Ad Clicks :Ad Views :
img

Is kokosolie goed voor je huid?

1625 Views

Is kokosolie goed voor je huid?

Kokosolie is een type vet dat wordt aangeprezen voor zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Van afnemende niveaus van LDL cholesterol tot verbetering van de hersenfunctie bij Alzheimer patiënten, wordt kokosolie geassocieerd met een veelheid aan voordelen voor de gezondheid ( 1 , 2 ).

In een aantal studies is zelfs gebleken dat het wellicht voordelen voor huid gezondheid te hebben.

Dit artikel gaat in op het bewijsmateriaal te onderzoeken of kokosolie goed voor de huid is.

Wat is kokosolie?

Kokosolie is een zeer verzadigde olie die traditioneel gemaakt is door het extraheren van de olie uit kokosnoten of van gedroogde kokosnoot( 3 ).

Bij kamertemperatuur is het vast, maar bij verhitting kan het zacht zijn of zelfs smelten.

Het wordt vaak gebruikt bij het koken of direct toegepast op de huid en haren.

Kokosolie is rijk aan vetzuren met middellange ketens, dit is een vorm van verzadigd vet. In feite zijn deze vetzuren met middellange ketens vormen ongeveer 65% van de totale samenstelling ( 4 ).

Vetzuren met middellange ketens in kokosolie bevatten ( 4 ):

  • Laurinezuur: 49%
  • Myristinezuur: 18%
  • Caprylzuur: 8%
  • Palmitinezuur: 8%
  • Caprinezuur: 7%
  • Oliezuur: 6%
  • Linolzuur: 2%
  • Stearinezuur: 2%

Hoewel kokosolie ongeveer 90% uit verzadigd vet bestaat , bevat het ook kleine hoeveelheden mono- en poly-onverzadigde vetten. Een eetlepel bevat ongeveer 12 gram verzadigd vet en 1 gram onverzadigd vet ( 5 ).

Samenvatting: Kokosolie wordt gebruikt in de keuken, maar kan ook worden toegepast op de huid of het haar. Het is rijk aan verzadigd vet en vetzuren met middellange ketens, vooral laurinezuur.

Het kan doden van schadelijke micro-organismen

Een potje van kokosolie en een theelepel

De vetzuren met middellange ketens in kokosolie bevatten antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen beschermen tegen schadelijke micro-organismen.

Dit is vooral belangrijk voor de gezondheid van de huid, zoals vele soorten infecties van de huid als acne, cellulitis, folliculitis en voetschimmel, worden veroorzaakt door bacteriën of schimmels ( 6 ).

Het toepassen van kokosolie direct op de huid kan de groei van deze micro-organismen voorkomen.

Dit is te wijten aan haar laurinezuur inhoud, die bijna 50% van de vetzuren in kokosolie kan bestrijden tegen de schadelijke micro-organismen.

Een studie testte de antibacteriële eigenschappen van 30 soorten vetzuren tegen 20 verschillende stammen van bacteriën. Laurinezuur bleek het meest effectief in het blokkeren van de groei van bacteriën ( 7 ).

In andere reageerbuisstudie bleek dat laurinezuur kan Propionibacterium acnes doden, een bacteriesoort die leidt tot de ontwikkeling van ontstekingsacne ( 8 ).

Verder caprinezuur is een middellange keten vetzuren in kokosolie, zij het in mindere mate. Zoals laurinezuur, caprinezuur heeft aangetoond dat het krachtige antimicrobiële eigenschappen bezitten.

Een reageerbuisstudie bleek dat zowel laurinezuur en caprinezuur effectief bacteriestammen doodt( 9 ).

Andere reageerbuisstudie toonde aan dat antischimmel effecten caprinezuur, waaruit blijkt dat het de groei van bepaalde soorten schimmels kan remmen(10 ).

Samenvatting: De vetzuren in kokosolie hebben antimicrobiële eigenschappen die effectief bacteriën en schimmels doden.

Kokosolie kan ontsteking verminderen

Een chronische ontsteking is een belangrijk component van veel verschillende soorten huidaandoeningen, waaronder psoriasis, contact dermatitis en eczeem ( 11 ).

Interessant is dat kokosolie heeft bewezen ontstekingsremmende eigenschappen te bevatten.

In een studie, onderzoekers pasten virgin kokosolie op de ontstoken oren van ratten toe. Niet alleen bleek kokosolie een ontstekingsremmende werking te hebben, maar verlichte ook de pijn( 12 ).

Wat meer, kan kokosolie ontsteking verlichten door verbetering van de status van de antioxidant.

Antioxidanten werken door het stabiliseren van vrije radicalen in het lichaam, het neutraliseren van de reactieve atomen die kunnen bijdragen aan ontsteking ( 13 ).

Een 2013 dierenstudie voerden ratten verschillende soorten olie, met inbegrip van kokosolie, olijfolie en zonnebloemolie. Aan het einde van de studie van 45 dagen had virgin kokosolie een verbeterd anti-oxidant status en voorkomen van oxidatieve stress(14 ).

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de meeste huidige onderzoeken is beperkt tot het houden van dierstudies, dus het is moeilijk om te weten hoe deze resultaten kunnen worden vertaalt naar de mens.

Echter, op basis van deze studies, kokosolie toont een groot potentieel in zijn vermogen om ontstekingen te verminderen wanneer het wordt gebruikt of toegepast op de huid.

Samenvatting: Dierproeven hebben aangetoond dat kokosolie ontstekingen kan verlichten door het verbeteren van de antioxidant status en het verminderen van oxidatieve stress.

Kokosolie kan helpen bij de behandeling van acne

Kom van kokosolie

Terwijl sommigen denken dat kokosolie verstoppen de poriën, veel onderzoek laat zien dat het eigenlijk zou kunnen helpen bij de behandeling van acne .

Acne is een ontstekingsaandoening, en veel van de medicijnen die worden gebruikt om het te behandelen werken door het doelgerichtheid verminderen van de ontsteking ( 15 ).

Omdat kokosolie en zijn componenten kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, kan het ook helpen bij de behandeling van acne.

Bovendien kan de antibacteriële eigenschappen van de middellange keten vetzuren in kokosolie ook helpen bij het verminderen van acne.

Talrijke studies hebben aangetoond dat laurinezuur, die goed is voor bijna de helft van de vetzuren in kokosolie, heeft aangetoond dat het de stam van de bacteriën die verbonden is aan acne kan doden ( 8 , 16 ).

In feite hebben reageerbuis en dierlijke studies aangetoond dat laurinezuur is effectiever dan benzoylperoxide  om de groei van de acne-veroorzakende bacteriën te voorkomen( 16 ).

Samen met laurinezuur, caprinezuur heeft aangetoond dat het ontstekingsremmend en antibacteriële eigenschappen heeft.

Een dierenstudie toonde aan dat zowel laurinezuur en caprinezuur succesvol waren in het verminderen van ontstekingen en het doden van bacteriën om acne te voorkomen(17 ).

Om de beste resultaten te bereiken moet kokosolie direct worden toegepast op de huid in gebieden waar de acne zich bevindt.

Samenvatting: De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van kokosolie en de bestanddelen kunnen helpen bij de behandeling van acne.

Kokosolie kan droge huid hydrateren

Naast de effecten op acne en ontstekingen, kokosolie op uw huid kan ook helpen bij een droge huid.

Een studie vergeleek de effecten van kokosolie aan minerale olie, een soort olie uit aardolie die vaak wordt gebruikt om de droge huid te behandelen, bij mensen met een milde tot matig droge huid.

Een twee weken durende studie bleek dat kokosolie aanzienlijk hydratatie van de huid verbeterden en was net zo effectief als minerale olie ( 18 ).

Het heeft ook aangetoond dat de behandeling van eczeem, een huidaandoening gekenmerkt door schilferige, jeukende huiduitslag kan helpen.

Een vergelijkend onderzoek naar de effecten van olijfolie en kokosolie vonden dat het toepassen van kokosolie hielp bij het verminderen van droogheid, daarnaast hielp het ook met het behandelen van eczeem ( 19 ).

Een andere studie vond vergelijkbare resultaten, waaruit blijkt dat kokosolie leidde tot een 68% daling in de ernst van eczeem, waardoor het aanzienlijk meer effectief is dan minerale olie in de behandeling van eczeem ( 20 ).

Uw huid gehydrateerd houden kan bijdragen aan het behoud van zijn functie als een barrière tegen bacteriën te weren, bevorderen genezing van littekens en het handhaven van huid integriteit( 21 , 22 , 23 ).

Samenvatting: Kokosolie kan een effectieve vochtinbrengende crème zijn en helpen bij de behandeling van droge huid en eczeem.

Kokosolie kan helpen met wondgenezing

Verschillende studies hebben aangetoond dat kokosolie ook kan helpen bij wondgenezing.

Een dierstudie keek naar de invloed van kokosolie op de huid toegepast op wondgenezing bij ratten.

Bleek dat de behandeling van wonden met virgin kokosolie versneld genezing, verbeterde anti-oxidant status en niveaus van collageen, een belangrijk eiwit dat helpt bij wondgenezing( 24 ).

Een ander dierstudie toonde aan dat kokosolie in combinatie met een antibioticum toegepast op de huid effectief was bij het helen van brandwonden ( 25 ).

Naast het verbeteren van wondgenezing, haar antimicrobiële eigenschappen kunnen ook voorkomen van infectie, één van de belangrijkste risicofactoren die het genezingsproces kunnen bemoeilijken(26 ).

Samenvatting: Dierproeven hebben aangetoond dat kokosolie kan helpen bij het versnellen van wondgenezing.

Wie mag kokosolie niet gebruiken?

Jar van kokosolie met een Witte Deksel

Terwijl uit onderzoek blijkt dat kokosolie huid gezondheid ten goede kan komen, toepassen op de huid is mogelijk niet goed voor iedereen.

Bijvoorbeeld kunnen degenen die een vette huid hebben het willen vermijden, aangezien het poriën kan blokkeren en mee-eters veroorzaken.

Zoals met de meeste dingen, proberen kan de beste aanpak zijn om te bepalen of kokosolie voor u werkt.

Bovendien, als je een gevoelige huid hebt, gebruik dan een kleine hoeveelheid of probeer toe te passen op slechts een klein deel van de huid om ervoor te zorgen dat het geen irritatie of verstopte poriën veroorzaakt.

Toch is het eten en koken met kokosolie geeft over het algemeen geen probleem voor de meeste mensen.

Dat gezegd hebbende, als je een vette of zeer gevoelige huid hebt, overweeg dan het toevoegen van kokosolie aan uw voeding in plaats daarvan te profiteren van deze voordelen.

Samenvatting: Kokosolie kan uw poriën verstoppen. Met behulp van een kleine hoeveelheid om te testen of uw huid gevoelig daarvoor gevoelig is

Welk type kokosolie is het beste?

Een half Kokosnoot en een lepel met Kokosolie

Kokosolie kan worden geproduceerd door middel van droge of natte bewerking.

Droge verwerking omvat het drogen kokosvlees tot kernels, het persen en extraheren van de olie, dan het bleken en hen ontgeuren.

Dit proces vormt geraffineerde kokosolie, die een neutrale geur en hoger rookpunt heeft (27 ).

In natte bewerking wordt verkregen uit kokosvlees – in plaats van gedroogde – tot virgin kokosolie gemaakt. Dit helpt behouden van de kokosnoot geur en resulteert in een lager rookpunt ( 27 ).

Terwijl geraffineerde kokosolie beter is geschikt voor het koken bij hoge temperaturen, virgin kokosolie is een betere keuze in termen van gezondheid voor de huid.

Niet alleen het grootste deel van het bestaande onderzoeken richten zich specifiek op de effecten van virgin kokosolie, maar er is ook bewijs dat het toegevoegde voordelen voor de gezondheid heeft.

In een dierstudie bleek dat virgin kokosolie verbeterd antioxidant status en verhoogd het vermogen om ziekteverwekkende vrije radicalen te neutraliseren , in vergelijking met geraffineerde kokosolie( 28 ).

Een andere studie toonde aan dat virgin kokosolie had een grotere hoeveelheid antioxidanten vermindering van ontsteking en fenolen, alsmede een verbeterde mogelijkheden om de vrije radicalen te bestrijden , in vergelijking met geraffineerde kokosolie ( 27 ).

De resultaten van deze twee studies geven aan dat virgin kokosolie effectiever is dan geraffineerde kokosolie ter voorkoming van oxidatie en vrije radicalen te neutraliseren, die cellen kunnen beschadigen en leiden tot ontstekingen en ziekte.

Samenvatting: Virgin kokosolie kan een betere keuze zijn dan geraffineerde kokosolie, gezien het feit dat het een aantal toegevoegde gezondheidsvoordelen biedt.

Samengevat

Hoewel de gezondheidsvoordelen van het eten van kokosolie zijn goed bestudeerd, is het onderzoek naar de effecten ervan op de huid meestal beperkt tot dier of reageerbuis studies.

Echter kan kokosolie worden gekoppeld aan een aantal potentiële voordelen voor de huid, met inbegrip van het verminderen van ontstekingen, de huid gehydrateerd houden en het helpen helen van wonden.

De middellange keten vetzuren in kokosolie beschikken ook over antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van acne en de huid beschermen tegen schadelijke bacteriën.

Als je een vette of zeer gevoelige huid hebt, zorg ervoor om langzaam te beginnen om uw tolerantie te bepalen, en overleggen met een dermatoloog als u zich zorgen maakt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 20 =

It is main inner container footer text