kurkuma

Is kurkuma gezond?

Is kurkuma gezond?

Kurkuma (geelwortel) (aka Curcuma longa) is een plant dit gebruikt wordt voor zijn wortelstokken die verwerkt worden in kurkuma poeder. Kurkuma is donker oranje of geelachtig en zeer vergelijkbaar met het uiterlijk van de gemberwortel. Kurkuma wordt gedroogd en gemalen tot poeder, dat wordt gebruikt als specerij in de Indiase keuken en curry’s. Het werkzame bestanddeel curcumine; het heeft een aards en licht bittere smaak met een mosterd geur.

Voedingsstoffen

Het bevat calcium, koper, vezels, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, selenium, natrium en zink. Kurkuma is ook rijk aan vitamine C, D, K en verschillende B-vitamines.
Kurkuma heeft kleine hoeveelheden van omega-3 en omega-6 vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren.

Gezondheidsvoordelen kurkuma

Anti-kanker: Het hoge gehalte aan antioxidanten helpt de dikke darm cellen te beschermen tegen vrije radicalen, die schade kunnen toebrengen aan cellulaire DNA. Curcumine kan het lichaam helpen met het vernietigen van gemuteerde kanker cellen, zodat ze niet verder kunnen verspreiden en meer schade veroorzaken. Ook helpt het vertragen van tumor vorming en verhindert de bloedtoevoer naar kankercellen zodat dit de groei verstoort.

Ontstekingsremmende eigenschappen:  De vluchtige olie in kurkuma heeft goede ontstekingsremmende eigenschappen. Het krachtiger eigenschap van kurkuma is de gele of oranje kleur, dat curcumine wordt genoemd. In tegenstelling tot medicijnen, curcumine heeft geen toxische bijwerkingen zoals maagzweer medicijnen, verminderd het aantal witte bloedcellen of intestinale bloeden.

Hart-vaatgezondheid:  Het ingrediënt curcumine in kurkuma kan de oxidatie van cholesterol in het lichaam voorkomen; de geoxideerde cholesterol veroorzaakt schade aan bloedvaten en bouwt plaque die een hartaanval of een beroerte kan veroorzaken. Het voorkomen van oxidatie van cholesterol vermindert de ontwikkeling van atherosclerose en diabetes hart- en vaatziekten. Kurkuma is een uitstekende bron van vitamine B6, die homocysteïnespiegel ervan weerhouden de bloedvatwanden direct te beschadigen. Hoge inname van vitamine B6 kan het risico op hart-en vaatziekten verminderen.

Immuunsysteem:  De antibacteriële, antivirale en antifungale eigenschappen zijn bruikbaar voor het versterken van het immuunsysteem en is de eerste verdedigingslinie in het spijsverteringsstelsel, bacteriële of virale infecties te voorkomen.

Ontstekingsdarmziekte :  Curcumine kan een goedkope en een succesvolle behandeling voor ontstekingsdarmziekte zijn zoals ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Onderzoekers geloven dat curcumine helpt deze ziekten met de antioxidant activiteiten die het biedt naast de reservering van een belangrijke cellulaire inflammatoire die ontsteking vermindert.

Leverfunctie  kurkuma heeft de mogelijkheid om de ontgifting te verbeteren door het induceren van de ontwikkeling van primaire leverontgifting enzym glutathion-S-transferase (GST) enzymen.

Reumatoïde artritis: De curcumine in kurkuma bevat krachtige antioxidant effecten dat vrije radicalen kan neutraliseren, die zich door het lichaam begeven en kan leiden tot schade aan gezonde cellen. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van pijnlijke ontstekingen en schade die ze kunnen veroorzaken aan de gewrichten. Curcumine heeft aangetoond dat het gunstig is voor verbeteringen zoals vermindering van ochtendstijfheid, langere wandel mogelijkheden en vermindert zwellingen.

Verbruik tips

Voor therapeutisch gebruik, kiezen voor biologische voor zijn zuiverheid en een verhoogde efficiëntie. Kurkuma wordt meestal gebruikt in gedroogde poedervorm maar kan ook vers worden gebruikt, zoals gember.

Bij het hanteren van kurkuma, oppassen dat zij vlekken die moeilijk zijn te verwijderen van uw snijplank of iets dat in aanraking komt met kurkuma, bijvoorbeeld uw sapcentrifuge of kleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.