Wat is Kurkuma

Teveel kurkuma geeft dat bijwerkingen?

Teveel kurkuma geeft dat bijwerkingen?

Kurkuma is razend populair geel kruid afkomstig uit het zuiden van Azië. Het is een essentieel ingrediënt in veel Indiase gerechten.

Het wordt ook gegeten vanwege de voordelen voor de gezondheid. Supplementen van kurkuma of curcumine – het belangrijkste actieve bestanddeel – komen steeds vaker voor.

Sommige mensen zijn echter bezorgd over de mogelijke bijwerkingen van hoog gedoseerde kurkuma- en curcumine supplementen. Deze beoordeling bekijkt het bewijsmateriaal.

Wat is Kurkuma?

Kurkuma, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Curcuma longa , is een oud Indiaans kruid, geneeskrachtig kruid en voedingskleurstof in de gemberfamilie .

De wortelstelen, die wortelstokken worden genoemd, zijn helder geel of oranje. Ze worden meestal gedroogd en vermalen tot poeder en zijn rijk aan curcuminoïden, plantenstoffen die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke kleur van kurkuma.

Kurkuma is een essentieel ingrediënt in Indiase kerries, waarvan de smaak wordt omschreven als bitter en gekruid. Bijna alle kurkuma in de wereld wordt verbouwd en gegeten in India.

Het bestaat voornamelijk uit koolhydraten, vooral zetmeel en vezels. Net als alle specerijen bevat kurkuma echter veel plantaardige stoffen en voedingsstoffen.

De belangrijkste actieve stoffen in kurkuma zijn de curcuminoïden. Ze zijn verantwoordelijk voor de oranjegele kleur van kurkuma en de meeste gezondheidsvoordelen ervan.

Het meest bestudeerde curcuminoiden is curcumine, dat ongeveer 3% kurkuma kan vormen( 1 ).

Bovendien bevatten commerciële kurkuma- of curcumine poeders gewoonlijk additieven. Deze omvatten siliciumdioxide, een anti-klontermiddel dat klonteren voorkomt.

Sommige goedkope kurkuma poeders kunnen ook illegale additieven bevatten die niet op de etiketten staan vermeld. Kurkuma-vervalsing wordt hieronder in meer detail besproken.

Kortom: Kurkuma is een populaire, geeloranje specerij. Het wordt ook gebruikt als voedingsmiddel en voedingssupplement. De samenstelling curcumine wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de meeste gezondheidsvoordelen.

Waarom eten mensen kurkuma?

Kurkuma wordt gebruikt als specerij en voedingskleurstof, waardoor zowel smaak als kleur aan voedsel wordt toegevoegd.

Het wordt ook gegeten vanwege de voordelen voor de gezondheid, die allemaal zijn toegeschreven aan curcumine, het belangrijkste actieve ingrediënt.

Curcumine supplementen hebben de volgende voordelen, om er een paar te noemen:

 • Verminderen van ontstekingen: Chronische ontsteking is geassocieerd met vele ziekten. Studies tonen aan dat curcumine supplementen de niveaus van ontstekingsmarkers kunnen verminderen(2).
 • Verbeteren van antioxidant status: Curcumine en andere curcuminoïden zijn krachtige antioxidanten die uw antioxidant status kunnen verbeteren (3 ).
 • Verbeteren van bloedvat functie: Studies suggereren dat curcumine supplementen de verwijding van bloedvaten kunnen bevorderen, de doorbloeding kunnen verhogen en de bloeddruk kunnen verlagen( 4 , 5 ).
 • Verlaagd risico op hartaanvallen:: Ze kunnen ook het risico op hartaanvallen verlagen, mogelijk door hun ontstekingsremmende effecten( 6 ).

Dit artikel bevat meer informatie over de gezondheidsvoordelen van kurkuma.

Kortom: Naast het gebruik van kurkuma als specerij- en voedselkleurstof, eten mensen het voor hun gezondheidsvoordelen.

Bijwerkingen van kurkuma en curcumine

Zowel kurkuma en curcumine, het belangrijkste actieve bestanddeel, worden over het algemeen als veilig en zonder ernstige bijwerkingen beschouwd( 7 , 8 ).

Toch kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren als ze ze in grote hoeveelheden als supplement innemen.

Kurkuma

Kurkuma bevat ongeveer 2% oxalaat . Bij hoge doses kan dit bijdragen aan nierstenen bij sommige mensen( 9 ).

Bovendien zijn niet alle commerciële kurkuma poeders zuiver. Sommige zijn vervuild met goedkopere en potentieel toxische ingrediënten die niet op het etiket staan ​​vermeld.

Studies hebben aangetoond dat commerciële kurkuma poeders vulstoffen kunnen bevatten zoals cassave zetmeel of gerst, tarwe- of roggemeel( 10 ).

Het eten van kurkuma dat tarwe, gerst of roggemeel bevat, zal nadelige symptomen veroorzaken bij mensen met glutenintolerantie of coeliakie.

Sommige kurkuma poeders kunnen ook twijfelachtige kleurstoffen voor levensmiddelen bevatten, die worden toegevoegd om de kleur te verbeteren wanneer kurkuma poeders worden vermengd met bloem.

De kleurstof die vaak in levensmiddelen in India wordt gebruikt is metanil geel, ook wel zure gele 36 genoemd. Dierproeven tonen aan dat metanil geel kanker en neurologische schade kan veroorzaken wanneer het in grote hoeveelheden wordt gegeten( 11 , 12 , 13 ).

Hoewel de toxische effecten van geel metanil niet zijn onderzocht bij mensen, is het illegaal om te gebruiken in de Verenigde Staten en Europa.

Sommige kurkuma poeders kunnen ook veel lood bevatten, een zwaar metaal dat vooral giftig is voor het zenuwstelsel (14 , 15 ).

Kortom: Pure kurkuma wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd. Kurkuma poeders kunnen echter soms worden vervuild met goedkope vulstoffen, zoals tarwezetmeel en dubieuze kleurstoffen voor levensmiddelen. Ze kunnen zelfs lood bevatten.

Curcumine

Curcumine supplementen worden als veilig beschouwd en er zijn geen nadelige bijwerkingen gemeld bij lage doses.

Een studie bij 10 volwassenen bleek dat het nemen van 490 mg curcumine per dag gedurende een week veroorzaakte geen bijwerkingen ( 16 ).

Andere studies toonden aan dat het nemen van doses van 1200 – 1200 mg curcumine per dag gedurende 2-6 weken niet tot duidelijke nadelige effecten leidde ( 17 , 18 ).

Toch kan een klein deel van de mensen enkele milde bijwerkingen ervaren bij hogere doses. Deze kunnen zijn:

 • Spijsverteringsproblemen: Mensen kunnen milde spijsvertering kwesties ervaren zoals opgeblazen gevoel , zure reflux , winderigheid en diarree bij een dagelijkse dosis van meer dan 1000 mg ( 19 , 20 ).
 • Hoofdpijn en misselijkheid: Doses van 450 mg of hoger kunnen bij een klein aantal mensen hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken  ( 20 , 21 ).
 • Huiduitslag: Mensen hebben een huiduitslag gemeld na het innemen van een dosis van 8.000 mg curcumine of meer, maar dit lijkt zeer zeldzaam te zijn( 20 ).

Extreem hoge doses van 1170 mg per (2.600 mg / kg) lichaamsgewicht per dag gedurende 13 weken, of maximaal twee jaar kunnen bij ratten ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Deze omvatten een toename in levergrootte, maagzweren, ontsteking en een verhoogd risico op darm- of leverkanker ( 22 ).

De dosis maakt echter het gif. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat kleinere hoeveelheden curcumine ernstige bijwerkingen bij de mens veroorzaken wanneer het gedurende korte perioden wordt ingenomen, hoewel er geen onderzoek door mensen naar de lange termijn effecten is uitgevoerd.

Kortom: Hoge doses curcumine kunnen bij sommige mensen milde bijwerkingen veroorzaken, maar ze worden over het algemeen als veilig beschouwd. De lange termijn effecten van het nemen van curcumine bij de mens zijn onbekend.

Hoeveel is teveel?

Er zijn geen officiële aanbevelingen voor de inname van kurkuma, en de maximale toelaatbare inname niveau is nog niet geïdentificeerd.

Als algemene regel geldt echter dat u de doseringsaanbevelingen die u op supplementen etiketten vindt, mag men niet overschrijden.

Aan de andere kant zijn er enkele officiële richtlijnen voor de inname van curcumine.

De aanvaardbare inname via de voeding is 1,4 mg per (3 mg / kg) lichaamsgewicht per dag ( 23 ).

Voor een 81 kg zware man zou dit zich vertalen in 239 mg per dag.

Eén studie concludeerde echter dat doses van 3.600-8.000 mg per dag geen ernstige bijwerkingen veroorzaken. Een andere studie toonde aan dat enkele doses van 12.000 mg goed werden verdragen ( 20 , 24 ).

Kortom: Er zijn geen officiële richtlijnen voor de inname van kurkuma, maar de aanvaardbare inname voor curcumine is 1,4 mg per pond (3 mg / kg) lichaamsgewicht.

 Tot slot

Supplementen voor kurkuma en curcumine lijken geen ernstige bijwerkingen te hebben.

Sommige mensen kunnen echter in hoge doses last hebben van mild ongemak, zoals hoofdpijn of diarree.

Kurkuma van lage kwaliteit kan worden versneden met een goedkoop vulmiddel zoals tarwezetmeel, wat bij mensen met glutenintolerantie nadelige symptomen zal veroorzaken.

3 Comments

 1. Matthieu Derksen

  Mijn hond rosa had 3 jaar geleden de meest agressieve vorm van maagkanker. Meteen met kurkuma gestart. De dierenarts zei dat ze het weekend niet meer zou halen we zijn nu 3 jaar verder en ze leeft nog steeds en is zeer levendig.
  Recept. 1 theelepel kurkuma. 1/2 theelepel zwarte gemalen peper 2 grote eetlepels koolzaadolie. Dit alles wordt goed gemengd. Dan die ik er sojamelk melk. Bij mijn hond gaat er een stukje makreel bij zodat ze alles opeet. Ik zelf drink het mengsel met een glas sojamelk. Ik hen mij sinds 3 jaar niet meer zo goed en energiek gevoeld.

 2. Regina Sluszny

  zijn er medicijnen die niet samen met kurkuma mogen ingenomen worden

 3. Nooit last van hoofdpijn gehad. Totdat ik, op advies van een kennis Hurkuma met zwarte peper ben gaan gebruiken. Na een aantal dagen kreeg ik zware hoofdpijn aan de linkerkant van mij hoofd. De huisarts dacht aan een voorhoofdsholte ontsteking en schreef antibiotica voor(Amoxicilline). De kuur van tien dagen afgemaakt, de hoofdpijn was weg. Gedurende de kuur geen Kurkuma meer ingenomen. Weer begonnen met Kurkuma, en na twee pilletjes kwam de hoofdpijn weer terug. Direct gestopt en geen hoofdpijn meer. De Kurkuma heb ik gekocht bij het Krtuitvat (100mg Kurkuma). Zijn er meer mensen die een soortgelijke ervaring hebben gehad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.