L-carnitine is een van nature voorkomend aminozuurderivaat dat vaak wordt ingenomen als een supplement voor gewichtsverlies.

Het speelt een cruciale rol in de productie van energie door vetzuren naar de mitochondriën van uw cellen te transporteren(123).

De mitochondriën fungeren als motor binnen je cellen  en verbranden deze vetten om bruikbare energie te creëren.

Je lichaam kan L-carnitine daadwerkelijk produceren uit de aminozuren lysine en methionine.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Om voor je lichaam voldoende hoeveelheid te produceren, heb je ook veel vitamine C nodig(4).

Naast dat L-carnitine geproduceerd wordt in je lichaam, kunt u ook kleine hoeveelheden uit het voeding verkrijgen door dierlijke producten zoals vlees of vis te eten (5).

Veganisten of mensen met een bepaalde genetische problemen kunnen mogelijk niet genoeg produceren of verkrijgen. Dit betekent dat het een “voorwaardelijk essentiële” voedingsstof is(6).

Kortom: L-carnitine is een aminozuurderivaat dat in het lichaam kan worden geproduceerd of kan worden verkregen door het eten van dierlijk vlees. Het is ook beschikbaar als een supplement.

Verschillende soorten carnitine

L-carnitine is de standaard biologisch actieve vorm van carnitine, die wordt aangetroffen in uw lichaam, in voedingsmiddelen en in de meeste supplementen.

Hier zijn verschillende andere vormen van carnitine:

 • D-Carnitine: Deze inactieve vorm kan een carnitine tekort in het menselijk lichaam veroorzaken door de absorptie van andere, meer bruikbare vormen te remmen(78).
 • Acetyl-L-Carnitine: Vaak ALCAR genoemd, dit is mogelijk de meest effectieve vorm voor de hersenen. Het kan ook worden gebruikt voor de behandeling van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.
 • Propionyl-L-Carnitine: Deze vorm is zeer geschikt voor bloedstromingsgerelateerde problemen zoals perifere vaatziekte en hoge bloeddruk. Het kan werken via de productie van stikstofmonoxide, waardoor de bloedstroom verbetert(910).
 • L-carnitine L-tartraat: Dit is een van de meest voorkomende vormen in sport supplementen , vanwege de snelle absorptie. Het kan helpen met aan lichaamsbeweging gerelateerde factoren zoals spierpijn en herstel(111213).

Voor de meeste mensen lijken acetyl-L-carnitine en L-carnitine het meest effectief voor algemeen gebruik. U moet echter altijd de vorm kiezen die het beste is voor uw persoonlijke behoeften en doelstellingen.

Kortom: Hoewel L-carnitine de standaardvorm is, kunt u ook acetyl-L-carnitine, propionyl-L-carnitine en L-carnitine L-tartraat gebruiken.

De rol van L-carnitine in het lichaam

De belangrijkste rol van L-carnitine in het lichaam heeft te maken met de mitochondriale functie en energieproductie(31415).

In cellen helpt het vetzuren naar de mitochondria te transporteren, waar ze kunnen worden verbrand voor energie.

Ongeveer 98% van L-carnitine concentraties wordt aangetroffen in de spieren, samen met sporen in de lever en het bloed(1617).

Voor de algemene gezondheid profiteert het van uw mitochondriale functie en kan het helpen de mitochondriale groei en gezondheid te vergroten, die een sleutelrol speelt bij ziekte en gezond ouder worden(18192021).

Nieuwer onderzoek heeft de potentiële voordelen van verschillende vormen van carnitine aangetoond, die kunnen worden gebruikt voor aandoeningen zoals hart- en hersenziekten (2223).

L-carnitine en gewichtsverlies

In theorie is het gebruik van L-carnitine als een afslanksupplement zinvol.

Omdat L-carnitine helpt om meer vetzuren naar je cellen te verplaatsen om te worden verbrand voor energie, zou je denken dat dit het vermogen heeft om vet te verbranden zou vergroten.

Het menselijk lichaam is echter buitengewoon complex en de resultaten van zowel menselijke als dierlijke studies zijn verdeeld(24252627).

In één onderzoek werden 38 vrouwen in twee groepen verdeeld. De ene groep nam een ​​L-carnitine supplement, terwijl de andere dat niet deed. Beiden voerden acht oefensessies per week uit gedurende acht weken.

De onderzoekers vonden geen verschil in gewichtsverlies tussen de twee groepen, hoewel vijf deelnemers die L-carnitine namen wel misselijkheid of diarree hadden.

Een andere menselijke studie bewaakte het effect van L-carnitine op de hoeveelheid vet die deelnemers verbrandden tijdens een fietstraining van 90 minuten.

De onderzoekers ontdekten dat vier weken na inname van supplementen de hoeveelheid vet die de deelnemers verbrandden niet deed stijgen(28).

Uit één analyse van negen onderzoeken bleek echter dat deelnemers gemiddeld 1,3 kg meer gewicht verloren bij het innemen van L-carnitine. De meeste van deze studies waren op zwaarlijvige personen of ouderen(29).

Meer onderzoek is nodig om de voordelen van L-carnitine te bevestigen voor jongeren en actieve mensen. Het kan ook helpen bij gewichtsverlies voor zwaarlijvige personen of ouderen, hoewel een degelijk dieet en trainingsregime het eerst van toepassing moeten zijn.

Kortom: Hoewel de cellulaire mechanismen van L-carnitine maakt dat het lijkt alsof het gewichtsverlies bevordert, de effecten zijn klein.

Effecten op de hersenfunctie

L-carnitine kan voordelen hebben voor de hersenfunctie.

Sommige dierstudies suggereren dat de acetylvorm, acetyl-L-carnitine (ALCAR), kan helpen ouderdomsgerelateerde mentale achteruitgang te voorkomen en markers van leren te verbeteren(3031).

In studies bij mensen hielp het dagelijks innemen van acetyl-L-carnitine de achteruitgang van de hersenfunctie geassocieerd met Alzheimer en andere hersenziekten(323334).

Het bleek ook vergelijkbare voordelen te hebben voor de algemene hersenfunctie bij oudere personen die geen Alzheimer of andere hersenaandoeningen hadden (353637).

In specifieke gevallen kan het zelfs helpen uw hersenen te beschermen tegen celschade. In één onderzoek namen alcoholisten 2 gram acetyl-L-carnitine per dag gedurende 90 dagen.Daarna toonden ze significante verbeteringen in alle metingen van de hersenfunctie (38).

Meer onderzoek is nog steeds nodig om de langetermijnvoordelen te onderzoeken bij gezonde personen die vrij zijn van ziekten of problemen met de hersenfunctie.

Kortom: L-carnitine, met name acetyl-L-carnitine, kan gunstige effecten hebben op de hersenfunctie en andere gerelateerde ziekten.

Andere gezondheidsvoordelen

Hier zijn nog een aantal gezondheidsvoordelen die zijn gekoppeld aan suppletie met L-carnitine.

Hartgezondheid

Sommige studies hebben een mogelijk voordeel aangetoond voor het verlagen van de bloeddruk en het ontstekingsproces geassocieerd met hartaandoeningen (2339).

In één onderzoek namen deelnemers 2 gram acetyl-L-carnitine per dag. Het verminderde hun systolische bloeddruk, een belangrijke indicator voor de gezondheid van het hart en het ziekterisico, met bijna 10 punten (23).

L-carnitine daarvan is ook aangetoond dat het verbeteringen teweegbrengt bij patiënten met ernstige hartaandoeningen, zoals coronaire hartziekten en chronisch hartfalen(4041).

In een onderzoek van 12 maanden werd een afname gevonden in hartfalen en sterfgevallen onder deelnemers die L-carnitine supplementen innamen(42).

Sportprestaties

Het bewijs is verdeeld als het gaat om de effecten van L-carnitine op de sportprestaties.

Verschillende onderzoeken hebben echter enkele milde voordelen aangetoond wanneer deelnemers L-carnitinesupplementen in grotere doses of gedurende langere perioden (434445).

De voordelen van L-carnitine kunnen indirect zijn en weken of maanden duren om te laten zien. Dit verschilt van supplementen zoals cafeïne of creatine , dat de sportprestaties rechtstreeks kan verbeteren.

Profiteren van L-carnitine:

 • Herstel: het kan het herstel van de training verbeteren(4647).
 • Spierzuurstofvoorziening: het kan de zuurstoftoevoer naar de spieren verhogen(48).
 • Uithoudingsvermogen: het kan de bloedstroom en de productie van stikstofmonoxide verhogen, waardoor het “branden” wordt vertraagd en vermoeidheid wordt verminderd(48).
 • Spierpijn: het kan de spierpijn na inspanning verminderen(49).
 • Productie van rode bloedcellen: Het kan de productie van rode bloedcellen verhogen, die zuurstof door uw lichaam en spieren transporteren(5051).

Diabetes type 2 en insulinegevoeligheid

L-carnitine heeft ook de symptomen van diabetes type 2 en de bijbehorende risicofactoren verminderd(525354).

In een studie bij patiënten met diabetes type 2, L-carnitine, verbeterde L-carnitine de reactie van de bloedsuikerspiegel op een koolhydraatrijke maaltijd. Deze bloedsuikerspiegelreactie is een belangrijke indicator van het diabetesrisico en de algehele gezondheid(55).

Kortom: Uit onderzoek blijkt dat L-carnitine mogelijk voordelen heeft voor de trainingsprestaties en helpt bij het behandelen van gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes type 2.

Veiligheid en bijwerkingen

Net als de meeste natuurlijke supplementen, lijkt L-carnitine redelijk veilig en vrij van ernstige bijwerkingen bij verstandig gebruik en zoals voorgeschreven.

Eén studie onderzocht de veiligheid van L-carnitine door deelnemers 21 dagen lang 21 gram per dag te geven. Een uitgebreid bloedonderzoek uitgevoerd voor elke deelnemer aan het begin en einde van de studie en er werden geen negatieve effecten waargenomen(57).

In één overzicht van de veiligheid van L-carnitine, bleken doses van ongeveer 2 gram per dag veilig te zijn voor langdurig gebruik. Er waren echter enkele milde bijwerkingen, waaronder misselijkheid en maagklachten58).

Voor de meeste mensen lijkt een dosis van 2 gram of minder per dag relatief veilig en vrij van ernstige bijwerkingen.

Kortom: Doses van 2 gram of minder per dag lijken goed te worden verdragen en veilig voor de meeste mensen. Sommige mensen hebben misselijkheid of andere spijsverteringsbijwerkingen gemeld, maar er zijn geen ernstige problemen vastgesteld.

Top voedselbronnen van L-carnitine

U kunt kleine hoeveelheden L-carnitine uit je voeding krijgen door het eten van vlees en vis(45).

De belangrijkste voedingsmiddelen met een hoog L-carnitine zijn:

 • Rundvlees: 81 mg per 85 gram.
 • Varkensvlees: 24 mg per 85 gram.
 • Vis: 5 mg per 85 gram.
 • Kip: 3 mg per 85 gram.
 • Melk: 8 mg per 227 ml.

Interessant is dat voedselbronnen van L-carnitine eigenlijk een hogere absorptie hebben dan supplementen.

Volgens een studie wordt 57-84% van L-carnitine geabsorbeerd wanneer het wordt geconsumeerd uit voedsel, vergeleken met slechts 14-18% wanneer het als supplement wordt ingenomen(59).

Zoals eerder vermeld, heeft je lichaam ook het vermogen om het op natuurlijke wijze te produceren met de aminozuren methionine en lysine als uw voorraad te laag is.

Om deze redenen is het gebruik van L-carnitine supplementen alleen in speciale gevallen vereist – bijvoorbeeld als u het gebruikt voor de behandeling van een ziekte of een gezondheidstoestand.

Kortom: De belangrijkste voedingsbronnen van L-carnitine zijn vlees, vis en sommige andere dierlijke producten zoals melk. Een gezond individu kan ook voldoende hoeveelheden produceren in het lichaam.

Moet u het als een supplement nemen?

Uw niveaus van L-carnitine worden beïnvloed door hoeveel u eet en hoeveel uw lichaam produceert.

Om deze reden zijn de niveaus van L-carnitine vaak lager bij vegetariërs en veganisten, omdat ze dierlijke producten beperken of vermijden(660).

Daarom kan het verstandig zijn voor vegetariërs en veganisten om L-carnitine supplementen te nemen. Er zijn echter geen studies uitgevoerd met betrekking tot deze specifieke groep.

Ouderen kunnen ook profiteren van L-carnitine supplementen. Onderzoek toont aan dat uw niveaus afnemen naarmate u ouder wordt (6162).

In één onderzoek verminderde 2 gram L-carnitine vermoeidheid en verhoogde spierfunctie bij oudere mensen. Ander onderzoek toont aan dat acetyl-L-carnitine ook de gezondheid van de hersenen kan stimuleren en kan werken naarmate je ouder wordt (6263).

Bovendien is het risico op een tekort hoger voor mensen met ziekten zoals cirrose en nierziekte. Daarom kan een supplement nuttig zijn(16465).

Kortom: Specifieke groepen kunnen baat hebben bij het nemen van L-carnitine supplementen. Dit omvat ouderen en mensen die zelden of nooit vlees en vis eten.

Aanbevelingen voor dosering van L-carnitine

De standaard dosering van L-carnitine is 500 – 2000 mg per dag.

Hoewel de dosering varieert van studie tot studie, is hier een overzicht van het gebruik en de dosis voor elke vorm:

 • Acetyl-L-Carnitine: deze vorm is het best voor de gezondheid en functie van de hersenen. Doses variëren van 600-2.500 mg per dag.
 • L-Carnitine L-tartraat: deze vorm is het meest effectief voor trainingsprestaties. Doses variëren van 1.000 – 4.000 mg per dag.
 • Propionyl-L-Carnitine: deze vorm is het beste voor het verbeteren van de bloedstroom bij mensen met hoge bloeddruk of gerelateerde gezondheidsproblemen. Doses variëren van 400-1.000 mg per dag.

Op basis van een evaluatie van het onderzoek lijkt maximaal 2.000 mg (2 gram) per dag veilig te zijn voor langdurig gebruik en een effectieve dosis voor de meeste vormen van L-carnitine.

Kortom: Hoewel de aanbevolen dosis varieert, lijkt ongeveer 500-2.000 mg (0,5-2 gram) zowel veilig als effectief te zijn.

Tot slot

L-carnitine is vooral bekend als vetverbrander, maar het totale onderzoek is verdeeld. Het zal waarschijnlijk niet helpen om een ​​aanzienlijk gewicht te verliezen.

Het grootste deel van het onderzoek ondersteunt het gebruik ervan voor gezondheid, hersenfunctie en ziektepreventie. Supplementen kunnen ook ten goede komen aan ouderen of vegetariërs, die een lager niveau hebben.

Van alle verschillende vormen zijn acetyl-L-carnitine en L-carnitine het populairst en lijken ze het meest effectief.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.