Kokosnoten zijn algemeen bekend als lastig te classificeren. Ze zijn erg zoet en worden vaak gegeten als fruit, maar net als noten hebben ze een harde buitenkant en moeten ze gekraakt worden.

Als zodanig kun je je afvragen hoe je ze kunt categoriseren – zowel biologisch als vanuit culinair oogpunt.

Dit artikel legt uit of een kokosnoot een vrucht is en of het wordt beschouwd als een allergeen voor boomnoten.

Fruit classificaties

Om te begrijpen of kokosnoten fruit of noten zijn, is het belangrijk om de verschillen tussen deze twee categorieën te begrijpen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Botanisch gezien zijn vruchten reproductieve delen van de bloemen van een plant. Dit omvat de gerijpte vruchtbeginsels, de zaden en de nabijgelegen weefsels. Deze definitie omvat ook noten, die een soort gesloten zaad is.( 1 ).

Planten kunnen echter ook worden geclassificeerd door hun culinaire toepassingen. Rabarber is bijvoorbeeld technisch een groente, maar heeft een zoetheid die vergelijkbaar is met die van een vrucht. Tomaten zijn daarentegen botanisch een vrucht, maar hebben de milde, onzoete smaak van een groente ( 1 ).

Kortom: Een vrucht wordt gedefinieerd als de gerijpte vruchtbeginsels, de zaden en de nabijgelegen weefsels van de bloemen van een plant. Veel groenten en fruit worden echter ook ingedeeld naar hun culinaire toepassingen.

Kokosnoot classificatie

Ondanks dat het woord ‘noot’ in zijn naam staat, is een kokosnoot een vrucht – geen noot.

In feite valt een kokosnoot onder een subcategorie die bekend staat als steenvruchten, die worden gedefinieerd als vruchten die een binnenkant hebben met vruchtvlees en zaad omgeven door een harde schil. Dit omvat een verscheidenheid aan vruchten, zoals perziken, peren, walnoten en amandelen.(2).

De zaden in steenvruchten worden beschermd door buitenste lagen die bekend staan als het endocarpium, het mesocarpium en het exocarpium. Intussen bevatten noten deze beschermende lagen niet. Een noot is een vrucht met een harde schil die niet opengaat om een zaadje los te laten(34).

Verwarrend genoeg kunnen bepaalde soorten steenvruchten en noten worden geclassificeerd als noten. Technisch gezien is een boomnoot elke vrucht of noot die aan een boom groeit. Daarom is een kokosnoot een soort boomnoot die onder de classificatie van een steenvrucht valt(25).

Kortom: Een kokosnoot is een soort fruit dat bekend staat als een steenvrucht – geen noot. Technisch gezien zijn ze echter een soort boomnoot.

Boomnoot allergieën en kokosnoot

De meest voorkomende boomnoot allergieën zijn die voor amandelen, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten, pijnboompitten, pistachenoten en walnoten, terwijl allergische reacties voor kokosnoten vrij zeldzaam zijn. (567).

Hoewel kokosnoten technisch gezien boomnoten zijn, zijn ze geclassificeerd als fruit. Als gevolg daarvan missen ze veel van de eiwitten waar mensen met een allergie voor noten gevoelig voor zijn(5).

Daarom kunnen veel mensen met allergieën voor boomnoten veilig kokosnoot eten zonder een allergische reactie te hebben (67).

Ondanks dit, classificeert de Food and Drug Administration (FDA) kokosnoot als een belangrijk allergeen voor boomnoten (8).

Sommige mensen kunnen inderdaad een allergie voor kokosnoot hebben en moeten het eten ervan vermijden. Tekenen van een allergische reactie zijn netelroos, jeuk, maagpijn, kortademigheid en zelfs anafylaxie.

Sommige mensen met een macadamia-allergie kunnen ook reageren op kokosnoot, hoewel dit zeldzaam is (6).

Neem voor de zekerheid eerst contact op met een arts voordat u kokosnoot probeert als u in het verleden last heeft gehad van noten of notenallergieën.

Kortom: Hoewel de FDA kokosnoot classificeert als een belangrijk boomnoot allergeen, is een kokosnoot allergie zeer zeldzaam. Ook kunnen de meeste mensen met een noten allergie veilig kokosnoot consumeren.

Tot slot

Kokosnoten zijn een heerlijke, veelzijdige vrucht die over de hele wereld wordt genoten.

Ondanks zijn naam is kokosnoot geen noot maar een soort fruit dat bekend staat als een steenvrucht.

De meeste mensen met boomnootallergieën kunnen veilig kokosnoten en de producten ervan eten zonder symptomen van een reactie. Toch moet u een arts raadplegen voordat u kokosnoot probeert als u een extreme allergie voor noten heeft.

Ondanks dat het de vorm van een zaad heeft en een naam heeft die het woord ‘noot’ bevat, is kokosnoot een heerlijke vrucht.