Kosher” is een term die wordt gebruikt om voedsel te beschrijven dat voldoet aan de strenge voedingsnormen van de traditionele Joodse wetgeving.

Voor veel joden gaat Kosher over meer dan alleen gezondheid of voedselveiligheid. Het gaat over eerbied en naleving van religieuze tradities.

Dat gezegd hebbende, houden niet alle joodse gemeenschappen zich aan strikte kosher richtlijnen. Sommige mensen kunnen ervoor kiezen om alleen bepaalde regels te volgen – of helemaal geen.

Dit artikel onderzoekt wat kosher betekent, schetst de belangrijkste voedingsrichtlijnen en geeft de vereisten waaraan voedingsmiddelen moeten voldoen om als koosjer te worden beschouwd.

Wat betekent Kosher?

Het Engelse woord “kosher” is afgeleid van de Hebreeuwse stam “kashér”, wat puur, juist of geschikt voor consumptie betekent ( 1 ).

De wetten die de basis vormen voor een kosher voedingspatroon worden gezamenlijk aangeduid als kasjroet en worden gevonden in de Thora, het Joodse boek met heilige teksten. Instructies voor de praktische toepassing van deze wetten worden doorgegeven via mondelinge traditie ( 2 ).

Kosher-dieetwetgeving is veelomvattend en biedt een rigide kader van regels die niet alleen aangeven welke voedingsmiddelen toegestaan ​​of verboden zijn, maar ook bepalen hoe toegestaan ​​voedsel moet worden geproduceerd, verwerkt en klaargemaakt voor consumptie ( 2 ).

Kortom: “Kosher” is een term die wordt gebruikt om voedingsmiddelen te beschrijven die voldoen aan voedingsrichtlijnen die zijn vastgesteld in de traditionele Joodse wetgeving. 
Deze wetten bepalen welke voedingsmiddelen mogen worden geconsumeerd en hoe ze moeten worden geproduceerd, verwerkt en voorbereid.

Bepaalde voedselcombinaties zijn strikt verboden

Sommige van de belangrijkste kosher voedingsrichtlijnen verbieden bepaalde voedselcombinaties – met name die van vlees en zuivelproducten.

Er zijn drie hoofdcategorieën kosher voedsel:

  • Vlees (fleishig): Zoogdieren of pluimvee, alsmede daarvan afgeleide producten, inclusief beenderen of bouillon .
  • Zuivel (milchig): Melk, kaas, boter en yoghurt.
  • Pareve: Voedsel dat geen vlees of zuivelproducten zijn, waaronder vis, eieren en plantaardig voedsel.

Volgens de kosher traditie mag voedsel dat is gecategoriseerd als vlees nooit worden geserveerd of gegeten bij dezelfde maaltijd als een zuivelproduct.

Bovendien moeten alle gebruiksvoorwerpen en apparatuur die worden gebruikt voor het verwerken en reinigen van vlees en zuivelproducten gescheiden worden gehouden, zelfs tot in de gootstenen waarin ze zijn gewassen.

Na het eten van vlees, moet u een bepaalde tijd wachten voordat u een zuivelproduct gebruikt. De specifieke tijdsduur varieert tussen verschillende Joodse gebruiken, maar ligt meestal tussen één en zes uur.

Pareve-etenswaren worden als neutraal beschouwd en kunnen naast vlees of zuivel worden gegeten. Als een pareve voedselproduct wordt bereid of verwerkt met behulp van apparatuur die wordt gebruikt om vlees of zuivelproducten te verwerken, kan het worden geherklasseerd als vlees, zuivel of niet-kosher.

Kortom: Kosher richtlijnen verbieden strikt de koppeling van vlees en zuivelproducten. 
Dit betekent ook dat alle gebruiksvoorwerpen en apparatuur die wordt gebruikt om vlees en zuivelproducten te bereiden, altijd gescheiden moeten worden gehouden.

Alleen bepaalde dierlijke producten zijn toegestaan

Een groot deel van de kosher regels richt zich op dierlijk voedsel en de manier waarop ze worden geslacht en voorbereid.

Zuivel wordt als een aparte entiteit behandeld en mag nooit naast vlees of vleesproducten worden geconsumeerd of bereid.

Vis en eieren worden als pareve beschouwd en hebben ook hun eigen regels.

Vlees (Fleishig)

De term “vlees” in de kosher context verwijst in het algemeen naar eetbaar vlees van bepaalde soorten zoogdieren en gevogelte, evenals alle producten die daarvan zijn afgeleid, zoals bouillon, jus of botten.

Volgens de Joodse wet moet vlees, om als kosher te worden beschouwd, aan de volgende criteria voldoen:

  • Het moet afkomstig zijn van herkauwende dieren waarvan de
    hoeven gespleten zijn, zoals koeien, schapen, geiten, lammeren, ossen en herten.
  • De enige toegestane stukken vlees komen van de voorvoeten van kosher herkauwers.
  • Bepaalde gedomesticeerde vogels kunnen worden gegeten, zoals kip , ganzen, kwartel, duif en kalkoen.
  • Het dier moet worden geslacht door een shochet – een persoon die getraind en gecertificeerd is om dieren te slachten volgens de joodse wetten.
  • Het vlees moet worden gedrenkt om eventuele bloedsporen vóór het koken te verwijderen.
  • Alle gebruiksvoorwerpen die worden gebruikt voor het slachten of bereiden van het vlees moeten kosher zijn en alleen zijn bestemd voor gebruik met vlees en vleesproducten.

De volgende soorten vlees en vleesproducten worden niet als koosjer beschouwd:

  • Vlees van varkens , konijnen, eekhoorns, kamelen, kangoeroes of paarden
  • Roofvogels of aasvogels, zoals adelaars, uilen, meeuwen en haviken
  • Delen van rundvlees afkomstig van de achterkant van het dier, zoals flank, korte lendenen, ossenhaas, rond en schacht

Zuivel(Milky)

Zuivelproducten – zoals melk, kaas, boter en yoghurt – zijn toegestaan, hoewel ze zich aan specifieke regels moeten houden om als koosjer te worden beschouwd:

  • Ze moeten afkomstig zijn van een kosher dier.
  • Ze mogen nooit worden gemengd met vleesderivaten, zoals gelatine of stremsel (een van dieren afkomstig enzym), wat vaak het geval is bij harde kazen en andere smeltkaas producten.
  • Ze moeten ook worden bereid met behulp van kosher gereedschap en apparatuur die nog niet eerder is gebruikt om vleesproducten te verwerken.

Vis en eieren (Pareve)

Hoewel ze elk hun eigen aparte regels hebben, worden vis en eieren beide ingedeeld als pareve of neutraal, wat betekent dat ze geen melk of vlees bevatten.

Vis wordt alleen als koosjer beschouwd als het afkomstig is van een dier met vinnen en schubben, zoals tonijn, zalm, heilbot of makreel.

Water levende wezens die deze fysieke kenmerken niet hebben zijn verboden, zoals garnalen, krab, oesters, kreeft en andere soorten schaaldieren.

In tegenstelling tot kosher vlees, hebben vissen geen apart keukengerei nodig voor hun bereiding en kunnen ze naast vlees of zuivelproducten worden gegeten.

Eieren die afkomstig zijn van kosher gevogelte of vis zijn toegestaan ​​zolang ze geen sporen van bloed in zich hebben. Deze bepaling betekent dat elk ei afzonderlijk moet worden geïnspecteerd.

Net als vis kunnen eieren naast vlees of zuivel worden gegeten.

Kortom: Kosher richtlijnen beperken de consumptie van dierlijk voedsel tot specifieke dieren en delen vlees die op een bepaalde manier worden geslacht en bereid.

Richtlijnen voor op planten gebaseerd voedsel

Net als vis en eieren, worden plantaardig voedsel als pareve beschouwd, of neutraal, wat betekent dat ze geen vlees of zuivel bevatten en met elk van deze voedselgroepen kunnen worden gegeten.

Hoewel enigszins minder restrictief dan vlees en zuivel, hebben deze voedingsmiddelen ook hun eigen set van kosher richtlijnen – vooral met betrekking tot hoe ze worden verwerkt.

Granen en brood

In hun puurste vorm worden granen en op graan gebaseerd voedsel als kosher beschouwd. Bepaalde verwerkingsmethoden kunnen ze uiteindelijk echter niet kosher vinden.

Verwerkte granen zoals brood zijn mogelijk niet kosher vanwege de apparatuur waarop ze worden verwerkt of de gebruikte ingrediënten.

Het is gebruikelijk dat sommige soorten brood olie of bakvet bevatten . Als een op dieren gebaseerd bakvet wordt gebruikt, mag het brood niet als kosher worden beschouwd.

Ook als bakpannen of andere apparatuur ingevet zijn met vetten op basis van dieren of anderszins worden gebruikt om een ​​vlees- of zuivel bevattende schotel te koken, is het eindproduct niet langer kosher.

Omdat dit soort verwerkingsmethoden doorgaans niet wordt vermeld op een standaard voedings- of ingrediëntenetiket, moeten brood- en graanproducten gecertificeerd kosher zijn om ervoor te zorgen dat het voedsel voldoet aan alle relevante richtlijnen.

Fruit en groenten

Net als granen, zijn fruit en groenten kosher in hun onverwerkte vorm.

Omdat insecten echter niet kosher zijn, moeten verse groenten en fruit worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van insecten of larven voordat ze worden verkocht of geconsumeerd.

Bovendien zijn fruit en plantaardige producten die worden geproduceerd met behulp van niet-kosher apparatuur, zoals alles wat melk en vlees verwerkt, niet kosher.

Noten, zaden en oliën

Over het algemeen zijn noten , zaden en de daarvan afgeleide olie koosjer.

De gecompliceerde verwerking van deze voedingsmiddelen maakt ze echter vaak niet-koosjer vanwege kruisbesmetting van apparatuur die ook wordt gebruikt voor het verwerken van vlees en / of zuivelproducten.

Veel plantaardige en zaadoliën ondergaan verschillende gecompliceerde stappen voordat ze als eetbaar worden beschouwd. Elk van deze stappen moet nauwlettend worden gevolgd om ervoor te zorgen dat de kosher-richtlijnen worden nageleefd ( 3 ).

Om dus volledig zeker te zijn dat de oliën die u gebruikt kosher zijn, is het het beste om het label te controleren op certificering.

Wijn

Net als voedsel moet wijn worden geproduceerd met kosher materiaal en ingrediënten om kosher te worden geacht. Dit omvat alle gereedschappen die worden gebruikt om de druivente oogsten en voor te bereiden op gisting.

Omdat wijn echter belangrijk is voor veel Joodse religieuze gelegenheden, worden strengere regels opgelegd.

In feite moet het hele kosher wijnproductieproces worden uitgevoerd en gecontroleerd door praktiserende Joden. Anders kan de wijn niet als kosher worden beschouwd.

Kortom: De meeste plantaardige voedingsmiddelen worden als kosher beschouwd. 
Ze kunnen deze status echter verliezen als ze worden verwerkt of bereid met behulp van niet-kosher apparatuur.

Tijdens het Pescha gelden andere regels

Tijdens de religieuze feestdag van Pesach gelden aanvullende koosjere dieetbeperkingen.

Hoewel er enige variatie is in de naleving van de richtlijnen van het Pascha-dieet, zijn alle gezuurde graanproducten traditioneel verboden.

Deze voedingsmiddelen worden gezamenlijk “chametz” genoemd en bevatten de volgende korrels:

  • Tarwe
  • Haver
  • Rogge
  • Gerst
  • Spelt

Ook sommige van deze granen kunnen worden toegestaan ​​zolang ze niet in contact zijn geweest met vocht langer dan 18 minuten en geen toegevoegde rijsmiddelen bevatten, zoals gist.

Dit is de reden waarom matzo, een type van ongezuurde flatbread, niet als chametz wordt beschouwd – hoewel het traditioneel wordt gemaakt van tarwe.

Kortom: Tijdens Pesach zijn alle gezuurde graanproducten verboden. 
Ongedesemde broden, zoals matzo zijn echter toegestaan.

Hoe werkt certificering?

Vanwege complexe moderne voedselproductie praktijken, kan het erg uitdagend zijn om ervoor te zorgen dat het voedsel dat je eet, kosher is.

Dat is de reden waarom er systemen zijn om specifieke voedselproducten te certificeren.

Gecertificeerde kosher producten zijn voorzien van een etiket op hun verpakking dat aangeeft dat ze aan alle noodzakelijke vereisten voldoen.

Er zijn tientallen verschillende kosher labels, waarvan er vele afkomstig zijn van verschillende certificerende organisaties. Als een voedsel is gecertificeerd voor Pascha, zal dit worden aangegeven in een apart label. De labels kunnen ook aangeven of een voedingsmiddel zuivel, vlees of pareve is.

Als je je aan kosher voedingsrichtlijnen wilt houden, is het het beste om alleen voedingsmiddelen met deze labels te kiezen om te voorkomen dat je per ongeluk iets niet-kosher eet.

Kortom: Als u kosher houdt, moet u tijdens het winkelen naar de juiste labels zoeken. 
Kosher voedingsmiddelen bevatten vaak een certificering om te garanderen dat ze aan alle noodzakelijke bepalingen hebben voldaan.

Tot slot

“Kosher” verwijst naar een joods voedingskader voor de bereiding, verwerking en consumptie van voedsel.

Hoewel er variaties bestaan, verbieden de meeste richtlijnen het koppelen van vlees en zuivel en laten alleen bepaalde dieren toe om gegeten te worden.

Voedingsmiddelen die niet als vlees of zuivel worden beschouwd, zijn algemeen aanvaard, mits ze worden geproduceerd met behulp van kosher apparatuur en werkwijzen.

Tijdens religieuze feestdagen kunnen aanvullende regels worden opgelegd.

Vanwege de complexiteit van de moderne voedselproductie, kan het moeilijk zijn om te weten of veel bewerkte voedingsmiddelen kosher zijn. Zoek altijd naar kosher-certificeringslabels om elk misstap te voorkomen.

Auteur

Miljoenen mensen in Nederland zoeken dagelijks op het internet naar manieren om de gezondheid te verbeteren. Op deze website zal je informatie en tips vinden waarmee jij aan de slag kunt gaan om een optimale gezondheid te ontwikkelen. Met een gezonde groet, Zarja . .Deze artikelen op de website zijn vertaald van www.healthline.com

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.