Kokosolie is een zeer veelzijdig product van gezondheid tot schoonheid.

Mensen gebruik het voor allerlei dingen , van koken en schoonmaken tot het hydrateren van hun huid en het verwijderen van hun make-up.

Anderen gebruiken vaak kokosolie om de gezondheid en conditie van hun haar te verbeteren.

Dit artikel onderzoekt de voors en tegens van het gebruik van kokosolie voor je haar.

Dagelijks verzorgen kan je haar beschadigen

Dagelijks verzorgen zoals wassen, verven, borstelen en styling kan schade toebrengen aan uw haar en het er kroezend, gebroken en droog uit laten zien.

Om te begrijpen waarom dit gebeurt, moet je meer weten over de structuur van je haar. Je haar bestaat uit drie lagen:

 • De medulla: Dit is het zachte, centrale deel van de haarschacht. Interessant is dat dik haar grote hoeveelheden medulla bevat, terwijl fijn haar bijna niets bevat.
 • De cortex: Dit is de dikste laag van je haar. Het bevat veel vezelige eiwitten en het pigment dat je haar zijn kleur geeft.
 • De cuticula: de cuticula is de harde beschermende buitenste laag van je haar.

Het wassen, stylen en kleuren van je haar kan de cuticula beschadigen, waardoor het niet in staat is om de centrale delen van de haarschacht te beschermen.

Dit zorgt ervoor dat je een deel van de vezelige eiwitten verliest die deel uitmaken van de cortex van je haar, waardoor je haar dun, kwetsbaar en gevoelig wordt voor breuken(1, 2, 3).

Kortom: Wassen, borstelen, kleuren en stylen van je haar kan de structuur beschadigen, waardoor het meer kans heeft op breuken.

Waarom kokosolie beter is in het beschermen van je haar dan andere oliën

Kokosolie wordt vaak gezegd dat het de beste olie is om op je haar te gebruiken om het eiwitverlies te verminderen en het er gezond uit te laten zien.

Gezien de huidige populariteit van kokosolie zou dit gemakkelijk als een trend kunnen worden afgedaan.

Er is echter enig bewijs achter deze bewering.

Eén studie onderzocht de effecten van het aanbrengen van kokos, zonnebloem of minerale olie op het haar voor of na het wassen(4).

Om te zien welke olie het beste was voor de bescherming van de gezondheid van haar, en te kijken naar de hoeveelheid eiwit in het haar na elk behandelingen verloren was gegaan.

Ze vonden dat kokosolie beter was in het voorkomen van eiwitverlies dan zowel de minerale oliën als de zonnebloemolie.

In feite kwam kokosolie als beste uit al hun studies en verminderde het eiwitverlies in haar dat onbeschadigd, gebleekt, chemisch behandeld en UV blootstond.

Aan de andere kant hadden zowel de minerale oliën als zonnebloemoliën dit effect niet en bleken ze niet effectief te zijn in het verminderen van het eiwitverlies van haar.

Er wordt gedacht dat de chemische structuur van kokosolie achter zijn superieure vermogen om haar te beschermen zit(5).

Kokosolie bestaat voornamelijk uit een middellange vetzuur, laurinezuur genoemd. Dit geeft kokosolie een lange, rechte structuur, die gemakkelijker diep in de haarschacht wordt geabsorbeerd.

Zonnebloemolie bevat voornamelijk linolzuur, dat een veel omvangrijkere structuur heeft, waardoor het niet zo gemakkelijk in het haar wordt opgenomen.

Dit betekent dat oliën zoals minerale olie en zonnebloemolie het haar kunnen bedekken, maar ze worden niet zo goed opgenomen in de haarschacht(6).

Kortom: Bij gebruik op het haar voorafgaand aan het wassen, is van kokosolie aangetoond dat het het eiwitverlies meer verlaagt dan zonnebloemolie en minerale oliën.

Wrijven van olie op je haar voor of na het wassen helpt schade te voorkomen

Er zijn een paar manieren waarop je olie op je haar kunt aanbrengen om het te beschermen tegen beschadiging.

Ten eerste kan het aanbrengen van olie op je haar voordat het is gewassen, bijdragen tot het verminderen van de hoeveelheid schade die het oploopt tijdens het wassen en terwijl het nat is.

Interessant is dat haar het meest kwetsbaar is voor schade als het nat is. Dit komt door subtiele, structurele veranderingen die optreden wanneer deze water absorbeert.

Wanneer je haar nat is, neemt de dikke centrale cortex het water op en zwelt op, waardoor de cuticula structureel verandert.

De cuticula van het haar bestaat eigenlijk uit platte, overlappende schubben die aan het uiteinde van je haar zijn bevestigd en naar de punt toe wijzen.

Wanneer de cortex van je haar water absorbeert en opzwelt, worden deze schubben naar buiten geduwd zodat ze omhoog komen. Dit maakt nat haar veel gemakkelijker te beschadigen, vooral bij het borstelen of styling.

Het aanbrengen van olie op je haar voordat je het wast, kan de hoeveelheid water die door de haarschacht wordt geabsorbeerd verminderen en de mate waarin de cuticula schubbenlaag “stick up.” Dit maakt het minder gevoelig voor beschadiging wanneer het nat is.

Ten tweede, na het wassen van je haar met olie helpt dat het zachter en gladder wordt. Dit vermindert de hoeveelheid wrijving veroorzaakt door styling, waardoor je haar waarschijnlijk minder kans heeft dat het breekt(5).

Kortom: Uw haar is het meest kwetsbaar voor schade als het nat is. Het aanbrengen van olie op je haar, zowel voor als na het wassen, helpt het te beschermen tegen beschadiging.

Kokosolie kan helpen uw haren langer te laten groeien

Veel mensen willen lang, glad en glanzend haar.

Echter, dagelijkse slijtage van je haar veroorzaakt door styling, verzorging, het weer en verontreinigende stoffen kunnen het beschadigen.

Dit kan het groeien van langer haar moeilijk maken, omdat je haar meer versleten en vermoeid kan worden naarmate het langer wordt.

Kokosolie kan je helpen je haar langer te laten groeien door:

 • Hydrateert je haar en het vermindert de kans op breuken
 • Beschermt je haar tegen eiwitverlies en schade als het nat is
 • Beschermt je haar tegen schade aan het milieu, zoals wind, zon en rook

Om het meeste uit kokosolie te halen, zal het waarschijnlijk nodig zijn als een dagelijks onderdeel van je verzorging.

Kortom: Kokosolie vermindert de schade aan uw haar veroorzaakt door dagelijkse slijtage. Het gebruik van kokosolie als haarverzorging kan u helpen langer, gezonder haar te laten groeien.

Andere voordelen van kokosolie voor je haar

Kokosolie kan ook andere voordelen voor je haar hebben. Veel van hen zijn echter niet onderzocht in goed gecontroleerde onderzoeken.

Mogelijke voordelen zijn:

 • Preventie van luizen: een kleine studie toonde aan dat kokosolie, in combinatie met anijs in een spray, 40% effectiever was bij het behandelen van hoofdluizen dan het chemische permethrine(7).
 • Bescherming tegen de zon: UV-filters kan helpen uw haar tegen schade door de zon te beschermen. In sommige studies bleek dat kokosolie een zonbeschermingsfactor van 8 bevat, zodat het voor je haar nuttig kan zijn(8, 9, 10).
 • Roos behandeling: Roos kan worden veroorzaakt door een overmatige groei van schimmel of gist op de hoofdhuid. Hoewel geen enkele studie specifiek naar kokosolie heeft gekeken, heeft het antimicrobiële eigenschappen en kan het nuttig zijn voor de behandeling van hoofdroos(11, 12).
 • Preventie van haaruitval: Overmatige verzorging kan de haarschacht beschadigen, die in extreme omstandigheden haaruitval kan veroorzaken. Kokosolie kan helpen om je haar in goede conditie te houden en dit te voorkomen

Er wordt ook beweerd dat het consumeren van kokosolie gunstig kan zijn voor de gezondheid van het haar vanwege de voedingsstoffen die het biedt. Er is echter weinig bewijs dat dit het geval is (13).

Kortom: Kokosolie kan helpen bij het ontdoen van luizen, je haar te beschermen tegen de zon en roos te verminderen.

Heeft kokosolie enig negatief effect op haar?

Kokosolie wordt over het algemeen als veilig beschouwd om op uw huid en haar aan te brengen(14).

Het gebruik van te veel kan echter een opeenhoping van olie op uw haar en hoofdhuid veroorzaken.

Dit kan je haar vet en dof maken, vooral als je heel fijn haar hebt.

Om dit te voorkomen, begin je met een klein beetje en begin met het wrijven van de kokosolie door je haar, vanaf de hoofdhuid tot de uiteinden. Mensen met heel fijn haar willen misschien vermijden kokosolie helemaal op hun hoofdhuid te smeren.

Trouwens is het normaal om ongeveer 50 – 100 haren per dag te verliezen. Veel mensen melden ook dat ze veel haar verliezen als ze kokosolie gebruiken.

Maar kokosolie is meestal niet de boosdoener. Als u de olie gewoon aanbrengt, kan het haar dat al van uw hoofdhuid is losgemaakt, wegvallen.

Kortom: Het gebruik van te veel kokosolie kan je haar vet maken. Het veroorzaakt meestal geen haaruitval, maar het kan eerder losstaand haar gemakkelijker van je hoofdhuid laten vallen.

Hoe kokosolie te gebruiken voor mooi haar

Hier zijn een paar manieren om kokosolie te gebruiken om de gezondheid van je haar te verbeteren.

 • Als conditioner. Was je haar zoals gewoonlijk en kam vervolgens kokosolie door je haar, van de buik tot de uiteinden.
 • Na het wassen. Na het wassen en conditioneren van je haar, wrijf een beetje kokosolie door je haar om het te beschermen, terwijl je het kamt.
 • Als een haarmasker. Wrijf kokosolie door je haar en laat het zitten voor een paar uur (of zelfs ‘s nachts) alvorens het uit te wassen.
 • Als een pre-wash haar beschermer: Wrijf kokosolie door je haar voordat je het wast.
 • Een hoofdhuid behandeling: Voor het slapen gaan, masseer een kleine hoeveelheid kokosolie op uw hoofdhuid. Laat het ‘s nachts in en was het uit met shampoo in de ochtend.

Deze technieken kunnen regelmatig of af en toe worden gebruikt (afhankelijk van je haartype) om je mooi, gezond en glanzend haar te geven.

De hoeveelheid kokosolie die je nodig hebt, is afhankelijk van je haarlengte en type. De meeste mensen gebruiken net genoeg om tot de uiteinden van hun haar te bedekken om te voorkomen dat hun haar vettig wordt.

De beste aanpak is om te beginnen met de kleinste hoeveelheid te beginnen en stapsgewijs vanaf daar te verhogen.

Als je kort of heel fijn haar hebt, heb je misschien maar één theelepel nodig. Mensen met lang, dik haar kunnen echter wel twee eetlepels gebruiken.

Er zijn ook veel verschillende soorten kokosolie om uit te kiezen. Sommige mensen kiezen liever voor een maagdelijke (ongeraffineerde) kokosolie, omdat ze deze ook in hun dieet gebruiken.

Er zijn echter geen specifieke studies over of één type kokosolie beter is voor je haar dan een andere. Bovendien hebben zowel ongeraffineerde als geraffineerde kokosolie dezelfde hydraterende eigenschappen.

Kortom: Kokosolie kan worden gebruikt als een conditioner, haarmasker of voor een hoofdhuid behandeling om je glanzend gezond haar te geven.

Tot slot

Kokosolie is een uitstekend vochtinbrengend product voor je haar.

Het kan zowel voor als na het wassen van je haar worden gebruikt om schade te voorkomen en je haar er glanzend en gezond uit te laten zien.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.