Koolrapen behoren tot de familie kruisbloemige groenten, evenals kool en broccoli. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën.

Een koolraap is de wortel van deze plant. Het jonge blad wordt ‘snijmoes’ of ‘snijkool’ genoemd en wordt eveneens gegeten.

De ANDI index meet de vitamines, mineralen en fytonutriënten dichtheid met betrekking tot de calorische inhoud van voedingsmiddelen.

Dit is een verzameling van artikelen over de voordelen voor de gezondheid van populaire voedingsmiddelen.

Voedingswaarde

Een 55 gram rauwe koolrapen bevat :

Ze zijn ook een rijke bron van mineralen:

 • 104 milligram (mg) van calcium
 • 0,61 mg ijzer
 • 17 mg magnesium
 • 23 mg fosfor
 • 163 mg kalium
 • 0,1 mg zink

Een 55 gram portie rauwe koolrapen bevat 22 mg natrium, dus is het niet raadzaam om zout toe te voegen bij het koken of het eten van deze groenten.

Koolrapen bieden belangrijke vitamines.

Een 55 gram portie rauwe bladeren bevat:

 • 33 mg vitamine C
 • 105 microgram (mcg) van foliumzuur
 • 318 mcg vitamine A
 • 138 mcg vitamine K

De aanbevolen dagelijkse inname van vitamine K is 120 mcg voor mannen en 90 mcg voor vrouwen, dus een portie van rauwe koolrapen biedt meer dan de aanbevolen hoeveelheid voor één dag.

Een portie van de bladeren levert ook meer dan een derde van de dagelijkse inname van vitamine A, dat is 900 mcg voor mannen en 700 mcg voor vrouwen, en meer dan een derde van de dagelijkse behoefte aan vitamine C.

Koolrapen bevatten ook meer dan 250 mg nitraatgehalte per 100 gram van het blad, hetgeen een zeer hoog gehalte is.

Mogelijke voordelen voor de gezondheid

Het hoge gehalte van voedingsstoffen in koolrapen kan de gezondheid verbeteren en helpen bij het voorkomen van ziekte.

Voedingsnitraat bijvoorbeeld, heeft aangetoond dat het de gezondheid van het cardiovasculaire systeem beschermt, waardoor het risico van coronaire hartziekten , beroertes en hoge bloeddruk verlaagd.

Andere voedingsstoffen bieden nog meer voordelen.

Gezonde huid en haren

Koolrapen kan helpen handhaven van een gezonde huid en haar, vanwege hun hoge gehalte aan vitamine A.

Vitamine A is ook nodig voor de ontwikkeling van alle lichamelijke weefsels zoals huid en haren. Het speelt ook een rol bij de productie van talg, en talgproductie houdt het haar gehydrateerd.

Vitamine C is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van collageen, die zorgt voor structuur van de huid en haren. Het biedt ook voordelen voor het immuunsysteem.

Haaruitval kan het gevolg zijn van een ijzertekort. Een adequate inname van ijzer-bevattende voedingsmiddelen zoals koolrapen kan helpen dit te voorkomen.

Een gebrek aan ijzer in de voeding kan ook van invloed zijn op hoe efficiënt het lichaam energie gebruikt. Koolrapen zijn een goede bron van ijzer, net als spinazie, linzen, en boerenkool.

Bloedarmoede

Een tekort aan ijzer is één van de meest voorkomende voedingstekorten in de ontwikkelde landen, en een belangrijke oorzaak van bloedarmoede .

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C met voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer maximaliseert het vermogen van het lichaam om ijzer te absorberen.

Koolrapen alleen zijn een uitstekende bron van zowel vitamine C als ijzer.

Preventie van osteoporose

Deskundigen associeren lage inname van vitamine K en calcium met een hoger risico op botbreuken.

Voldoende vitamine K consumptie kan gezondheid van het bot verbeteren door het verbeteren van calciumabsorptie waardoor de urinaire excretie van calcium verbetert en fungeert als een kwalificatie van botmatrix proteïnen.

Een 55 gram portie rauwe koolrapen levert 138 mcg vitamine K, ruim boven de dagelijkse behoefte.

Koolrapen verschaffen ook één van de hoogste in calciumgehalte per gram van elke vrucht of groenten.

Vitamine A, fosfor en magnesium bevorderen ook gezonde botten en die zijn ook aanwezig in koolrapen.

Preventie en behandeling van kanker

Koolrapen en andere kruisbloemige groenten bevatten voedingsstoffen die bescherming kunnen bieden tegen kanker .

Sulforafaan, een zwavelhoudende verbinding, is wat kruisbloemige groenten hun bittere smaak geven. Ook blijkt dat sulforafaan enige bescherming kan bieden tegen kanker.

Eerdere resultaten suggereren dat de verbinding het enzym histone deacetylase (HDAC), is betrokken bij de progressie om kankercellen te remmen.

Deze-sulforafaan bevattende voedingsmiddelen kunnen nuttig zijn bij het voorkomen van verschillende soorten kanker.

Grillen van voedsel bij hoge temperaturen kan heterocyclische aminen produceren, welke deskundigen hebben gekoppeld aan bepaalde kankers. Het eten van groene groenten kan helpen deze effecten te ontkrachten.

Als een uitstekende bron van het antioxidant vitamine C, kunnen koolrapen helpen bij het bestrijden van de vorming van vrije radicalen die bekend staat dat ze kanker kunnen veroorzaken.

Diabetes

Koolrapen zijn rijk aan vezels. Studies hebben aangetoond dat mensen met diabetes type 1 die vezelrijke voeding consumeren hebben een lagere bloedsuikerspiegel, en dat mensen met diabetes type 2 wellicht een betere bloedsuikerspiegel, lipiden en insuline niveaus.

Het voedingscentrum raden 25 gram vezels per dag voor vrouwen, en 38 gram per dag voor mannen, tot de leeftijd van 50 jaar. Daarna moeten vrouwen 21 gram per dag en mannen 30 gram per dag.

Koolrapen bevatten een antioxidant bekend als alfa-liponzuur. Dit heeft aangetoond dat het lagere niveaus van de bloedsuikerspiegel, verhogen van insulinegevoeligheid en oxidatieve stress-geïnduceerde veranderingen bij patiënten met diabetes te voorkomen.

Studies over Alfa-liponzuur is ook gebleken dat het perifere neuropathie of autonome neuropathie geassocieerd met diabetes kan verminderen. Het kan hersenweefsel beschermen, biedt voordelen voor mensen met dementie en degenen die een beroerte hebben gehad.

Het kan ook ten goede komen op het gebied van glaucoom , de zon beschadigde huid, multiple sclerose , en migraine .

Toch hebben de meeste studies intraveneus alfa-liponzuur gebruikt, en het is onzeker of orale suppletie dezelfde voordelen zou opleveren.

Spijsvertering

Koolrapen zijn hoog in zowel vezels als water inhoud, die helpen voorkomen van constipatie , het bevordert de stoelgang en handhaaft een gezond spijsverteringskanaal.

Vruchtbaarheid en zwangerschap

Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd, het eten van meer ijzer uit plantaardige bronnen zoals spinazie, bonen, pompoen en groene bonen kan de vruchtbaarheid bevorderen, volgens de Harvard Medical School Harvard Health Publications.

Voldoende foliumzuur inname is ook nodig tijdens de zwangerschap om de foetus tegen neurale buisdefecten te beschermen.

Koolrapen zijn een goede bron van zowel foliumzuur als ijzer.

Slaap en stemming

Koolrapen bevatten choline, een belangrijke voedingsstof die helpt met de slaap, spierbewegingen, leren en geheugen.

Choline helpt ook om de structuur van celmembranen in stand te houden, helpt bij de transmissie van zenuwimpulsen, helpt bij de absorptie van vet en vermindert chronische ontstekingen .

Foliumzuur kan helpen bij depressie door te voorkomen dat een overmaat aan homocysteïne zich gaan vormen in het lichaam.

Homocysteïne kan voorkomen dat bloed en andere voedingsstoffen de hersenen bereiken. Overtollige homocysteïne interfereert met de productie van de feel-good hormonen serotonine , dopamine en noradrenaline. Deze hormonen reguleren stemming, slaap en eetlust.

Lichaamsbeweging en atletische prestaties

Voedingsnitraat heeft aangetoond dat het vaatverwijding kan versterken en het verbeteren van spieroxygenatie tijdens het sporten.

Dit kan ook de kwaliteit van leven verbeteren voor diegenen die niet over oxygenatie als gevolg van hart-, ademhalings- of stofwisselingsziekte.

Groene bladgroenten zoals koolrapen en rucola behoren tot de top bronnen van nitraten.

Andere voordelen

De consumptie van groenten en fruit wordt in verband gebracht met een verlaagd risico van vele ongunstige gezondheidsproblemen.

Een overzicht van studies over de gezondheidsvoordelen van groenten concludeert dat “een hoge dagelijkse inname van deze voedingsmiddelen bevordert de gezondheid.”

Studies suggereren dat het eten van meer plantaardig voedsel, zoals koolrapen, vermindert het risico op kanker, obesitas , diabetes, hart-en vaatziekten en totale sterfte.

Ze kunnen een gezonde gelaatskleur bevorderen, verhoging van de energie, en leiden tot een algemene lager lichaamsgewicht. Ze kan ook helpen voorkomen van bepaalde oogziekten, dementie en osteoporose .

Hoe kan ik meer koolrapen opnemen in de voeding

Verse koolrapen moet stevig, donkergroene bladeren hebben. Kleinere bladeren zullen een wat mildere smaak hebben. Koolrapen kan men vers in de koelkast bewaren.

Mensen kunnen koolrapen eten:

 • rauw in salades of op sandwiches of wraps
 • gestoofd, gekookt of gebakken
 • toegevoegd aan soepen en stoofpotten

Hier zijn een aantal andere manieren om koolrapen te gebruiken:

 • Voeg een handvol verse bladeren om een ​​omelet of scramble egg te maken.
 • Meng een handvol bladeren in een vers sapje of smoothie.
 • Smoor ze in een kleine hoeveelheid met extra vergine olijfolie en breng het op smaak met versgemalen zwarte peper en vers geraspte Parmezaanse kaas. Eet als bijgerecht of bovenop uw gebakken aardappelen.

Potentiële gezondheidsrisico’s

Mensen die bloedverdunners gebruiken zoals warfarine moet het vermijden om plotseling grotere of kleinere hoeveelheden van voedingsmiddelen met vitamine K te eten, omdat het een rol speelt bij de bloedstolling en het kan de werking van het medicijn beïnvloeden.

Nitraathoudende groentesap dat onjuist wordt opgeslagen, kunnen bacteriën die nitraat omzetten in nitriet, een potentieel schadelijke stoffen hopen zich dan op. Dit kan het sap besmetten.

Iedereen die risico heeft op hart- en vaatziekten moeten hun arts vragen voordat ze beginnen aan een nitraatrijk dieet.

Het is de totale voeding of algehele eetpatroon dat is het belangrijkst in de preventie van ziekten en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​voeding te eten met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen dan om zich te concentreren op de individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.