De kokosnoot, het zaad van de kokospalm of klapperboom die in tropische kustgebieden groeit,levert veel voedsel – en andere producten op.

De olie wordt gebruikt voor plantaardige margarine, boterhampasta en fabrieksgebak, maar ook in shampoo, hydraterende huidlotions, zeep en vele andere cosmetica.

Het romige vruchtvlees, dat een laag vormt aan de binnenkant van de keiharde schil, wordt rauw gegeten en toegepast in ijs, bonbons en gebak.

Verse klappermelk, de zoetige troebele vloeistof in het hart van de noot, wordt als drank geserveerd of gebruikt als marinade. Gedroogde kokos of kopra is rijk aan olie.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Meer dan 90 procent van de vetzuren in kokosnoten is verzadigd; opmerkelijk is dat kokosolie meer hoog verzadigd is dan het vet in boter en rood vlees. Dit hoge verzadigingsniveau resulteert in een olie die niet gauw ranzig wordt en dus ideaal is voor fabrieksgebak.

Maar verzadigd vet verhoogt wel het cholesterol. Dus mensen met verhoogd cholesterol of een ander hart – of bloedvatprobleem kunnen beter geen producten met kokosolie gebruiken. Gedroogde kokos bevat minder verzadigd vet dan verse kokos.

Kokosvet is licht verteerbaar. Kokosmelk en room in blik worden veel gebruikt in Thaise en Indiase gerechten.

In theorie is kokosroom dikker en vetter dan kokosmelk, maar in de praktijk worden die productnamen nogal eens door elkaar gebruikt. Lees de etiketten van blikjes kokosmelk dus altijd zorgvuldig.

Volle kokosmelk bevat ( per 100 ml) 179 kcal en 17 gram vet. Halfvolle kokosmelk bevat 110 kcal en 10 gram vet.

Kokoswater

Kokoswater bestaat voor 95% uit water en bevat wat suiker, vezel en eiwit. Door de term water lijkt het alsof er geen calorieën in kokoswater zitten. Dat klopt niet, er zitten namelijk 19 kilocalorieën per 100 milliliter in.

Kokoswater is isotonisch vergelijkbaar met sportdranken.

Kokosmelk en kokosnoot

Kokosmelk is kokoswater gemengd met kokosvlees. Kokosnoot is eigenlijk geen noot, maar een steenvrucht en valt dus onder fruit. Kokos bevat veel calorieën. Het is daarom een uitzonderingsproduct. Dat wil zeggen dat je het niet te vaak zou moeten eten.

Kokos en kokosvet bevatten veel energie en verzadigde vetzuren. Het advies is daarom om deze alleen bij uitzondering te eten.

Voedingsadvies

Kokos en kokosvet bevatten veel energie en verzadigde vetzuren. Het advies is daarom om deze alleen bij uitzondering te eten.

GOEDE EIGENSCHAPPEN KOKOS

  • Bron van ijzer en vezels
  • Bevatten veel gemakkelijk te verteren vetzuren

NADELEN

  • Bevat veel calorieën en verzadigde vetten

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.