Het in de Westerse wereld inheemse mais is een van de meest verbouwde graansoorten.

Op wereldschaal wordt hij alleen overtroffen door tarwe en rijst. In veel delen van de wereld, zoals de Verenigde Staten, Canada en Afrika, laat men mais rijpen aan de stengels en wordt hij gedroogd voor menselijke consumptie en als veevoer, of verwerkt tot bloem voor ontbijtgranen en maismeel.

Suikermais, die onrijp geoogst wordt, is de maissoort die als groente wordt gegeten. Hij kan op allerlei manieren bereid worden: aan de kolf of warm geserveerd als losse granen.

Babysuikermais wordt gekookt en in zijn geheel opgediend.

Suikermais en voeding

Mais bevat veel zetmeel en eiwit, maar mist twee essentiële aminozuren, namelijk lysine en tryptofaan. Daarom is mais geen geschikte eiwitvervanger.

Maar mais gemengd met bonen en andere peulvruchten levert het alle aminozuren. Een maiskolf van 175 gram bevat 222 kcal en 5 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur.

Suikermais is bovendien een bron van kalium, thiamine,voedingsvezels en niet te vergeten luteine, een krachtige antioxidant die het risico op leeftijdsgebonden netvliesgeneratie verkleint.

Het grootste deel van de niacine in suikermais komt voor als niacytine, die niet wordt afgebroken in de spijsvertering.

Popcorn

De populaire versnapering popcorn wordt gemaakt van een speciale variëteit die aan een kleine kolf groeit dan gewone suikermais.

Wanneer het graan snel hoog wordt verhit, wordt het vocht van binnen in de korrels omgezet in stoom. als die een bepaalde druk bereikt, barst de schil en ploft de binnenste massa als een luchtige prop zetmeel en vezels naar buiten die veel groter is dan de oorspronkelijke korrel.

Een portie van 35 gram hete lucht gepofte popcorn bevat maar liefst 135 kcal waardoor het een ideale snack is met veel vezels.

Dezelfde hoeveelheid popcorn die gepoft is in olie en waaraan boter is toegevoegd, verhoogt de calorische waarde tot ongeveer 165 kcal.

Popcorn uit de magnetron bevat vaak extra toegevoegd vet. Controleer altijd het etiket en kies dan een vetvrij of vetarm merk.

GOEDE EIGENSCHAPPEN

  • Goede bron van foliumzuur en thiamine
  • Rijke bron van luteine
  • Popcorn ( die in hete lucht en zonder vet is gepoft) bevat weinig calorieën en veel vezels

NADELEN

  • Niacine in mais wordt niet afgegeven in het menselijk spijsverteringskanaal
  • Mais mist twee essentiële aminozuren om een compleet eiwit te maken

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.