Kokosolie is een soort vet dat is aangeprezen vanwege zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Van lagere waardes van LDL-cholesterol tot verbetering van de hersenfunctie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer, wordt kokosolie geassocieerd met een veelvoud van gezondheidsvoordelen ( 1 , 2 ).

Sterker nog, verschillende onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het ook voordelen kan hebben voor de gezondheid van de huid.

Dit artikel bekijkt het bewijs om te onderzoeken of kokosolie goed is voor de huid.

Wat is kokosolie?

Kokosolie is een sterk verzadigde olie traditioneel gemaakt door de olie te extraheren uit rauwe kokosnoten of gedroogde kokosnoten( 3 ).

Bij kamertemperatuur is het vast, maar bij verwarming kan het zacht worden of zelfs smelten.

Het wordt vaak gebruikt bij het koken of direct toegepast op de huid en haren.

Kokosolie is rijk aan middellange vetzuren, die een vorm van verzadigd vet zijn. In feite vormen deze vetzuren met middelgrote keten ongeveer 65% van de totale samenstelling( 4 ).

Vetzuren met middellange ketens in kokosolie bevatten ( 4 ):

  • Laurinezuur: 49%
  • Myristinezuur: 18%
  • Caprylzuur: 8%
  • Palmitinezuur: 8%
  • Caprinezuur: 7%
  • Oliezuur: 6%
  • Linolzuur: 2%
  • Stearinezuur: 2%

Hoewel kokosolie ongeveer 90% uit verzadigd vet bestaat , bevat het ook kleine hoeveelheden mono- en meervoudig onverzadigde vetten. Eén eetlepel bevat ongeveer 12 gram verzadigd vet en 1 gram onverzadigd vet( 5 ).

Kortom: Kokosolie wordt gebruikt bij het koken, maar kan ook op de huid of het haar worden aangebracht. Het is rijk aan verzadigde vetten en middellange vetzuren, vooral laurinezuur.

Het kan schadelijke micro-organismen doden

De middellange vetzuren in kokosolie hebben antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen beschermen tegen schadelijke micro-organismen.

Dit is vooral belangrijk voor de gezondheid van de huid, aangezien veel soorten huidinfecties, waaronder acne, cellulitis, folliculitis en voetschimmel worden veroorzaakt door bacteriën of schimmels (6).

Het direct op de huid aanbrengen van kokosolie kan de groei van deze micro-organismen voorkomen.

Dit komt door het laurinezuurgehalte, dat bijna 50% van de vetzuren in kokosolie uitmaakt en schadelijke micro-organismen kan bestrijden.

Eén studie testte de antibacteriële eigenschappen van 30 soorten vetzuren tegen 20 verschillende bacteriestammen. Laurinezuur bleek het meest effectief in het blokkeren van de groei van bacteriën(7).

Een andere teststudie toonde aan dat laurinezuur Propionibacterium acnes kan doden , een type bacterie dat leidt tot de ontwikkeling van inflammatoire acne( 8 ).

Verder is caprinezuur een ander vetzuur met een middellange keten dat aanwezig is in kokosnootolie, hoewel in mindere mate. Net als laurinezuur is aangetoond dat caprinezuur krachtige antimicrobiële eigenschappen heeft.

Uit een reageerbuisstudie bleek dat zowel laurinezuur als caprinezuur effectief bacteriestammen doodt( 9 ).

Een andere studie toonde de antischimmeleffecten van caprinezuur aan, wat aantoont dat het de groei van bepaalde soorten schimmels kon remmen (10).

Kortom: De vetzuren in kokosolie hebben antimicrobiële eigenschappen die bacteriën en schimmels effectief doden.

Kokosolie kan ontstekingen verminderen

Chronische ontsteking is een belangrijke oorzaak van veel verschillende soorten huidaandoeningen, waaronder psoriasis, contact dermatitis en eczeem( 11 ).

Interessant is dat kokosolie heeft bewezen ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

In één onderzoek pasten onderzoekers virgin kokosolie toe op de ontstoken oren van ratten. Niet alleen bleek kokosolie een ontstekingsremmend effect te hebben, maar ook verlichtte het pijn( 12 ).

Bovendien kan kokosolie ontstekingen verlichten door de antioxidantstatus te verbeteren.

Antioxidanten werken door het stabiliseren van vrije radicalen in het lichaam en neutraliseren de reactieve atomen die kunnen bijdragen aan ontstekingen ( 13 ).

Een dierstudie uit 2013 voedde ratten verschillende soorten olie, waaronder kokosolie, olijfolie en zonnebloemolie. Aan het einde van het 45 dagen durende onderzoek verbeterde de kokosolie van eerste persing de antioxidantstatus en verhinderde het de oxidatieve stress(14 ).

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het meest huidige onderzoek beperkt is tot dier- en reageerbuisstudies. Het is dus moeilijk om te weten hoe deze resultaten kunnen worden vertaald naar mensen.

Op basis van deze onderzoeken heeft kokosolie echter een groot potentieel in zijn vermogen om ontstekingen te verminderen wanneer het wordt gegeten of op de huid wordt aangebracht.

Kortom: Dierstudies hebben aangetoond dat kokosolie ontstekingen kan verlichten door de antioxidantstatus te verbeteren en oxidatieve stress te verminderen.

Kokosolie kan helpen bij de behandeling van acne

Terwijl sommigen denken dat kokosolie de poriën verstopt, blijkt uit onderzoek dat het ook daadwerkelijk acne helpt behandelen .

Acne is een ontstekingsaandoening en veel van de gebruikte medicijnen om het te behandelen werken door te richten op het verminderen van ontstekingen( 15 ).

Omdat kokosolie en zijn componenten kunnen helpen de ontsteking in het lichaam te verminderen. Het kan ook helpen bij de behandeling van acne.

Bovendien kunnen de antibacteriële eigenschappen van de middellange vetzuren in kokosolie ook helpen acne te verminderen.

Talrijke studies hebben aangetoond dat laurinezuur, dat verantwoordelijk is voor bijna de helft van de vetzuren in kokosolie, de bacteriestam heeft gedood die verband houdt met acne(816).

In feite hebben reageerbuis- en dierstudies aangetoond dat laurinezuur effectiever is dan benzoylperoxide om de groei van acne veroorzakende bacteriën te voorkomen(16).

Samen met laurinezuur is aangetoond dat caprinezuur ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft.

Uit een dier- en reageerbuisstudie van 2014 bleek dat zowel laurine als caprinezuur succesvol waren in het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van acne door bacteriën te doden (17).

Om de beste resultaten te krijgen, moet kokosolie rechtstreeks op de huid worden aangebracht in gebieden waar acne zich bevindt.

Kortom: De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van kokosolie en zijn componenten kunnen helpen bij de behandeling van acne.

Kokosolie kan droge huid hydrateren

Naast de effecten op acne en ontstekingen, kan het aanbrengen van kokosolie op je huid ook helpen om het gehydrateerd te houden.

Eén onderzoek bij patiënten met een milde tot matig droge huid vergeleek de effecten van kokosolie met minerale olie. Dit is een soort olie gemaakt van aardolie vaak gebruikt om een ​​droge huid te behandelen.

Uit het onderzoek van twee weken bleek dat kokosolie de hydratatie van de huid aanzienlijk verbeterde en net zo effectief was als minerale olie (18).

Er is ook aangetoond dat het helpt bij de behandeling van eczeem. Dat is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door schilferige jeukende huiduitslag.

Een onderzoek waarbij de effecten van olijfolie en kokosolie bij 52 volwassenen met eczeem werden vergeleken. Het toonde aan dat het gebruik van kokosolie bijdroeg aan het verminderen van uitdroging naast het helpen behandelen van eczeem (19).

Een andere studie vond vergelijkbare resultaten, die aantoonden dat kokosolie leidde tot een 68% afname van de ernst van eczeem, waardoor het aanzienlijk effectiever is dan minerale olie bij de behandeling van eczeem (20).

Door je huid gehydrateerd te houden, kun je zijn functie als barrière behouden om bacteriën buiten te houden, de genezing van littekens te bevorderen en de algehele integriteit van de huid te behouden(212223).

Kortom: Kokosolie kan een effectieve vochtinbrengende crème zijn en helpt bij de behandeling van droge huid en eczeem.

Kokosolie kan helpen bij wondgenezing

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kokosolie ook wondgenezing kan ondersteunen.

In één dierstudie werd gekeken hoe kokosolie op de huid de wondgenezing bij ratten beïnvloedde.

Het ontdekte dat de behandeling van de wonden met vergin kokosolie de genezing versnelde, verbeterde antioxidantstatus en verhoogde gehaltes van collageen , een belangrijk eiwit dat helpt bij wondgenezing( 24 ).

Een andere dierstudie toonde aan dat kokosolie in combinatie met een antibioticum op de huid effectief was bij het genezen van brandwonden (25).

Naast het verbeteren van de wondgenezing, kunnen de antimicrobiële eigenschappen ook infecties voorkomen, één van de belangrijkste risicofactoren die het genezingsproces kunnen bemoeilijken (26).

Kortom: Dierproeven hebben aangetoond dat kokosolie de wondgenezing kan helpen versnellen.

Wie zou kokosolie niet mogen gebruiken?

Hoewel uit onderzoek blijkt dat kokosolie de gezondheid van de huid ten goede kan komen. Het is misschien niet ideaal voor iedereen om het op de huid aan te brengen.

Mensen die een vette huid hebben, willen dat bijvoorbeeld vermijden, omdat het poriën kan blokkeren en mee-eters kan veroorzaken.

Zoals met de meeste dingen, is vallen en opstaan ​​misschien de beste manier om te bepalen of kokosolie voor u werkt.

Als je een gevoelige huid hebt, gebruik dan een kleine hoeveelheid of pas het toe op een klein deel van de huid om er zeker van te zijn dat het geen irritatie of geblokkeerde poriën veroorzaakt.

Toch is het eten en koken met kokosolie over het algemeen geen probleem voor de meeste mensen.

Als je een vette of zeer gevoelige huid hebt, overweeg dan kokosolie toe te voegen aan je voeding in plaats daarvan om te profiteren van de voordelen ervan.

Kortom: Kokosolie kan poriën mogelijk verstoppen. Het gebruik van een kleine hoeveelheid en het langzaam testen van de tolerantie ervan wordt aanbevolen voor mensen met een vette of gevoelige huid.

Welk type kokosolie is het beste?

Kokosolie kan worden geproduceerd door droge of natte verwerking.

Droge verwerking omvat het drogen van kokosvlees om korrels te maken, deze te persen om de olie te extraheren, vervolgens te bleken en deodoriseren.

Dit proces vormt geraffineerde kokosolie, die een meer neutrale geur en een hoger rookpunt heeft(27 ).

Bij natte verwerking wordt kokosolie verkregen uit verse kokosvlees – in plaats van gedroogd – om virgin kokosolie te maken. Dit helpt de kokosgeur te behouden en resulteert in een lager rookpunt (27).

Hoewel geraffineerde kokosolie beter geschikt is om op hoge temperaturen te koken, is virgin kokosolie een betere keuze als het gaat om de gezondheid van de huid.

Niet alleen richt het meeste van het bestaande onderzoek zich specifiek op de effecten van virgin kokosolie. Er zijn ook aanwijzingen dat het extra gezondheidsvoordelen heeft.

Een dierstudie uit 2009 wees uit dat virgin kokosolie de antioxidantstatus verbeterde en het vermogen om ziekteverwekkende vrije radicalen te neutraliseren in vergelijking met geraffineerde kokosolie (28).

Uit een ander onderzoek met reageerbuizen bleek dat virgin kokosolie een grotere hoeveelheid ontstekingsremmende antioxidanten had, evenals een verbeterd vermogen om vrije radicalen te bestrijden in vergelijking met geraffineerde kokosolie (27).

De resultaten van deze twee onderzoeken geven aan dat virgin kokosolie effectiever is dan geraffineerde kokosolie bij het voorkomen van oxidatie en neutraliserende vrije radicalen, die cellen kunnen beschadigen en tot ontsteking en ziekte kunnen leiden.

Kortom: Virgin kokosolie kan een betere keuze zijn dan geraffineerde kokosolie, aangezien deze extra gezondheidsvoordelen biedt, zoals een verbeterde antioxidantstatus.

Tot slot

Hoewel de gezondheidsvoordelen van het eten van kokosolie goed bestudeerd zijn. Onderzoek naar de effecten op de huid meestal beperkt tot dier- of reageerbuisstudies.

Kokosolie kan echter in verband worden gebracht met een aantal potentiële voordelen voor de huid, waaronder het verminderen van ontstekingen, het gehydrateerd houden van de huid en het helpen genezen van wonden.

De middellange vetzuren die worden gevonden in kokosolie bezitten ook antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van acne en de huid tegen schadelijke bacteriën beschermen.

Als je een vette of zeer gevoelige huid hebt, begin dan langzaam met het beoordelen van uw tolerantie en raadpleeg een dermatoloog als u zich zorgen maakt.

Auteur

Miljoenen mensen in Nederland zoeken dagelijks op het internet naar manieren om de gezondheid te verbeteren. Op deze website zal je informatie en tips vinden waarmee jij aan de slag kunt gaan om een optimale gezondheid te ontwikkelen. Met een gezonde groet, Zarja . .Deze artikelen op de website zijn vertaald van www.healthline.com

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.