Ad Clicks :Ad Views :
img

Het koolsoepdieet een beginners gids+ervaringen

436 Views

Het koolsoepdieet

Het koolsoepdieet is een korte termijn gewichtsverlies dieet.

Zoals de naam al aangeeft, gaat het om het eten van grote hoeveelheden koolsoep.

Voorstanders van het dieet zeggen dat het u kan helpen bij  het verliezen tot 10 pond (4,5 kg) in één week.

Maar veel gezondheidsdeskundigen waarschuwen dat het dieet ongezond is en de resultaten zijn niet duurzaam.

Dit is een uitgebreid overzicht van het koolsoepdieet, en of het werkt of niet.

Wat is een koolsoepdieet?

Het koolsoepdieet is een snel gewichtsverlies dieet. Verondersteld, dat het volgen van het dieet gedurende zeven dagen kan leiden tot gewichtsverlies van maximaal 10 pond (4,5 kg).

Het dieet werkt precies als het klinkt. Voor zeven dagen eet je bijna niets anders dan zelfgemaakte koolsoep.Elke dag mag je ook één of twee andere voedingsmiddelen, zoals magere melk, fruit of groente eten.

Veel bronnen beweren dat het dieet werkt niet door op te treden als een honger dieet, maar eerder omdat kool zo’n caloriearm voedingsmiddel is zodat je lichaam meer calorieën verbrandt dan de kool zelf bevat.

Dus, hoe meer soep je eet, hoe meer gewicht je verliest.

Het dieet is bedoeld om het niet langer dan een week te volgen , met het oog op afslanking voor een speciaal gelegenheid/evenement of voor een langere termijn dieetplan jump-start.

Het koolsoepdieet is ook bekend onder andere namen, zoals het Heilig Hart Ziekenhuis dieet of de Mayo Clinic Dieet, vermoedelijk omdat het werd ontwikkeld in een ziekenhuis om snel gewicht te verliezen voor een operatie voor hartpatiënten.

Maar de betrokken ziekenhuizen hebben deze claims ontkend.

Niemand weet precies waar deze unieke dieet vandaan komt. De consensus lijkt te zijn dat het populair in de jaren tachtig en negentig was.

Kortom: Het koolsoepdieet is een ééñ-week gewichtsverlies dieet dat belooft om u te helpen tot 10 pond (4,5 kg) te verliezen.

Hoe maak je het koolsoepdieet

Zelfgemaakte koolsoep vormt de basis voor dit dieet.

Om te beginnen, moet je grote hoeveelheden soep bereiden om voor de hele week te kunnen eten.

De ingrediënten variëren, afhankelijk van de bron, maar dit is het basisrecept:

Het koolsoeprecept

ingrediënten:

 • 2 grote uien
 • 2 groene paprika
 • 2 blikjes tomaten
 • 1 bosje selderij
 • 1 hoofd van kool
 • 3 wortelen
 • 1 pakket van paddenstoelen
 • 1-2 bouillonblokjes (optioneel)
 • 6-8 dl water

Bereiding:

 1. Hak alle groenten in blokjes.
 2. In een grote soeppan, bak de uien in een kleine hoeveelheid olie.
 3. Voeg dan overblijvende groenten en bedek met water en voeg er bouillonblokjes en andere kruiden, indien gewenst aan toe.
 4. Breng het aan de kook, zet het op middelhoog vuur. Laat sudderen tot de groenten gaar zijn, ongeveer 30-45 minuten.

Je kan de soep met zout, peper, pikante saus, kruiden of specerijen op smaak brengen. U kunt ook andere niet-zetmeelhoudende groenten, zoals spinazie of groene bonen toevoegen.

Elke dag je mag je zoveel koolsoep eten als je wilt, Althans voor diverse maaltijden. Verondersteld, hoe meer soep je eet, hoe meer gewicht je verliest.

Regels van het dieet

Je mag één of twee andere caloriearme voedingsmiddelen naast de soep nemen. Het is echter belangrijk om geen andere vervangingen van dranken te nemen alleen water of andere calorie-vrije dranken, zoals ongezoete thee.Dit zijn de regels voor elke dag voor het koolsoepdieet.

 • Dag één: Onbeperkt koolsoep en fruit, maar geen bananen .
 • Dag twee: Alleen soep en groenten. Focus op rauw of gekookte bladgroenten. Vermijd erwten, maïs en bonen. Je mag ook één gekookte aardappel uit de oven met boter of olie..
 • Dag drie: Je mag zoveel groenten en fruit eten als je kunt, in aanvulling op de soep. Er mag vandaag echter geen gekookte aardappel en nog steeds geen bananen.
 • Dag vier: Onbeperkt bananen, magere melk en koolsoep.
 • Dag vijf: Je mag 280-567 gram van rundvlees, die u mag vervangen voor kip of vis. U mag ook maximaal zes verse tomaten en onbeperkt koolsoep. Tenminste 6-8 glazen water.
 • Dag zes: Soep, rundvlees en groenten. U mag het vlees vervangen door geroosterde vis als je dat gisteren niet hebt gegeten. Focus op bladgroenten. Geen gepofte aardappel vandaag.
 • Dag zeven: U mag groenten, bruine rijst, onbeperkt vruchtensap, maar er mag geen suiker aan toegevoegd zijn. En natuurlijk, koolsoep.

U mag het dieet niet langer dan zeven dagen mee doorgaan. U Kunt het dieet echter herhalen zolang u ten minste twee weken wacht voordat u weer begint.

Kortom:Met het oog om het koolsoepdieet te volgen, moet je grote hoeveelheden koolsoep bereiden om meerdere keren per dag te eten. Er is ook toegestaan om één of twee andere voedingsmiddelen per dag te eten.

Werkt het koolsoepdieet?

Het koolsoepdieet is nooit onderzocht, dus het is niet mogelijk om de effectiviteit ervan te bevestigen.

Maar omdat het koolsoepdieet zeer laag is in calorieën, zal het waarschijnlijk ertoe leiden dat u gewicht verliest.

Ondanks het feit dat je onbeperkte hoeveelheden soep en bepaalde andere voedingsmiddelen mag eten tijdens dit dieet, de keuzes zijn zo beperkt en laag in calorieën dat het zeer moeilijk is om je lichaamsgewicht te handhaven.

Jammer genoeg, hoewel het koolsoepdieet waarschijnlijk u zal helpen gewicht te verliezen, het grootste deel van dat gewicht zal waarschijnlijk terug komen zodra je stopt met het dieet.

Een groot probleem met zeer lage calorie diëten zoals deze is dat wanneer calorie-inname wordt beperkt, of wanneer u in één keer veel gewicht verliest, je lichaam reageert door het verlagen van uw stofwisseling , wat betekent dat je minder calorieën verbrandt per dag dan u gewend bent ( 1 , 2 , 3 ).

Interessant is dat deze verlaging van de stofwisseling een veel voorkomende oorzaak van gewichtsverlies plateaus bij de langere termijn diëten.

Echter, uw stofwisseling kan beginnen vertragen na  drie dagen op een zeer caloriearm dieet. Dit is vaak de reden waarom het zo moeilijk is om te voorkomen dat de aanwinst van het gewicht na het stoppen van een crash-dieet ( 1 , 2 ).

Desondanks bevatten zeer-caloriearm dieet ook een aantal voordelen.

Wanneer de zwaarlijvige mensen een zeer-caloriearm dieet volgen onder toezicht van een arts, de diëten meestal in de laatste 4-12 weken kunnen leiden tot aanzienlijke verbeteringen op korte termijn in gewichtsverlies en metabole gezondheid ( 3 , 4 , 5 ).

Maar een paar studies hebben aangetoond dat zelfs op korte termijn diëten die zeer weinig calorieën bevatten kan insulineresistentie tijdelijk kan afnemen, hoewel ze te kort zijn voor de productie van grote veranderingen in lichaamsvet ( 6 , 7 ).

Een andere mogelijke positieve van een koolsoepdieet is dat je niet gedwongen bent om honger te lijden. U mag eten zoveel u wilt van de voedingsmiddelen die elke dag zijn toegestaan.

Het dieet bevat ook tal van groenten en fruit, die laag in calorieën en rijk zijn aan vezels.

Een ander positief punt is dat het koolsoepdieet is erg goedkoop om te volgen.

In tegenstelling tot andere diëten waar het vaak nodig is om dure supplementen of boeken te kopen, dit dieet moet u alleen de low-cost ingrediënten kopen voor de koolsoep en een paar andere basisvoedingsmiddelen.

Kortom: Het koolsoepdieet is zeer laag in calorieën, dus het moet ertoe leiden dat u gewicht zal verliezen. Echter, het gewichtsverlies is meestal slechts van tijdelijke aard.

 Nadelen van de koolsoepdieet

Hoewel de koolsoepdieet een paar voordelen kan hebben en zal het waarschijnlijk helpen wat gewicht te verliezen, de nadelen kunnen opwegen tegen hen.

Een van de belangrijkste problemen van het koolsoepdieet is dat het alleen kan worden gevolgd voor een week, dat is niet lang genoeg voor een zinvol gewichtsverlies.

Je lichaam kan alleen maar zoveel vet verbranden per week. In de eerste week van een calorie-arm dieet, slechts ongeveer 34% van het verloren gewicht  is eigenlijk van vet ( 1 ).

De overige twee derde afkomstig van vocht verloren gewicht en spiermassa ( 1 ).

Deze zogenaamde watergewicht komt van uw glycogeen voorraad. Normaal gesproken bindt glycogeen aan watermoleculen wanneer het in het lichaam wordt opgeslagen.

Wanneer je niet genoeg calorieën eet, je lichaam gebruikt de opgeslagen glycogeen als energie, en verliest ook dat extra water ( 1 , 8 ).

Echter, zodra u terugkeert naar een minder restrictief dieet, zal je lichaam weer die noodhulp voorraad opbouwen en het watergewicht zal terug komen, zelfs als u doorgaat met een gezond dieet na het beëindigen van de koolsoepdieet ( 9 ).

Een ander groot probleem met het koolsoepdieet is het gebrek aan voedingsstoffen.

Het koolsoepdieet heeft zo weinig keuze uit voedingsmiddelen dat zij tekortschiet in veel vitaminen en mineralen en biedt geen echte bron van eiwitten op de meeste dagen.

Het feit dat het vaak laag is in eiwit en dat betekent ook dat het moeilijker zal zijn om spierverlies tijdens het dieet te voorkomen, wat vooral van belang is voor het in standhouden van uw stofwisseling.

Het laatste nadeel van het koolsoepdieet is dat het erg flauw is om het te eten, wat betekent dat het erg moeilijk is om het vol te houden voor een hele week lang.

Veel mensen klagen dat de koolsoep is smakeloos en onsmakelijk vanaf het begin. Het eten van dezelfde dingen dag in dag uit kan genoeg zijn dat de meeste mensen vals spelen of zelfs stoppen voordat ze de resultaten die ze willen bereiken.

Het vereist ook vaak om grote hoeveelheden te koken om genoeg koolsoep te bereiden om de hele week van te kunnen eten. Dit kan een nadeel zijn voor sommige mensen.

Kortom: Het koolsoepdieet is flauw, moeilijk vol te houden en een tekort aan veel voedingsstoffen. Aangezien het slechts maar één week lang duurt, het grootste deel van het gewicht dat je verliest is alleen watergewicht en zal terugkomen zodra u gestopt bent met het dieet.

Veiligheid en bijwerkingen

Het koolsoepdieet wordt niet aanbevolen voor meer dan één week, want hoe restrictief en vanuit voedingsoogpunt onevenwichtig.

Het is een zeer caloriearm dieet

Hoewel het koolsoepdieet geen honger dieet is, de voedingsmiddelen zijn zo laag in calorieën dat het moeilijk zou zijn om 1.000 calorieën per dag te bereiken.Dit is lager dan de geschatte minimum calorieën die nodig zijn om een stabiel gewicht te behouden. Het minimum is rond de 1.200 calorieën voor vrouwen en 1500 calorieën voor mannen( 10 ).

Een zeer-caloriearm dieet van minder dan 800 calorieën per dag mag alleen worden aanbevolen voor mensen met obesitas onder nauw toezicht van een arts.

Het kan niet genoeg voedingsstoffen bieden

Caloriearme diëten die worden gebruikt onder de supervisie van een arts zijn meestal ontworpen om vanuit voedingsoogpunt geschikt te zijn( 11 , 12 ).

De voedsel-keuzes van het koolsoepdieet zijn nog zeer beperkt en onevenwichtig. De dieet bevat bijna geen eiwit voor vijf van de zeven dagen en de meeste dagen is het ook zeer laag in koolhydraten, vet en calorieën. Het heeft ook een tekort aan veel vitaminen en mineralen.

Er is geen ernstig risico van vitaminen en mineralen tekortkomingen als je alleen het dieet voor een week volgt, vooral als u beslist om ook multivitamines te nemen. Maar dit betekent niet dat het dieet het gebrek aan calorieën en eiwitten kan compenseren .

Bijgevolg, veel mensen op het koolsoepdieet klagen over duizeligheid, zwakte en licht gevoel in het hoofd tijdens het dieet.

Winderigheid en krampen

Omdat dit dieet ook zeer rijk is aan vezels, veel mensen ook klagen over winderigheid en kramp als belangrijke bijwerkingen. Deze effecten kunnen zelfs zo lastig zijn om te besluiten te stoppen met het dieet (14 ).

Galblaas problemen

Er zijn een paar anekdotische rapporten van galstenen en galblaas blokkades bij mensen die het koolsoepdieet op de lange termijn gebruikten.Galstenen kan het onbedoelde gevolg zijn van snel gewichtsverlies zijn.

Normaal gesproken, als je vetrijke voedingsmiddelen eet, zal uw galblaas de vrijgekomen spijsverteringssappen afbreken.

Echter, als je bijna geen vet eet, je galblaas mag niet voor langere tijd leeg zijn, waardoor de kans bestaat dat van binnenuit stenen zal vormen.

Galstenen kunnen vaker voorkomen bij mensen na een zeer laag calorie dieet of een vetarm dieet, zoals het koolsoepdieet (13 ).

Grote veranderingen in de bloedsuikerspiegel

Als u diabetes hebt en je geïnteresseerd bent om het koolsoepdieet te gaan volgen, zal u met de nodige voorzichtigheid te werk moeten gaan. De lage koolhydraat en calorie-inhoud kan grote veranderingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Maar voor de meeste gezonde mensen, het koolsoepdieet heeft waarschijnlijk geen gevaarlijke bijwerkingen, zolang het alleen wordt gebruikt voor een week, zoals de bedoeling is.

Kortom: Het koolsoepdieet is niet geschikt voor gebruik voor lange termijn, omdat het ontbreekt aan belangrijke voedingsstoffen. Ondanks een aantal onaangename bijwerkingen, voor een week zal het waarschijnlijk niet gevaarlijk zijn voor de meeste gezonde mensen.

Kort samengevat

Net als andere zeer lage calorie diëten, het koolsoepdieet zal waarschijnlijk leiden tot gewichtsverlies als je het voor een week kunt volhouden.

Echter, het is slechts een korte termijn dieet, dus tenzij je permanente veranderingen in uw levensstijl wilt maken, zult u waarschijnlijk het grootste deel van het gewicht terug krijgen.

Daarnaast is het koolsoepdieet extreem en voedingswaarde onevenwichtig. Veel mensen vinden het ook onaantrekkelijk en moeilijk om het vol te houden.

Hoewel dit dieet kan u helpen een paar pond snel te verliezen , je kunt bent beter iets anders proberen als je langdurige gewichtsverlies en een betere gezondheid wilt bereiken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × vier =

This div height required for enabling the sticky sidebar