Koolzaadolie is een plantaardige olie die te vinden is in talloze voedingsmiddelen.

Veel mensen hebben koolzaadolie uit hun voeding geweerd vanwege bezorgdheid over de gezondheidseffecten en productiemethoden.

U kunt zich echter nog steeds afvragen of het beste is om koolzaadolie te gebruiken of te vermijden.

Dit artikel vertelt je of koolzaadolie goed of slecht voor je is.

Wat zijn koolzaadolie en canola olie?

Canola ( Brassica napus L.) is een oliezaadgewas dat is ontstaan ​​door kruising van planten.

Wetenschappers in Canada ontwikkelden een eetbare versie van de koolzaadplant, die – op zichzelf – giftige stoffen bevat die erucazuur en glucosinolaten worden genoemd. De naam “canola” komt van “Canada” en “ola”, wat staat voor olie.

Hoewel de koolzaadplant er identiek uitziet aan de koolzaadplant, bevat deze verschillende voedingsstoffen en is de olie veilig voor menselijke consumptie.

Sinds de productie van de koolzaadplant hebben plantveredelaars vele variëteiten ontwikkeld die de zaadkwaliteit verbeterden en leidden tot een hausse in de productie van canola-olie.

De meeste koolzaadgewassen zijn genetisch gemodificeerd (GMO) om de oliekwaliteit te verbeteren en de planttolerantie voor herbiciden te vergroten ( 1 ).

Meer dan 90% van de Canola-gewassen die in de Verenigde Staten worden verbouwd, zijn GMO ( 2 ).

Canola gewassen gebruikt om koolzaadolie en koolzaadmeel te maken, dat vaak wordt gebruikt als veevoer.

Canola olie kan ook worden gebruikt als brandstofalternatief voor diesel en als onderdeel van artikelen gemaakt met weekmakers, waaronder banden.

Hoe wordt het gemaakt?

Er zijn veel stappen in het productieproces van canola olie.

Volgens de Canola Council van Canada omvat dit proces de volgende stappen ( 3 ):

 1. Zaad reinigen. Canola zaden worden gescheiden en gereinigd om onzuiverheden zoals plantstelen en vuil te verwijderen.
 2. Conditionering van zaden en schilfering: Zaden worden voorverwarmd tot ongeveer 35 ℃ en vervolgens “afgeschilferd” door walsmolens om de celwand van het zaadje te scheuren.
 3. Zaden koken. De zaadvlokken worden gekookt door een reeks stoom verwarmde fornuizen. Doorgaans duurt dit verwarmingsproces 15-20 minuten bij 80 ° -105 ° C.
 4. Persen. Vervolgens worden de gekookte koolzaadsnippers in een reeks schroefpersen of -schilfers geperst. Deze actie verwijdert 50-60% van de olie uit de vlokken, en laat de rest op andere manieren verwijderen.
 5. Oplosmiddel extractie. De resterende zaadvlokken, die 18-20% olie bevatten, worden verder afgebroken met behulp van een chemische stof genaamd hexaan om de rest van de olie te verkrijgen.
 6. Verwijderen van oplosmiddel. Het hexaan wordt vervolgens van het canolameel ontdaan door het een derde keer te verhitten op 95-115 ° C door blootstelling aan stoom.
 7. De olie verwerken. De geëxtraheerde olie wordt geraffineerd door verschillende methoden, zoals stoom destillatie, blootstelling aan fosforzuur en filtratie door zuur geactiveerde kleien.

Daarnaast gaat canola olie verwerkt in margarine en frituurvet door hydrogenering, een ander proces waarbij moleculen van waterstof in de olie worden gepompt om de chemische structuur te veranderen.

Dit proces maakt de olie vast bij kamertemperatuur en verlengt de houdbaarheid, maar creëert ook kunstmatige transvetten, die verschillen van de natuurlijke transvetten die worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals zuivel en vleesproducten ( 4 ).

Kunstmatige transvetten zijn schadelijk voor de gezondheid en zijn op grote schaal gekoppeld aan hartziekten, waardoor veel landen hun gebruik in voedingsproducten hebben verboden ( 5).

Kortom: Canola olie is een plantaardige olie afkomstig van de koolzaadplant. Canola zaadverwerking omvat synthetische chemicaliën die helpen bij het extraheren van de olie.

Voedingsstoffen

Net als de meeste andere oliën is canola geen goede bron van voedingsstoffen.

Eén eetlepel (15 ml) canola olie levert ( 6 ):

 • Calorieën: 124
 • Vitamine E: 12% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
 • Vitamine K: 12% van de ADH

Afgezien van vitamine E en K, canola olie is verstoken van vitamines en mineralen.

Vetzuursamenstelling

Canola vaak aangeprezen als één van de gezondste oliën vanwege het lage gehalte aan verzadigd vet.

Hier is de vetzuurafbraak van canola olie ( 7 ):

 • Verzadigd vet: 7%
 • Enkelvoudig onverzadigd vet: 64%
 • Meervoudig onverzadigd vet: 28%

De meervoudig onverzadigde vetten in canola olie omvatten 21% linolzuur – beter bekend als omega-6 vetzuur – en 11% alfa-linoleenzuur (ALA), een type omega-3 vetzuur afgeleid van plantaardige bronnen ( 8 ).

Veel mensen, vooral diegenen die plantaardige diëten volgen, zijn afhankelijk van bronnen van ALA om het gehalte aan omega-3 vetten DHA en EPA, die cruciaal zijn voor de gezondheid van hart en hersenen, te verhogen.

Hoewel je lichaam ALA kan omzetten in DHA en EPA, laat onderzoek zien dat dit proces in hoge mate inefficiënt is. Toch heeft ALA enkele voordelen, omdat het risico op fracturen kan verminderen en het kan beschermen tegen hartziekten en diabetes type 2 ( 9 , 10 ).

Het is belangrijk op te merken dat de verwarmingsmethoden gebruikt tijdens het produceren van canola’s, evenals kookmethoden met hoog vuur, zoals frituren, een negatief effect hebben op meervoudig onverzadigde vetten zoals ALA.

Bovendien blootstelling aan hoge temperaturen tijdens de verwerking, een kleine hoeveelheid van de onverzadigde vetten van de olie – vooral de meervoudig onverzadigde vetten – omgezet in kunstmatige transvetten , wat de hoeveelheid omega-3 vetzuren verder vermindert ( 11 ).

Kunstmatige transvetten zijn schadelijk, zelfs in kleine hoeveelheden, wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ertoe aanzet tegen 2023 wereldwijde eliminatie van kunstmatige transvetten in voedsel te eisen ( 12 ).

Kortom: Afgezien van vitamine E en K is canola olie geen goede bron van voedingsstoffen. Canola olie kan kleine hoeveelheden transvetten bevatten, wat schadelijk is voor de gezondheid.

Potentiële nadelen

Canola is het op één na grootste oliegewas ter wereld. Het gebruik ervan in voedingsmiddelen blijft groeien ( 13 ).

Aangezien canola één van de populairste vetbronnen in de commerciële levensmiddelen industrie is geworden, zijn de zorgen over de gevolgen voor de gezondheid toegenomen.

Rijk aan Omega-6 vetzuren

Eén nadeel van canola olie is het hoge omega-6 vetgehalte.

Net zoals omega-3 vetten zijn omega-6vetten essentieel voor de gezondheid en vervullen ze belangrijke functies in uw lichaam.

Moderne voedingen hebben echter de neiging om extreem veel omega-6 vetzuren te bevatten – te vinden in veel geraffineerd voedingsmiddelen – en laag in omega-3 vetzuren uit onbewerkte voedingsmiddelen, wat leidt tot een onbalans die leidt tot een verhoogde ontsteking.

Terwijl de gezondste verhouding van omega-6 tot omega-3 vetinname 1: 1 is, wordt het typische Westerse voeding geschat op ongeveer 15: 1 ( 14 ).

Deze onevenwichtigheid is gekoppeld aan een aantal chronische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, obesitas en hartziekten ( 15 , 16 , 17 ).

De omega-6 tot omega-3 verhouding van canola olie is 2: 1, wat misschien niet bijzonder onevenredig lijkt ( 18 ).

Maar omdat canola olie in zoveel voedingsmiddelen voorkomt en hoger is in omega-6s dan omega-3’s, wordt gedacht dat het een belangrijke bron van omega 6 in ons voedsel is.

Om een ​​meer gebalanceerde verhouding te creëren, moet u verwerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan canola en andere oliën vervangen door natuurlijke, volwaardige bronnen van omega-3, zoals vette vis.

Meestal GMO ( Genetische modificatie)

GMO-voedingsmiddelen hebben hun genetisch materiaal gemanipuleerd om bepaalde eigenschappen te introduceren of te elimineren ( 19 ).

Veelgevraagde gewassen, waaronder maïs en canola, zijn bijvoorbeeld genetisch gemanipuleerd om beter bestand te zijn tegen herbiciden en ongedierte.

Hoewel veel wetenschappers GMO-voedingsmiddelen als veilig beschouwen, is er veel te doen over hun potentiële impact op het milieu, volksgezondheid, gewasvervuiling en voedselveiligheid.

Meer dan 90% van de Canola gewassen in de Verenigde Staten en Canada zijn genetisch gemanipuleerd ( 2 , 20 ).

Terwijl GMO-voedingsmiddelen al tientallen jaren zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie, zijn er maar weinig gegevens over hun potentiële gezondheidsrisico’s, waardoor veel mensen ze moeten vermijden.

Sterk verwerkt

Canola olieproductie houdt hoge hitte en blootstelling aan chemicaliën in.

Canola wordt beschouwd als een chemisch geraffineerde olie en doorloopt stadia – zoals bleken en ontgeuren – die chemische behandeling met zich meebrengen ( 21 ).

Geraffineerde oliën – met inbegrip van koolzaad, soja, maïs, en palmolie – staan bekend als geraffineerd, gebleekt en gedeodoriseerd (RBD) oliën.

Raffineren verlaagt duidelijk de voedingsstoffen in oliën, zoals essentiële vetzuren, antioxidanten en vitamines ( 22 , 23 , 24 ).

Hoewel er ongeraffineerde, koudgeperste canola oliën bestaan, is de meeste canola op de markt zeer verwerkt en mist de antioxidanten in ongeraffineerde oliën zoals extra vierge olijfolie.

Kortom: Voor het grootste deel is canola olie zeer verwerkt en GMO. Het is ook een rijke bron van omega-6 vetten, die zouden kunnen bijdragen aan ontstekingen bij intensieve consumptie.

Kan het gezondheid schaden?

Hoewel canola olie één van de meest gebruikte oliën is in de voedingsmiddelen industrie, bestaan ​​er relatief weinig langetermijnstudies over de gevolgen voor de gezondheid.

Sterker nog, veel onderzoeken naar de veronderstelde gezondheidsvoordelen worden gesponsord door de canola-industrie ( 25 , 26 , 27 , 28 , 29 ).

Dat gezegd hebbende, suggereren sommige aanwijzingen dat koolzaadolie de gezondheid negatief kan beïnvloeden.

Verhoogde kans op ontsteking

Verschillende dierstudies koppelen canola olie aan verhoogde kans op ontsteking en oxidatieve stress.

Oxidatieve stress verwijst naar een onbalans tussen schadelijke vrije radicalen – die ontstekingen kunnen veroorzaken – en antioxidanten die schade door vrije radicalen voorkomen of vertragen.

In één onderzoek ondervonden ratten die een dieet met 10% Canola olie kregen, verlagingen van verschillende antioxidanten en verhogingen van ‘slechte’ LDL-cholesterolgehaltes, vergeleken met ratten die sojaolie kregen toegediend.

Bovendien verlaagde het canola olie dieet de levensduur aanzienlijk en leidde het tot een aanzienlijke verhoging van de bloeddruk ( 30 ).

Een ander recent onderzoek bij ratten toonde aan dat verbindingen gevormd tijdens het verwarmen van canola olie bepaalde ontstekingsmarkers verhoogden ( 31 ).

Gevolgen voor het geheugen

Dierstudies geven ook aan dat canola olie een negatieve invloed op het geheugen kan hebben .

Een studie bij muizen bleek dat chronische blootstelling aan een canola-rijk dieet resulteerde in aanzienlijke schade aan het geheugen en aanzienlijke toename van het lichaamsgewicht ( 32 ).

In een jaarlange menselijke studie werden 180 oudere volwassenen willekeurig toegewezen aan een controle dieet dat rijk is aan geraffineerde oliën – inclusief canola – of een dieet dat alle geraffineerde oliën verving met 20-30 ml extra vierge olijfolie per dag.

Met name leden van de olijfolie groep hadden een verbeterde hersenfunctie ( 33 ).

Gevolgen voor de gezondheid van het hart

Hoewel canola olie wordt gepromoot als een hart-gezond vet, betwisten sommige studies deze bewering.

In een studie uit 2018 rapporteerden 2.071 volwassenen hoe vaak ze bepaalde soorten vet gebruikten om te koken.

Bij patiënten met overgewicht of obesitas hadden degenen die gewoonlijk canola olie gebruikten om te koken, meer kans op het metabool syndroom dan degenen die het zelden of nooit gebruikten ( 34 ).

Metabolisch syndroom is een cluster van aandoeningen – hoge bloedsuikerspiegel, overtollig buikvet, hoge bloeddruk en hoge cholesterol- of triglyceridengehaltes – die samen voorkomen, waardoor uw risico op hartaandoeningen wordt verhoogd.

De bevindingen van het onderzoek van 2018 stonden in contrast met een door de industrie gefinancierde beoordeling die de opname van canola olie verbond met gunstige effecten op risicofactoren voor hartziekten, zoals totaal cholesterol en “slecht” LDL-cholesterol ( 25 ).

Het is belangrijk om op te merken dat veel van de onderzoeken die suggereren dat de Canola olie voordelen voor het hart heeft, minder geraffineerde canola olie of koudgeperste canola olie gebruiken – en niet het verwerkte type dat gewoonlijk wordt gebruikt voor koken op hoog vuur ( 35 , 36 , 37 , 38 , 39 , 40). ).

Hoewel veel gezondheidsorganisaties aandringen om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde plantaardige oliën zoals canola, is het onduidelijk of dit gunstig is voor de gezondheid van het hart .

In één analyse bij 458 mannen hadden degenen die verzadigde vetten vervangen door onverzadigde groenten oliën lagere “slechte” LDL-cholesterolwaarden – maar significant hogere percentages van hartaandoeningen en coronaire hartziekte dan de controlegroep (41 ).

Bovendien concludeerde een recent overzicht dat het onwaarschijnlijk is dat het vervangen van verzadigde vetten door plantaardige oliën hartaandoeningen, de dood door hartaandoeningen of de totale mortaliteit zal verminderen ( 42 ).

Er is meer onderzoek nodig naar canola olie en de gezondheid van het hart ( 43 , 44 ).

Kortom: Sommige studies suggereren dat canola olie ontstekingen kan veroorzaken en een negatief effect heeft op het geheugen en de gezondheid van het hart. Er zijn echter meer studies nodig.

Alternatieve kookoliën

Het is duidelijk dat er meer onderzoek nodig is om volledig te begrijpen hoe canola olie de gezondheid beïnvloedt.

In de tussentijd leveren veel andere oliën gezondheidsvoordelen op die grondig worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

De volgende oliën zijn hittebestendig en kunnen canola olie vervangen voor verschillende kookmethoden, zoals sauteren.

Houd er rekening mee dat verzadigde vetten zoals kokosolie de beste keuze zijn wanneer u kookmethodes met hoog vuur gebruikt, zoals frituren, omdat deze het minst gevoelig zijn voor oxidatie.

 • Olijfolie. Olijfolie is rijk aan ontstekingsremmende stoffen, waaronder polyfenolantioxidanten, die hartziekten en mentale achteruitgang kunnen voorkomen ( 45).
 • Kokosnootolie. Kokosolie is een van de beste oliën voor koken op hoog vuur en kan helpen het “goede” HDL-cholesterol te verhogen ( 46 ).
 • Avocado olie. Avocado olie is hittebestendig en bevat carotenoïde en polyfenol antioxidanten, die de gezondheid van het hart ten goede kunnen komen ( 47 ).

De volgende oliën kunnen worden gebruikt voor saladedressings en andere toepassingen waarbij geen warmte wordt gebruikt:

 • Lijnzaadolie. Studies tonen aan dat lijnzaadolie kan helpen de bloeddruk te verlagen en de ontsteking te verminderen ( 48 ).
 • Walnotenolie. Walnotenolie heeft een rijke, nootachtige smaak en heeft aangetoond dat het de hoge bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte verlaagt ( 49 , 50 ).
 • Hennepzaad olie. Hennepzaadolie is zeer voedzaam en heeft een nootachtige smaak, perfect voor het beleggen van salades ( 51 ).

Kortom: Er zijn veel effectieve vervangers voor canola olie. Hitte tolerante oliën – zoals kokos- en olijfolie – kunnen worden gebruikt om te koken, terwijl lijnzaad, walnoot en hennepzaadolie kunnen worden gebruikt in recepten die geen hitte inhouden.

Tot slot

Canola olie is een zaadolie die veel wordt gebruikt in de keuken en de voedselverwerking.

Er zijn veel tegenstrijdige en inconsistente bevindingen in canola olie onderzoek.

Hoewel sommige onderzoeken het koppelen aan een betere gezondheid, suggereren veel mensen dat het ontstekingen veroorzaakt en schade toebrengt aan uw geheugen en hart.

Tot er grotere studies van betere kwaliteit beschikbaar zijn, is het misschien het beste om oliën te kiezen die gezond zijn gebleken , zoals extra vierge olijfolie.