Kombucha is een gefermenteerde drank die wordt gedronken vanwege zijn unieke smaak en krachtige gezondheidsvoordelen.

Hoewel het algemeen verkrijgbaar is bij supermarkten en reformwinkels. Kombucha kan je zelf ook brouwen met een Kombucha SCOBY, thee en suiker.

Een SCOBY is een dikke, rubberachtige en troebele massa dat ontstaat door de fermentatie.

In dit artikel wordt uitgelegd wat een kombucha SCOBY is en hoe je deze kunt maken.

Wat is een Kombucha SCOBY?

Een SCOBY, wat staat voor ‘symbiotische cultuur van bacteriën en gisten’, is een ingrediënt gebruikt bij de fermentatie en productie van kombucha.

Fermentatie is een chemisch proces waarbij koolhydraten zoals suiker of zetmeel in alcohol of zuur veranderen(1).

Het uiterlijk van de SCOBY kan variëren, maar het is meestal compact, rubberachtig en ondoorzichtig met een milde, azijnachtige geur.

Let op schimmel of een sterke kaasachtige geur, wat erop kan wijzen dat de SCOBY aan het vervallen is en moet worden weggegooid.

De geleiachtige platte structuur van de SCOBY bestaat meestal uit een soort onoplosbare vezel die bekend staat als cellulose.

Het bevat ook een verscheidenheid aan gist- en bacteriesoorten die het fermentatieproces ondersteunen(2).

Andere gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken – zoals kefir, zuurdesembrood en gemberbier – vereisen vergelijkbare symbiotische culturen.

Kortom: Een symbiotische cultuur van bacteriën en gist, of SCOBY, helpt het fermentatieproces van kombucha.

Hoe het werkt

Kombucha wordt geproduceerd door een SCOBY toe te voegen aan gezoete zwarte of groene thee  (ongeparfumeerd) en deze vervolgens gedurende 1-4 weken te laten fermenteren.

De bacteriën en gisten in de SCOBY breken de suikers van de thee af en zetten ze om in alcohol, koolstofdioxide en zuren(3).

Het resultaat is een koolzuurhoudend product met een pittige, zoete en azijnachtige smaak. De specifieke smaken zijn afhankelijk van hoe lang het duurt om het te fermenteren. Maar ook het type thee dat men gebruikt en de toevoeging van andere ingrediënten zoals fruit, sap of kruiden.

Fermentatie verhoogt ook de concentratie van probiotica – een soort nuttige bacteriën in uw darm met veel positieve gezondheidseffecten.

In feite hebben studies probiotische consumptie gekoppeld aan lagere cholesterolgehalte, verbeterde immuniteit en versterkt gewichtsverlies, naast andere voordelen(456).

Kortom: Een SCOBY, wanneer toegevoegd aan gezoete thee, verandert de suikers in alcohol, koolzuurgas en zuren. De resulterende kombucha bevat talrijke probiotica.

De juiste selecteren

Als u geïnteresseerd bent in het brouwen van uw eigen kombucha, is het verkrijgen van een SCOBY de eerste stap.

U kunt starterkits of -culturen online kopen of in bepaalde reformwinkels.

Zorg ervoor dat u op zoek gaat naar een organische SCOBY van een gerenommeerde winkelier om het risico van pesticiden blootstelling te verminderen en de productkwaliteit te waarborgen(7).

Omdat de SCOBY blijft groeien met elke batch kombucha, kan deze worden verdeeld en gedeeld door eenvoudig een stuk van 2,5 cm vanaf de bovenkant af te snijden.

Hoewel het risico van besmetting laag is wanneer op correcte wijze verwerkt. Moet u uw SCOBY onmiddellijk verwijderen, als u merkt dat schimmel, een onaangename geur of tekenen van verval constateert.

Kortom: Je kunt een SCOBY online kopen, of kopen bij een reformwinkel. Hoewel het risico op besmetting laag is, gooit u de SCOBY weg als u schimmel, een onaangename geur of andere tekenen van verval ontdekt.

Hoe u uw eigen kunt maken

Het is ook mogelijk om je eigen SCOBY te laten groeien.

Je kunt dit doen door niet-gearomatiseerde kombucha en 250 ml groene of zwarte thee gezoet met 1-2 eetlepels (14-28 gram) suiker te gebruiken.

Combineer eenvoudig de kombucha en afgekoelde thee in een pot en bedek hem goed met een koffiefilter of vaatdoek.

Plaats de pot op een warme plek – ongeveer 20-30 ° C – en laat hem maximaal 30 dagen gisten. Naarmate de SCOBY zich begint te vormen, wordt hij geleidelijk dikker en minder doorschijnend.

Zodra de SCOBY ongeveer 2/3-cm dik is, kunt u deze gebruiken om een ​​nieuwe partij kombucha te brouwen met groene of zwarte thee en suiker.

Kortom: Je eigen SCOBY laten groeien is een eenvoudig proces – je hebt alleen kombucha, gezoete thee en tijd nodig.

Tot slot

Een SCOBY is een symbiotische cultuur van bacteriën en gist gebruikt bij de productie van kombucha.

Je kunt er een kopen bij lokale of online retailers of thuis maken met niet-gearomatiseerde kombucha en gezoete groene of zwarte thee.

Het risico op contaminatie is laag wanneer het op de juiste manier wordt behandeld. Maar gooi je SCOBY weg als je schimmel, een onaangename geur of andere tekenen van verval ziet.

Door je eigen SCOBY te maken of te kopen, kun je je eigen kombucha brouwen, waardoor je constant toegang hebt tot een probiotische, verfrissende traktatie.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.