Kruidentheeën bestaan al eeuwen.

Toch zijn kruidentheeën ondanks hun naam helemaal geen echte theeën. Echte theesoorten, waaronder groene thee, zwarte thee en oolong-thee, worden gebrouwen uit de bladeren van de Camellia sinensis plant .

Kruidenthee wordt daarentegen gemaakt van gedroogd fruit, bloemen, specerijen of kruiden.

Dit betekent dat kruidenthee een breed scala aan smaken en geuren voorkomt en een verleidelijk alternatief zijn voor suikerhoudende dranken of water.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Sommige kruidentheeën zijn niet alleen heerlijk, maar hebben ook gezondheidsbevorderende eigenschappen. Kruidenthee wordt al honderden jaren gebruikt als natuurlijke remedie tegen verschillende kwalen.

Interessant is dat de moderne wetenschap bewijzen begint te vinden die sommige van de traditionele toepassingen van kruidenthee ondersteunen, maar ook enkele nieuwe toepassingen.

Hier is een lijst van 10 gezonde kruidentheeën die je eens zou moeten proberen.

1. Kamillethee

Kamillethee is meestal bekend om zijn kalmerende effecten en wordt vaak gebruikt als slaapmiddel.

Twee studies hebben de effecten onderzocht van kamillethee of extract op slaapproblemen bij mensen.

In een studie bij 80 postnatale vrouwen die slaapproblemen ondervonden, leidde het drinken van kamillethee gedurende twee weken tot een betere slaapkwaliteit en minder symptomen van depressie(1).

In een andere studie bij 34 patiënten met slapeloosheid ontdekte marginale verbeteringen bij het ‘s nachts wakker worden, de tijd om in slaap te vallen en de werking overdag na het tweemaal per dag nemen van kamille-extract (2).

Bovendien is kamille niet alleen nuttig als slaapmiddel. Het wordt ook verondersteld antibacteriële, ontstekingsremmende en leverbeschermende effecten te hebben (3).

Studies bij muizen en ratten hebben voorlopig bewijs gevonden dat kamille kan helpen bij het bestrijden van diarree en maagzweren (34).

In één studie bleek ook dat kamillethee verminderde symptomen van premenstrueel syndroom, terwijl een andere studie bij mensen met diabetes type 2 zagen verbeteringen in bloedsuikerspiegel, insuline en bloed-lipidenwaarden(56).

Hoewel meer onderzoek nodig is om deze effecten te bevestigen, suggereert voorlopig bewijs dat kamillethee een reeks gezondheidsvoordelen biedt.

Kortom: Kamille staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en voorlopig bewijs ondersteunt dit. Het kan ook helpen bij het verlichten van premenstruele symptomen en hoge bloedlipiden, bloedsuiker en insulineniveaus.

2. Muntthee

Muntthee is één van de meest gedronken kruidenthee in de wereld (7).

Hoewel het in de volksmond wordt gebruikt om de gezondheid van het spijsverteringskanaal te ondersteunen, heeft het ook antioxiderende, antikanker-, antibacteriële en antivirale eigenschappen (7).

De meeste van deze effecten zijn niet bestudeerd bij de mens, dus het is niet mogelijk om te weten of deze kunnen leiden tot voordelen voor de gezondheid. Verschillende onderzoeken hebben echter de gunstige effecten van pepermunt op het spijsverteringskanaal bevestigd.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat voorbereidingen van pepermuntolie, die vaak ook andere kruiden bevat, kunnen helpen bij het verlichten van indigestie, misselijkheid en maagpijn (891011).

Bewijsmateriaal toont ook aan dat pepermuntolie effectief is bij ontspannende spasmen in de darmen, de slokdarm en de dikke darm(12131415).

Ten slotte hebben onderzoeken herhaaldelijk vastgesteld dat pepermuntolie de symptomen van prikkelbare-darmsyndroom verlicht(16).

Daarom, wanneer je spijsverteringsongemakken ervaart, of het nu gaat om krampen, misselijkheid of indigestie, is muntthee een geweldige natuurlijke remedie om te proberen.

Kortom: Muntthee wordt traditioneel gebruikt voor het verlichten ongemak van het spijsverteringskanaal. Studies hebben aangetoond dat pepermuntolie misselijkheid, krampen, spasmen en maagpijn kan helpen verlichten.

3. Gemberthee

Gemberthee is een kruidig en dorstlessend drankje en zit boordevol met een aantal gezonde, ziektebestrijdende antioxidanten (17).

Het helpt ook tegen ontstekingen en stimuleert het immuunsysteem, maar het is het meest bekend als een effectieve remedie tegen misselijkheid (18).

Uit onderzoek is consequent gebleken dat gember effectief is in het verlichten van misselijkheid, vooral in het begin van de zwangerschap, hoewel het ook misselijkheid kan verlichten die wordt veroorzaakt door kankerbehandelingen en bewegingsziekte(1920).

Bewijs suggereert ook dat gember kan helpen maagzweren te voorkomen en indigestie of obstipatie te verminderen (20).

Gember kan ook helpen om dysmenorroe te verlichten, of menstruatiepijn. Een aantal onderzoeken heeft uitgewezen dat gember capsules de pijn geassocieerd met menstruatie kan verminderen (2122).

In twee studies bleek dat gember net zo effectief is als niet-steroïdale ontstekingsremmnede geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen bij het verlichten menstruatiepijn(2324).

Ten slotte suggereren sommige onderzoeken dat gember gezondheidsvoordelen biedt voor mensen met diabetes, hoewel het bewijs niet consistent is. Uit deze onderzoeken is gebleken dat gembertoeslagen hielpen bij de beheersing van de bloedsuikerspiegel en bloedlipideniveaus (252627) .

Kortom: Gemberthee is vooral bekend als een remedie tegen misselijkheid en onderzoeken hebben herhaaldelijk vastgesteld dat het effectief is voor dit gebruik. Verschillende onderzoeken hebben echter ook aangetoond dat gember de pijn in de menstruatie kan verlichten, en het kan voordelen bieden voor mensen met diabetes.

4. Hibiscus thee

Hibiscus thee wordt gemaakt van de kleurrijke bloemen van de hibiscusplant. Het heeft een roze-rode kleur en verfrissende, zure smaak. Het kan warm of koud worden genoten.

Naast de felle kleur en unieke smaak biedt hibiscus thee gezonde eigenschappen.

Hibiscus thee heeft bijvoorbeeld antivirale eigenschappen en uit reageerbuisonderzoek is gebleken dat het extract zeer effectief is tegen stammen van de vogelgriep. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het drinken van hibiscus thee u kan helpen virussen als de griep te bestrijden (28).

Een aantal studies onderzocht de effecten van hibiscus thee bij een verhoogd vetgehalte in het bloed. In een aantal studies bleek het effectief te zijn, hoewel uit een groot overzichtsonderzoek is gebleken dat het geen significant effect had op de bloedlipideniveaus (29).

Desondanks is aangetoond dat hibiscus thee een positief effect heeft op hoge bloeddruk.

In feite hebben veel studies aangetoond dat hibiscus thee de hoge bloeddruk verlaagde, hoewel de meeste onderzoeken niet van hoge kwaliteit waren (3031).

Bovendien ontdekte een andere studie dat het nemen van hibiscus thee extract gedurende zes weken de mannelijke voetballers aanzienlijk oxidatieve stress verminderde(32).

Zorg ervoor dat u geen hibiscusthee drinkt als u hydrochloorthiazide gebruikt, een geneesmiddel voor diuretica, omdat deze twee mogelijk met elkaar in wisselwerking staan. Hibiscus thee kan ook de effecten van aspirine verkorten, dus is het het beste om ze 3-4 uur uit elkaar te halen (30).

Kortom: Hibiscus thee kan helpen om de hoge bloeddruk te verlagen en oxidatieve stress te bestrijden. Het mag echter niet worden ingenomen met een bepaald geneesmiddel voor diuretica of op hetzelfde moment als aspirine.

5. Echinacea thee

Echinacea thee is een zeer populair remedie ter voorkoming of het verkorten van een gewone verkoudheid.

Uit onderzoek is gebleken dat echinacea het immuunsysteem kan stimuleren, wat het lichaam kan helpen virussen of infecties te bestrijden (33).

Uit veel onderzoeken is gebleken dat echinacea de duur van verkoudheid kan verkorten, de ernst van de symptomen kan verminderen of zelfs kan voorkomen (33).

Resultaten zijn echter tegenstrijdig en de meeste onderzoeken zijn niet goed opgezet. Dit maakt het moeilijk om te zeggen of positieve resultaten te wijten zijn aan echinacea of ​​willekeurige kans.

Daarom is het niet mogelijk om definitief te zeggen dat het nemen van echinacea zal helpen bij verkoudheid.

Op zijn minst kan deze warme kruiden drank helpen kalmeren van uw zere keel of het verhelpen van uw verstopte neus(34).

Kortom: Echinacea thee wordt vaak gebruikt om de duur van verkoudheid te voorkomen of verkorten. Hoewel verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het effectief is voor dit gebruik, is het bewijsmateriaal over deze kwestie tegenstrijdig.

6. Rooibosthee

Rooibos is een kruidenthee dat afkomstig is uit Zuid-Afrika. Het wordt gemaakt van de bladeren van de rooibosplant.

Zuid-Afrikanen hebben het historisch gezien voor medicinale doeleinden gebruikt, maar er is heel weinig wetenschappelijk onderzoek over het onderwerp.

Niettemin zijn er enkele dier- en mensstudies uitgevoerd. Tot dusverre hebben onderzoeken niet aangetoond dat het effectief is voor allergieën en nierstenen (3536).

Een studie heeft echter aangetoond dat rooibos thee botgezondheid ten goede kan komen. Een onderzoek met reageerbuis suggereert dat rooibos thee, samen met groene en zwarte thee, de cellen kan stimuleren die betrokken zijn bij botgroei en dichtheid (37).

Uit dezelfde studie bleek dat de theeën ook markers van ontsteking en celtoxiciteit verlaagden. De onderzoekers suggereerden dat dit zou kunnen zijn waarom thee drinken geassocieerd is met een hogere botdichtheid.

Bovendien toont voorlopig bewijs dat rooibos thee hartziekten kan helpen voorkomen.

Eén studie toonde aan dat rooibos thee een enzym remt dat de bloedvaten doet samentrekken, vergelijkbaar met hoe een gebruikelijke bloeddrukmeter het doet (38).

Ook bleek uit een andere studie dat zes kopjes rooibos thee dagelijks zes weken lang de bloedspiegels van “slecht” LDL-cholesterol en -vet verlaagden, terwijl het “goede” HDL-cholesterol toenam (39).

Er is veel meer onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen en eventuele verdere voordelen te ontdekken. Het voorlopige bewijsmateriaal toont echter veelbelovend.

Kortom: Rooibosthee wordt onlangs bestudeerd door wetenschappers. Voorlopige gegevens suggereert dat rooibos thee de gezondheid van de botten kan helpen verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen maar er zijn meer studies nodig.

7. Saliethee

Saliethee staat bekend om zijn medicinale eigenschappen en wetenschappelijk onderzoek is begonnen met het ondersteunen van verschillende gezondheidsvoordelen, vooral voor de gezondheid van de hersenen.

Een aantal reageerbuis-, dier- en mensstudies hebben aangetoond dat salie gunstig is voor de cognitieve functie, evenals potentieel effectief tegen de effecten van de plaques die betrokken zijn bij de ziekte van Alzheimer.

In feite vonden twee studies over orale salie druppels of salieolie verbeteringen in de cognitieve functie bij mensen met de ziekte van Alzheimer, hoewel de studies beperkingen hadden(404142).

Bovendien lijkt salie ook cognitieve voordelen te bieden voor gezonde volwassenen.

In een aantal studies zijn verbeteringen gevonden in stemming, mentale functie en geheugen bij gezonde volwassenen nadat ze een van de verschillende soorten salie-extract hebben gebruikt (40434445).

Bovendien ontdekte een kleine menselijke studie dat salie thee de bloedlipideniveaus verbeterde, terwijl bij een andere studie bij ratten werd gevonden dat saliethee beschermd werkt tegen de ontwikkeling van darmkanker(4647).

Saliethee lijkt een gezonde keuze, die voordelen biedt voor de cognitieve gezondheid en mogelijk de gezondheid van het hart en de dikke darm. Meer studies zijn nodig om meer te weten te komen over deze effecten.

Kortom: Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat salie de cognitieve functie en het geheugen verbetert. Het kan ook de gezondheid van de dikke darm en het hart ten goede komen.

8.Citroenmelisse thee

Citroenmelisse thee heeft een lichte, citroenachtige smaak en lijkt gezondheidsbevorderende eigenschappen te bevatten.

In een kleine studie bij 28 mensen die ofwel gerstthee of citroenmelisse thee dronken gedurende zes weken, had de theeplant van de citroenmelisse een verbeterde elasticiteit van de slagaders. Arteriële stijfheid wordt beschouwd als een risicofactor voor hartziekten, beroerte en mentale achteruitgang (48).

In dezelfde studie hadden diegenen die citroenmelisse thee dronken ook een verhoogde huidelasticiteit, die meestal met de jaren achteruitgaat. Het onderzoek was echter van slechte kwaliteit.

Een andere klein onderzoek bij volwassen mensen wees uit dat het twee keer per dag drinken van citroenmelisse gedurende één maand de natuurlijke antioxiderende enzymen van het lichaam verhoogde, die het lichaam beschermen tegen oxidatieve schade aan cellen en DNA (49).

Als gevolg daarvan vertoonden de deelnemers ook verbeterde markers van lipiden- en DNA-schade.

Voorlopig bewijs heeft ook gesuggereerd dat citroenmelisse stijging van lipide niveaus kan verbeteren ( 50 ).

Bovendien hebben een aantal studies aangetoond dat citroenmelisse de gemoedstoestand en mentale prestaties verbeterde.

Twee studies met 20 deelnemers evalueerden de effecten van verschillende doseringen van melisse-extract. Ze vonden verbeteringen in zowel rust en geheugen (5152).

In een kleine studie bleek dat citroenmelisse extract kan bijgedragen tot een vermindering van stress en het verbeteren van wiskunde verwerkingsvaardigheden ( 53 ).

Ten slotte ontdekte een ander klein onderzoek dat citroenmelisse de frequentie van hartkloppingen en angst verminderde (54).

Citroenmelisse thee kan een aantal potentiële gezondheidsvoordelen bieden en zou een goede aanvulling zijn op elke collectie kruidenthee.

Kortom: Voorlopigestudies hebben aangetoond dat citroenmelisse thee de antioxidantenniveaus, de gezondheid van hart en huid kan verbeteren en zelfs kan helpen bij het verlichten van angst.

9. Rozenbottelthee

Rozenbottelthee is gemaakt van de vrucht van de rozenplant.

Het bevat veel vitamine C en heilzame plantaardige stoffen. Deze plantaardige stoffen naast bepaalde vetten aangetroffen in rozenbottels leiden tot ontstekingsremmende eigenschappen (55).

Verschillende onderzoeken hebben gekeken naar het vermogen van rozenbottelpoeder om ontstekingen te verminderen bij mensen met reumatoïde artritis en osteoartritis.

Veel van deze onderzoeken vonden het effectief bij het verminderen van ontstekingen en de bijbehorende symptomen, waaronder pijn (565758).

Rozenbottels kunnen ook gunstig zijn voor gewichtsbeheersing, omdat een onderzoek van 12 weken bij 32 personen met overgewicht ontdekte dat het gebruik van rozenbottelextract resulteerde in verminderde BMI en buikvet (59).

De ontstekingsremmende en antioxiderende effecten van rozenbottel kunnen ook helpen de veroudering van de huid tegen te gaan.

Uit een eerste onderzoek bleek dat het nemen van rozenbottelpoeder gedurende acht weken de diepte van rimpels rond de ogen verminderde en de vocht- en huidelasticiteit van het gezicht verbeterde (60).

Deze eigenschappen kunnen ook andere gezondheidsvoordelen opleveren, maar er zijn meer onderzoeken nodig om deze effecten te bevestigen en nieuwe te onderzoeken.

Kortom: Rozenbottel thee bevat veel vitamine C en antioxidanten. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen de ontsteking en pijn die gepaard gaan met artritis verminderen. Studies hebben ook aangetoond dat rozenbottels effectief zijn bij het bestrijden van veroudering van de huid en het verminderen van buikvet.

10. Passiebloem thee

De bladeren, stengels en bloemen van de passiebloemplant worden gebruikt om passiebloem thee te maken.

Passiebloem thee wordt traditioneel gebruikt om angst te verlichten en de slaap te verbeteren, en studies zijn begonnen deze toepassingen te ondersteunen.

Een onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat het drinken van passiebloem thee gedurende één week de scores voor de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeterde (6162).

Bovendien ontdekten twee studies bij mensen dat passiebloem effectief was bij het verminderen van angstgevoelens. In feite ontdekte een van deze onderzoeken dat passiebloem net zo effectief was als een medicijn dat de angst verlichtte (63).

Toch bleek uit een andere studie dat passiebloem de mentale symptomen van opioïden ontwenningverschijnselen verlichtte, zoals angst, prikkelbaarheid en opwinding, naast clonidine, het medicijn dat gewoonlijk wordt gebruikt voor behandeling met opioïde ontgifting (64).

Passiebloem thee lijkt een goede keuze als het gaat om het verlichten van angst en het bevorderen van kalmte.

Kortom: Onderzoek heeft aangetoond dat passiebloemthee de slaap kan helpen verbeteren en angst kan verminderen.

Tot slot

Kruidenthee is er in verschillende heerlijke smaken en is van nature vrij van suiker en calorieën.

Veel kruidentheeën bieden ook gezondheidsbevorderende effecten en de moderne wetenschap is begonnen sommige van hun traditionele toepassingen te valideren.

Of je nu een theeliefhebber of een beginnende bent, wees niet bang om deze 10 kruidentheeën eens te proberen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.