De twee bekendste en meest aromatische vruchten van de citrusfamilie zijn citroenen en limoenen.

Citroenen en limoenen hebben lang een belangrijke rol gespeeld in de voeding van mensen in de gematigde klimaten en werden al gewaardeerd voor hun medicinale deugden in het paleis van de sultan van Egypte en Syrië rond het jaar 1200

Net als de meeste citrusvruchten, ze zijn een uitstekende bron van vitamine C en B6.

De pectine in limoenen geeft een zeer belangrijke vorm van voedingsvezels. Citroenen en limoenen bevatten geen vet, natrium, of cholesterol. Maar zij bevatten significante hoeveelheden kalium, calcium, foliumzuur, thiamine, niacine, vitamine B6, fosfor, magnesium en koper.

De ontgiftende werking  van citroenen en limoenen is algemeen bekend en ze zijn met succes gebruikt tegen verkoudheid en griep. Ze zijn bijzonder effectief tegen keelpijn.

Citroenen en limoenen hebben ook aangetoond een gunstig effect op reuma en jicht te hebben. Zij kunnen helpen om het risico op hartziekten en sommige vormen van kanker te verminderen.

Citroenen zijn één van de beste voedingsmiddelen ter bescherming tegen nierstenen. De voedingswaarde van limoenen is bijna identiek aan die van de citroenen.

Voedingswaarde limoen

De voedingswaarde van limoenen verschillen niet veel van die van citroenen. Ze zijn allebei uitstekende bronnen van vitamine C, B6, kalium, foliumzuur, flavonoïden en limoneen.

Limoen heeft anti-kanker effecten en helpt het niveau van enzymen te verhogen die kankerverwekkende stoffen ontgiften.

Gezondheidsvoordelen

Limoenen en citroenen bevatten uitstekende fyto-chemicaliën die rijk zijn aan antioxidanten en anti-kanker eigenschappen. Ze zijn krachtige ontgifteraars met een anti-biotisch effect dat beschermt tegen bacteriële vergiftiging.

Astma:

Neem minstens een uur voor elke maaltijd een eetlepel citroensap om astma te verlichten.

Brandende voeten:

Wrijf een gesneden citroen over de brandende zool / voet / hiel  om pijn te verlichten en voor de eliminatie van toxine door de poriën van de voeten.

Cholera:

De krachtige antivirale eigenschappen in limoen / citroen kunnen cholera-bacillen binnen een zeer korte tijd doden. Drink regelmatig een deel sap en een deel water, vooral tijdens een epidemie.

Verkoudheid:

De antivirale eigenschappen in limoen / citroen bestrijden infecties en stoppen de voortgang van verkoudheid. Neem het sap van twee citroenen in een halve liter heet water en voeg rauwe honing naar smaak toe. Nip het langzaam voor het slapen gaan.

Constipatie:

Drink elke ochtend een glas warm water met wat limoen / citroensap met rauwe honing. Roer een snufje kaneelpoeder erdoor. Dit zal uw lichaam helpen om obstipatie te ontgiften en verlichten.

Spijsvertering:

Limoen / citroensap heeft verbazingwekkende spijsverteringskwaliteiten die erg lijken op onze spijsverteringsenzymen. Dus het is effectief helpt bij de spijsvertering en opblazen en oprispingen verlichten.

Vermoeide voeten:

Na een lange dag op je voeten te hebben gestaan, genieten uw voeten van een warm water met limoen / citroensap om te genieten van het verkoelende, samentrekkende gevoel. Dit zal ook helpen om een ​​diepe slaap te bevorderen vanwege de ontspannende werking op de voetzenuwen.

Gezwollen tandvlees:

Drink een glas verdunde verse limoensap met een snufje zeezout om de pijn van gezwollen tandvlees te verlichten. Gebruik de albedo (de witte substantie onder de schil) van de geperste limoen en wrijf over het tandvlees.

Brandend maagzuur:  

Voeg twee theelepel geconcentreerd limoen / citroensap toe aan een glas warm water en drink om brandend maagzuur te verlichten.

Ontstekingsaandoeningen:  

Hoewel limoen / citroensap een zure smaak heeft, voor het lichaam is het en is zeer effectief bij de behandeling van inflammatoire aandoeningen zoals reuma, artritis, ischias, etc. Het voorkomt ook de afzetting van urinezuur in de weefsels, waardoor het risico op jicht wordt verminderd.

Droge huid:

Wrijf de schil van een citroen op een droge of schilferige huid om de zachtheid te herstellen en de huid vochtig te maken.

Keelpijn:

Meng een deel citroensap met een deel water. Regelmatig gorgelen en het kalmerende effect op de keel voelen. U kunt ook een snuifje zeezout toevoegen voor extra effect.

Hoe limoen te gebruiken

Het hoogste gehalte aan limoneen is te vinden in de witte sponsachtige binnenste delen van de citroen/limoen. Als u sap van een limoen neemt samen met de schillen, om de meest voeding eruit te halen (zorg ervoor dat je het vuil van de huid wast en borstelt voordat je dit doet).

Maak er een gewoonte van om de gesneden limoen/ citroenen (samen met schil) in uw drinkwater of sappen te doen, om te genieten van al zijn geneeskrachtige eigenschappen.  Met citroensap in uw drankje wordt de absorbeerbaarheid van de andere voedingsstoffen in uw drankje tot vijfmaal verhoogd!

Limoenen en citroenen kunnen in de koelkast worden bewaard voor zo’n twee weken. Hoewel ze eigenlijk langer kunnen worden bewaard, zal het snel zijn smaak verliezen.

Voorzichtigheid

Ondanks al het goede dat limoenen / citroenen bieden, zoals hierboven vermeld, denk er altijd aan om dit alleen met mate te doen. Meer is niet altijd beter.

Sommige mensen zijn allergisch voor schillen van citrusvruchten, dus als je samen met de schil limoen/ citroensap neemt, controleer jezelf dan om te zien of er achteraf een allergische reactie is.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.