumzuur is bijzonder belangrijk tijdens de zwangerschap(18).

Kortom: Kiwi is een rijke bron van veel vitamines en mineralen. Ze zijn vooral rijk aan vitamine C, meer nog dan sinaasappelen en citroenen.

Andere plantaardige stoffen

Kiwi’s zijn een rijke bron van verschillende antioxidanten plantaardige stoffen, waarvan sommige voordelen voor de gezondheid heeft.

 • Quercetine: Kiwi’s bevatten grote hoeveelheden van deze polyfenol antioxidant. Hoge quercetine-inname kan het risico op hart-en vaatziekten en kanker verlagen(19, 20, 21, 22).
 • Luteïne: Dit is één van de meest voorkomende carotenoïden antioxidanten in kiwi. Hoge inname van luteïne kan oog gezondheid bevorderen (23, 24).
 • Actinidine: Een enzym dat eiwit afbreekt, dit is één van de belangrijkste allergenen gevonden in Kiwi’s; Het kan echter ook eiwit spijsvertering verbeteren(16).

Kortom: Kiwi’s bevatten een aantal gezonde antioxidanten, waaronder quercetine en luteïne. Ze zijn ook een bron van actinidine, een enzym dat de eiwitvertering kan verbeteren.

Gezondheidsvoordelen van kiwi

Net als andere vruchten heeft kiwi verschillende voordelen voor de gezondheid.

Helpt bij constipatie

Constipatie is een nadelig aandoening gekenmerkt door onregelmatigheid stoelgang dat gepaard gaat met harde ontlasting en moeilijke stoelgang(25).

Darmstoornissen, zoals constipatie zijn verbonden met een slechte gezondheid van de dikke darm en zijn een belangrijke gezondheidszorg, vooral bij ouderen(26).

Verschillende studies tonen aan dat kiwi kan helpen bij constipatie. Dit komt door de natuurlijke laxerende effecten (27, 28, 29, 30).

Een studie bij 38 oudere mannen en vrouwen bleek dat het eten van een kiwi (per 30 kg lichaamsgewicht) per dag gedurende drie weken was verbonden met zachtere en frequentere stoelgang(27).

Een andere studie bij 33 patiënten met chronische constipatie toonde aan dat het eten van twee kiwi elke dag gedurende twee weken aanzienlijk de symptomen van constipatie verbeterden(28).

In een studie van mensen met prikkelbare darmsyndroom het eten van twee kiwi per dag gedurende vier weken verhoogde de frequentie van de stoelgang. Echter waren er geen effecten te zien bij gezonde deelnemers(29).

Naast de vezel samenstelling van kiwi, worden deze effecten veroorzaakt door actinidine een plantaardige stof die de eiwitten afbreekt(30, 31).

Kortom: De natuurlijke laxerende werking van de kiwi is één van hun belangrijkste gezondheidseigenschappen. Daarom kunnen ze worden gebruikt als een behandeling tegen constipatie.

Vertering van eiwitten

Kiwi’s bevatten actinidine, een unieke plantaardige stof die eiwit afbreekt. In feite kan het worden gebruikt om vlees mals te maken (31, 32).

Deze eigenschappen kunnen ook de relevantie van enkele gezondheidsvoordelen bieden.

Reageerbuis experimenten en dierlijke studies hebben aangetoond dat actinidine vertering van eiwitten in de darm kan verbeteren(33, 34, 35, 36, 37).

Om deze reden kunnen mensen profiteren van het eten van kiwi’s met een verminderde eiwit spijsvertering en mensen die last hebben van onaangename gevoelens van volheid na het eten van eiwitrijke maaltijden.

Kortom: Aangezien zij unieke plantstoffen bevatten bekend als actinidine , Het eten van kiwi’s kan eiwit spijsvertering verbeteren.

Gezondheid van het hart

Hart-en vaatziekten is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van voortijdige sterfte.

Enkele van de belangrijkste risicofactoren zijn hoge bloeddruk (hypertensie), slechte bloedvet profiel en bloedstolsels.

Verschillende studies tonen aan dat kiwi sommige van deze risicofactoren kan verlagen.

Het eten van 2-3 kiwi’s per dag kan:

 • Lagere bloeddruk(38, 39).
 • Een bloedverdunnende effect, waardoor het risico op bloedstolsels verkleint(39, 40).
 • Lagere triglyceriden in het bloed, verbetering van vetgehalte in het bloedprofiel(40).
 • Verhogen HDL (het “goede” cholesterol)(41, 42).

Echter hebben niet alle studies voordelen gevonden(43, 44).

Over het algemeen, kiwi’s zijn een uitstekende keuze voor diegenen die willen dat hun gezondheid van het hart verbetert.

Kortom: Kiwi kan vele risicofactoren voor hart-en vaatziekten verbeteren. De voordelen kunnen bestaan uit een lagere bloeddruk en een verbeterde vetgehalte in het bloedprofiel.

Bijwerkingen

Kiwi’s zijn over het algemeen beschouwd als gezond.

Sommige mensen zijn echter allergisch voor hen. Bovendien kunnen ze mondirritatie en maagklachten veroorzaken bij sommige mensen.

Allergie

Een kiwi allergie is meestal minder ernstig dan een notenallergie. Het wordt vaak gekenmerkt door diarree, buikpijn, lichte zwelling en jeuk in de mond(45, 46).

Echter sommige mensen ervaren een ernstige reactie, zoals allergische shock. Dit komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen.

Mensen met een allergie voor latex, gras of berk stuifmeel zijn ook vaker allergisch voor kiwi’s, een aandoening bekend als allergische kruisreactiviteit(47).

Mondirritatie

Het eten van kiwi’s kan mondirritatie bij sommige mensen veroorzaken.

Deze irritatie kan worden veroorzaakt door kleine naaldachtige calciumoxalaat kristallen en eiwitten verterende stoffen zoals actinidine(48, 49).

Andere vruchten met vergelijkbare eigenschappen zijn onder andere ananas en monstera fruit (gatenplant)(48).

Diarree

Rijk aan unieke vezels, kiwi wordt gebruikt als een natuurlijke remedie tegen constipatie(30).

Sommige mensen zijn echter zeer gevoelig voor het natuurlijke laxerend effect van kiwi’s die diarree kan veroorzaken, vooral na overmatige consumptie.

Kortom: Hoewel kiwi heel gezond is, moeten sommige mensen hun consumptie beperken of vermijden . Kiwi’s kunnen allergieën, diarree en onaangenaam mondirritatie veroorzaken.

Tot slot

Kiwi’s zijn een rijke bron van verschillende vitamines en mineralen, vooral vitamine C. Deze bevatten verschillende gezonde antioxidanten en vezels.

Daarom is de consumptie verbonden met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder verlaagde bloeddruk, verbeterde eiwitvertering en minder kans op constipatie.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.