Het is geen geheim dat wat u op uw bord legt een belangrijke rol speelt bij gewichtsverlies.

Maar wat u in uw kruidenkast bewaart, kan net zo belangrijk zijn.

Van veel kruiden en specerijen daarvan is aangetoond dat ze vechten tegen de eetlust en vetverbranding en gewichtsverlies bevorderen.

Hier zijn 13 fantastische kruiden die je kunnen helpen om af te vallen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

1. Fenegriek

Fenegriek is een veel voorkomende huishoudelijke specerij afgeleid van Trigonella foenum-graecum, een plant die behoort tot de vlinderbloemigenfamilie.

Verschillende studies hebben aangetoond dat fenegriek kan helpen de eetlust onder controle te houden en de voedselinname te verminderen om gewichtsverlies te ondersteunen.

Een studie bij 18 mensen toonde aan dat supplementen met 8 gram fenegriek vezels dagelijks verhoogde gevoelens van volheid en verminderde honger en voedselinname opleverden, vergeleken met een controlegroep(1).

In een andere kleine studie bleek dat het innemen van fenegriek zaad extract de dagelijkse vetinname met 17% verminderde, vergeleken met een placebo. Dit resulteerde in een lager aantal calorieën dat in de loop van de dag werd geconsumeerd (2).

Kortom: Fenegriek is een specerij waarvan is aangetoond dat het de eetlust en voedselinname vermindert om gewichtsverlies te ondersteunen.

2. Cayennepeper

Cayennepeper is een soort rode peper, in de volksmond gebruikt om een ​​pittige dosis smaak aan veel gerechten toe te voegen.

Het bevat capsaïcine, die cayennepeper zijn kenmerkende pittige smaak geeft en tal van gezondheidsvoordelen biedt.

Sommige onderzoeken tonen aan dat capsaïcine de stofwisseling enigszins kan stimuleren, waardoor het aantal calorieën dat je de hele dag verbrandt toeneemt (34).

Capsaïcine kan ook de honger verminderen om gewichtsverlies te bevorderen.

In een kleine studie bleek dat het nemen van capsaïcine-capsules verhoogde niveaus van volheid en verminderde totale calorie-inname(5).

Een andere studie bij 30 mensen toonde aan dat het eten van een maaltijd met capsaïcine de niveaus van ghreline verlaagt, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van honger(6).

Kortom: Cayennepeper is een soort rode peper die capsaïcine bevat. Waarvan is aangetoond dat de stofwisseling verhoogt en de honger en calorie-inname vermindert.

3. Gember

Gember is een kruid gemaakt van de wortelstok van de bloeiende gemberplant, Zingiber officinale.

Vaak gebruikt in volksgeneeskunde als een natuurlijke remedie voor een breed scala aan kwalen, sommige onderzoek geeft aan dat gember ook gewichtsverlies kan helpen.

Een overzicht van 14 studies bij mensen liet zien dat suppletie met gember zowel het lichaamsgewicht als het buikvet aanzienlijk verminderde(7).

Een andere beoordeling van 27 studies met mensen, dieren en reageerbuizen concludeerde ook dat gember kan helpen het gewicht te verlagen door de stofwisseling en de vetverbranding te verhogen en tegelijkertijd de vet absorptie en eetlust te verminderen (8).

Kortom: Gember is een kruid dat veel wordt gebruikt in de volksgeneeskunde, kan helpen om gewicht te verliezen. Studies tonen aan dat de stofwisseling en vetverbranding kan toenemen, evenals de vetopname en eetlust vermindert.

4. Oregano

Oregano is een vaste plant dat tot dezelfde plantenfamilie behoort als munt, basilicum, tijm, rozemarijn en salie.

Het bevat carvacrol, een krachtige stof die kan helpen om gewicht te verliezen.

Eén onderzoek bij muizen met een vetrijk dieet dat ofwel carvacrol bevatte, dat degenen die carvacrol kregen significant minder lichaamsgewicht en lichaamsvet kregen dan de controlegroep.

Carvacrol supplementen bleken ook rechtstreeks invloed te hebben op enkele van de specifieke genen en eiwitten die de vet-synthese in het lichaam regelen(9).

Onderzoek naar de effecten van oregano en carvacrol op gewichtsverlies is echter nog steeds zeer beperkt. Er zijn met name op mensen gebaseerde onderzoeken bepalend.

Kortom: Oregano is een kruid dat carvacrol bevat. Eén dierstudie toonde aan dat carvacrol kan helpen gewicht en vet te verminderen. Dit door de vet-synthese in het lichaam te veranderen. Menselijk onderzoek naar oregano en gewichtsverlies ontbreekt.

5. Ginseng

Ginseng is een plant met gezondheidsbevorderende eigenschappen die vaak wordt beschouwd als belangrijk in de traditionele Chinese geneeskunde.

Het kan worden onderverdeeld in verschillende soorten, waaronder Koreaans, Chinees en Amerikaans, die allemaal tot dezelfde soort ginseng-planten behoren.

Veel studies hebben gesuggereerd dat deze krachtige plant gewichtsverlies kan bevorderen.

Een kleine studie wees uit dat het twee weken durende Koreaanse ginseng gedurende acht weken tweemaal daags resulteerde in kwantificeerbare verminderingen van het lichaamsgewicht, evenals veranderingen in de samenstelling van de darmflora(10).

Evenzo toonde een dierstudie aan dat ginseng obesitas heeft bestreden door de vetvorming te veranderen en de intestinale vet absorptie te vertragen(11).

Er zijn echter meer hoogwaardige, grootschalige onderzoeken nodig om de impact van ginseng op gewichtsverlies bij mensen te onderzoeken.

Kortom: Ginseng dat vaak wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, kan gewichtsverlies stimuleren, vetopname vertragen en vetvorming wijzigen.

6. Caralluma Fimbriata

Caralluma Fimbriata is een kruid dat vaak in veel dieetpillen voorkomt.

Men denkt dat het werkt door het verhogen van het serotonine gehalte, een neurotransmitter die de eetlust direct beïnvloedt(1213).

Een 12 weken durend onderzoek bij 33 personen wees uit dat deelnemers die Caralluma Fimbriata namen een significant grotere afname in buikvet en lichaamsgewicht hadden, vergeleken met die een placebo kregen(14).

Een andere kleine studie toonde aan dat het dagelijks consumeren van 1 gram Caralluma Fimbriata gedurende twee maanden leidde tot lagere gewichts- en hongerniveaus, vergeleken met een controlegroep(15).

Kortom: Caralluma Fimbriata is een kruid dat veel wordt gebruikt in dieetpillen. Deze kunnen de eetlust verminderen om gewichtsverlies te stimuleren.

7. Kurkuma

Kurkuma is een kruid dat wordt vereerd vanwege zijn smaak, levendige kleuren en krachtige geneeskrachtige eigenschappen.

De meeste gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan de aanwezigheid van curcumine, een stof die uitgebreid is bestudeerd vanwege de effecten op alles, van ontsteking tot gewichtsverlies.

Een studie bij 44 mensen met overgewicht toonde aan dat curcumine tweemaal daags gedurende een maand effectief was in het verbeteren van vetverlies, het verminderen van buikvet en het verhogen van het gewichtsverlies met maximaal 5%(16).

Evenzo bleek uit een dierstudie dat het gedurende 12 weken aanvullen van muizen met curcumine het lichaamsgewicht en lichaamsvet verminderde door de synthese van vet te blokkeren(17).

Houd er echter rekening mee dat deze studies een geconcentreerde hoeveelheid curcumine gebruiken. Dat is veel meer dan de hoeveelheid die aanwezig is in een typische dosis kurkuma.

Meer onderzoek is nodig om te onderzoeken hoe kurkuma zelf gewichtsverlies kan beïnvloeden.

Kortom: Kurkuma is een specerij die curcumine bevat. Het is aangetoond dat het helpt bij het afvallen en vetverlies in studies bij mens en dier.

8. Zwarte peper

Zwarte peper is een veel voorkomende huishoudelijke kruid afkomstig van de gedroogde vruchten van Piper nigrum, een bloeiende wijnstok afkomstig uit India.

Het bevat een krachtige verbinding genaamd piperine, die zowel de scherpe smaak als mogelijke gewicht verlagende effecten biedt.

Eén studie toonde aan dat suppletie met piperine hielp het lichaamsgewicht te verlagen bij ratten met een vetrijk dieet, zelfs zonder veranderingen in voedselinname(18).

Een reageerbuis onderzoek toonde ook aan dat piperine effectief de vorming van vetcellen remde(19).

Helaas is het huidige onderzoek nog steeds beperkt tot het testen met reageerbuizen en dieren.

Verdere studies zijn nodig om te bepalen hoe piperine en zwarte peper gewichtsverlies bij mensen kunnen beïnvloeden.

Kortom: Zwarte peper bevat piperine, waarvan is aangetoond dat het helpt bij het verlagen van het lichaamsgewicht en het remmen van vetcel vorming in reageerbuis- en dierstudies. Menselijk onderzoek ontbreekt.

9. Gymnema Sylvestre

Gymnema sylvestre is een kruid dat vaak wordt gebruikt als een natuurlijk middel om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Sommige onderzoeken tonen echter aan dat het ook voordelen biedt voor mensen die willen afvallen.

Het bevat een samenstelling genaamd gymnemic zuur, die kan helpen de waargenomen zoetheid van voedingsmiddelen te verminderen om het hunkeren naar suiker tegen te gaan(20).

In feite concludeerde een studie dat het gebruik van Gymnema sylvestre zowel de eetlust als de voedselinname verminderde, vergeleken met een controlegroep(21).

Een dierstudie van drie weken wees ook uit dat het eten van dit kruid hielp het lichaamsgewicht te behouden bij ratten met een vetrijk dieet(22).

Kortom: Gymnema sylvestre is een kruid dat vaak wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Mens en dierstudies tonen aan dat het ook kan helpen om gewicht te verliezen. Dit door de eetlust en voedselinname te verminderen.

10. Kaneel

Kaneel is een aromatische kruid gemaakt van de binnenbast van bomen in het geslacht Cinnamomum.

Het is rijk aan antioxidanten en biedt verschillende gezondheidsvoordelen. Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat kaneel gewichtsverlies kan verhogen.

Het is vooral effectief bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, wat de eetlust en de honger kan helpen verminderen(23).

Studies tonen aan dat een specifieke verbinding die in kaneel wordt aangetroffen de effecten van insuline kan nabootsen, waardoor suiker uit de bloedbaan naar uw cellen kan worden getransporteerd en als brandstof kan worden gebruikt(2425).

Kaneel kan ook het niveau van bepaalde spijsverteringsenzymen verlagen om de afbraak van koolhydraten te vertragen(26).

Hoewel deze effecten mogelijk de eetlust kunnen verminderen en tot gewichtsverlies kunnen leiden. Er is meer onderzoek nodig om de effecten van kaneel rechtstreeks op het gewicht te onderzoeken.

Kortom: Kaneel is een kruid dat de bloedsuikerspiegel kan verlagen, wat kan leiden tot verminderde eetlust en honger.

11. Groene koffieboon extract

Groene koffieboon extract wordt vaak aangetroffen in veel supplementen voor gewichtsverlies.

Het is gemaakt van koffiebonen die niet zijn geroosterd en rijk is aan chlorogeenzuur. Waarvan gedacht wordt dat het de mogelijke gewicht verlagende effecten verklaart.

Eén studie toonde aan dat het consumeren van groene koffie de body mass index (BMI) en het buikvet verminderde bij 20 deelnemers, zelfs zonder veranderingen in de calorie-inname(27).

Een andere beoordeling van drie onderzoeken concludeerde dat groen koffieboon extract gemiddeld tot 2,5 kg lichaamsgewicht kan verlagen. De onderzoekers merkten echter op dat de kwaliteit en de omvang van de beschikbare studies enigszins beperkt waren(28).

Daarom zijn meer hoogwaardige onderzoeken nodig om de effectiviteit van groene koffieboon op gewichtsverlies te evalueren.

Kortom: Het extract van de groene koffieboon is gemaakt van ongebrande koffiebonen. Sommige onderzoeken suggereren dat het zou kunnen helpen om het lichaamsgewicht en buikvet te verminderen.

12. Komijn

Komijn is een specerij gemaakt van de gedroogde en gemalen zaden van Cuminum cyminum, een bloeiende plant van de schermbloemenfamilie.

Het staat bekend om zijn uitgesproken nootachtige smaak maar ook boordevol gezondheidsvoordelen, waaronder de mogelijkheid om gewichtsverlies en vetverbranding te versnellen.

Een kleine drie maanden durende studie wees uit dat vrouwen die yoghurt dronken met 3 gram komijn tweemaal daags meer gewicht en lichaamsvet verloren dan de controlegroep(29).

Evenzo meldde een onderzoek van acht weken dat volwassenen die drie keer per dag een komijn supplement innamen, 1 kg meer verloren dan degenen die een placebo namen(30).

Kortom: Komijn is een kruid waarvan is aangetoond dat het effectief het lichaamsgewicht en lichaamsvet verlaagt.

13. Kardemom

Kardemom is een zeer gewaardeerd specerij, gemaakt van de zaden van een plant uit de gemberfamilie.

Het wordt wereldwijd gebruikt bij zowel koken als bakken maar kan ook gewichtsverlies ondersteunen.

Eén dierstudie toonde aan dat kardemom poeder hielp om het buikvet bij ratten te verminderen op een vetrijk dieet met veel koolhydraten(31).

Evenzo toonde een andere dierstudie aan dat met name zwarte kardemom effectief was in het verminderen van zowel buikvet als het totale lichaamsvet bij ratten op een vetrijk dieet(32).

Helaas is het meeste onderzoek naar het gewichtsverlies potentieel van kardemom beperkt tot dierstudies.

Kardamom’s invloed op het gewichtsverlies bij de mens moet nog worden onderzocht.

Kortom: Kardemom is een zeer gewaardeerd specerij waarvan is aangetoond dat het buik- en lichaamsvet vermindert in sommige dierstudies. Menselijk onderzoek ontbreekt.

Kruiden veilig gebruiken

Wanneer ze worden gebruikt als smaakmaker voor voedingsmiddelen, kunnen de bovengenoemde kruiden en specerijen een uitbarsting van gezondheidsvoordelen bieden met een minimaal risico op bijwerkingen.

Overdrijft niet met kruiden. Gebruik niet meer dan één eetlepel (14 gram) per dag. En zorg ervoor dat je ze combineert met voedselrijke, onbewerkte voedingsmiddelen om het gewichtsverlies nog meer te stimuleren.

Als u kruiden in supplement vorm neemt, is het belangrijk om de aanbevolen dosering op de verpakking aan te houden om nadelige effecten te voorkomen.

Als u enige onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.  Het beste is om uw arts te raadplegen voordat u met een supplement begint.

Als u negatieve bijwerkingen of voedselallergie symptomen ondervindt, stop dan onmiddellijk met het gebruik en bespreek dit met uw arts.

Kortom: Bij gebruik als smaakmaker, vormen de meeste kruiden en specerijen een minimaal risico op bijwerkingen. In supplement vorm is het het beste om de aanbevolen dosering te volgen om ongewenste reacties te voorkomen.

Tot slot

Naast het toevoegen van een vleugje smaak aan je favoriete gerecht. Is er aangetoond dat veel kruiden en specerijen de stofwisseling verhogen, vetverbranding en gevoelens van volheid bevorderen.

Een verscheidenheid in uw kruidenkast is een eenvoudige en gemakkelijke manier om gewichtsverlies te vergroten met minimale inspanning.

Zorg ervoor dat je deze kruiden combineert met een goed uitgebalanceerde voeding. En een gezonde levensstijl om het meeste waar voor je geld te krijgen voor gewichtsverlies.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.