Visolie, die is afgeleid van vette vis zoals ansjovis, makreel en zalm, is één van de populairste voedingssupplementen ter wereld.

De gezondheidsvoordelen zijn voornamelijk afkomstig van twee soorten omega-3-vetzuren: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Beiden hebben aangetoond dat ze de gezondheid van hart en hersenen verbeteren, naast andere voordelen.

Onlangs is een supplement genaamd krill olie naar voren gekomen als een ander product dat rijk is aan EPA en DHA. Sommige mensen beweren zelfs dat krill olie meer voordelen biedt dan visolie.

Dit artikel onderzoekt de verschillen tussen krill olie en visolie en evalueert het bewijs om te bepalen welke beter is voor uw gezondheid.

Wat is Krill olie?

De meeste mensen zijn bekend met visolie , maar minder mensen zijn op de hoogte van krill-oliesupplementen.

Krill olie is afgeleid van kleine schaaldieren genaamd Antarctisch krill. Deze zeedieren zijn basislevensmiddel voor veel dieren, waaronder walvissen, zeehonden, pinguïns en andere vogels.

Net zoals visolie, is krill olie rijk aan EPA en DHA , de twee soorten omega-3-vetzuren die de meeste gezondheidsvoordelen bieden. De vetzuren in krill olie zijn echter structureel anders dan die in visolie, en dit kan van invloed zijn op de manier waarop het lichaam ze gebruikt(12).

Krill olie ziet er ook anders uit dan visolie. Terwijl visolie meestal een gele tint heeft, geeft een van nature voorkomende antioxidant genaamd astaxanthine krill olie een roodachtige kleur.

Kortom: Krill olie is een supplement dat de omega-3 vetzuren EPA en DHA bevat.De chemische structuur van zijn vetzuren en rode kleur onderscheidt het van visolie.

Je lichaam kan krill olie beter absorberen

Hoewel visolie en krill olie beide uitstekende bronnen zijn van EPA en DHA. Sommige onderzoeken suggereren dat het lichaam de vetzuren in krill olie beter kan absorberen en gebruiken dan die in visolie.

De vetzuren in visolie worden gevonden in de vorm van triglyceriden. Aan de andere kant worden veel van de vetzuren in krill olie aangetroffen in de vorm van fosfolipiden, waarvan veel deskundigen geloven dat het hun absorptie en effectiviteit verhoogt.

Eén onderzoek gaf de deelnemers visolie of krill olie en de niveaus van vetzuren waren gemeten in hun bloed gedurende de komende dagen.

Meer dan 72 uur waren de bloedconcentraties van EPA en DHA hoger bij degenen die krillolie innamen. Deze resultaten suggereren dat deelnemers de krill olie beter absorbeerden dan de visolie(3).

Een ander onderzoek gaf deelnemers visolie of ongeveer twee derde van dezelfde hoeveelheid krill olie. Beide behandelingen verhoogden de bloedspiegels van EPA en DHA met dezelfde hoeveelheid, hoewel de dosering van krill olie lager was ( 4 ).

Verscheidene deskundigen hebben de literatuur echter bestudeerd en geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs is om aan te tonen dat kril lolie beter wordt geabsorbeerd of gebruikt dan visolie(56).

Meer studies zijn nodig voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Sommige studies suggereren dat krill olie beter kan worden opgenomen dan visolie. Verder onderzoek is echter nodig voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

Krill olie bevat meer antioxidanten

Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress, een soort celbeschadiging veroorzaakt door moleculen die vrije radicalen worden genoemd.

Krill olie bevat een antioxidant genaamd astaxanthine, dat niet wordt aangetroffen in de meeste visoliën.

Veel mensen beweren dat de astaxanthine in krill olie beschermt tegen oxidatie en ervoor zorgt dat het niet ranzig wordt. Geen definitief onderzoek heeft deze bewering bevestigd.

Onderzoek heeft echter aangetoond dat de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van astaxanthine enkele voordelen kunnen hebben voor de gezondheid van het hart(7).

Eén onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat geïsoleerde astaxanthine de triglyceriden verlaagde en het “goede” HDL-cholesterol verhoogde bij mensen met licht verhoogde bloedlipiden(8).

Niettemin leverde dit onderzoek astaxanthine op in veel grotere doses dan die u normaal zou krijgen van krill-oliesupplementen. Het is onduidelijk of kleinere hoeveelheden dezelfde voordelen zouden bieden.

Kortom: Krill olie bevat een krachtige antioxidant, astaxanthine genaamd. Deze kan beschermen tegen oxidatie en enkele voordelen voor de gezondheid van het hart biedt.

Krill olie kan hartgezondheid meer dan visolie verbeteren

Visolie is vooral bekend om zijn gunstige effecten voor de gezondheid van het hart. Verschillende studies hebben aangetoond dat krill olie ook de gezondheid van het hart kan verbeteren.

In één onderzoek hadden deelnemers met een hoog cholesterolgehalte in het bloed drie maanden lang visolie, krill olie of een placebo per dag ingenomen. Doses varieerden op basis van lichaamsgewicht(9).

Het bleek dat zowel visolie als krill olie verschillende risicofactoren voor hartziekten verbeterden.

Ze vonden echter ook dat krill olie effectiever was dan visolie bij het verlagen van bloedsuikerspiegel, triglyceriden en ‘slecht’ LDL-cholesterol.

Misschien nog interessanter, de studie vond dat krill olie effectiever was dan visolie, hoewel het werd toegediend in lagere doses.

Het is de moeite waard om te vermelden dat dit slechts één onderzoek is. Daarom is meer onderzoek nodig om de effecten van krill olie en visolie op de gezondheid van het hart te vergelijken.

Kortom: Eén studie toonde aan dat krill olie effectiever was dan visolie bij het verlagen van verschillende risicofactoren voor hartziekten. Meer onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Visolie is goedkoper en toegankelijker

Een voordeel dat visolie kan hebben op krill olie is dat het meestal veel goedkoper en toegankelijker is.

Hoewel krill olie mogelijk veel voordelen voor de gezondheid van de visolie deelt en zelfs overschrijdt, brengt dit hogere kosten met zich mee. Vanwege dure oogst- en verwerkingsmethoden kan krill olie vaak wel tien keer duurder zijn dan visolie.

Visolie is echter niet alleen goedkoper. Het is ook vaak veel toegankelijker.

Afhankelijk van waar je woont en winkelt, heb je het misschien moeilijker om krill-olie supplementen te vinden en zul je waarschijnlijk minder van een selectie vinden dan visolie.

Kortom: Vergeleken met krill olie is visolie doorgaans veel goedkoper en toegankelijker.

Moet je krill olie of visolie nemen?

Over het algemeen zijn beide supplementen geweldige bronnen van omega-3 vetzuren en onderzoeken ondersteunen hun gezondheidsvoordelen.

Er zijn aanwijzingen dat krillolie mogelijk effectiever is dan visolie bij het verbeteren van verschillende risicofactoren voor hartziekten. Dit onderzoek is echter zeer beperkt en geen aanvullende studies hebben bevestigd dat de ene superieur is aan de ander.

Vanwege het extreme prijsverschil en het beperkte onderzoek dat aantoont dat de ene beter is dan de andere, kan het het meest redelijk zijn om te worden aangevuld met visolie.

Hoewel je misschien wilt overwegen om krill olie te gebruiken als je het extra inkomen hebt om te besteden en wil je het beperkte onderzoek volgen dat suggereert dat krill olie beter wordt opgenomen en mogelijk grotere voordelen voor de gezondheid van het hart heeft.

Het is belangrijk op te merken dat vissen en krill olie de bloedstolling kunnen beïnvloeden, dus als u momenteel bloedverdunnende medicijnen gebruikt of een bloedaandoening heeft, neem dan contact op met uw arts voordat u een van deze supplementen gebruikt.

Zorg er ook voor dat u met uw arts praat als u een voorgeschiedenis heeft van allergieën voor vissen of schaaldieren.

Kortom: Visolie is een redelijke keuze als u op zoek bent naar een hoogwaardige bron van omega-3’s tegen een lage prijs. Als u het extra geld kunt uitgeven, wilt u misschien krill olie overwegen vanwege de mogelijk grotere voordelen voor de gezondheid, hoewel er meer onderzoek nodig is.

 Tot slot

Terwijl visolie is afgeleid van vette vis, wordt krillolie gemaakt van kleine schaaldieren genaamd Antarctisch krill.

Sommige studies hebben aangetoond dat krill olie beter door het lichaam kan worden opgenomen en effectiever in het verbeteren van risicofactoren voor hartziekten. Er zijn echter meer studies nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Als u op zoek bent naar een supplement rijk aan EPA en DHA tegen een redelijke prijs, kan visolie uw beste optie zijn.

Aan de andere kant, als u bereid bent om het extra geld te besteden voor potentieel grotere gezondheidsvoordelen, wilt u misschien krill olie nemen.

Ondanks hun verschillen zijn zowel krill olie als visolie geweldige bronnen van DHA en EPA en hebben ze voldoende onderzoek om hun gezondheidsvoordelen te ondersteunen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.