Komkommers zijn één van de meest populaire producten die wereldwijd worden geteeld en verkocht.

Je bent waarschijnlijk goed bekend met hun knapperige crunch en milde, frisse smaak.

U kunt zich echter afvragen tot welke voedselgroep komkommers behoren.

Dit artikel verduidelijkt of komkommers vruchten of groenten zijn.

Disney+ en Netflix abonnement

Onbeperkt Films kijken

Nu voor slechts vanaf €29,99 

NAAR DEAL >>>

Wat is komkommer?

Formeel bekend onder hun wetenschappelijke naam Cucumis sativus, zijn komkommers een lid van de Cucurbitaceae , komkommerfamilie van planten ( 1 ).

Ze zijn ontstaan ​​in verschillende delen van Zuidoost-Azië, maar worden momenteel over de hele wereld geteeld.

De grootte en kleur kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de variëteit, maar komkommers staan ​​vooral bekend om hun lange, cilindrische vorm en felgroene schil.

De meest populaire soorten zijn onderverdeeld in twee groepen: komkommers die rauw worden gegeten en komkommers die worden ingemaakt .

De komkommers die rauw worden gegeten is de beste manier om ervan te genieten. Je zult deze variëteit waarschijnlijk tegenkomen bij je plaatselijke supermarkt of op een salade of rauwe groenteschotel.

Komkommers gebruikt voor het inmaken zijn meestal kleiner dan de andere variant. Ze worden meestal niet vers gegeten, maar in plaats daarvan gebruikt om – je raadt het al – augurken van te maken.

Een gezonde keuze

Komkommers zijn niet een belangrijke bron van heel veel vitamines en mineralen, omdat ze meestal bestaan ​​uit water ( 2 ).

Toch levert een portie van 52 gram ongeveer 11% van de dagelijkse aanbeveling voor vitamine K – een voedingsstof die een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling en de gezondheid van de botten ( 2 , 3 ).

Ze zijn ook rijk aan verschillende unieke plantaardige stoffen, waaronder cucurbitacines en cucumegastigmanes, die krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben ( 4 ).

Komkommers bevatten weinig calorieën, koolhydraten en vet, waardoor ze een haalbare optie zijn voor bijna elk dieet. Om nog maar te zwijgen, ze bieden een zeer bevredigende en verfrissende crunch voor een verscheidenheid aan gerechten ( 2 ).

Kortom: Komkommers behoren tot de komkommerfamilie en zijn er in verschillende soorten rauw en ingemaakt. Ze zijn voedzaam en vormen een smakelijke aanvulling op een gezonde voeding.

Botanisch beschouwd als fruit

Hoewel veel mensen denken aan komkommers als groenten, geeft de wetenschappelijke definitie aan dat ze een soort fruit zijn .

Dit onderscheid is voornamelijk gebaseerd op de biologische functie van de komkommer zelf.

In plantkunde (de studie van planten) laten vruchten een bloeiende plant zich voortplanten. Een vrucht wordt gevormd uit de eierstok die in de bloem ontstaat en herbergt de zaden die uiteindelijk zullen uitgroeien tot nieuwe planten.

Omgekeerd is ‘plantaardig’ een term die is gereserveerd voor andere delen van een plant, zoals de bladeren, stengels of wortels ( 5 ).

Komkommers groeien uit bloemen en bevatten tientallen zaden die kunnen worden gebruikt om toekomstige generaties komkommerplanten te kweken. Deze basisfunctie maakt volgens de wetenschap fruit – geen groenten.

Kortom: Wetenschappelijk gezien zijn komkommers vruchten omdat ze groeien uit de bloemen van de plant en de zaden vasthouden.

Groenten in culinaire zin

Veel verwarring rond de classificatie van verschillende soorten groenten en fruit komt van culinair gebruik.

De culinaire definitie van een fruit of groente is meestal gebaseerd op smaakprofiel, textuur en de beste toepassingen binnen een bepaald gerecht.

Vruchten zijn over het algemeen erg zoet, scherp of pittig en hebben meestal een zachtere, fijnere textuur. Ze zullen eerder worden gebruikt in gerechten als desserts, gebak, siropen, sauzen en smoothies die dergelijke smaken en texturen vereisen.

Aan de andere kant zijn groenten meestal harder van structuur en hebben ze meestal meer bittere elementen in hun smaakprofiel. Ze zijn meestal het meest geschikt voor hartige gerechten zoals hoofdgerechten, soepen en salades.

Qua aroma vallen komkommers ergens in het midden, hoewel ze veel vaker als groente worden gebruikt. De knapperige textuur, milde smaak van het vruchtvlees en de licht bittere smaak van de schil lenen zich goed voor een grote verscheidenheid aan hartige recepten.

Komkommers kunnen af ​​en toe voor fruit passeren wanneer ze worden gecombineerd met andere zoeter fruit zoals bessen of meloen. Anders zijn ze beter af bij het handhaven van hun door de keuken aangestelde benaming als groente.

Kortom: Culinaire werkwijzen onderscheiden fruit en groenten op smaak en textuur. Komkommer wordt het meest gebruikt in hartige gerechten, en zo heeft het zijn reputatie als groente gekregen.

Creatief gebruik

Voor de gemiddelde persoon moet de vraag of komkommers vruchten of groenten zijn, heel weinig invloed hebben op hoe je ervan geniet.

Het belangrijkste om te onthouden is dat komkommers veelzijdig en voedzaam zijn met verschillende culinaire en cosmetische toepassingen.

Probeer nieuwe recepten

Je weet waarschijnlijk al dat komkommers gemakkelijk te bereiden zijn in aanvulling op traditionele gemengde- of fruitsalades – en velen willen zich zelfs geen wereld voorstellen zonder augurken. Maar de culinaire toepassingen voor komkommers stoppen daar niet.

Meng komkommer om er een salade van te maken. Probeer het in dunne reepjes te snijden en er verse kruiden, citroen en verkruimelde feta kaas er door heen te doen . Of voeg een Aziatische dip toe met behulp van rijstazijn, sojasaus, sesamolie en geroosterde sesamzaden.

Geniet in de warmere maanden van komkommer in uw smoothies of gazpacho voor een verfrissende, koele smaakversterking. Probeer het te pureren met wat verse suikermeloen en vries het in om ijslolly’s te maken.

Komkommer schittert ook in gerechten als tabouleh salade, yoghurtdip of verse salsa.

Hoewel het meestal vers wordt gegeten, wees niet bang om ook met komkommers te koken. Het werkt goed in roerbakgerechten of zelfs gesauteerd door zichzelf en bedekt met verse kruiden en een beetje zout en peper.

Heb een spa-dag

Komkommers zorgen niet alleen voor een knapperige snack, maar werken ook goed in zelfgemaakte cosmetica- en schoonheidstoepassingen.

De meest klassieke komkommer-schoonheidstoepassingen is om er een paar minuten plakjes over je ogen te leggen. Dit kan zwelling verminderen en helpen gezwollen, vermoeid uitziende ogente doen herleven ( 4 ).

Probeer komkommer toe te voegen aan zelfgemaakte gezichtsmaskers en haarbehandelingen voor extra vocht en een frisse geur – of voeg het toe aan je favoriete zelfgemaakte zeep, gezichtstoners en lichaamsmist.

U kunt ook vers gesneden komkommer toepassen op de zonverbrande huid voor een natuurlijk koeleffect ( 4 ).

Kortom: Ongeacht of het een vrucht of een groente is, komkommer is een veelzijdig ingrediënt of schoonheidsproduct.

Tot slot

Komkommers zijn een soort eetbare plant die behoort tot de komkommerfamilie. Het wordt op grote schaal geteeld en vormt een voedzame aanvulling in elk maaltijd.

Komkommer wordt meestal beschouwd als een groente vanwege de manier waarop het in de culinaire wereld wordt gebruikt. Omdat het echter groeit uit bloemen en zaden is het botanisch een vrucht.

Ongeacht de status van fruit of groente, er zijn talloze manieren om van komkommer te genieten tijdens je kook- of schoonheidsroutine.