Het koolsoepdieet is een korte termijn gewichtsverlies dieet.

Zoals de naam al aangeeft, gaat het om het eten van grote hoeveelheden koolsoep.

Voorstanders van het dieet zeggen dat het u kan helpen om tot 10 4,5 kg in één week te verliezen.

Maar veel gezondheidsdeskundigen waarschuwen dat het dieet ongezond is en de resultaten zijn niet duurzaam.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Dit is een uitgebreid overzicht van het koolsoepdieet, en of het werkt of niet.

Wat is een koolsoepdieet?

Het koolsoepdieet is een snel gewichtsverlies dieet. Naar verluidt kan het volgen van het dieet gedurende zeven dagen leiden tot gewichtsverlies van tot 4,5 kg.

Het dieet werkt precies als het klinkt.  Zeven dagen lang eet je bijna niets anders dan zelfgemaakte koolsoep. Elke dag kunt u ook een of twee andere gerechten eten, zoals magere melk, fruit of groenten.

Veel bronnen beweren dat het dieet werkt niet door op te treden als een hongerdieet, maar eerder omdat kool zo’n caloriearm voedingsmiddel is zodat je lichaam meer calorieën verbrandt dan de kool zelf bevat.

Hoe meer soep je eet, hoe meer gewicht je verliest.

Het dieet is bedoeld om het niet langer dan een week te volgen , met het oog op afslanking voor een speciaal gelegenheid/evenement of voor een langere termijn dieetplan jump-start.

Het koolsoepdieet is ook bekend onder andere namen, zoals het Heilig Hart Ziekenhuis dieet of de Mayo Clinic Dieet, vermoedelijk omdat het werd ontwikkeld in een ziekenhuis om snel gewicht te verliezen voor een operatie voor hartpatiënten.

Maar de betrokken ziekenhuizen hebben deze claims ontkend.

Niemand weet precies waar dit unieke dieet vandaan komt. Uiteindelijk lijkt de consensus dat het voor het eerst aan populariteit won in de jaren tachtig en negentig en sindsdien is blijven hangen.

Kortom: Het koolsoepdieet is een ééñ-week gewichtsverlies dieet dat belooft om u te helpen tot 10 pond (4,5 kg) te verliezen.

Hoe maak je het koolsoepdieet

Zelfgemaakte koolsoep vormt de basis voor dit dieet.

Om te beginnen, moet je grote hoeveelheden soep bereiden om voor de hele week te kunnen eten.

De ingrediënten variëren op basis van de bron, maar dit is het basisrecept:

Het koolsoeprecept

ingrediënten:

 • 2 grote uien
 • groene paprika 2stuks
 • 2 blikjes tomaten
 • 1 bosje selderij
 • 1 hoofd van kool
 • 3 wortelen
 • 1 pakket van paddenstoelen
 • 1-2 bouillonblokjes (optioneel)
 • 6-8 dl water

Bereiding:

 1. Hak alle groenten in blokjes.
 2. In een grote soeppan, bak de uien in een kleine hoeveelheid olie.
 3. Voeg dan overblijvende groenten en bedek met water en voeg er bouillonblokjes en andere kruiden, indien gewenst aan toe.
 4. Breng het aan de kook, zet het op middelhoog vuur. Laat sudderen tot de groenten gaar zijn, ongeveer 30-45 minuten.

Je kan de soep met zout, peper, pikante saus, kruiden of specerijen op smaak brengen. U kunt ook andere niet-zetmeelhoudende groenten, zoals spinazie of groene bonen toevoegen.

Elke dag moet je zoveel koolsoep eten als je wilt, tenminste voor meerdere maaltijden. Naar verluidt, hoe meer soep je eet, hoe meer gewicht je verliest.

Regels van het dieet

Je mag één of twee andere caloriearme voedingsmiddelen naast de soep nemen. Het is echter belangrijk om geen andere vervangingen van dranken te nemen alleen water of andere calorie-vrije dranken, zoals ongezoete thee.

Een dagelijkse multivitamine wordt vaak aanbevolen omdat het dieet de inname van voedingsstoffen kan beperken.

Dit zijn de regels voor elke dag voor het koolsoepdieet.

 • Dag één: Onbeperkt koolsoep en fruit, maar geen bananen .
 • Dag twee: Alleen soep en groenten. Focus op rauw of gekookte bladgroenten. Vermijd erwten, maïs en bonen. Je mag ook één gekookte aardappel uit de oven met boter of olie..
 • Dag drie: Je mag zoveel groenten en fruit eten als je kunt, in aanvulling op de soep. Er mag vandaag echter geen gekookte aardappel en nog steeds geen bananen.
 • Dag vier: Onbeperkt bananen, magere melk en koolsoep.
 • Dag vijf: Je mag 280-567 gram van rundvlees, die u mag vervangen voor kip of vis. U mag ook maximaal zes verse tomaten en onbeperkt koolsoep. Tenminste 6-8 glazen water.
 • Dag zes: Soep, rundvlees en groenten. U mag het vlees vervangen door geroosterde vis als je dat gisteren niet hebt gegeten. Focus op bladgroenten. Geen gepofte aardappel vandaag.
 • Dag zeven: U mag groenten, bruine rijst, onbeperkt vruchtensap, maar er mag geen suiker aan toegevoegd zijn. En natuurlijk, koolsoep.

U mag het dieet niet langer dan zeven dagen mee doorgaan. U Kunt het dieet echter herhalen zolang u ten minste twee weken wacht voordat u weer begint.

Kortom: Om het koolsoepdieet te volgen, moet u grote hoeveelheden koolsoep bereiden om meerdere keren per dag te eten. Je mag ook elke dag een of twee andere voedingsmiddelen eten.

Werkt het koolsoepdieet?

Het koolsoepdieet is nooit onderzocht, dus het is niet mogelijk om de effectiviteit ervan te bevestigen.

Maar omdat het koolsoepdieet zeer laag is in calorieën, zal het waarschijnlijk ertoe leiden dat u gewicht verliest.

Ondanks het feit dat je onbeperkte hoeveelheden soep en bepaalde andere voedingsmiddelen mag eten tijdens dit dieet, de keuzes zijn zo beperkt en laag in calorieën dat het zeer moeilijk is om je lichaamsgewicht te handhaven.

Jammer genoeg, hoewel het koolsoepdieet waarschijnlijk u zal helpen gewicht te verliezen, zal het grootste deel van dat gewicht waarschijnlijk terugkomen zodra je het dieet stopt.

Een groot probleem met zeer lage calorie diëten zoals deze is dat wanneer calorie-inname wordt beperkt, of wanneer u in één keer veel gewicht verliest, je lichaam reageert door het verlagen van uw stofwisseling , wat betekent dat je minder calorieën verbrandt per dag dan u gewend bent ( 1 , 2 , 3 ).

Interessant is dat deze verlaging van de stofwisseling een veel voorkomende oorzaak van gewichtsverlies plateaus bij de langere termijn diëten.

Uw stofwisseling kan echter al binnen drie dagen vertragen tot een zeer caloriearm dieet. Dit is vaak een deel van de reden waarom het zo moeilijk is om gewichtstoename te voorkomen na het stoppen van een crashdieet (12).

Desondanks bevatten zeer-caloriearme diëten ook een aantal voordelen.

Wanneer de zwaarlijvige mensen een zeer-caloriearm dieet volgen onder toezicht van een arts, duren de diëten doorgaans 4-12 weken en kunnen ze belangrijke kortetermijn verbeteringen in gewichtsverlies en metabole gezondheid veroorzaken (345).

Maar een paar onderzoeken hebben aangetoond dat zelfs kortdurende diëten met een zeer laag caloriegehalte de insulineresistentie tijdelijk kunnen verlagen, hoewel ze te kort zijn om grote veranderingen in lichaamsvet te veroorzaken (67).

Een andere mogelijke positieve van een koolsoepdieet is dat je niet gedwongen bent om honger te lijden. U mag eten zoveel u wilt van de voedingsmiddelen die elke dag zijn toegestaan.

Het dieet bevat ook veel groenten en fruit, die arm aan calorieën en veel vezels bevatten.

Een ander positief punt is dat het koolsoepdieet is erg goedkoop om te volgen.

In tegenstelling tot andere diëten waarvoor u dure supplementen of boeken moet kopen, vereist dit dieet alleen dat u de goedkope ingrediënten voor de koolsoep en een paar andere basisvoedingsmiddelen koopt.

Kortom: Het koolsoepdieet bevat weinig calorieën, dus u zou er van af moeten vallen als u het kunt volhouden. Het gewichtsverlies is echter meestal slechts tijdelijk.

 Nadelen van de koolsoepdieet

Hoewel het koolsoepdieet enkele voordelen kan hebben en waarschijnlijk zal helpen om wat gewicht te verliezen, zijn de nadelen mogelijk groter.

Een van de grootste problemen met het koolsoepdieet is dat het slechts één week kan worden gevolgd, wat niet lang genoeg is om zinvol gewicht te verliezen.

Je lichaam kan maar zoveel vet per week verbranden. In de eerste week van een caloriearm dieet is slechts ongeveer 34% van het verloren gewicht afkomstig van vet (1).

De overige twee derde afkomstig van vocht verloren gewicht en spiermassa ( 1 ).

Dit zogenaamde watergewicht komt van uw glycogeen voorraden, die de snelle energiereserves van uw lichaam zijn. Normaal bindt glycogeen zich aan watermoleculen wanneer het in het lichaam wordt opgeslagen.

Wanneer je niet genoeg calorieën eet, je lichaam gebruikt de opgeslagen glycogeen als energie en verliest ook dat extra water ( 1 , 8 ).

Zodra u echter terugkeert naar een minder restrictief dieet, zal je lichaam weer die noodhulp voorraad opbouwen en het watergewicht zal terug komen, zelfs als u doorgaat met een gezond dieet na het beëindigen van de koolsoepdieet ( 9 ).

Een ander groot probleem met het koolsoepdieet is het gebrek aan voedingsstoffen.

Het koolsoepdieet heeft zo weinig voedselkeuzes dat het tekort schiet in veel vitamines en mineralen en biedt op de meeste dagen geen echte eiwitbron .

Het feit dat het vaak een laag eiwitgehalte heeft, betekent ook dat het moeilijker zal zijn om spierverlies tijdens het dieet te voorkomen, wat vooral belangrijk is om je metabolisme op peil te houden.

Het laatste nadeel van het koolsoepdieet is dat het erg flauw is om het te eten, wat betekent dat het erg moeilijk is om het vol te houden voor een hele week lang.

Veel mensen klagen dat de koolsoep is smakeloos en onsmakelijk vanaf het begin. Het eten van dezelfde dingen dag in dag uit kan genoeg zijn dat de meeste mensen vals spelen of zelfs stoppen voordat ze de resultaten die ze willen bereiken.

Het vereist ook vaak om grote hoeveelheden te koken om genoeg koolsoep te bereiden om de hele week van te kunnen eten. Dit kan een nadeel zijn voor sommige mensen.

Kortom: Het koolsoepdieet is flauw, moeilijk vol te houden en een tekort aan veel voedingsstoffen. Aangezien het slechts maar één week lang duurt, het grootste deel van het gewicht dat je verliest is alleen watergewicht en zal terugkomen zodra u gestopt bent met het dieet.

Veiligheid en bijwerkingen

Het koolsoepdieet wordt niet aanbevolen voor meer dan één week per keer vanwege de beperkende en uit voedingsoogpunt onevenwichtige voeding.

Het is een zeer caloriearm dieet

Hoewel het koolsoepdieet geen verhongerdieet is, zijn de voedingsmiddelen zo arm aan calorieën dat het moeilijk zou zijn om 1.000 calorieën per dag te bereiken.

Dit is lager dan de geschatte minimum calorieën die nodig zijn om een ​​stabiel gewicht te behouden. Dat minimum is gemiddeld 1.200 calorieën voor vrouwen en 1.500 calorieën voor mannen gemiddeld (10).

Zeer caloriearme diëten van minder dan 800 calorieën per dag worden alleen aanbevolen voor mensen met obesitas onder nauw toezicht van een arts.

Het levert onvoldoende voedingsstoffen

Caloriearme diëten die worden gebruikt onder de supervisie van een arts zijn meestal ontworpen om vanuit voedingsoogpunt geschikt te zijn( 11 , 12 ).

Toch zijn de voedselkeuzes van het koolsoepdieet zeer beperkt en onevenwichtig. Het dieet bevat bijna geen eiwit gedurende vijf van de zeven dagen en de meeste dagen is het ook erg laag in koolhydraten, vet en calorieën. Het heeft ook een tekort aan veel vitamines en mineralen.

Er is geen ernstig risico van vitaminen en mineralen tekortkomingen als je alleen het dieet voor een week volgt, vooral als u beslist om ook multivitamines te nemen. Maar dit betekent niet dat het dieet het gebrek aan calorieën en eiwitten kan compenseren .

Bijgevolg klagen veel mensen in het koolsoepdieet over duizeligheid, zwakte en zich licht in het hoofd voelen tijdens het dieet.

Winderigheid en krampen

Omdat dit dieet ook veel vezels bevat, klagen veel mensen ook over winderigheid en krampen als belangrijke bijwerkingen. Deze effecten kunnen zelfs hinderlijk genoeg zijn om het dieet te stoppen (14).

Galblaas problemen

Er zijn een paar anekdotische rapporten van galstenen en galblaas blokkades bij mensen die het koolsoepdieet op de lange termijn gebruikten.

Galstenen kunnen de onbedoelde consequentie zijn van een snel gewichtsverlies.

Normaal gesproken geeft je galblaas spijsverteringssappen af ​​om ze te helpen breken als je vetrijke voedingsmiddelen eet.

Als u echter nauwelijks vet eet, kan uw galblaas niet gedurende langere tijd worden leeggemaakt, waardoor het waarschijnlijker wordt dat er zich stenen in zullen vormen.

Galstenen kunnen vaker voorkomen bij mensen die een dieet volgen met een zeer laag caloriegehalte of een vetarm dieet zoals het koolsoepdieet (13).

Grote veranderingen in de bloedsuikerspiegel

Als u diabetes hebt en je geïnteresseerd bent om het koolsoepdieet te gaan volgen, zal u met de nodige voorzichtigheid te werk moeten gaan. De lage koolhydraat en calorie-inhoud kan grote veranderingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Maar voor de meeste gezonde mensen zal het koolsoepdieet waarschijnlijk geen gevaarlijke bijwerkingen hebben. Zolang het maar voor één week wordt gebruikt zoals bedoeld.

Kortom: Het koolsoepdieet is niet geschikt voor langdurig gebruik omdat het essentiële voedingsstoffen bevat. Ondanks enkele ongemakkelijke bijwerkingen is het waarschijnlijk niet gevaarlijk voor de meeste gezonde mensen om er een week mee door te gaan.

Tot slot

Net als andere zeer caloriearme diëten zal het koolsoepdieet waarschijnlijk leiden tot gewichtsverlies als je er de hele week aan vast kunt houden.

Het is echter slechts een korte termijn dieet, dus tenzij u permanente veranderingen in uw levensstijl aanbrengt, zult u waarschijnlijk het grootste deel van het gewicht terugwinnen.

Bovendien is het koolsoepdieet extreem en uit voedingsoogpunt onevenwichtig. Veel mensen vinden het ook onaantrekkelijk en moeilijk vast te houden.

Hoewel dit dieet u kan helpen snel een paar kilo kwijt te raken, kunt u beter iets anders proberen als u langdurig gewichtsverlies en een betere gezondheid wilt bereiken.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.