Kurkuma ook bekend als het gouden specerij, is een grote plant die groeit in Azië en Midden-Amerika.

Het geeft kerrie zijn gele kleur en wordt al duizenden jaren in de traditionele Indiase geneeskunde gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen.

Studies ondersteunen het gebruik ervan en laten zien dat het uw gezondheid ten goede kan komen.

Maar het combineren van kurkuma met zwarte peper kan de effecten ervan vergroten.

Aanbieding deze week

✔️Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen op telegraaf.nl en in de app
 
✔️Dagelijks de digitale versie van de papieren krant
 
✔️Elke zaterdag VROUW en VRIJ magazine digitaal
 
Nu heel voordelig te verkrijgen!!

 

Profiteer nu van deze aanbieding

Dit artikel bespreekt de potentiële gezondheidsvoordelen van het combineren van kurkuma en zwarte peper.

Belangrijke actieve ingrediënten

In de afgelopen jaren heeft onderzoek bevestigd dat kurkuma geneeskrachtige eigenschappen heeft (1).

De meeste mensen beschouwen het als niets anders dan een smaakmaker, zwarte peper kan ook de gezondheid ten goede komen.

Zowel kurkuma en zwarte peper hebben belangrijke actieve ingrediënten die bijdragen tot hun ontstekingsremmende, antioxiderende en ziektebestrijdende kwaliteiten.

Curcumine in kurkuma

De belangrijkste bestanddelen in kurkuma worden curcuminoïden genoemd. Curcumine zelf is het meest actieve ingrediënt en lijkt het belangrijkste te zijn.

Als een polyfenol heeft curcumine verschillende voordelen voor de gezondheid. Het is een sterke antioxidant en heeft ontstekingsremmende, antiseptische, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen (12).

Eén van de belangrijkste nadeel van curcumine is echter dat het niet goed in het lichaam wordt opgenomen (1).

Piperine in zwarte peper

Zwarte peper is afkomstig van zwarte peperkorrels.

Het bevat het bioactieve stof piperine, die vergelijkbaar is met capsaïcine, de medicinale component die wordt aangetroffen in chilipoeder en cayennepeper (3).

Het is aangetoond dat peperine misselijkheid, hoofdpijn en een slechte spijsvertering verlicht en ontstekingsremmende eigenschappen heeft (456).

Eén van de belangrijkste voordelen van piperine is mogelijk het vermogen om de opname van bepaalde stoffen in het verteringsproces te stimuleren (27).

Kortom: Van curcumine in kurkuma en piperine in zwarte peper is aangetoond dat ze de gezondheid verbeteren vanwege hun ontstekingsremmende, antioxiderende en ziektebestrijdende kwaliteiten.

Piperine verbetert de absorptie van curcumine

Helaas wordt de curcumine in kurkuma slecht geabsorbeerd in de bloedbaan. Als gevolg hiervan zou u de voordelen ervan voor de gezondheid kunnen missen.

Het toevoegen van zwarte peper kan echter helpen. Onderzoek ondersteunt dat het combineren van de piperine in zwarte peper met de curcumine in kurkuma de curcumine absorptie verhoogt met maximaal 2.000%(278).

Eén studie toonde aan dat het slechts 20 mg piperine tot 2 gram curcumine kostte om dit antwoord op te wekken (8).

Piperine verbetert de biologische beschikbaarheid van curcumine, wat betekent dat het meer beschikbaar is om te worden opgenomen en gebruikt in uw lichaam.

Er zijn momenteel twee theorieën over hoe dit werkt.

Ten eerste kan piperine de darmwand ontspannen waardoor grotere moleculen zoals curcumine doorlaten en worden opgenomen (9).

Ten tweede kan het de stofwisseling van de lever van curcumine voldoende vertragen, zodat uw lichaam dit effectiever kan absorberen (1011).

Als gevolg van beide acties wordt meer curcumine geabsorbeerd, waardoor het op een optimaal niveau kan functioneren.

Kortom: De piperine in zwarte peper verbetert de absorptie van curcumine, waardoor deze gemakkelijker beschikbaar is voor gebruik door uw lichaam.

De combinatie verhoogt de gezondheidsvoordelen

Hoewel curcumine en piperine elk hun eigen voordelen voor de gezondheid hebben, zijn ze nog beter samen.

Bestrijdt ontstekingen en helpt pijn te verminderen

Kurkuma curcumine heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen.

In feite is het zo krachtig dat sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het overeenkomt met de kracht van sommige ontstekingsremmende medicijnen, zonder de negatieve bijwerkingen(121314).

Studies tonen ook aan dat kurkuma een rol kan spelen bij de preventie en behandeling van artritis, een ziekte die wordt gekenmerkt door gewrichtsontsteking en pijn (151617).

De ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine worden vaak geprezen voor het verminderen van pijn en tijdelijk ongemak.

Van piperine is ook aangetoond dat het ontstekingsremmende en anti-arthritische eigenschappen heeft. Het helpt een specifieke pijnreceptor in uw lichaam ongevoelig te maken, waardoor gevoelens van ongemak verder kunnen worden verminderd(181920).

Gecombineerd zijn curcumine en piperine een krachtig ontsteking bestrijdingsduo dat ongemak en pijn kan helpen verminderen.

Het kan kanker helpen voorkomen

Curcumine belooft niet alleen kanker te behandelen maar zelfs te voorkomen (2122).

Reageerbuisstudies suggereren dat het de groei, ontwikkeling en verspreiding van kanker op moleculair niveau kan verminderen. Het kan ook bijdragen aan de dood van kankercellen(23242526).

Piperine lijkt ook een rol te spelen in de dood van bepaalde kankercellen, wat het risico op tumorvorming kan verminderen, terwijl ander onderzoek aangeeft dat het ook de groei van kankercellen zou kunnen remmen(2728).

Eén studie toonde aan dat curcumine en piperine, zowel afzonderlijk als in combinatie het zelf vernieuwingsproces van borststamcellen onderbraken. Dit is belangrijk omdat dit proces is waar borstkanker vandaan komt (29).

Verdere studies wijzen op curcumine en piperine met beschermende effecten tegen verschillende soorten kankers, waaronder prostaat, alvleesklier, colorectaal om een paar te noemen(22232730).

Spijsvertering

Indiase geneeskunde is al duizenden jaren afhankelijk van kurkuma om te helpen met de spijsvertering. Moderne onderzoeken ondersteunen het gebruik ervan, wat aantoont dat het kan helpen darmkrampen en winderigheid te verminderen (31).

Het is aangetoond dat zowel kurkuma en piperine de activiteit van spijsverteringsenzymen in de darm versterken, waardoor uw lichaam sneller en gemakkelijker voedsel verwerkt (32).

Bovendien kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen van zowel kurkuma en piperine helpen bij het verminderen van darmontsteking.

Kortom: Gecombineerd hebben curcumine en piperine doorgaans een groter effect op ontstekingen, spijsvertering, pijnvermindering en kankerbestrijding.

Veiligheid en dosering

Curcumine en piperine worden over het algemeen als veilig beschouwd (323334).

Er zijn geen officiële aanbevelingen voor het verbruik van één van beide en de maximaal aanvaardbare inname is niet geïdentificeerd.

Bepaalde mensen kunnen bijwerkingen ondervinden, zoals misselijkheid, hoofdpijn en huiduitslag na het nemen van curcumine in grote doses. Het is dus belangrijk om de dosering aanbevelingen op de supplement verpakking te volgen (3536).

In de Indiase cultuur worden kurkuma en zwarte peper veel gebruikt in thee, vaak in combinatie met olijfolie, kokosolie, honing en gember.

Omdat kurkuma in vet oplosbaar is, kan het consumeren ervan met vet de absorptie verhogen.

Om de medicinale voordelen van curcumine te benutten, kunt u het best in supplementvorm consumeren met een snufje zwarte peper.

Kortom: Kurkuma en zwarte peper worden als veilig beschouwd en kunnen door de meeste mensen worden geconsumeerd zonder ernstige bijwerkingen. Hoewel ze kunnen worden toegevoegd aan eten en drinken, bieden supplementen meestal het grootste voordeel.

Tot slot

Kurkuma en zwarte peper hebben elk gezondheidsvoordelen, vanwege de bestanddelen curcumine en piperine.

Omdat piperine de opname van curcumine in het lichaam met maximaal 2000% verbetert, vergroot het combineren van deze kruiden de effecten ervan.

Ze kunnen ontstekingen en pijn verminderen, kanker behandelen en voorkomen en de spijsvertering verbeteren, vooral in supplementvorm.

Als u op zoek bent naar de voordelen van kurkuma en zwarte peper, overweeg dan deze kruiden te mengen voor het beste resultaat.

1 Comment

  1. Is curcumma met zwarte paper goed voor borstkanker.. en moet tijdens maaltijd innemen met water? 1 x per dag is goed? Kan combineren met Ashwagandha in dezelfde tijd innemen.
    Kunnen mij informatie geven. Liever Nederlandse taal

    Mvg

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.