De kool is een eetbare plant met veel ondersoorten uit het geslacht van de kruisbloemige groenten familie.

Kruisbloemige groenten zoals kool, boerenkool, rode kool en broccoli daarvan is bekend dat ze boordevol met nuttige voedingsstoffen zitten. Als u probeert om uw voeding te verbeteren, moeten er kruisbloemige groenten worden toegevoegd aan uw boodschappenlijstje.

Kool kan variëren in kleur van groen naar rood en paars, en de bladeren kunnen glad tot ribbelig zijn. Het bevat minder dan 20 calorieën per 75 gram gekookte kool.

Dit artikel zal een diepgaande blik werpen op kool en de mogelijke voordelen voor de gezondheid, hoe meer kool op te nemen in uw dieet en de mogelijke gezondheidsrisico’s van de consumptie van kool.

Feiten over kool

Hier zijn een aantal belangrijke punten over kool. Meer details en toelichting is hieronder te lezen.

 • Kool is een kruisbloemige groenten
 • Een chemische stof in kool kan beschermen tegen de negatieve effecten van straling
 • De sulforafaan gevonden in kool kan helpen beschermen tegen kanker
 • Een portie 75 gram gekookte kool bevat 81,5 microgram vitamine K

Mogelijke gezondheidsvoordelen van het eten van kool

Het consumeren van groenten en fruit van alle soorten is al lang in verband gebracht met een verlaagd risico op vele ongunstige gezondheidsproblemen.

Vele studies hebben gesuggereerd dat het verhogen van de consumptie van plantaardig voedsel zoals kool vermindert het risico op diabetes, obesitas, hart-en vaatziekten en overlijden. Het kan ook een gezonde huidskleur bevorderen, meer energie, en over het algemeen een lager lichaamsgewicht.

1) Bescherming tegen stralingstherapie

Een verbinding die in kool en andere kruisbloemige groenten bekend staat als 3,3′-diindolylmethane (DIM) heeft aangetoond dat het bescherming biedt tegen de schadelijke effecten van stralingstherapie.

In een studie die werd gedaan op de Georgetown University, werden ratten een letale dosis straling. Sommigen werden onbehandeld gelaten, en anderen werden behandeld met een dagelijkse injectie van DIM voor 2 weken.

Alle onbehandelde ratten stierven, maar meer dan 50 procent van de ontvangers van de DIM bleven in leven bij de 30-dagen mark.

Dezelfde onderzoekers liep het experiment op muizen en vergelijkbare resultaten gevonden.

Ze waren in staat om vast te stellen dat de DIM behandelde muizen hadden hogere tellingen van rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes, die radiotherapie vaak vermindert.

Het is bekend dat DIM heeft beschermende effecten tegen kanker, maar dit onderzoek toont aan dat er ook hoop voor het gebruik ervan als een schild om de gezonde weefsels te beschermen tijdens de behandeling van kanker in de toekomst.

2) Preventie tegen kanker

Een andere kankerbestrijdende verbinding die in kool is sulforafaan . Onderzoek in de afgelopen 30 jaar heeft consequent aangetoond dat de consumptie van kruisbloemige groenten wordt geassocieerd met een lager risico op kanker.

Meer recent hebben onderzoekers zijn in staat om vast te stellen dat de zwavelhoudende verbindingen (namelijk sulforafaan), die kruisbloemige groenten hun bittere smaak geven ook kankerbestrijdende vermogen heeft.

Onderzoekers zijn momenteel testen van het vermogen sulforafaan’s te vertragen of verhinderen kanker. Veelbelovende resultaten zijn gezien met meerdere soorten kanker, waaronder melanomen, slokdarm, prostaat, en aan de alvleesklier.

Onderzoekers hebben ontdekt dat sulforafaan de macht heeft om de schadelijke enzym histondeacetylase (HDAC) te remmen. Staat bekend betrokken te zijn bij de progressie van kankercellen. De mogelijkheid om HDAC enzymen stoppen kan sulforafaan-bevattende voedingsmiddelen een potentieel krachtige deel van kankerbehandeling maken.

In een recente studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Missouri, een andere chemische stof aangetroffen in kool, peterselie en selderij, genaamd apigenine, bleek de tumor te verkleinen in een agressieve vorm van  borstkanker . Onderzoekers beweren dat uit hun bevindingen blijkt dat apigenine heeft het potentieel om te worden gebruikt als een niet-toxische behandeling voor kanker in de toekomst.

Rode kool bevat de krachtige antioxidant anthocyaan, dezelfde verbinding die andere rood en paars fruit en groenten hun levendige kleuren geeft.

Anthocyanen is aangetoond dat vertragen proliferatie van kankercellen , doden reeds gevormde kankercellen, en stoppen met de vorming van nieuwe tumor gezwellen.

3) Een gezond hart

Dezelfde krachtige anthocyanen in rode kool die helpen beschermen tegen kanker is aangetoond dat de ontsteking te onderdrukken die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten.

Een recent rapport in de  American Journal of Clinical Nutrition  associeerde de inname van flavonoïde-rijke voedingsmiddelen met een lager risico op overlijden aan hart- en vaatziekten en verklaarde dat zelfs kleine hoeveelheden van de flavonoïde-rijke voedingsmiddelen heilzaam kan zijn. Het hoge gehalte aan polyfenolen in kool kan ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Dit door het voorkomen van bloedplaatjes opbouw en het verminderen van de bloeddruk.

4) Immuniteit en de spijsvertering

Een populaire manier om kool te eten is in een gefermenteerde vorm, zoals zuurkool en kimchi. Volgestopt met probiotica, gefermenteerde levensmiddelen zijn één van de beste dingen die je kunt eten voor je immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel. Gezonde microben genereren een zure omgeving om de ontwikkelen van smaak te versterken; de enzymen die worden geproduceerd door gisting maakt het de vitaminen en mineralen gemakkelijker om het te absorberen.

De vezels en het watergehalte in kool helpen ook om constipatie te voorkomen en handhaven van een gezond spijsverteringskanaal. Het eten van voldoende vezels bevordert de stoelgang, die cruciaal is voor de dagelijkse uitscheiding van gifstoffen via de gal en ontlasting.

Recente studies hebben aangetoond dat voedingsvezels kunnen zelfs een rol spelen bij het reguleren van het immuunsysteem en ontsteking dus minder kans op ontsteking-gerelateerde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes , kanker, en obesitas .

Voedingswaarde kool

Volgens de voedingswaardetabel , een 75 gram geraspte kool bevat:

 • 17 calorieën
 • 4 gram koolhydraten (waaronder 1 gram vezels en 2 gram suiker)
 • 1 gram eiwit

Het eten van 75 gram gekookte kool biedt 30-35 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Het biedt ook:

 • 81,5 microgram vitamine K
 • 11 mg magnesium
 • 22 microgram foliumzuur

Bovendien kleinere hoeveelheden vitamine B6, calcium, kalium en thiamine.

Kool bevat de antioxidanten choline, beta-caroteen, luteïne en zeaxanthine, alsmede de flavonoïden kaempferol, quercetine en apigenine.

Rode kool heeft de neiging om meer van deze verbindingen te bevatten dan groene kool.

Het toevoegen van meer kool in uw eten

Kies een kool, dat zwaar en groot is. Zorg ervoor dat de bladeren strak en stevig zijn en een wat glanzende huid hebben. Bewaar de kool in de koelkast voor maximaal twee weken.

Kool kan rauw, gestoomd, gekookt, geroosterd, gebakken worden gegeten. De zwavelhoudende geur wordt vaak geassocieerd met kool en ontstaat alleen wanneer de kool gaar is. Hoe langer een kool wordt gekookt, hoe sterker de geur wordt.

Tips voor het eten van meer kool:

 • Houd het simpel en besprenkel geroosterd gesneden kool met olijfolie, gemalen zwarte peper en fijngesneden knoflook
 • Voeg gesnipperde kool toe aan een ​​frisse groene salade
 • Voeg gesneden kool aan soep of stoofpot toe op het laatste moment.

Of probeer deze gezonde en eenvoudige recepten:

Boerenkoolsoep met witte bonen 
Rode kool met walnoten 
Pannenkoeken met witte kool

Mogelijke gezondheidsrisico’s van de eten van kool

Een populair dieet in de jaren 1950 bekend als de koolsoepdieet is en is nog steeds matig populair. Het richt zich op het nuttigen van een onbeperkte hoeveelheid koolsoep en werd aangeprezen om snel gewichtsverlies te realiseren.

Echter, het gewicht dat verloren is gegaan door het volgen van dit dieet zal snel terugkeren zodra men weer normaal begint te eten. Als u niet de rest van uw leven dagelijkse koolsoep wilt eten, moet u niet beginnen aan een dieet van koolsoep.

In plaats daarvan kunt u zich beter concentreren op het eten van meer onbewerkte voedingsmiddelen en een verscheidenheid aan groenten en fruit. Als u bloedverdunners gebruikt zoals warfarine, is het belangrijk dat u niet plotseling begint met het te eten van meer of minder voedingsmiddelen met vitamine K, die een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling.

Sommige mensen hebben ook moeite met het verteren van kruisbloemige groenten en kunnen digestieve symptomen ervaren. Het eten van kleine porties en het koken van de kool kunnen daarbij goed helpen.

Het is de totale voeding of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is in de preventie van ziekten en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​voeding te eten met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen dan om zich te concentreren op de individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.