Ad Clicks :Ad Views :
img

10 Gezonde kruidentheeën die je vandaag wilt proberen

318 Views

10 Gezonde kruidentheeën die je vandaag wilt proberen

Kruidenthee bestaat al eeuwen.

Ondanks hun naam, kruidenthee is helemaal geen echte thee. Echte thee waaronder groene thee, zwarte thee, en oolong thee, worden getrokken van de bladeren van de Camellia sinensis plant.

Aan de andere kant, worden kruidentheeën gemaakt van gedroogde vruchten, bloemen, specerijen of kruiden.

Dit betekent dat kruidenthee in een breed scala aan smaken en geuren voorkomt en een verleidelijk alternatief zijn voor suikerhoudende dranken of water.

Naast het feit dat sommige kruidentheeën gezondheidsbevorderende eigenschappen bezitten. Kruidenthee wordt al voor honderden jaren gebruikt als natuurlijke remedies voor een scala van aandoeningen.

Opmerkelijk is dat de moderne wetenschap bewijs heeft gevonden ter ondersteuning van een aantal traditionele toepassingen van kruidenthee, evenals een aantal nieuwe.

Hier is een lijst van 10 gezonde kruidentheeën die je eens zou moeten proberen.

1. Kamillethee

Kamillethee staat meestal bekend om haar kalmerende effecten en wordt vaak gebruikt als een slaapmiddel.

Twee studies onderzochten de gevolgen van kamillethee of extract op slaapproblemen bij mensen.

In een studie bij 80 postnatale vrouwen die problemen ondervinden met slapen, dronken kamillethee voor twee weken wat leidde tot betere slaapt en minder symptomen van depressie (1).

In een andere studie bij 34 patiënten met slapeloosheid bleek dat er marginale verbeteringen in het ontwaken tijdens de nacht, tijd om in slaap te vallen en het overdag functioneren nadat kamille extract tweemaal per dag werd genomen (2).

Bovendien is kamille niet alleen nuttig als slaapmiddel. Ook suggereert men dat het antibacteriële, ontstekingsremmende en lever-bescherming effecten bevat(3).

Studies bij muizen en ratten hebben voorlopig bewijs gevonden dat kamille kan helpen bij het bestrijden van diarree en maagzweren (34).

In één studie bleek ook dat kamillethee verminderde symptomen van premenstrueel syndroom, terwijl een andere studie bij mensen met diabetes type 2 zagen verbeteringen in bloedsuikerspiegel, insuline en bloed-lipidenwaarden(56).

Maar er is meer onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen, voorlopig bewijs suggereert dat kamillethee kan een scala aan voordelen voor de gezondheid bieden.

Kortom:Kamille staat bekend om haar rustgevende eigenschappen. Het kan ook helpen premenstruele symptomen te verlichten en hoge bloeddruk, lipiden, bloedsuikerspiegel en insuline niveaus te verlagen.

2. Muntthee

Muntthee is één van de meest gedronken kruidenthee in de wereld (7).

Hoewel het meest in de volksmond wordt gebruikt voor een gezonde spijsvertering-darmkanaal te ondersteunen, het heeft ook antioxidant, anti-kanker, antibacteriële en antivirale eigenschappen ( 7 ).

De meeste van deze effecten zijn niet onderzocht bij mensen, het niet mogelijk om te weten of ze kunnen leiden tot gezondheidswinst. Toch zijn er verschillende studies die bevestigden dat munt heeft een gunstige invloed op de spijsvertering.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het gebruiken van pepermuntolie, waaronder ook vaak andere kruiden zo goed kunnen helpen bij het verlichten van oprispingen, misselijkheid en buikpijn ( 8 , 9 , 10 , 11 ).

Bewijs toont ook aan dat pepermuntolie effectief is bij het ontspannen van krampen in de darmen, de slokdarm en de dikke darm (12131415).

Tot slot, studies hebben herhaaldelijk aangetoond dat pepermuntolie effectief is in het verlichten van de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom(16).

Daarom, wanneer u digestive ongemak ervaart, of deze nu krampen, misselijkheid of indigestie zijn, muntthee is een goede natuurlijke remedie om eens uit te proberen.

Kortom: Muntthee wordt traditioneel gebruikt voor het verlichten ongemak van het spijsverteringskanaal. Studies hebben geconstateerd dat de pepermuntolie kan helpen verlichten van misselijkheid, krampen, spasmen en maagpijn.

3. Gemberthee

Gemberthee is een kruidig en dorstlessend drankje en zit boordevol met gezonde ziekte-vechtende antioxidanten(17).

Het helpt ook te vechten tegen ontstekingen en stimuleert het immuunsysteem, maar het is het meest bekend als een effectief middel tegen misselijkheid ( 18 ).

In studies bleek dat gember consequent effectief is in het verlichten van misselijkheid, vooral in de vroege zwangerschap, hoewel het ook misselijkheid kan verlichten veroorzaakt door kankerbehandelingen en reisziekte(1920).

Het bewijs suggereert ook dat gember kan helpen bij het voorkomen van maagzweren en verlichten van indigestie of constipatie ( 20 ).

Gember kan ook helpen verlichten van dysmenorroe, of menstruatiepijn. In een aantal studies bleek dat gember capsules verminderd pijn geassocieerd met menstruatie( 21 , 22 ).

In twee studies bleek dat gember net zo effectief is als niet-steroïdale ontstekingsremmnede geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen bij het verlichten menstruatiepijn(2324).

Tot slot, sommige studies suggereren dat gember voordelen voor de gezondheid voor mensen met diabetes kunnen bieden, hoewel het bewijs niet consistent is. Deze studies hebben aangetoond dat gember supplementen hielpen met het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en bloedlipiden niveaus ( 25 , 26 , 27 ).

Kortom: Gemberthee is vooral bekend als een remedie voor misselijkheid, en studies hebben herhaaldelijk aangetoond effectief  te zijn. Verschillende studies hebben echter ook geconstateerd dat gember kan helpen verlichten van menstruatiepijn, en kan voordelen bieden voor mensen met diabetes.

4. Hibiscus thee

Hibiscus thee wordt gemaakt van de kleurrijke bloemen van de hibiscus plant. Het heeft een roze-rode kleur en een verfrissende scherpe smaak. Het kan worden genoten koud of warm.

Hibiscus thee biedt naast haar felle kleur en unieke smaak, gezonde eigenschappen.

Bijvoorbeeld, hibiscus thee heeft antivirale eigenschappen, en reageerbuis studies hebben aangetoond dat haar extract zeer effectief middel te zijn tegen stammen van de vogelgriep. Echter er is geen bewijs dat heeft aangetoond dat het drinken van hibiscus thee kan u helpen bestrijden van virussen zoals de griep( 28 ).

Een aantal studies onderzocht de effecten van hibiscus thee bij een verhoogd vetgehalte in het bloed. In een aantal studies bleek het effectief te zijn, hoewel in een grote herziening studie bleek dat het geen significant effect had op de vetgehalte in het bloed (29 ).

Toch heeft hibiscus thee aangetoond dat het een positief effect heeft op een hoge bloeddruk.

Toch in vele onderzoeken is gebleken dat hibiscus thee verlaagd hoge bloeddruk, hoewel de meeste studies niet van hoge kwaliteit waren(3031).

In een andere studie bleek dat hibiscus thee-extract gedurende zes weken daalde aanmerkelijk oxidatieve stress bij mannelijke voetballers (32).

Vermijd het drinken van hibiscus thee als je hydrochloorthiazide , diureticum medicatie gebruikt, deze twee kunnen interageren met elkaar. Hibiscus thee kan ook de effecten van aspirine beinvloeden dus het beste om 3 tot 4 uur van te voren te nemen(30).

Kortom:Hibiscus thee kan helpen een hoge bloeddruk te verlagen en bestrijden van oxidatieve stress. Echter mag het niet worden genomen met bepaalde diureticum medicijnen op hetzelfde moment als aspirine.

5. Echinacea thee

Echinacea thee is een zeer populair remedie ter voorkoming of het verkorten van een gewone verkoudheid.

Bewijs heeft aangetoond dat echinacea kan helpen bij het stimuleren van het immuunsysteem, die zouden kunnen helpen bij het bestrijden van virussen of infecties in het lichaam(33).

Vele studies hebben aangetoond dat echinacea kan de duur van de gewone verkoudheid verkorten, verminderen van de ernst van de symptomen of zelfs het voorkomen (33).

Echter, resultaten zijn tegenstrijdig, en de meeste studies zijn nog niet goed ontwikkeld. Dit maakt het moeilijk om te vertellen of de positieve resultaten het gevolg zijn van echinacea of willekeurige toeval.

Het is daarom niet mogelijk om met zekerheid te zeggen of het nemen van echinacea thee de gewone verkoudheid zal helpen.

Op zijn minst, kan deze warme kruiden drank helpen kalmeren van uw zere keel of het verhelpen van uw verstopte neus(34).

Kortom: Echinacea thee wordt vaak gebruikt ter voorkoming of het verkorten van de duur van gewone verkoudheid. Verschillende studies hebben aangetoond dat het effectief is, weliswaar is het bewijsmateriaal over de kwestie tegenstrijdig.

6. Rooibosthee

Rooibos is een kruidenthee dat afkomstig is uit Zuid-Afrika. Het wordt gemaakt van de bladeren van de rooibosplant.

Zuid-Afrikanen gebruiken het voor medicinale doeleinden, maar er is weinig wetenschappelijk onderzoek over het.

Niettemin zijn er een paar dierlijke en menselijke studies uitgevoerd. Tot nu toe hebben studies aangetoond dat het effectief is tegen allergieën en nierstenen( 35 , 36 ).

Een studie heeft echter aangetoond dat rooibos thee botgezondheid ten goede kan komen. Een reageerbuis studie suggereert dat rooibosthee, samen met groene en zwarte thee, kan de cellen stimuleren die betrokken zijn bij botgroei en dichtheid (37).

Dezelfde studie vond ook dat de theemarkers van ontsteking en cel toxiciteit verlaagd. De onderzoekers suggereren dat dit zou kunnen zijn waarom het drinken van thee geassocieerd wordt met hogere botdichtheid.

Bovendien voorlopig bewijs toont aan dat rooibosthee kan helpen bij het voorkomen van hart-en vaatziekten.

Een studie wees uit dat rooibosthee remde een enzym dat ervoor zorgt dat de bloedvaten vernauwen, vergelijkbaar met hoe een bloeddruk medicatie dat doet ( 38 ).

Ook een andere studie bleek dat het drinken van zes koppen rooibosthee per dag gedurende zes weken verlaagde bloedspiegels van “slechte” LDL-cholesterol en vet, terwijl het  “goede” HDL-cholesterol verhoogd( 39 ).

Veel meer onderzoek is nodig om deze effecten bevestigen en eventuele verdere voordelen te ontdekken. De voorlopige gegevens blijkt echter een grote belofte.

Kortom:Rooibosthee wordt onlangs bestudeerd door wetenschappers. Voorlopige gegevens wijzen erop dat rooibosthee kan helpen bij het verbeteren van botgezondheid en het verminderen van risico op hart-en vaatziekten, maar meer studies nodig zijn.

7. Saliethee

Saliethee is bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, en wetenschappelijk onderzoek ter ondersteuning van een aantal voordelen voor de gezondheid, vooral voor de hersenengezondheid.

Een aantal reageerbuis, dierlijke en menselijke studies hebben aangetoond dat salie gunstig is voor de cognitieve functie, evenals mogelijk effectief tegen de gevolgen van de plaques bij de ziekte van Alzheimer.

In feite, twee studies betreffende orale salie druppels of salieolie bleek verbeteringen in de cognitieve functie bij mensen met de ziekte van Alzheimer, hoewel de studies beperkingen hadden(404142).

Bovendien, salie lijkt cognitieve voordelen te bieden bij gezonde volwassenen.

Een aantal studies vonden verbeteringen in stemming, mentale functie en geheugen bij gezonde volwassenen na een aantal verschillende soorten salie extracten(40434445).

Verder in een kleine menselijke studie bleek dat saliethee verbeterde bloedlipiden niveaus, terwijl een andere studie bij ratten saliethee bescherming kan bieden tegen de ontwikkeling van darmkanker(4647).

Saliethee lijkt een gezonde keuze te zijn, biedt voordelen voor cognitieve gezondheid en potentieel hart- en dikke darm gezondheid. Meer studies zijn nodig om meer informatie over deze effecten te weten te komen.

Kortom:Verschillende studies hebben aangetoond dat salie verbetert de cognitieve functies en het geheugen. De dikke darm en de gezondheid van het hart kunnen er ook van profiteren.

8.Citroenmelisse thee

Citroenmelisse thee heeft een lichte, citroenachtige smaak en lijkt gezondheidsbevorderende eigenschappen te bevatten.

In een kleine studie bij 28 mensen die gerst thee of Melisse thee dronken gedurende zes weken, had de Melisse thee groep verbeterde elasticiteit van de bloedvaten. Arteriële stijfheid wordt beschouwd als een risicofactor voor hart-en vaatziekten, beroerte en geestelijke afname (48).

In dezelfde studie, degenen die melisse thee dronken was ook de elasticiteit van de huid toegenomen, die meestal de neiging heeft met de leeftijd te verminderen. Echter, de studie was van slechte kwaliteit.

Een andere kleine studie bij volwassen mensen bleek dat het drinken van melisse thee tweemaal per dag gedurende één maand verhoogd het lichaamseigen natuurlijke antioxidant enzymen, die helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade aan cellen en DNA (49).

Dientengevolge, deelnemers bleek ook verbeterde markers van lipiden en DNA-schade.

Voorlopig bewijs heeft ook gesuggereerd dat citroenmelisse stijging van lipide niveaus kan verbeteren ( 50 ).

Verder is er in een aantal studies aangetoond dat citroenmelisse verbeterde stemming en mentale prestaties.

Twee studies met 20 deelnemers evalueren de effecten van verschillende doseringen van melisse-extract. Zo bleek dat ze verbeteringen zagen in zowel gerust stemming als het geheugen (5152).

In een kleine studie bleek dat citroenmelisse extract kan bijgedragen tot een vermindering van stress en het verbeteren van wiskunde verwerkingsvaardigheden ( 53 ).

Tot slot nog een kleine studie bleek dat citroenmelisse thee verminderde de frequentie van hartkloppingen en angst ( 54 ).

Citroenmelisse thee kan een aantal potentiële voordelen voor de gezondheid bieden en zou een goede aanvulling zijn in elke kruidenthee collectie.

Kortom:Voorlopige studies hebben geconstateerd dat melisse thee antioxidanten gehalte, hart- en huidgezondheid en zelfs hulp bij het verlichten van angst kan verbeteren.

9. Rozenbottelthee

Rozenbottelthee wordt gemaakt uit de vrucht van de rozenbottel plant.

Het is rijk aan vitamine C en gunstige plantenstoffen. Deze plantenstoffen naast bepaalde vetten zijn gevonden in rozenbottels, resulteerd in ontstekingsremmende eigenschappen (55).

Vele studies hebben gekeken naar de mogelijkheid van rozenbottelpoeder om ontsteking bij mensen met reumatoïde artritis en artrose te verminderen.

Veel van deze studies vonden dat het effectief is bij het verminderen van ontsteking en bijbehorende symptomen, zoals pijn ( 56 , 57 , 58 ).

Rozenbottel kan ook gunstig zijn voor het beheersen van het gewicht, een 12 weken durende studie bij 32 mensen met overgewicht bleek dat het nemen van rozenbottel extract resulteerde in verminderde BMI en buikvet (59).

Rozenbottel bevat ontstekingsremmende en antioxidant effecten en kunnen ook helpen bij het bestrijden van huidveroudering.

Een voorlopige studie wees uit dat het nemen van rozenbottel poeder voor acht weken verminderde de diepte van rimpels rond de ogen en verbeterde vocht en elasticiteit van de huid in het gezicht ( 60 ).

Deze eigenschappen kunnen leiden tot andere gezondheidsvoordelen, hoewel verder onderzoek nodig is ter bevestiging van deze effecten en onderzoeken.

Kortom:Rozenbottel thee is rijk aan vitamine C en antioxidanten. Bezitten ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen  ontsteking en pijn verminderen die geassocieerd zijn met artritis. Studies hebben ook geconstateerd dat rozenbottels effectief is in het bestrijden van veroudering van de huid en het verminderen van buikvet.

10. Passiebloem thee

De bladeren, stengels en bloemen van de passiebloem plant worden gebruikt om passiebloem thee van te maken.

Passiebloem thee wordt traditioneel gebruikt voor het verlichten van angst en verbetering van de slaap, en studies ter ondersteuning van deze toepassingen worden onderzocht.

Bijvoorbeeld bleek in één studie dat slaap kwaliteitsscores van het drinken van passiebloem thee voor één week aanzienlijk verbeterden(6162).

Wat bleek dat in twee menselijke studies dat passiebloem net zo effectief is in het verminderen van angst. En in één van deze studies bleek dat passiebloem was net zo effectief in het verlichten van angst als een medicatie(63).

In een andere studie bleek dat passiebloem hielp met het verlichten van de geestelijke symptomen van  ontwenning van opioïden, zoals angst, prikkelbaarheid en agitatie, wanneer genomen naast clonidine, medicatie meestal gebruikt voor opioïden detoxificatie behandeling (64).

Passiebloem thee lijkt een goede keuze als het gaat om het verlichten van angst en het bevorderen van rust.

Kortom: Studies hebben aangetoond dat passiebloem thee kan helpen bij het verbeteren van slaap en vermindert angst.

Tot slot

Kruidenthee komt in een verscheidenheid van heerlijke smaken voor en zijn vrij van suikers en calorieën.

Veel kruidentheeën bieden ook gezondheidsbevorderende effecten, en de moderne wetenschap is begonnen om een ​​deel van hun traditionele toepassingen te valideren.

Of u nu een thee liefhebber of beginner bent, wees niet bang om deze 10 kruidenthee soorten te proberen.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − 7 =

This div height required for enabling the sticky sidebar