Lamsvlees is het vlees van jonge tamme schapen ( Ovis aries ).

Het valt onder rood vlees – een term die wordt gebruikt voor het vlees van zoogdieren dat rijker is aan ijzer dan kip of vis.

Het vlees van jonge schapen – in hun eerste jaar – staat bekend als lamsvlees, terwijl schapenvlees een term is die wordt gebruikt voor het vlees van volwassen schapen.

Het wordt meestal onbewerkt gegeten, maar gezouten (gerookt en gezouten) lamsvlees is ook gebruikelijk in sommige delen van de wereld.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Rijk aan hoogwaardige eiwitten en veel vitamines en mineralen, kan lamsvlees een ​​uitstekend onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon.

Hier is alles wat je moet weten over lamsvlees.

Voedingsfeiten

Lamsvlees bestaat voornamelijk uit eiwitten maar bevat ook variërende hoeveelheden vet.

Een portie geroosterd lamsvlees van 100 gram levert de volgende voedingsstoffen op ( 1 ):

 • Calorieën: 258
 • Water: 57%
 • Eiwit: 25,6 gram
 • Koolhydraten: 0 gram
 • Suiker: 0 gram
 • Vezel: 0 gram
 • Vet: 16,5 gram

Eiwit

Net als andere soorten vlees, bestaat lamsvlees voornamelijk uit eiwitten .

Het eiwitgehalte van mager, gekookt lamsvlees is meestal 25-26% ( 1 ).

Lamsvlees is een hoogwaardige eiwitbron, die alle negen essentiële aminozuren levert die uw lichaam nodig heeft voor groei en onderhoud.

Daarom kan het eten van lamsvlees – of andere soorten vlees – met name gunstig zijn voor bodybuilders, atleten en mensen na een operatie.

Vlees eten bevordert een optimale voeding wanneer spierweefsel moet worden opgebouwd of gerepareerd.

Vet

Lamsvlees bevat verschillende hoeveelheden vet, afhankelijk de voeding, leeftijd, het geslacht en het voer van het dier. Het vetgehalte ligt meestal rond de 17-21% ( 1 ).

Het is hoofdzakelijk samengesteld uit verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten – in ongeveer gelijke hoeveelheden – maar heeft ook kleine hoeveelheden meervoudig onverzadigd vet.

Zo biedt een portie geroosterd lamsvlees van 100 gram 6,9 gram verzadigde 7 gram enkelvoudig onverzadigde en slechts 1,2 gram meervoudig onverzadigd vet ( 1 ).

Lamsvet, of talg, bevat meestal iets hogere hoeveelheden verzadigd vet dan rund- en varkensvlees ( 2 ).

Verzadigd vet wordt al lang beschouwd als een risicofactor voor hartziekten, maar veel studies hebben geen verband gevonden ( 3 , 4 , 5 , 6 , 7 ).

Lamsvet is ook een familie van transvetten die bekend staat als transvetzuren van herkauwers.

In tegenstelling tot transvetten aangetroffen in bewerkte voedingsmiddelen, wordt aangenomen dat transvetten van herkauwers heilzaam zijn voor de gezondheid.

Het meest voorkomende transvet van herkauwers is geconjugeerd linolzuur (CLA) ( 8 ).

Vergeleken met ander vlees van herkauwers – waaronder rundvlees – bevat lamsvlees de hoogste hoeveelheden CLA ( 9 ).

CLA is in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderde lichaamsvetmassa, maar grote hoeveelheden supplementen kunnen schadelijke effecten hebben op de metabole gezondheid ( 10 , 11 , 12 ).

Kortom: Hoogwaardige eiwitten zijn de belangrijkste voedingscomponenten van lamsvlees. Het bevat ook verschillende hoeveelheden vet – meestal verzadigd vet, maar ook kleine hoeveelheden CLA, wat verschillende voordelen voor de gezondheid heeft.

Vitamines en mineralen

Lamsvlees is een rijke bron van veel vitamines en mineralen, waaronder:

 • Vitamine b12. Belangrijk voor bloedvorming en hersenfunctie. Dierlijke voedingsmiddelen zijn rijk aan deze vitamine, terwijl veganistische voeding het ontbreekt. Een tekort kan bloedarmoede en neurologische schade veroorzaken.
 • Selenium. Vlees is vaak een rijke bron van selenium, hoewel dit afhangt van het voer. Selenium heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam ( 13).
 • Zink. Zink wordt meestal veel beter opgenomen uit vlees dan uit planten. Het is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor de groei en de vorming van hormonen, waaronder insuline en testosteron.
 • Niacine. Ook wel vitamine B3 genoemd, niacine dient een aantal belangrijke functies in uw lichaam. Inadequate inname is in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen ( 14 ).
 • Fosfor. In de meeste voedingsmiddelen is fosfor essentieel voor de groei en het onderhoud van het lichaam.
 • Ijzer. Lam is rijk aan ijzer , meestal in de vorm van heemijzer, dat in hoge mate biologisch beschikbaar is en efficiënter wordt opgenomen dan niet-heemijzer dat in planten wordt aangetroffen ( 15 ).

Naast deze bevat lamsvlees een aantal andere vitamines en mineralen in kleinere hoeveelheden.

Natrium (zout) kan bijzonder hoog zijn in sommige verwerkte lamsproducten, zoals gezouten lamsvlees.

Kortom: Lamsvlees is een rijke bron van veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine B12, ijzer en zink. Deze zijn belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties.

Andere voedingsstoffen

Afgezien van vitamines en mineralen bevat vlees – waaronder lamsvlees – een aantal bioactieve voedingsstoffen en antioxidanten die de gezondheid kunnen beïnvloeden:

 • Creatine. Creatine is essentieel als energiebron voor spieren. Supplementen zijn populair onder bodybuilders en kunnen gunstig zijn voor spiergroei en onderhoud ( 16 , 17 ).
 • Taurine. Dit is een antioxidant-aminozuur dat aanwezig is in vis en vlees maar dat ook in je lichaam wordt gevormd. Taurine kan gunstig zijn voor uw hart en spieren ( 18 , 19 , 20 ).
 • Glutathion. Deze antioxidant is in grote hoeveelheden aanwezig in vlees. Gras gevoederd rundvlees is bijzonder rijk aan glutathion ( 21 , 22 ).
 • Geconjugeerd linolzuur (CLA). Deze familie van transvetten van herkauwers kan verschillende gunstige gezondheidseffecten hebben wanneer ze worden geconsumeerd in normale hoeveelheden uit voedsel, zoals lamsvlees, rundvlees en zuivelproducten ( 23 , 24 ).
 • Cholesterol. Een sterol dat wordt aangetroffen in de meeste dierlijke voedingsmiddelen, cholesterol in de voeding heeft bij de meeste mensen geen significante effecten op het cholesterolgehalte ( 25 ).

Kortom: Lamsvlees bevat verschillende bioactieve stoffen – waaronder creatine, CLA en cholesterol – die de gezondheid op verschillende manieren ten goede kunnen komen.

Gezondheidsvoordelen van lamsvlees

Als een rijke bron van vitamines, mineralen en hoogwaardige eiwitten, kan lamsvlees een ​​uitstekend onderdeel zijn van een gezonde voeding.

Spieropbouw

Vlees is één van de beste voedingsbronnen van hoogwaardige eiwitten.

In feite bevat het alle negen aminozuren die je nodig hebt en wordt het een compleet eiwit genoemd.

Hoogwaardige eiwitten zijn erg belangrijk voor het behoud van de spiermassa, vooral bij oudere volwassenen.

Onvoldoende eiwit inname kan versnellen en verergeren leeftijd gerelateerde spierafpraak. Dit verhoogt uw risico op sarcopenie, een ongunstige aandoening geassocieerd met een zeer lage spiermassa ( 26 ).

In het kader van een gezonde levensstijl en voldoende lichaamsbeweging, kan regelmatige consumptie van lamsvlees – of ander eiwitrijk voedsel – helpen bij het behouden van de spiermassa.

Verbeterde fysieke prestaties

Lamsvlees helpt niet alleen de spiermassa te behouden, maar kan ook belangrijk zijn voor de spierfunctie.

Het bevat het aminozuur beta-alanine, dat je lichaam gebruikt om carnosine te produceren, een stof die nodig is voor de spierfunctie ( 27 , 28 ).

Beta-alanine wordt in grote hoeveelheden in vlees aangetroffen, waaronder lamsvlees, rundvlees en varkensvlees.

Hoge gehaltes van carnosine in menselijke spieren zijn in verband gebracht met verminderde vermoeidheid en verbeterde trainingsprestaties ( 29 , 30 , 31 , 32 ).

Voedingen met weinig bèta-alanine – zoals vegetarische en veganistische diëten – kunnen na verloop van tijd het carnosinegehalte in uw spieren verlagen( 33 ).

Aan de andere kant is aangetoond dat het gedurende 4-10 weken toedienen van hoge doses bèta-alanine supplementen een toename van 40-80% van de hoeveelheid carnosine in spieren veroorzaakt( 27 , 29 , 34 , 35 ).

Daarom kan regelmatige consumptie van lamsvlees – of andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan bèta-alanine – baat hebben bij atleten en degenen die hun fysieke prestaties willen optimaliseren.

Voorkomen van bloedarmoede

Bloedarmoede is een veel voorkomende aandoening, die wordt gekenmerkt door een te laag aantal rode bloedcellen en een verminderde zuurstoftransport capaciteit van uw bloed. De belangrijkste symptomen zijn vermoeidheid en zwakte.

IJzertekort  is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede, maar kan gemakkelijk worden vermeden met de juiste voedingsstrategieën.

Vlees is één van de beste voedingsbronnen van ijzer. Het bevat niet alleen heemijzer – een sterk biologisch beschikbare vorm van ijzer – maar verbetert ook de opname van non-heemijzer, de vorm van ijzer in planten ( 15 , 36 , 37 ).

Dit effect van vlees wordt niet volledig begrepen en wordt de “vleesfactor” genoemd ( 38 ).

Heemijzer komt alleen voor in dieren afkomstig voedsel. Daarom is het vaak laag in vegetarische diëten en afwezig in veganistische diëten.

Dit verklaart waarom vegetariërs meer risico lopen op bloedarmoede dan vleeseters ( 39 ).

Simpel gezegd, het eten van vlees kan één van de beste voedingsstrategieën zijn om bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen.

Kortom: Lamsvlees kan de groei en het behoud van spiermassa bevorderen en de spierfunctie, het uithoudingsvermogen en de trainingsprestaties verbeteren. Als een rijke bron van hoog beschikbaar ijzer, kan lamsvlees helpen bloedarmoede te voorkomen.

Lamsvlees en hartkwalen

Hartaandoeningen zijn een belangrijke oorzaak van vroegtijdige dood.

Het is een groep ongunstige omstandigheden met betrekking tot het hart en de bloedvaten, waaronder hartaanvallen, beroertes en hoge bloeddruk.

Observationele studies hebben gemengde resultaten op het verband tussen rood vlees en hartaandoeningen aan het licht gebracht.

Sommige studies vinden een verhoogd risico op het eten van grote hoeveelheden zowel verwerkt als onverwerkt vlees, terwijl anderen een verhoogd risico op verwerkt vlees alleen of helemaal geen effect opmerken ( 40 , 41 , 42 , 43 ).

Geen hard bewijs ondersteunt deze bevindingen. Observatiestudies onthullen alleen een verband, maar kan niet aantonen dat een directe oorzakelijk verband.

Verschillende theorieën zijn voorgesteld om de associatie van hoge vleesinname met hartaandoeningen te verklaren.

Een hoge inname van vlees kan bijvoorbeeld een lagere inname van ander heilzaam voedsel betekenen, zoals hart-gezonde vis, fruit en groenten.

Het is ook gekoppeld aan ongezonde leefstijlfactoren, zoals gebrek aan lichaamsbeweging, roken en overeten ( 44 , 45 , 46 ).

De meeste observationele studies proberen voor deze factoren te corrigeren.

De meest populaire theorie is de hypothese van het dieet-hart. Veel mensen geloven dat vlees hartziekten veroorzaakt omdat het grote hoeveelheden cholesterol en verzadigd vet bevat – waardoor het lipidenprofiel van het bloed wordt aangetast.

De meeste wetenschappers zijn het er echter over eens dat cholesterol in de voeding geen risicofactor is voor hartziekten ( 25 ).

Ook is de rol van verzadigde vetten bij de ontwikkeling van hartziekten niet helemaal duidelijk. In veel onderzoeken is verzadigd vet niet gekoppeld aan een verhoogd risico op hartaandoeningen ( 5 , 6 , 7 ).

Op zich heeft vlees geen nadelig effect op uw bloedlipidenprofiel. Er is aangetoond dat mager lamsvlees vergelijkbare effecten heeft als vis of wit vlees, zoals kip ( 47 ).

Toch moet je voorkomen dat je grote hoeveelheden gezout lamsvlees eet of vlees dat op hoog vuur is gebakken.

Kortom: Er wordt gedebatteerd of het eten van lamsvlees uw risico op hartaandoeningen verhoogt. Het is waarschijnlijk veilig en gezond om licht gebakken, mager lamsvlees met mate te eten.

Lamsvlees en kanker

Kanker is een ziekte gekenmerkt door abnormale celgroei. Het is één van ‘s werelds belangrijkste doodsoorzaken.

Een aantal observationele studies tonen aan dat mensen die veel rood vlees eten, in de loop van de tijd een verhoogd risico op darmkanker hebben ( 48 , 49 , 50 ).

Toch ondersteunen niet alle onderzoeken dit ( 51 , 52 ).

Verschillende stoffen in rood vlees kunnen het kanker risico verhogen, waaronder heterocyclische amines ( 53 ).

Heterocyclische amines zijn een klasse van kankerverwekkende stoffen die worden gevormd wanneer vlees wordt blootgesteld aan zeer hoge temperaturen, zoals tijdens frituren, bakken of grillen ( 54 , 55 ).

Ze worden in relatief hoge hoeveelheden aangetroffen in te gaar vlees.

Studies wijzen er consequent op dat het eten van te gaar vlees – of andere voedingsbronnen van heterocyclische amines – het risico op verschillende kankers, waaronder de dikke darm, de borst en de prostaat kan verhogen ( 56 , 57 , 58 , 59 , 60 ).

Hoewel er geen duidelijk bewijs is dat vleesinname kanker veroorzaakt, lijkt het verstandig om geen grote hoeveelheden te gaar vlees te eten.

Een matige inname van licht gebakken vlees is waarschijnlijk veilig en gezond.

Kortom: Het eten van veel rood vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker. Dit kan te wijten zijn aan contaminanten in vlees – met name die welke ontstaan ​​wanneer het vlees te gaar is.

Tot slot

Lamsvlees is vlees dat afkomstig is van jonge schapen.

Het is niet alleen een rijke bron van hoogwaardige eiwitten, maar het is ook een uitstekende bron van veel vitamines en mineralen, waaronder ijzer, zink en vitamine B12.

Hierdoor kan regelmatig lamsvlees de spiergroei, het onderhoud en de prestaties bevorderen. Bovendien helpt het bloedarmoede te voorkomen.

Aan de negatieve kant hebben sommige observationele studies een hoge inname van rood vlees gekoppeld aan een verhoogd risico op kanker en hartaandoeningen.

Vanwege verontreinigingen is consumptie van veel verwerkt en / of te gaar vlees zorgwekkend.

Dat gezegd hebbende, matige consumptie van mager lamsvlees dat niet te lang is gebakken waarschijnlijk zowel veilig als gezond.