Aloë vera vaak de ‘plant van onsterfelijkheid’ genoemd omdat het zonder aarde kan leven.

Het is een lid van de Leliefamilie, samen met meer dan 400 andere soorten aloë.

Aloë vera wordt al duizenden jaren in de traditionele geneeskunde gebruikt en studies hebben het ook gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen. De plant vaak gebruikt om zonnebrand te behandelen, tandplak te bestrijden en de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Bovendien is Aloë Vera rijk aan voedingsstoffen met meer dan 75 potentieel actieve verbindingen, waaronder vitamines, mineralen, enzymen, aminozuren, vetzuren en polysacchariden(1).

U kunt zich echter afvragen of de plant veilig is voor consumptie.

Dit artikel vertelt je of je aloë vera mag eten – en of je dat zou moeten doen.

Aloë Vera bladeren zijn over het algemeen veilig om te eten

Aloë vera bladeren bestaan ​​uit drie delen: de schil, de gel en de latex. Ze staan ​​vooral bekend om hun gel, die verantwoordelijk is voor de meeste gezondheidsvoordelen(1).

Hoewel de meeste mensen de gel op hun huid aanbrengen, is het ook veilig om te eten als ze goed zijn voorbereid.

Aloë vera gel heeft een schone, verfrissende smaak en kan worden toegevoegd aan een verscheidenheid aan recepten, waaronder smoothies en salsa’s.

Om de gel te bereiden, snijd de stekelige randen aan de bovenkant en langs het aloë vera blad af. Snijd vervolgens de schil van de platte kant af, verwijder de heldere gel en snijd deze in kleine blokjes.

Was de gelblokjes grondig om alle sporen van vuil te verwijderen. Latex residu kan de gel een onaangename bittere smaak geven.

Latex is een dunne laag gele vloeistof tussen de schil en de gel van het blad. Het bevat verbindingen met krachtige laxerende eigenschappen, zoals aloïne  (2).

Te veel latex eten kan ernstige en mogelijk fatale bijwerkingen hebben(3).

Daarentegen is de aloë vera schil over het algemeen veilig om te eten. Het heeft een milde smaak en een knapperige textuur, perfect voor het toevoegen van variatie aan je zomerse salades. Als alternatief kan de schil worden genoten door deze in salsa of hummus te dompelen.

Om de schil te bereiden, snijd u de stekelige randen aan de bovenkant en langs de plant af en snijd u de schil af aan de vlakke kant. Was de schil grondig om vuil en latex te verwijderen.

Je kunt het 10-20 minuten in water weken voordat je het opeet, als je het te moeilijk vindt om op te kauwen.

Het is erg belangrijk om bladeren te kiezen uit de aloë vera plant en niet uit andere aloë soorten. Deze kunnen giftig zijn en daarom ongeschikt voor menselijke consumptie.

Kortom: Het is over het algemeen veilig om de gel in het aloë vera blad te eten, evenals de schil. Was de schil of gel grondig om sporen latex te verwijderen, die onaangename en potentieel schadelijke bijwerkingen kunnen hebben.

Vermijd het eten van Aloë Vera schil en huidverzorging gels

Aloe vera huidverzorging gels en producten zijn niet bedoeld om te eten.

In plaats daarvan worden ze gemaakt om zonnebrand te kalmeren, ontstekingen te verminderen, te hydrateren, jeuk te verlichten en een verscheidenheid aan andere huid problemen te behandelen.

Veel commerciële aloë vera gels bevatten conserveermiddelen om hun houdbaarheid te verlengen, evenals andere ingrediënten om de geur, textuur en kleur te verbeteren. Veel van deze ingrediënten zijn niet bedoeld om te worden ingenomen (4).

Bovendien kunnen verwerkingsmethoden de actieve ingrediënten van aloë vera gel verwijderen, die anders verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen die het eten van de gel oplevert (4).

Kortom: Veel Aloë Vera huidverzorgingsproducten bevatten conserveermiddelen en andere ingrediënten die niet bedoeld zijn om te worden ingenomen. Blijf bij het eten van de aloë vera plant en geen commerciële huidverzorgingsproducten.

Potentiële voordelen van het eten van Aloë Vera

Het consumeren van aloë vera gel van het blad is gekoppeld aan mogelijke gezondheidsvoordelen. Andere delen van de plant zijn ook gekoppeld aan voordelen.

Hier zijn enkele potentiële voordelen van het eten van aloë vera:

  • Kan de bloedsuikerspiegel verlagen: In onderzoeken bij mens en dier heeft aloë vera gel geholpen de bloedsuikerspiegel te verlagen door de insulinegevoeligheid te verhogen(567).
  • Kan ontstekingssignalen onderdrukken: In dier- en reageerbuisstudies onderdrukte aloë vera extract ontstekingssignalen zoals TNFα, IL-1 en IL-6 (89).
  • Vermindert tandplak: Bij gebruik als mondspoeling kan aloë verasap net zo effectief zijn als gewoon mondwater bij het verminderen van de opbouw van tandplak(1011).
  • Kan geheugen stimuleren: In een dierstudie hielp het consumeren van aloë vera gel om het leren en het geheugen te verbeteren en tegelijkertijd de symptomen van depressie te verminderen(12).
  • Rijk aan antioxidanten: Het regelmatig eten van aloë vera gel kan het antioxidantgehalte verhogen. Antioxidanten helpen de schade te bestrijden die wordt veroorzaakt door vrije radicalen, deze verbindingen zijn gekoppeld aan veel chronische ziekten(13).

Kortom: Aloë vera is in verband gebracht met mogelijke gezondheidsvoordelen, zoals verlaagde bloedsuikerspiegels, ontstekingen en tandplak, evenals verbeterde geheugen- en antioxidantgehalte.

Potentiële gevaren van het eten van Aloë Vera

Het eten van aloë vera latex, een gele substantie die zich in het blad bevindt, heeft potentiële risico’s.

In kleine doses kan het eten van de latex helpen om constipatie te behandelen door samentrekkingen te bevorderen. In 2002 verbood de Amerikaanse FDA echter de verkoop van vrij verkrijgbare producten die Aloë Vera latex bevatten vanwege veiligheidsoverwegingen(14).

Langdurige consumptie van aloë vera latex is in verband gebracht met bijwerkingen, zoals maagkrampen, nierproblemen, onregelmatige hartslag en spierzwakte(3).

In hoge doses van meer dan 1 gram per dag kan langdurig gebruik zelfs dodelijk zijn(3).

Zwangere vrouwen mogen latex niet eten, omdat dit baarmoedersamentrekkingen kan stimuleren, wat een miskraam zou kunnen veroorzaken(15).

Bovendien moeten mensen met spijsverteringsstoornissen, zoals inflammatoire darmaandoeningen (IBD) of de ziekte van Crohn, die Aloe Vera latex gebruiken het vermijden, omdat dit hun toestand kan verslechteren.(15).

Afgezien van de latex, is het consumeren van aloë vera gel niet aanbevolen voor mensen die diabetes, hart- of niermedicatie gebruiken, omdat dit potentiële bijwerkingen van de medicijnen kan verergeren (1).

Vermijd het eten van aloë vera huidverzorgingsgels, omdat ze niet dezelfde voordelen bieden als de gel in het blad. Huidverzorgingsgels kunnen ook ingrediënten bevatten die niet bedoeld zijn om te eten.

Kortom: Aloë vera latex kan schadelijk zijn, vooral voor zwangere vrouwen, mensen met spijsverteringsstoornissen en mensen met bepaalde medicijnen. U moet ook aloë vera gel vermijden als u diabetes, hart- of niermedicatie gebruikt.

Tot slot

Aloe vera gel en -schil kunnen worden gegeten. Vooral de gel kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

Was de gel of de schil grondig om alle sporen van latex te verwijderen, die een onaangename bittere smaak hebben en schadelijke bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Eet nooit aloë vera huidverzorgingsproducten. Ze bieden niet dezelfde voordelen als het blad en zijn niet bedoeld om te worden gegeten.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.