Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

Kokosolie voor je haar: voordelen, gebruik en tips

1574 Views

Kokosolie voor je haar: voordelen, gebruik en tips

Kokosolie is een zeer veelzijdig product van gezondheid tot schoonheid.

Mensen gebruiken het voor allerlei dingen, van koken tot schoonmaken en hydraterend voor de huid en het verwijdert make-up.

Anderen gebruiken vaak kokosolie om te helpen bij het verbeteren van de gezondheid en de conditie van hun haar.

Dit artikel onderzoekt de voors en tegens van het gebruik van kokosolie voor je haar.

Dagelijks verzorgen kan je haar beschadigen

Dagelijks verzorgen zoals wassen, verven, borstelen en styling kan schade toebrengen aan uw haar.

Om te begrijpen waarom dit gebeurt, moet je meer weten over de structuur van uw haar. Je haar bestaat uit drie lagen:

 • De medulla: Dit is het zachte, centrale deel van de haarschacht. Interessant, dik haar bevat grote hoeveelheden medulla, terwijl fijn haar bijna niets bevat.
 • De cortex: Dit is de dikste laag van je haar. Het bevat veel vezelachtige eiwitten en het pigment dat je haar zijn kleur geeft.
 • De cuticula: de cuticula is de harde beschermende buitenste laag van je haar.

Wassen, styling en het kleuren van je haar kan de cuticula beschadigen, waardoor het niet in staat is om de centrale delen van de haarschacht te beschermen.

Dit zorgt ervoor dat u een aantal van de vezelachtige eiwitten die deel uitmaken van de cortex van je haar verliest, waardoor je haar dun, kwetsbaar en gevoelig wordt voor breuken(1, 2, 3).

Kortom: Wassen, borstelen, kleuren en stylen van je haar kan de structuur beschadigen, waardoor het meer kans heeft op breuken.

Waarom kokosolie beter voor je haar is dan andere oliën

Fles kokosolie en een halve kokosnoot

Kokosolie wordt vaak van gezegd dat het de beste olie is om te gebruiken voor je haar om eiwitverlies te verminderen en houdt het gezond.

Gezien de huidige populariteit van kokosolie, zou dit gemakkelijk zijn ontslaan als een trend.

Echter, er is enig bewijs achter deze claim.

Eén onderzoek onderzocht de effecten van het toepassen van kokos, zonnebloemolie of minerale olie op het haar vóór en na het wassen(4).

De onderzoekers onderzochten om te zien welke olie het beste was om haar gezondheid te beschermen, en te kijken naar de hoeveelheid eiwit in het haar na elk behandelingen verloren was gegaan.

Zij vonden dat kokosolie beter eiwitverlies weet te voorkomen dan minerale olie zowel zonnebloemolie wanneer toegepast voor of na het haar gewassen.

In feite, kokosolie kwam als beste uit de bus in al hun studies en verminderde eiwitverlies in het haar dat onbeschadigd, gebleekt, chemisch behandeld en UV blootgesteld was.

Anderzijds heeft zowel minerale olie als zonnebloemolie dit effect niet en zijn niet effectief gebleken bij het verminderen van eiwitverlies van het haar.

Men denkt dat kokosolie de chemische structuur dat het vermogen heeft om haar te beschermen(5).

Kokosolie wordt voornamelijk gevormd door een middellange-keten vetzuur genaamd laurinezuur. Dit geeft kokosolie een lange, rechte structuur, die gemakkelijker dieper wordt geabsorbeerd in de haarschacht.

Zonnebloemolie bevat voornamelijk linolzuur , die een veel omvangrijker structuur heeft, dus het is niet zo gemakkelijk geabsorbeerd te worden in het haar.

Dit betekent dat oliën zoals minerale olie en zonnebloemolie kunnen worden opgenomen door het haar, maar ze worden niet geabsorbeerd in de haarschacht(6).

Kortom: Bij toepassing op het haar vóór het wassen heeft kokosolie aangetoond dat het eiwitverlies kan beperken meer dan zonnebloemolie of minerale oliën.

Olie in je haar inwrijven vóór of na het wassen kan helpen schade te voorkomen

Er zijn een paar manieren waarop u olie kunt toepassen om je haar te helpen beschermen tegen schade.

Ten eerste, het toepassen van olie op je haar voordat deze gewassen wordt kan helpen verminderen van de hoeveelheid schade dat het oploopt tijdens het wassen en tijdens het nat worden.

Interessant is dat haar het meest kwetsbaar is voor schade wanneer het nat is. Dit komt door subtiele structurele veranderingen die optreden wanneer het water absorbeert.

Als je haar nat is, de dikke centrale cortex zuigt het water op en zwelt, waardoor een structurele verandering in de cuticula.

Het haar cuticula is eigenlijk samengesteld uit vlakke, overlappende haar schubbenlaag die zijn bevestigd aan het einde van de wortel van je haar.

Wanneer de cortex van uw haar water absorbeert zwelt het op, deze schubbenlaag wordt naar buiten geduwd zodat ze “stick up”” zijn. Hierdoor raakt nat haar veel sneller beschadigd, vooral bij het borstelen of styling.

Olie aanbrengen op je haar voordat u het wast kan de hoeveelheid water dat wordt geabsorbeerd verminderen door het haar en de mate waarin de cuticula schubbenlaag “stick up.” Dit maakt het minder gevoelig voor beschadiging wanneer het nat is.

Ten tweede, het coaten van je haar in olie na het wassen helpt dat het zachter en gladder maakt. Dit vermindert de hoeveelheid wrijving veroorzaakt door styling, waardoor je haar waarschijnlijk minder kans heeft dat het breekt(5).

Kortom: Je haar is het meest kwetsbaar voor schade wanneer het nat is. Het toepassen van olie in je haar, zowel voor als na het wassen helpt het te beschermen tegen beschadiging.

Kokosolie kan helpen uw haren langer te laten groeien

Een potje van kokosolie en een theelepel

Veel mensen willen lang, glad en glanzend haar.

Echter, dagelijkse slijtage op uw haar veroorzaakt door styling, verzorging, het weer en verontreinigende stoffen kan het beschadigen.

Dit kan het langer laten groeien van het haar moeilijker maken.

Kokosolie zou kunnen helpen dat uw haar langer doorgroeit:

 • Hydrateert je haar en het vermindert de kans op breuken
 • Beschermt je haar tegen eiwitverlies en schade als het nat is
 • Beschermt je haar tegen schade aan het milieu, zoals wind, zon en rook

Om het meeste uit kokosolie te halen, zal het waarschijnlijk nodig zijn als een dagelijks onderdeel van je verzorging.

Kortom: Kokosolie vermindert de schade aan uw haar veroorzaakt door dagelijkse slijtage. Het gebruik van kokosolie als haarverzorging kan helpen het haar langer te laten groeien, en voor gezonder haar.

Andere voordelen van kokosolie voor je haar

Kokosolie kan ook andere voordelen voor je haar hebben. Veel ervan zijn niet in goed in studies onderzocht.

Mogelijke voordelen zijn:

 • Luizen preventie: Een kleine studie bleek dat in combinatie met anijs in een spray met kokosnootolie was 40% meer effectief bij de behandeling van hoofdluis dan de chemische permethrine(7).
 • Bescherming tegen de zon: UV-filters kan helpen uw haar tegen schade door de zon te beschermen. In sommige studies bleek dat kokosolie een zonbeschermingsfactor van 8 bevat, zodat het voor je haar nuttig kan zijn(8, 9, 10).
 • Roos behandeling: Roos kan worden veroorzaakt door een overmatige groei van schimmels of gisten op de hoofdhuid. Hoewel er geen studies kokosolie specifiek onderzocht hebben, het heeft antimicrobiële eigenschappen en zou nuttig zijn voor de behandeling van roos(11, 12).
 • Haaruitval preventie: Overmatige verzorging kan de haarschacht, die in extreme gevallen kan leiden tot haaruitval beschadigen. Kokosolie kan helpen om je haar in goede staat te brengen en dit te voorkomen.

Het wordt beweerd dat kokosolie gunstig voor haar gezondheid is als gevolg van de voedingsstoffen die het biedt. Er is echter weinig bewijs dat dit ook het geval is(13).

Kortom: Kokosolie kan helpen bij het ontdoen van luizen, je haar te beschermen tegen de zon en roos te verminderen, maar meer studies zijn nodig op dit te bewijzen.

Heeft kokosolie enig negatief effect op haar?

Jar van kokosolie met een Witte Deksel

Kokosolie wordt over het algemeen beschouwd als veilig om op uw huid en haar toe te passen(14).

Echter, het gebruik van teveel kan de opbouw van olie op je haar en hoofdhuid veroorzaken.

Dit kan je haar vettig en dof maken, vooral als u zeer fijn haar heeft.

Om dit te vermijden, zorg ervoor dat je begint met slechts een kleine hoeveelheid.

Bovendien, terwijl het normaal is om ongeveer 50 – 100 haren per dag te verliezen, veel mensen melden ook veel haar te verliezen wanneer zij gebruik maken van kokosolie.

Maar kokosolie is meestal niet de boosdoener. Gewoon de toepassing van de olie kan haar dat al los zit op je hoofdhuid verdwijnen.

Kortom: Het gebruik van te veel kokosolie kan je haar vettig maken, maar meestal leidt dit niet tot haaruitval.

Het gebruik van kokosolie voor prachtig haar

Hier zijn een paar manieren om kokosolie te gebruiken om te helpen bij het verbeteren de gezondheid van je haar.

 • Als een conditioner: Shampoo je haar als normaal en dan kam kokosolie door je haar, vanaf het midden naar de uiteinden.
 • Na het wassen: Na het wassen en conditioneren van je haar, wrijf een beetje kokosolie door je haar om het te beschermen, terwijl je het kamt.
 • Als een haarmasker: Wrijf kokosolie door je haar en laat het zitten voor een paar uur (of zelfs ‘s nachts) alvorens het uit te wassen.
 • Als een pre-wash haar beschermer: Wrijf kokosolie door je haar voordat je het wast.
 • Als een hoofdhuid behandeling: Voor het slapen gaan, masseer een kleine hoeveelheid kokosolie op uw hoofdhuid. Laat het ‘s nachts in en was het uit met shampoo in de ochtend.

Deze technieken kunnen regelmatig worden gebruikt of eens in de zoveel tijd (afhankelijk van je haartype)om u een mooi, gezond en glanzend haar te geven.

Het hoeveelheid kokosolie die je nodig hebt is afhankelijk van uw haarlengte en type.De meeste mensen gebruiken net genoeg om de haren te bedekken om te voorkomen dat hun haren vettig worden.

De beste aanpak is om te beginnen met de kleinste hoeveelheid die je denkt dat je nodig zal hebben en het dan geleidelijk te verhogen.

Als u kort of zeer fijn haar heeft, kan je zoveel als één theelepel nodig hebben. Echter kunnen mensen met lang, dik haar hebben wel twee eetlepels gebruiken.

Er zijn ook veel verschillende soorten kokosolie om uit te kiezen. Sommige mensen geven de voorkeur aan ongeraffineerde kokosolie, zoals ze ook gebruiken in hun voeding.

Er zijn echter geen specifieke studies welk type kokosolie beter is voor het haar dan een ander. Bovendien, zowel ongeraffineerde en geraffineerde kokosolie hebben dezelfde hydraterende eigenschappen.

Kortom: Kokosolie kan worden gebruikt als een conditioner, haarmasker voor een hoofdhuid behandeling en om u glanzend, gezond haar te geven.

Tot Slot

Kokosolie is een uitstekend hydraterend product voor je haar.

Het kan gebruikt worden zowel voordat als na het wassen, om je haar te helpen voorkomen van schade en je haren glanzend en gezondheid te houden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht + zestien =

It is main inner container footer text