Kokosolie is een soort vet dat is aangeprezen om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Van het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte tot het verbeteren van de hersenfunctie bij Alzheimer patiënten, wordt kokosolie geassocieerd met een veelheid aan gezondheidsvoordelen.( 1 , 2 ).

Verschillende studies hebben zelfs aangetoond dat het zelfs voordelen kan hebben voor de gezondheid van de huid.

Dit artikel kijkt naar het bewijs om te onderzoeken of kokosolie goed is voor de huid.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Wat is kokosolie?

Kokosolie is een sterk verzadigde olie die van oudsher wordt gemaakt door de olie te extraheren uit verse kokosnoten of gedroogde kokosnoten( 3 ).

Bij kamertemperatuur is het vast, maar bij verhitting kan het zacht worden of zelfs smelten.

Het wordt vaak gebruikt in de keuken of wordt direct op de huid en het haar aangebracht.

Kokosolie is rijk aan vetzuren met een middellange keten, die een vorm van verzadigd vet zijn. In feite maken deze vetzuren met een middellange keten ongeveer 65% uit van de totale samenstelling van de kokosolie( 4 ).

De vetzuren in kokosolie zijn onder meer( 4 ):

  • Laurinezuur: 49%
  • Myristinezuur: 18%
  • Caprylzuur: 8%
  • Palmitinezuur: 8%
  • Caprinezuur: 7%
  • Oliezuur: 6%
  • Linolzuur: 2%
  • Stearinezuur: 2%

Hoewel kokosolie ongeveer 90% verzadigd vet is, bevat het ook kleine hoeveelheden mono- en meervoudig onverzadigde vetten. Een eetlepel bevat ongeveer 12 gram verzadigd vet en 1 gram onverzadigd vet( 5 ).

Kortom: Kokosolie wordt gebruikt in de keuken, maar kan ook op de huid of het haar worden aangebracht. Het is rijk aan verzadigde vetten en vetzuren met middellange keten, vooral laurinezuur.

Het kan schadelijke micro-organismen doden

De middellange keten vetzuren in kokosolie hebben antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen beschermen tegen schadelijke micro-organismen.

Dit is vooral belangrijk voor de gezondheid van de huid, aangezien veel soorten huidinfecties, waaronder acne, cellulitis, folliculitis en voetschimmel worden veroorzaakt door bacteriën of schimmels (6).

Het direct op de huid aanbrengen van kokosolie kan de groei van deze micro-organismen tegengaan.

Dit komt door het gehalte aan laurinezuur, dat bijna 50% van de vetzuren in kokosolie uitmaakt en schadelijke micro-organismen kan bestrijden.

Een studie testte de antibacteriële eigenschappen van 30 soorten vetzuren tegen 20 verschillende bacteriestammen. Laurinezuur bleek het meest effectief te zijn bij het blokkeren van de groei van bacteriën(7).

Een andere teststudie toonde aan dat laurinezuur Propionibacterium acnes kan doden , type van bacteriën kan doden dat tot de ontwikkeling van ontstekingsacne leidt( 8 ).

Bovendien is caprinezuur een ander vetzuur met een gemiddelde keten dat in kokosolie voorkomt, zij het in mindere mate. Net als laurinezuur is aangetoond dat caprinezuur krachtige antimicrobiële eigenschappen heeft.

Uit een reageerbuisstudie bleek dat zowel laurinezuur als caprinezuur effectief bacteriestammen doodt( 9 ).

Een andere studie toonde de anti-schimmelwerende effecten van caprinezuur aan, wat aantoont dat het de groei van bepaalde soorten schimmels kon remmen (10).

Kortom: De vetzuren in kokosolie hebben antimicrobiële eigenschappen die bacteriën en schimmels effectief doden.

Kokosolie kan ontstekingen verminderen

Chronische ontsteking is een belangrijke oorzaak van veel verschillende soorten huidaandoeningen, waaronder psoriasis, contactdermatitis en eczeem( 11 ).

Interessant is dat is aangetoond dat kokosolie ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

In één onderzoek pasten onderzoekers virgin kokosolie toe op de ontstoken oren van ratten. Niet alleen werd de kokosolie gevonden om een anti – ontstekingsremmend effect te hebben, maar het verlichtte ook pijn eveneens( 12 ).

Bovendien kan kokosolie ontstekingen verlichten door de antioxidantstatus te verbeteren.

Antioxidanten werken door het stabiliseren van vrije radicalen in het lichaam, het neutraliseren van de reactieve atomen die kunnen bijdragen tot ontstekingen( 13 ).

Een dierstudie uit 2013 voerde ratten verschillende soorten olie, waaronder kokosolie, olijfolie en zonnebloemolie. Aan het eind van de 45 dagen durende studie, had de virgin kokosolie de anti-oxyderende status verbeterd en oxydatieve stress in de grootste mate verhinderd(14 ).

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het meeste huidige onderzoek beperkt is tot dier- en proefbuisonderzoek, dus het is moeilijk te weten hoe deze resultaten zich naar de mens kunnen vertalen.

Op basis van deze studies toont kokosolie echter een groot potentieel in zijn vermogen om ontstekingen te verminderen wanneer het wordt geconsumeerd of op de huid wordt aangebracht.

Kortom: Dierstudies hebben aangetoond dat kokosolie ontstekingen kan verlichten door het verbeteren van de antioxidantstatus en het verminderen van oxidatieve stress.

Kokosolie kan helpen bij de behandeling van acne

Hoewel sommigen denken dat kokosolie de poriën verstopt, blijkt uit veel onderzoek dat het daadwerkelijk kan helpen bij de behandeling van acne.

Acne is een ontstekingsziekte, en veel van de medicijnen die worden gebruikt werken door zich te richten op het verminderen van ontstekingen( 15 ).

Omdat kokosolie en de bestanddelen daarvan ontstekingen in het lichaam kunnen helpen verminderen, kan het ook helpen bij de behandeling van acne.

Bovendien kunnen de antibacteriële eigenschappen van de middellange keten vetzuren in kokosolie ook helpen om acne te verminderen.

Talrijke studies hebben aangetoond dat laurinezuur, dat bijna de helft van de vetzuren in kokosolie uitmaakt, de bacteriestam in verband met acne heeft gedood(816).

In feite hebben reageerbuis- en dierstudies aangetoond dat laurinezuur effectiever is dan benzoylperoxide om de groei van acne veroorzakende bacteriën te voorkomen(16).

Samen met laurinezuur is aangetoond dat caprinezuur ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft.

Uit een dier- en reageerbuisstudie van 2014 toonde aan dat zowel laurinezuur als caprinezuur in het verminderen van ontsteking en het verhinderen van acne door bacteriën te doden succesvol waren(17).

Om de beste resultaten te krijgen, moet kokosolie direct op de huid worden aangebracht op plaatsen waar acne wordt aangetroffen.

Kortom: De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van kokosolie en de bestanddelen daarvan kunnen helpen bij de behandeling van acne.

Kokosolie kan droge huid hydrateren

Naast de effecten op acne en ontstekingen, kan het aanbrengen van kokosolie op uw huid ook helpen om uw huid gehydrateerd te houden.

Een studie bij patiënten met een milde tot matig droge huid vergeleek de effecten van kokosolie met minerale olie, een type olie gemaakt van petroleum dat vaak wordt gebruikt om een droge huid te behandelen.

De studie van twee weken vond dat de kokosolie beduidend de hydratatie van de huid verbeterde en was net zo effectief als minerale olie (18).

Ook is aangetoond dat het helpt bij de behandeling van eczeem, een huidaandoening die wordt gekenmerkt door schilferige, jeukende huiduitslag.

Een studie waarin de effecten van olijfolie en kokosolie bij 52 volwassenen met eczeem werden vergeleken, toonde aan dat het gebruik van kokosolie de droogte hielp verminderen en bovendien hielp bij de behandeling van eczeem(19).

Een andere studie vond vergelijkbare resultaten, die aantoonden dat kokosolie leidde tot een 68% afname van de ernst van eczeem, waardoor het aanzienlijk effectiever is dan minerale olie bij de behandeling van eczeem(20).

Door uw huid gehydrateerd te houden kan de functie als barrière tegen bacteriën worden behouden, de genezing van littekens worden bevorderd en de algehele huidintegriteit worden behouden(212223).

Kortom: Kokosolie kan een effectieve vochtinbrenger zijn en helpen bij de behandeling van droge huid en eczeem.

Kokosolie kan helpen bij wondgenezing

Verschillende studies hebben aangetoond dat kokosolie ook kan helpen bij de wondgenezing.

Een dierstudie onderzocht hoe kokosolie op de huid de wondgenezing bij ratten beïnvloedde.

Het ontdekte dat de behandeling van de wonden met vergin kokosolie de genezing versnelde, verbeterde antioxidantstatus en verhoogde gehaltes van collageen , een belangrijk eiwit dat helpt bij wondgenezing( 24 ).

Een andere dierlijke studie toonde aan dat de kokosolie die met een antibioticum wordt gecombineerd dat op de huid wordt toegepast efficiënt bij helende brandwonden was(25).

Naast het verbeteren van de wondgenezing, kunnen zijn antimicrobiële eigenschappen ook infectie voorkomen, één van de belangrijkste risicofactoren die het genezingsproces kan bemoeilijken(26).

Kortom: Dierstudies hebben aangetoond dat kokosolie kan helpen de wondgenezing te versnellen.

Wie zou geen kokosolie moeten gebruiken?

Hoewel uit onderzoek blijkt dat kokosolie de gezondheid van de huid ten goede kan komen, is het niet voor iedereen ideaal om het op de huid aan te brengen.

Degenen die bijvoorbeeld een vette huid hebben, willen dit misschien vermijden, omdat het de poriën kan blokkeren en mee-eters kan veroorzaken.

Zoals met de meeste dingen, kan vallen en opstaan de beste benadering zijn om te bepalen of kokosolie voor je werkt.

Als je een gevoelige huid hebt, gebruik dan een kleine hoeveelheid of probeer deze alleen op een klein deel van de huid aan te brengen om er zeker van te zijn dat deze geen irritatie of verstopte poriën veroorzaakt.

Toch is het eten en koken met kokosolie voor de meeste mensen over het algemeen geen probleem.

Dat gezegd hebbende, als je een vette of zeer gevoelige huid hebt, overweeg dan om kokosolie toe te voegen aan je voeding in plaats daarvan om te profiteren van de voordelen ervan.

Kortom: Kokosolie kan de poriën mogelijk verstoppen. Het gebruik van een kleine hoeveelheid kokosolie en het langzaam testen van uw tolerantie wordt aanbevolen voor mensen met een vette of gevoelige huid.

Welk type kokosolie is het beste?

Kokosolie kan worden geproduceerd door middel van droge of natte verwerking.

Droge verwerking houdt in dat kokosvlees wordt gedroogd om korrels te maken, geperst om de olie te extraheren en vervolgens gebleekt en ontgeurd wordt.

Dit proces vormt geraffineerde kokosolie, die een neutralere geur en een hoger rookpunt heeft(27 ).

Bij de natte verwerking wordt kokosolie verkregen uit vers kokosvlees – in plaats van gedroogd – om virgin kokosolie te maken. Dit helpt de kokosgeur te behouden en resulteert in een lager rookpunt(27).

Hoewel geraffineerde kokosolie beter geschikt is om op hoge temperaturen te bakken, is kokosolie van eerste persing een betere keuze wat betreft de gezondheid van de huid.

Niet alleen richt het meeste bestaande onderzoek zich specifiek op de effecten van virgin kokosolie, maar er zijn ook aanwijzingen dat het extra gezondheidsvoordelen kan hebben.

Een dierstudie uit 2009 wees uit dat virgin kokosolie de antioxidantstatus verbeterde en het vermogen om ziekteverwekkende vrije radicalen te neutraliseren in vergelijking met geraffineerde kokosolie (28).

Uit een ander onderzoek met reageerbuizen bleek dat virgin kokosolie een grotere hoeveelheid ontstekingsremmende antioxidanten had, evenals een verbeterd vermogen om vrije radicalen te bestrijden in vergelijking met geraffineerde kokosolie (27).

De resultaten van deze twee studies tonen aan dat virgin kokosolie effectiever kan zijn dan geraffineerde kokosolie bij het voorkomen van oxidatie en het neutraliseren van vrije radicalen, die cellen kunnen beschadigen en kunnen leiden tot ontstekingen en ziekten.

Kortom: Virgin kokosolie kan een betere keuze zijn dan geraffineerde kokosolie, gezien het feit dat het extra gezondheidsvoordelen biedt, zoals een betere antioxidantstatus.

Tot slot

Hoewel de gezondheidsvoordelen van het eten van kokosolie goed bestudeerd zijn, blijft het onderzoek naar de effecten ervan op de huid meestal beperkt tot dier- of proefbuisonderzoek.

Kokosolie kan echter verband houden met een aantal potentiële voordelen voor de huid, zoals het verminderen van ontstekingen, het behouden van een gehydrateerde huid en het helpen genezen van wonden.

De vetzuren met een middellange keten die zich in kokosolie bevinden, bezitten ook antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van acne en de huid beschermen tegen schadelijke bacteriën.

Als je een vette of zeer gevoelige huid heeft, moet je langzaam beginnen met het beoordelen van uw tolerantie en een dermatoloog raadplegen als u zich zorgen maakt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.